Učiteľky v škôlke balia pokakané a pocikané veci dokopy
Ahojky - minuly rok v skolke sa nam stalo ( a aj inym samozrejme) ze sa deti pokakali a pocikali - normalka. Ale Ucitelky pokakane a pocikane veci z dietata zoblecu a zoblecu aj to co ma ciste - cize ak pokaka pocika len gate alebo gate a taplaky vyzlecu mu aj tricko ponozky - vsetko. Dieta prezlecu a tie spinave aj ciste zoblecene veci zbalia do jednej igelitky a strcia do SKRINKY ...AJ S HOVIENKOM!!! proste pokaka- pcika sa rano, tak to je so vsetkymi vecami do pol stvrtj v skrinke.... co som sa bavila s inymi mamickami udajne bezna prax vo vacsich skolka a mestach - JE TO NORMALNE??? sestra mi vravela - ona ma dceru v malom meste v skolke - ze tam im to preperu trochu a daju zvlast do sacka a nechaju v satni a pri prichode po dieta povedia. A ze by som mala to oznamit hygiene- nech si to skontroluju. Co je sice pekne, ale kedze som mala moznost v take sfere pracovat tak viem ze vedenie vzdy dopredu vie o navsteve hygieny cize vsetko je vzdy v poriadku ... neviem ako na nich "vyzret". lebo dohovorom to jak hrach na stenu - proste stylom ze ja mam blbe a nevychovane decko a som neschopna matka ked som ho nenaucila take veci ... a to mozem byt stastna ze moj mal len tri roky vtedy - ako sa useli citit matky tych 5 rocnych pri takom jednani :/ - neviem ako tento rok, lebo mame ine ucitelka, ale sama som zvedava
@slivocka To je neprijemne, zrejme hladanie zamienky. Urobili ste teda v takomto pripade dobre ze ste odisli, mohli ste sice bojovat a riesit to cez lekarku a pod. ale naco, ked ho tam raz "nechceli", naco sa vnucovat, mozno by mu to dali vyzrat v inej forme..co uz s takou blbou skolkou...
@pumpkincake ja to vsetko chapem pisala som tu uz xkrat ze necakam ze vyperu veci preboha :D len aby hovienko vysypali ak to ide a ak nie aby to nedavali spolu s cistymi vecami dokopy - tu pisu mamminky zeby to vyhodili ale to mam vyhodit akoze slipy tricki teplaky aj ponozka - lebo vsetko ciste aj spinave je spolu a smrdi :( - a maly ma zatial expresivnu poruchu reci a susp. vyvin do adhd - cize nema Adhd v preklade a rozumie, len ma problem sa adekvatne vyjadrovat a sustredit sa - pisala som vyssie ze v triede v normalnej skolke maju 7 chlapcov ktori rozpravaju malo alebo nerozpravaju vobec, dnes rano jeden z nich dostal v satni zachvat lebo ssa nechcel prezliekat napr.... verim ze to maju tie ucitelky tazke - moj syn sa doma nepokakal mozno rok a pol a nepocikal takisto dlho je aj na noc uplne bez plienok od 2r a 5 mes...proste v skolke saa mu to minuly rok stalo :/
@pribinak vies ked si nezazil take veci ( myslim v skolke) tak nemas predstavu cio to je a toboz ako ma clovek reagovat ked tu nanho vsetci "utocia" stylom ze - si fajnovka, a narocna a nenormalna a mas proste decko ktore si nevychovala - lebo tak vacsina komentarov znie...nebranil by si sa? a svoje dieta, duplom ked vies ze to tak nie je
Prepac, ale mam pocit, ze mas velmi vysoke naroky na druhych a nizke na seba. Mam dieta s ADHD a ste nejakym poruchami navyse k tomu. Viem, co to obnasa, uz sme presli kus cesty a este je dlha pred nami. Mam este tri mladsie deti k nemu. Ale vzdy som sa snazila zabranit tomu hodit to beremeno na druhych. Ak ho niekto dobrovolne prevzal a nemusel, bola som za to vdacna. To znamena, ze ked nastupil ako trojrocny do skolky, neockavala som od ucitelky, ze ho zvladne popri 20 trojrocnych detoch, ked som dobre vedela, ako to ja strasne tazko zvladam popri mojich dvoch. Bola som vdacna, ze to s nim skusili a ked to nefungovalo, nehadzala som vinu na nich, ale hladala ine riesenie. Statna skolka je hold verejnymi financiami platena institucia, ktora sluzi na to, aby matky mohli ist do prace a deti si zvykali na kolektiv. Je to nastavene maximalne ekonomicky na bezne dieta a beznu prevadzku. Skladame sa na to vsetci z dani, a podobne ako domovy dochodcov, zdravotnictvo a ine verejne statky v tejto krajine to funguje na uplne zakladnej urovni. Ak ocakavas viac, budes musiet do sukromnej skolky, alebo vyuzit nastroje, ktore su urcene pre deti s osobytnymi potrebami (asistent, specialna skolka), alebo vynalozit viac osobneho usilia - v komunikacii, pomoci skolke. Ak ocakavam od skolky nieco, co je nad ich ramec (skolka nie su jasle, dieta sa nema pokakavat), tak aj ja ponuknem nieco nad moj ramec - muz opravi plot, darujem a nainstalujem v skolke moj starsi pocitac, pomozem s karnevalom, pomozem doprevadzat a prezliekat deti na lyziarskom...).
Problemom nie je zabalene hovno. Problemom je tvoja narokova mentalita. A kedze mas dieta, s ktorym ta caka tazka cesta plna prekazok, cim skor si uvedomis ze to je TVOJA cesta a naucis sa s ludmi komunikovat tak, aby ti radi pomohli prejst par krokov (a nehadzat im svoj ruksak na krk s tym, ze nes, lebo na teba poslem hygienu), tym lepsie pre teba aj pre syna. A najlepsie bude, ked casom, ked syn bude o nieco zrelsi, budes aj jeho viest k tomu - ze ta cesta je aj jeho a nema ocakavat, ze ho niekto po cely cas ponesie.
@horana no ved moj sa tak poakakl minuly rok (mal tri roky) a stalo sa mu to 2 alebo 3x za prve dva tyzdne potom uz nie, ale ucitelky sa k tomu a aj k inym detom co sa pocikali hlavne stavali tak ze - nooo mamicka ale sme sa pokakali a to treba riesit lebo budeme kricat nabuduce ..az som oci otvarala :/ - ale s hovienkom v gatiach som raz z tych 2-3 ho naslsa - ucitelka vravela ze to musel v tu ranu...aj ked som citila tiez ten "oder" 🙂 neobvinila som ju ani nic sak stane sa a ja nie som ani taka hubata osobne zeby som hned vykrikovala vsetko, ale tak ma to mrzelo no
Ja neviem akoze som sa ucitelky pytala terajsej tak vravela ze jej sa vidi maly az na to ze mu nie vzdy rozumie zlaty - konkretne "taky usmiaty mierumilovny chlapcek" ze sa zapaja , aj sa pooblieka, naje, ide na wc a vsetko, len ze ho niekedy treba oslovit menom lebo vseobecne prikazy a poziadavky akoby nepocul ..a este ze sa sem tam predvadza ;) ale ze to k veku patri. na asistenta mi odpovedala ze nevidi zatial dovod, ako som pisala ze okrem vyjadrovania jeho s nim nemaju ziaden problem... a so spravami vsade som si pytala vsade ma odpinkali ze to trav kym budu spravy a ze to poslu rovno lekarke obvodnej (pytala som sa neposlali) neviem co sa kazdy vyhyba tomu ze by mi dal spravu do ruky ..alebo to aspon tak vyzera
moja skúsenosť: no asi je to normálne, lebo môj syn chodí do súkromnej školky, kde sú služby vysoko nadštandardné, napríklad pyžamo, župan a prípadne aj iné veci sami perú v školke, ale pokakané veci skončia v sačku v skrinke tiež (raz sa nám to stalo). tiež mi to primárne prišlo divné, obzvlášť keď iné veci deťom perú, ale pokakané je asi iný level a toto si každý rodič musí vyriešiť sám 😉
@hatsepset ked samu to stalo 2-3 x za rok preco to riesit? Je to taky velky problem, ze si to hovienko vyhodila ty? Mozno naozaj sa ucitela v danom momente rozhodovala ci bude oskrabkavat hovienko zo slipov tvojho dietata alebo bude s detmi v triede lebo ju v tom momente nemal kto zastupit a kvoli tvojmu komfortnemu vypratiu by mozno ohrozila bezpecnost dalsich 20 deti.
@rutie no s tym platenim z dani :D to je pravda ale cim vacsie mesto tym viac sa doplaca - dedina 15 eur aj s jedlom dokopy na mesiac ziadne zrps ziadne toaletne potreby, ziadne vytvarne potreby atd... umerne s poctom obyvatelov na mesto naroky skolok stupaju --- ved asi vies o com hovorim - moje dieta ma take iste podmienky ako to co je na dedine napr, len ja platim a podobne niekolkonasobne viac (ale mohla som ho dat aj na dedinu do skolky vsakze? 🙂 - ale to sa nejak nerozculujem ..a tie ostatne veci - v tej skolke kde je syn to beru ako samozrejmost ;) na zavolanie mame chodit na brigady, hned si osefovali ktory ocko co opravuje a moze doniest a podobne a ze mame robit vyzdoby kolaciky a "vytvory" ked maju nejaku akciu - proste to nie je "nad ramec" to je u nich asi standard :D - to mna tiez nejak netrapi ved zase tolkokrat do roka to zase nie je 🙂 no a do speci ho nevzali :( lebo je tu na vela deti len jedna, sukromna kde sa mu budu venovat psych a loho stala 120 na mesiac :( to je vela ... ja sa ozaj snazim ved vies sama ze musis vynalozit 10x viac usilia ako pri inom dietati plus ty mas dalsie tak este viacej- proste niektore veci mu nejdu tak rychlo - on sa nepokakava...len som myslela ze to hovienko vysypu nic viacej - nechcem od nich aby sa venovali jemu specialne a ostatne deti si nechali zit ...duplom nie ked z 23 deti je 14 chlapcov a z tych 14 chlapcov 7 ma podobne problemy...
@hatsepset ja ti rozumiem a v podstate aj mas pravdu v tom, ze vyhodit by to mohli,ale zas fakt lutujem tie ucitelky ak maju tolko poruchovych deti. Viem, ze tvoj nema adhd, ale aspon asistentka by sa mu zisla. Hlavne kvoli nemu, aby sa rozvyjal dalej a v ramci jeho moznosti. Necitala som si ostatne prispevky je ich tu vela 🙂
@pumpkincake presne tak asistent kvoli dietatu... moj sice chodi do speci skolky kde su na jednu ucitelku iba dve deti, ale ak by sme sa tam nesostali, rozhodne by som si vybavila asistenta, aby moje dieta mohlo napredovat.
@cecil36 hmmm teraz mame ist na logo tak asi budem raznejsia - vsade ma odpinkali ze to tak mesiac dva tri kym bude sprava a ze mi to poslu (maju mail) no nikto nic :/ a toho asistenta ked budem mat spravy asi skusim , lebo jemu skolka velmi pomohla za ten cas co tam je tak mame uplne ine dieta doma, len rec sa pomaly posuva (posledne mesiace rychlejsie ale tak ma tri a pol a rozprava ako taky dnesny dvojrocny
@hatsepset ono na tu jednu učiteľku je to asi fakt veľa, proste sa musí rozhodnúť v danej chvíli čo je podstatnejšie, čo sú priority...a tak to proste radšej šupne do igelitky a už je pri deťoch. Asi je to tak aj správne vzhľadom na okolnosti. Al súčasne je to fakt asi normálny postup všade, lebo ja platím za školku mesačne cca 420 € (so stravou) a ešte napr jednorazové zápisné každý rok 100 až 150 € (dieťa mi do štátnej školky nevzali, lebo mal len 2 roky a 10 mesiacov ...a tiež platím dane a tiež mi končí materská vo veku troch rokov dieťaťa...) a postup je rovnaký. Tak to skús neriešiť 🙂 A na odľahčenie: minule hovorili na TA3 odborníci o strese a že môže byť až smrteľný a máme sa snažiť vyhýbať stresorom (veci, ktoré nás stresujú) najmä ak s tým aj tak nevieme nič urobiť 🙂 😉 😉 🙂
@hatsepset ved on sa moze paradne rozhovorit..zas aby si si nemyslela,niekto mu stanovi diagnozy nemusi byt hned nejaky pripad. Ale tu ide o to, aby sa mu mal kto naplno venovat , aby sa rozsirovali jeho moznosti. Mam suseda, ktory sa rozhovoril ked mal 6rokov 🙂 a uz ma davno ing a je uplne v pohode... poznam chlapca , ktory do 4 rokov hovoril len par slov aj to v jeho zargone a uz pekne spaja vety. Ale je v speci skolke. Treba na nich tlacit , aby ti ho dali ide o tvoje dieta nie o ich.
a citala som tu vela diskusii k asistentom tak po prev vsetci pisali ze vyse pol roka kym sa to podari - ale asi mysleli osobneho asistenta, po druhe ze to viacere olutovali lebo deti tym uplne vyclenili z kolektivu ... ale zase aj vela nazorov ze o pomohlo ... to asistenta by mala mat alebo zabezpecit skola nie? lebo ja som sa pytala na upsvare (este v meste kde som predtym zila a tam povedzme ze tety boli ochotne vysvetlovat len osadnikom, my ostatni sme mali mat nastudovane zakony a prist si pytat konkretny papier :/ - cize som sa vela nedozvedela) a oni mam pocit hovorili o osobnom asistentovi, lebo sa pytali ci ma nejaky fyz. handicap

@cecil36 nie nepokakava ani v tej prvej skolke sa uz nepokakaval iba asi 2 masiace a potom sa pekne pytal. malu som nedala prec lebo tam ma kamaratky ale aj tak mi ju na konci roka dala do inej triedy takze vlastne tam uz nema ani kamaratky je v inej triede.