Trojročná dcéra sa nevie sama hrať
Baby pomoc sme s manželom zúfalí !! Máme 3 ročnú dcéru ešte nechodí do škôlky, od mala bola stále s nami, nevedela sa s ničím zahrať, ale teraz je to horor. Napríklad nič nemôžem spraviť je stále pri mne. Nemôžem isť sama na WC, či do kúpeľne, nemôžem nič variť, proste nič robiť. Ale keď sa s nou chceme hrať napríklad zoberem lego a skladám si ho ona sa začne po mne vešať, nechce sa hrať, manžel skladá puzzle zasa začne po ňom skákať, alebo skáče po gaučí zasa ju puzzle nazaujímajú. Zoberiem knižku čítam jej, začne skákať po posteli, knižka 0 bodov nezaujem. Bábiky nič, nepohrá sa. Jedine kde sa hrala tak to bolo ihrisko vonku toto ju zaujímalo, alebo kolobežka, bicykel. Doma sa nudí s ničím sa nepohrá hračiek ma veľmi veľa ale nič, alebo ak aj áno tak iba 10 minút viac nie. Ešte ju trošku zaujíma telka ale fakt možno 15 minut viac nie a trošku kreslenie ale tiež s nou musím kresliť ja, tak isto aj telku pri nej musím pozerať aj ja. Myslíte že je to normálne ? Dieťa v takom veku sa s ničím nepohrá, nič ju nezaujíma? Ja som bola celkom iná, vedela som sa zahrať sama.
Moja je presne taka. Teda bola, teraz ma 3.5r a uz sa sama zahrala ale aj tak preferuje hru s nekym. Domace prace a varenie ma rada. Inak nebola s nikym dlhse ako hodinu a nechce bezomna byt. Od septembra bola v skolke, ale vzdali sme to po 2 mesiacoch, lebo 4 hodiny iba stala, plakala a cakala na mna. Je treba to budovat pomalicky. Nechat ju par min a dlhsie a dlhsie. Najlepsie ked zacneme spolu nieco robit, napr vysavat a ju to prestane bavit po 5 min a ide si po svojom a ja to dorobim. Ked nic nerobim, automaticky to je cas na hru podla nej. A tiez miluje puzzle a lego, este znovunalepovacie samolepky. Hodne sil 🙏🏻
Až v skole, on bol od malička hyperaktivny. Sedieť dokázal len pri skladačkách (lego,puzzle), ale inak sa nezastavil (chodil od 9 mesiacov). A potom v škole porucha pozornosti. Tak sme boli na vyšetreniach (špeciálno-pedagogická a psychologické vyšetrenie - odporúči vás školská psychologička alebo školský špeciálny pedagóg . PotomVás odporúčia na neurologické vyšetrenie, kde potvrdia alebo vylúčia ADHD. Ak chcete konkrétnejšie otázky napíšte mi SS, rada poradím 🙂
@echo No ja by som povedala že ona bola zlaté dieťa, od narodenia prespala skoro celú noc zobudila sa mi iba na mlieko a to iba 1x v noci. A potom už ani mlieko nechcela proste prespala celú noc. Chodiť mi začala až v 13 mesiacoch. Málokedy plakala, ale je pravda že od malička bola zvyknutá že sme boli pri nej buď ja, manžel, kamoška, babka. Sama sa nikdy nevedela hrať, stále mi to vadilo, ale teraz je to ešte horšie. By som povedala že keď bola menšia tak bola lepšia ako je teraz.
@echo tak každé dieťa je iné ale ja si nemylsim že je to okej keď 3 ročne dieťa pri ničom nevydrží dlhšie než 10 minút. Ani pri rozprávke? To je naozaj moc. A to že sa to zda mamičkám normalne ma neprekvapuje, veď ADHD je veľmi rozšírené a veľmi často nediagostikovane. Lebo veď je to normalne. No podľa mna nie je, 3 ročne dieťa by už nejakú pozornosť mat malo
@gleep1 No dnes mi pri rozprávke vydržala skoro hodinu čo som bola aj prekvapená a už som nechcela aby pozerala v počítači rozprávku. Napríklad keď jej pustím rozprávky v telke tak ju nebavia ako tie čo jej pustím na počítači.
Prepáč ale načo si si robila dieťa???
Vxzafuje tvoju pozornosť tak sa jej pre krista pána venuj.... Aši ma take obdobie yze potrebuje k činnostiam svoju mamu... Neboj v 15 tke ta už otravovať nebde
Ja si myslím že už postúpila do iného levelu a už jej ako rodičia nestačíte. Do troch rokov ste sa jej venovali a boli ste pre ňu ako dvaja bohovia. Ale teraz chce objavovať svet a spoznávať iné deti. Preto sa jej páči v pieskovisku. Buďte radi. Nemyslite hneď na nejakú diagnózu to sa uvidí neskôr. Ja som môjmu synovi hral divadlo s maňuškami a on sa do toho tak silno vžil že s nimi rozprával a riadil hru to bolo take milé.
@gleep1 Adhd sa diagnostikuje hlavne starším deťom u takýchto to nemá poriadne zmysel a žiaden špeciálny pedagóg by si netrúfol iba z týchto slov určiť, že sa jedná o túto poruchu.
Deti sú rôzne, aktuálne okolo 3r môžu byť badateľné znaky to áno, ale určite by som ešte neriešila odborníka a počkala aspoň rok... To nejde o to, že by nik nevedel o tom ako adhd vyzerá (venujem sa tomu), ale takéto zaradenie môže byť aj mylné. To dieťa môže mať ešte nejakú prechodnú fázu, kde si proste vyžaduje viac sociálnej interakcie.
@linduska86 Taký komentár môže dať len magor. Dieťaťu sa venujem celé dni. Ale aspoň na Wc chcem mať pokoj či v kúpeľni!

Moja takmer trojročná je to isté, furt len pri mne a “maaaami, poď sa so mnoz hraaaaať” v momente, keď príde staršia sestra a brat zo škôlky a školy, prestávam pre ňu existovať. Tí spolu lietajú, jašia sa, bláznia sa, hrajú sa rolové hry … také niečo už potrebuje takto staré dieťa. Moja aj puzzle poskladá, aj pokreslí, ale najradšej sa proste hrá s inými deťmi, potrebuje parťákov. Skús nejaký pohybový krúžok, ihrisko, kde sa bude aj hýbať aj bude s rovesníkmi 🤷♀️.