Trojročný syn v škôlke celé dni iba plače
Dobrý deň,
máme doma čerstvého škôlkarika, ktorý sa do škôlky ako-tak tešil, prvý týždeň zvládol krasne, v skolke spinkal (aj keď pred tým plakal za mamkou-mnou), jedol, hral sa, dá sa povedat, že sa ráno tešil.
Problém však nastal, keď syn ochorel, hneď po prvom týždni navstvovania škôlky. Bol doma dva týždne, o skolke hovoril, vedel, hovorili sme mu, že keď bude zdravý, pôjde do škôlky zas. No hneď prvý deň po chorobe bol syn ako vymenený. Už v nedeľu v noci sa zobudil s plačom, že on do škôlky nechce ísť, že mu tam budem strašne chýbať a bude za mnou plakať. Brali sme to tak, že je to normálne, keďže bol chorý a teraz ma ísť opäť. Lenže prešli dva týždne a je to stále horšie a horšie. Po nociach nespí, budí sa a plače, v skolke nespí, neustále plače za maminkou, dokonca sa hraje, že mi zo škôlky vola domov, že mám poňho prísť,že ho nechcú pustit ku mne domov. Plače až tak, že je cely červený ako rak, po tvári ma červene bodky od placu a niekedy až nevládze dýchať…plače v škôlke ceeeely deň, učiteľky mi to stále potvrdia a hovoria…keď preňho prídem, rozplače sa, no už je potom v pohode, no prejde hodina a on až kým nejde spať, prisaham, doookola vkuse mi hovorí, že mu budem zajtra chýbať, že bude za maminkou plakať, a že či mu chybám aj ja, či preňho prídem…večer keď zaspáva, presne ako teraz, je neskutočne unavený, no nie a nie zaspať, aj počujem ako inak dýcha, tak, akoby sa bál, mal stres…
Ja ho v jednom kuse, pokojne, s láskou, ubezpečujem, ukludnujem, bozkavam, nosím po rukách, že ho nadovšetko milujem, že preňho samozrejme prídem, že ho tam nikdy nenechám, dokonca vie, že o 3 preňho vždy prídem. Stále opakuje, čo v skolke urobí, a že keď toto vswtko spraví, tak bude 3hodin a ja prídem…už sme s mužom zúfalí, už dva týždne sa to deje vkuse a on neprestáva. Nekricime naňho, nič, práve naopak, neustále, každú jednu voľnú minútu ho ubezpečujem, snažíme sa vymyslieť stále program, aby na to nemyslel, aby to neopakoval stále dookola, lenze on aj počas hry, návštevy, prechádzky, rozprávky, opakuje, že mu budem chýbať a že bude za mnou plakať.
Pýtame sa ho aj, či naňho je v tej skolke niekto skaredi, ale povie, že nie, ani učiteľky níc nevravia…ja už neviem…naozaj…som doma s malo dcérou, možno žiarli, alebo ja už naozaj neviem…bol vždy taký viac naviazaný, ale na druhej strane je aj spoločensky, nehanbi sa ľudí, odpovedá, pozdraví, krasne rozpráva na trojročného, nadherne súvetia, zložité vety, naozaj, aj doktorka nám povedala, že rozpráva a rozmýšľa už ako predskolak, veď začal rozprávať už ako 1,5 ročný…čo mu môže byt, keď neustále len plače a celé dni doookola opakuje to iste, máte niekto podobný problém, alebo ste mali?
Ďakujem pekne za akúkoľvek odpoveď
@lienka.7 Veľmi zaujímavá reakcia od teba. Pevne dúfam, že takto nekomunikuješ aj so svojimi deťmi. Ja som zvyknutá reagovať na potreby svojich detí, brať do úvahy ich emočnú zrelosť, pracovať s ich emóciami, aby sa to do budúcnosti naučili i ony samé. Nie, nie každé dieťa potrebuje v 3 rokoch škôlku k socializácia a teda určite nie, ak ju nevie spracovať a prejavuje sa to ako u dieťaťa zakladateľky tejto diskusie.
@jks27 boh vie, mozno mal fakt len strasne blby start, niecoho sa zlakol, ucidtelka mu nsedi, kucharka mu vynadala, nieco tam bude... my sme skolku menili kvoli starym zatrpknutym ucitelkam ked bol syn maly, vrcholom bolo, ze mi povedali, ze - zoberie si hracku a pozera na nu, nehra sa s nou a blokuje ju tym padom inym detom 🙄 Nasli sme skolku, kde bol stastny a s tymi deckami je prakticky cely zivot, uz aj teraz ako siedmak (teda stredoskolak u nas)... nelutujem to rozhodnutie.. Zajtra sa porozpravaj s ucitelkami, ono je aj divne, ze ho tam nechaju pol dna-cely den plakat, nikto ho nevezme na ruky, nikto ho nepomojka, nikto situaciu neriesi. Stale je to 3 rocne dieta... tam to chce rozhovor s nimi v prvej rade... . Uvidis, ci sa lady pohnu alebo nie... podla popisu mas rozumne dieta, ja si myslim, ze byt doma s maminkou by bol pre neho krok spät...
@jks27 Ja ti rozumiem preco ho chces dat do skolky. Mudre reci matiek ako im hlava neberie preco musi do skolky si nevsimaj. Vacsina nickov ma doma jedinacika. Vobec nerozumeju, ze babatko treba aj uspat a do toho starsi "akurat nieco porebuje", akurat ked sa babatko dojci starsi nieco potrebuje. Tak co urobim? Youtube, bo musim riesit oboch naraz. V skole si kreslia, hraju sa, spievaju. Doma nan proste nemam tolko casu aby som sa im obom plnohodnotne venovala. Drzim prst nech je lepsie 😉
@jks27 plne suhlasim s @anjelicek26 . Nam este pomohlo to, ze som mu vysvetlila ako chodime do prace zarabat peniazky a co vsetko si mozme za to kupit. A jeho pracou je skolka, ze on tiez zaraba peniazky tym ze tam chodi. A obcas sme ho zobrali do obchodneho centra na jazdu vlacikom (taky ten za 1€) alebo sme mu kupili zmrzlinu…ze to si zarobil v skolke. Potom sice roztruboval vsade naokolo ako zaraba v skolke peniaze a mozme si aj zmrzlinu kuoit lebo inam by sme na to nemali keby nechodi do skolky 🙈😂😂 Ale spravne pochopil, ze chodit tam musi a basta. Asi 2-3 mesiace sme mu kupovali taketo blbosti (zmrzka, kolac, vozenie sa na vlaciki za 1€…fakt drobnosti) akoze si to zarobil a prestali sme. A nas odchodil cely 1 tyzden do skolky az presne po roku🙈🤦🏻♀️ Vacsinou tak 3-4 dni skolka a potom aj 2-3tyzdne doma. Takze tiez to bolo o nervy s chorobami. A tiez zobral a pistal. Ale jednoducho chodime do prace a niet inej cesty. Hej, si doma, je to ina situacia, ale ono ani to, ze rodic doma nie je a dieta pisti a reve nie je med lizat, len vtedy ti rozum nepracuje na styl, ze ci ho nenechas doma predsa, lebo jednoducho nemozes a potom si aj prisnejsia aj skor najdes tie argumenty aby tolko nereval. Lebo ta nebavi dookola pocuvat to iste ako pokazene radio a pritom sa nic aj tak nezmeni. Musis porozmyslat ci sa neda ze ked pride zo skolky, budes sa mu venovat ty a muz malej, aby pochopil ze mu je lepsie takto, s detmi v skolke, ina zabava a podnety a potom je mama len a len jeho a nemusi sa delit so sestrou. Chce to len cas kym si nezvykne na skolku.
@elizabet173 pre mna je tam moznost adaptacie bez rezignacie stale mozna. Ale uz sa tocime o tom istom. Maminka musi komunikovat zo skolkou, ako to dietatu co najviac ulahcit a ako mu pomoct.
@anjelicek26 úplne súhlasím 👍🏼👍🏼
@abbey1 nie, nie som tyran, ak narazas na to....
Rešpektujem potreby a priania mojich detí, ale všetko ma svoje LIMITY.
Jednoducho su v živote nejaké medzniky, ktoré sa dieta musi naučiť zvládať.
Napr.vecer malá vymyslala, ze nie hajať... samozrejme slzicky a skusacky vydieracky placom a podobne... cize podla teba som ju mala nechať ďalej behať po byte, lebo chuderka malá plakala ze nechce ísť ešte spať?🙈 no určite, pekne umyt zuby, do pyzamka, pusa, objatie a šup do postele. Par krát si povzlykla, skúšala ci nepovolim a potom to vzdala a do 15 min.uz odfukovala.
@beata_k presne tak, poznam to veľmi dobre. Zrovna ked kŕmim mladšiu, tak staršia chce krmit tiez (hoci už rok papava uplne sama🙈) ked ju prebalujem, zrovna chcevstabat kocky alebo.sa hrat s loptou a podobne. Ked pestujem menšiu, začne sa na mna vešať aj ona, ze aj ona chce...
Len tu nepis, ze nemáš čas sa plnohodne venovať 2 detom naraz, to si prosím ta aka matka??? 🙈 (ironicky myslene).
Ja cestne priznávam, že sa teším ze bud.rok pojde mala do skolky, lebo jednoducho jej dá viac co sa tyka hrania, kreslenia a pod.ako ja.
@elizabet173 betty a to, ze dieta proste iba trucuje a placom si vynucuje aby dosiahlo to svoje, ta nenapadlo? 😉
Myslím ze učiteľky v MS vedia rozoznať, co je ok, a co uz je "nad". Ak by to bolo nejako kritické, urcote by @jks27 same povedali, ze ma dieta ostat doma, lebo to nezvláda
necitam celu debatu. u nas to bolo podobne. my robime obaja z domu, maly bol v septembri az novembri viac chory ako v skolke, od decembra do aprila som ho nechala doma. dozrel, nastupil znova a uplne bez placu, az sme boli prekvapeni, ako sa situacia za pol roka zmenila. teraz v lete bol dva mesiace doma, od septembra zasa chodi a uz sa dokonca aj tesi. tiez bol navonok pripraveny - davno odplienkovany, recovo zdatny (tiez rozprava od 1,5r), samostatny, ale proste este to neslo, tak sme nanho netlacili. spatne si myslim, ze sme urobili dobre, a som rada, ze sme mali tu moznost - viem, ze nie kazdy ju ma.
@elizabet173 Ubezpecujem ta, ze viem ake to je srarat sa o stareho cloveka.
@elizabet173 Ano viem. Len neviem ako to suvisi s temou. Raz ked mam doma jedno dieta tak sa nebudem vyjadrovat ako mne hlava neberie preco si matka na RD nenecha skolkara doma.
Ja by som tiez nedokazala davat takto dieta do skolky :( bolo by to tyranie nie len prenho ale aj pre mna. Ved vidis ako to na neho vplyva a teda nemyslim si, ze by to tak dlho predstieral len pre to aby ta presvedcil nech zostane doma. Hlavne teda ked sa aj budi s placom a hlada u teba tu istotu ze ho "neopustis", to urcite nepredstiera - na jeho psychiku to musi byt velky napor. Skus zistit preco sa to takto zlomilo, ci nema problem s detmi/ucitelkami. Ucitelky ho nechaju revat a ani sa o neho neobzru? Nevolaju ti, ze sa nevie ukludnit nech si po neho prides? Ja sa mu vobec necudujem, ze sa citi odstrceny, mozno aj nelubeny ked vie ze vy ste doma a on prereve den bez akehokolvek pritulenia medzi cudzimi ludmi :( nechala by som ho chvilu doma, zvazila zmenu skolky ked tak za sukromnu s mensim poctom deti a s osobnejsimi ucitelkami, alebo aspon za taku kde ma nejakeho dobreho kamarata aby sa mal na koho tesit. A mozno staci par mesiacov pockat kym sa ukludni a zacat postupne znova po par hodinach.
Ved je to proste. Nechaj ho doma. Netrap celu rodinu, netyraj maleho, nenechaj ho takto trpiet, ked to nie je nutne. Ved si doma, nemusis do prace, keby si fakt musela, nepoviem, co uz... Stoji ti to pohodlie, ktore mas, (ked sa musis doma starat iba o jedno dieta) zato? Dobre sa citis doma s dcerkou, ked vies, ze tvoj malicky v tom case preziva to, co preziva? Ja tomuto fakt nerozumiem, nezachranit niekoho od trapenia (hocikoho, nieto este vlastne dieta), ked mozem? Co sa zmeni v jeho zivote, ked pojde do tej skolky o rok neskor? Alebo aj o dva? Su deti, co tam vobec nechodia, su dokonca domskolaci - a su to uplne normalni ludia ako vsetci ostatni. Ja sa vzdy pri takychto pripadoch nesmierne cudujem, kde sa podeli tie milujuce maminky, respektujuca vychova, pristup k dietatu ako k malemu bozstvu - uplne bezne veci (az priam chorobne) v dnesnej dobe. A zrazu bum, s uderom tretieho roka zrazu kasleme na city dietata? Uz nevadi, ze sa desivo trapi? Milion tem je tu v style, ze suseda krivo pozrela na moje dieta, nebude mat traumu? Proste kazdy prd s prepacenim sa riesi, , len aby bolo dietatko emocne v pohode, stale len stastne, prestastne, vysmiate. Vychovna po zadku je smrrrt, ved co to spravi s psychikou deti? A zrazu hop, pridu tretie narodeniny, zaciatok septembra a uz su mam detske emocie sum a fuk a posvatime zazracnou mantrou, ze sa musi "socializovat" ?
@beata_k ja mám 2r a 2m a vidíš, tiež by som ho nechala doma. Mala som možnosť jasiel, nešiel. Budúci rok skúsi adaptačný týždeň v škôlke, ak nebude okej tak ho nechám doma dokým nedozreje. Aj ja poznám keď kojim, a malý mi vymýšľa, keď prebalujem a vymýšľa. Keď uspávam a malý ju zobudí. Ale dá sa to zvládnuť, a aby mi dieťa 2 týždne plakalo celý deň v škôlke, doma, pred spaním, malo úzkosť, tak to ho radšej budem doma zapájať ako sa bude dať. A predstav si, doma telku nepozerá, takže ho ani pred youtube nemôžem supnut.
@jks27
Škôlka je skvelá vec. Pre deti rodičov, ktorí nemajú možnosť byť doma s dieťaťom. Bodka.
Ak si ho dala do škôlky, aby mal viac podnetov, aktivít, aby sa rozvíjal,... to by stačilo aj na 4 hodiny- len doobeda. Naozaj tam nemusí byť nato 7-8 hodín. A vidíš sama, že to nefunguje, ako sa rozvíja a napreduje, keď je v strese a plače? Máš tu možnosť, daj mu ešte čas. Asi teraz viac potrebuje byť doma s tebou v bezpečnom prostredí, ako mať aktivity s deťmi. Skúste to možno o pol roka.
Ak preto aby si mala doma kľud s mladším dieťaťom, tak asi ani to nefunguje, keď si ty v strese, ako je asi v škôlke synovi. Alebo si ten čas doma naozaj tak užívaš?
Áno, je to náročné s viacerými deťmi, nejde všetko tak, ako by sme si predstavovali, ale píšeš, že je veľmi šikovný. Naozaj nepochopí, keď mu povieš teraz nemôžem, musím nakŕmiť..., Prídem za tebou o chvíľku, potrebujem prebaliť... Áno chce tvoju pozornosť a prítomnosť, lebo je tvoj a ty si jeho mama, jeho celý svet. To za mal 3 roky na tom nič nezmenilo. To nie je nejaká zázračná méta, odkedy dieťa na väčšiu časť dňa mamu a domov nepotrebuje, a je mu fajn byť medzi cudzími v cudzom, je to len vek odkedy väčšina rodičov nemá inú možnosť. Ta predstava, že má tri roky, musí do škôlky , je proste nezmysel, ktorý prevláda v spoločnosti.
A nie, nemám doma jedno dieťa. Mám 4. A je to fuška. Prvacku, druhacku, s ktorými treba robiť úlohy. 3,5 ročného, ktorý začal chodiť na pol dňa do škôlky, aby mal tie aktivity a podnety( ktoré s ním ja doma nestíham, lebo máme ešte 14mes. a domacnost) ale vie, ze to je len na chvíľu a potom prídem a ide domov.
Takže moja rada je: nechaj si ho doma. Daj mu čas, skúste to na jar, keď bude aj krajšie počasie, viac budú vonku, prejdú aj choroby, ktoré by ti teraz nosil domov k mladsiemu dieťatku.
@luubik skvele napísané
@jks27 moja situácia bola trochu iná lebo mala do škôlky musela ale ostatné sedí až priveľmi. Adaptácia zlá, plakala, nejedla,nepila,pocikavat sa začala, mávala nočné mory a bola ešte menšia ako tvoj. Po pár dňoch doobedie bola už na celý deň. Pani učiteľky svorne tvrdili ,že je to pre ňu ešte horšie. Bolo to hrozne obdobie,ktoré sa predlžovalo pre nekonečné choroby no postupne deň od dňa sa to lepšilo.na škôlku si zvykla, dokonca z nej nechcela domov (to som neverila,že ja niekedy zažijem) ☺️
@beata_k to že mám doma jedinacika neznamená, že som mimo reality. Starala som sa aj o cudzie dieťa (mladšie) dieťa a mala doma obe. Takze viem, čo je to mat doma deti s inými potrebami. Ale prvé nemôže za to, že nie je zrelé, ani za to, že rodičia majú druhé dieťa a ono sa odrazu musí odpratať z cesty. Keby je dieťa v škôlke spokojne, nepoviem ani polslova.
@beata_k Toto je strasne co i len citat. Kolka krutost. Babatko zrovna potrebuje? Tak trepnem starsieho do skolky, lebo chcem byt s babatkom?
Naco potom maju zeny viac deti, ked niesu schopne sa im venovat a pokryt ich potreby? A nie, nemame vsetky jedinacikov.
@luuubik Ja som si tvoj koment normalne odfotila. Tesat do kamena.
@drahomirrra Nie, ze "chcem byt s babatkom". To babatko chce aj spat aj jest v klude. A je uplne normalne, ze 3 rocne dieta ide do skoly.
@jks27 možno mu nesadli učiteľky, kamoška toto mala a vymenila škôlku a malý sa tam tešil..a možno je nepripravený. Veď keď môžeš nechaj ho doma. A skús ho dať na jar...
@beata_k mne sa normalne rozum zastavuje nad tým ze pokial dieta place, ale teda moze byt doma, tak ma ostat doma. Ale pokiaľ už matka musi do prace, a dieta place, tak potom to je uz ok. Aj keby traktory padali ako sa vraví. Nemam proste slov na takúto "mierku".
Každá zmena je proste urcity stres a človek si musi zvyknúť. Nielen dieta ale aj dospely. Vid tu príspevky od dospelých žien ze maju "strach a nervy" z novej prace... Ano, presne toto zaziva aj to dieta. Nieco nove, nepoznane, uz si nemoze robit co ono chce a točiť s matkou ako ono chce. Musi proste poslúchať a akceptovať aj ine autority. A tiez to, ze placom si nevidobi to svoje.
Ale ok, nech si autorka uzna sama a spravi podla seba.
@jks27 ja by som sa pytala v skole učiteliek co a ako tam. Ako to vidia ony, co ti odporúčajú. Vedia posúdiť situáciu co najlepšie, a najmä odosobnene.
Ak je to naozaj v ramci normalu, v skolke by ostal aj napriek placu.
@ja_mama ake tyranie prosim ta🤦♀️🤦♀️🤦♀️ zase tu nepreháňaj. A matka ktorá musi ist do.prace sa dobre citi podla teba v praci, ked jej dieta place?
A presne učiteľky v skole by ti potom presne vedeli povedať, ktoré dieta bolo v skolke a ktoré nie. Matka mu v žiadnom pripade nenahradí kolektív. A to mame v rodine učiteľku 1.rocnika, cize nie je to JPP, ale priamo od zdroja.
A nie je to o tom, ze bum 3 roky a smer skolka. V iných krajinách idú deti hned male este do jasiel, to akoze tiez su týrané ked placu? Proste su to medzniky ktoré muso dieta zvládnuť. A ty ako rodic mu mas v tom pomoct, nie mu "oprasovat ritku". Potom to tu skonci tak, ako tu bol raz prispevok ze matka mala nervy s kým ísť do školy. Ci s prváčikov na ZS alebo prvackou na SS. 🙈🙈🙈
@lienka.7 Mne sa rozum zastavuje nad tebou. Ved rovno napis, chcem byt s mladsim doma a od starsieho mat svaty pokoj, chcem sa venovat babatku a starsie ma proste zatazuje. Aspon by to bolo uprimne.
Ak nedokazes pochopit rozdiel medzi tym, ze matka v praci na vyber nema, kdez to matka doma na vyber ma, tak kazda rada draha. To je zakladny pochop.
Decko s takymi problemami, o akych pise autorka ti s prepacenim moze osrat cely kolektiv, ked od placu nevie spavat, trasie ho a ma dusevne tazkosti. Pravda je skor taka ze Niektore ste lenive sa starat o vlastne decko, len preto, ze uz to nie je vonavucke babatko a ma poziadavky primerane jeho veku a nie je vam vobec blbe, ze v tej skolke trpi tak, ze dospelak by si to asi hodil. Pokial mozem byt s deckom doma a ja ho necham takto trpiet, to od tyrania nema daleko.

@anjelicek26 baby tu píšu, že si musí zvykať na iných ľudí…napriklad, so starými rodičmi nemá problém ísť, dokonca už aj cez noc párkrát prespal, s krstnými rodičmi takisto bol viackrát bezo mna…keď stretne deti mimo domu, vždy si hneď nájde kamarátov, ide bezprostredne a pyta sa hneď, ako sa volas, či si vymenia hračky, a podobne…je to usmievavé, teda, až kým nezačal do škôlky, usmievavé, spoločenské dieťatko…