Učiteľka povedala, že syn kreslí veľmi škaredo a bojím sa, že ho nevezmú do školy
Ahojte. Prosím o radu. Pani učiteľka nám povedala, že syn kreslí veľmi škaredo na svoj vek a bude mať problém v škole. A má pravdu. My sa mu podľa mňa venujeme nadpriemerne čo sa týka času ale asi nie kvality toho času. Nonstop skladáme lego (neskutočne ho to baví), čítame knihy, chodíme von, na výlety, učíme ho pomáhať. Ale úprimne nás nenapadlo s nim kresliť,to sme zanedbali. A teraz tiež vystrihovali v škôlke a celá trieda pekne a on úplne mimo.
Je to náš prvý syn, len v septembri pôjde do predškôlky, mame ešte čas. Ale je narodený až koncom augusta, je najmladší v triede a bojím sa, že spolužiakov nedobehne, že nepôjde do školy so svojimi kamarátmi, že mu budeme musieť dat odklad a jemu to bude ľúto. Inak neni vyslovene nezrelý. Z lega postavia také veci, co ja v 30 rokoch nedokážem. Často sa pýta hlboko filozofické otázky (ak existuje Ježiško tak prečo nevylieči všetkých chorých ľudí a pod.)
Nakúpili sme omalovanky, nožničky, farbičky, pastelky, časopisy (šikovnícek a pod) a kreslím, strihame. Robí to ale vyslovene s nechuťou, len čaká kým sa bude môcť hrať. Co robiť, aby to robil viac rád? Co s nim ešte okrem strihania a kreslenia trénovať, aby bol do školy lepšie pripravený?
Dakujem
@juliasb preco by ho nevzali do skoly lebo skaredo kresli 😅 co je to za somarinu? Precitaj si 10 predpokladov na prijatie do skoly a uvidis tam uplne ine poziadavky. Vasej pani ucitelke by som povedala, ze tvoj syn ide na zakladnu skolu a nie na architekturu 😅 Moj syn ma 9 a dodnes kresli telo bez krku 🤣🤣🤣 co by si mal uvedomovat niekedy v 4 rokoch a kreslit ho tam. Zial sa k tomu nejako stale nedopracoval. Ja by som mu to aj mohla povedat - ale naco. Raz na to pride sam. Syn je to bezproblemovy ziak ktory exceluje v matike a anglictine a ziadny problem s nim nemame.
https://www.pantarhei.sk/252129-albi-kvido-rozt...
Maju aj 3+ a 4+.
@juliasb môj syn(18) doteraz nevie kresliť, dokonca ani tie najzákladnejšie tvary... Doma to voláme alergia na pastelky.. Ale zato od 3r.pisal a čítal... A momentálne študuje programátora kde majú počítačovú grafiku a cez počítač "kreslí" úžasné... Do školy ti ho určite zoberú, netreba ho nútiť k ničomu, lebo si akurát získa odpor.. Nejde predsa na výtvarnú umeleckú školu.
Aj nam raz povedali, ze syn nevie kreslit. Ze mu to mame ukazat. Jeho to absolutne nebavi. Vtedy bol pre syna manzel a povedal ucitelke, ze on nema pedagogicke vzdelanie a nevie ani kreslit, tak to nemoze naucit ani svoje dieta.
Inak zaklad je ho naucit kreslit ludske telo. Hlava, krk, trup, nohy, chodidla/topanky, ruky, 10 prstov na rukach, oci, usta, usi, nos a vlasy. Nech to vyzera akokolvek, musia tam byt vsetky tieto veci.
@juliasb to nie je dobra ucitelka🤦.
Taketo vyjadrenia s porovnavanim rozdielu deti. Myslim, ze ak by mal mat aj odklad, nic sa mu nestane. Moj manzel je junovy, jeho mama ucitelka, a zhodnotila spravne, ze ten odklad mu pomoze, nie uskodi
@juliasb môj syn.... kreslí desivo, otrasne, a neviem ešte ako. Keď boli výkresy na nástenke všetky mamičky híkali nad obrázkami, ja som sa tvárila, že som tam není.
Učiteľka mi povedala, aby som sa uklidnila a nenutila ho kresliť.
Dôležité je držanie perá, úchop, správny sklon, sila v ruke.
No tak nebude picaso a čo.
@juliasb toto tvrdenie je uplne mimo, ved nema mesiac pred zapisom do skoly. Ucila som dva roky predskolakov. Ta jemna motorika ma cas sa trenovat, urcite to netreba teraz nutit a len aby to bolo cim skor. Bude mat ako predskolak vela cviceni na jemnu motoriku. Tam sa uz naozaj vela pracuje aj s noznicami. A casom to pojde. Takych uz bolo, co to hned neslo a teraz su na vyberovych skolach. By som mohla naozaj menovat cely rad deti. Dolezita je naopak logika, sebadisciplina a sustredenie. To je dolezite, aby dieta vedelo sediet na mieste a pekne to trenovat roznymi sposobmi. Doma odporucam papier na stenu a robit kruhy, ciary celou rukou. Rovnako palickou do piesku a muky na podlozke vacsej pisat rozne tvary, spiraly,kruhy. Toto pomoze najviac. Tiez mozete na velky papier nakresli auticka alebo nalepit nejake napr vrchnaky a obchadzat ich pekne velkou ceruzkou. Nepouzivat male ceruzky, su nevhodne pre pripravu deti. Potom strihat papier na pasiky, v ramci relaxu. Napr papier z casopisov. Hrat sa na skartovacku takto. Tak my trenujeme deti. Keby dam niekomu hned strihat srdiecka, tak mu iba presilim ruku
Skuste pracovné zošity hviezdička, kresli sa tam po bodkach, vlastne obtahuje, možno ho to záujme.
nie kazde dieta je v tomto smere nadane, no nie je to podla mna dovod na to, aby ho nevzali do skoly. ak ti to na dusi pomoze, tak si si nim kresli viac a mozno sa vykresli
@juliasb chapem, ze ta to vystresovalo, ale vobec to neber nejako vazne. Chlapci vacsinou neradi kreslia a su do toho nuteni a tym ziskavaju este vacsi odpor. Ked chodil moj syn do skolky, tak za prve dva roky sme nedostali domov ani jeden vykres, nebolo totiz co, bud kreslenie odignoroval, alebo nacmaral carbanicu. Vobec ho to nebavilo. A odporucam ti neznechutit ho tym, ze mu budes nasilu davat ceruzky, aby kreslil. Skor sa treba zamerat na cinnosti, co ho bavia a ktore tiez rozvijaju motoriku. Moj syn napr. rad "kreslil" prstoymi farbami, aj to rozvija motoriku. Alebo napriklad rad trhal papier na drobne kusky..mala som z toho nervy, ale to je tiez cinnost, ktora je prinosna pre motoriku..Proste chlapci si najdi XY inych veci. Pisanie doteraz neznasa, odtrpel si to a vie dokonca aj pekne pisat, ale neznasa to, teraz uz pise vylucne tlacenym. Syn je diagnostikovany ako nadane dieta a psychologicka, co ho testovala, tak vravela, ze uroven obrazka, co nakreslil, sa ani neda nejako vyhodnotit, pretoze on detailne nakreslil veci, ktore su dolezite pre neho - v nasom pripade vselijake suciastky a detaily na aute a pod.. postavu nakreslil na urovni 5 rocneho decka (testovali ho, ked mal 10).. Takze nic si z toho nerob a hlavne ho nenut..
@zuzuliennka1 tak to 5 ročne by som asi aj ja dala, nájdem niekde kresbu co som kreslila dva roky dozadu ( mam 40) keď som robila psychotesty. Tam mi dali, že nakreslite muža a ženu 🤣 psychoska sa rehotala
nestrsuj, moja zboznovala kreslenie a vobec jej to nejak neslo zle, aj zosity predskolacke vypisovala o dusu a v skole jej to nijak nepomohlo, pise ako kocur... Neviem o tom, ze by na zapise kreslili. Vobec to tam neriesili.
@juliasb nic si z toho nerob. Moj je deviatak a keby nieco nakreslil, tak si myslis, ze to kreslilo dvojrocne dieta. Neznasa a neznasal kreslit, strihat, tvorit. Je sikovny v inom. Ked bol na zapise sa ho psychologicka pytala male tlacene pismena a zhodnotila ze ho mam ucit pismena. 🙈 som prvacka ucitelka, nirmalne som sa do nej pustila, ze ovlada vsetky velke tlacene. Precita lahke slova, ale nikto nikdy sa nepytal na zapise na male tlacene. Niekedy uz nevedia co od dobroty. Neboj sa, maly pojde do predskolskej a potom budes mat cas sa rozhodnut ci odklad.
@sirka9 uz sa tu na mk pred par mesiacmi riesila podobna tema s kreslenim, a ze ako by mali kreslit deti v urcitom veku. Ale to su zas len tabulky.
Mne kreslenie neslo nikdy, moje dieta tiez nebudem ucit kreslit, kedze to sama neviem, a nijak tym netrpim (akurat som slusne na zakladke odmietala pamatnicky kamosiek, lebo ze im tam nebudem nic kreslit😂 hotova pohroma pre moj buduci vyvoj fakt🤣) syn ma 4 a tiez sa ceruziek prilis nechyta, knihy moc nie, zato lego a kocky a stavat a majstrovat aj cely den 🙂 a pohybovo je nadany, lieta na odrazadle, bicykli doslova cele dni…
zato ja som ale precitala vzdy ovela viac knih, nez rovesnici, na tajnasa pod lavicou kniha, do skoly na gymko ma otec vozil skorsie, tak som bola v skole casto uz o 7:15 a do 8:00 som si citala, tiez mi isli cudzie jazyky, taka matika bola ale za trest (a aj je doteraz😁) vytvarka tiez ako za trest…
vsak ved kazdemu ide nieco ine - niekto je skor technickejsi typ, kresli, ide mu matika, ale nebavi ho citat, iny zas naopak, vsak ved o tom to je 🙂 kazdy sme dobry v niecom inom

@ichbinich odpadnem 🤣🤣🤣 naozaj niektoré psychologičky by mali porozmýšľať čo chcú od detí. U nás minulý rok jeden chlapček mal odklad lebo nevedel nakresliť postavičke topánku 🤣 a suseda už má 17 ročnú dcéru ale vravela že keď s ňou šla na zápis do 1. triedy tak od nej chcela aby malá písala písaným písmom 😀