Učiteľky v škôlke balia pokakané a pocikané veci dokopy
Ahojky - minuly rok v skolke sa nam stalo ( a aj inym samozrejme) ze sa deti pokakali a pocikali - normalka. Ale Ucitelky pokakane a pocikane veci z dietata zoblecu a zoblecu aj to co ma ciste - cize ak pokaka pocika len gate alebo gate a taplaky vyzlecu mu aj tricko ponozky - vsetko. Dieta prezlecu a tie spinave aj ciste zoblecene veci zbalia do jednej igelitky a strcia do SKRINKY ...AJ S HOVIENKOM!!! proste pokaka- pcika sa rano, tak to je so vsetkymi vecami do pol stvrtj v skrinke.... co som sa bavila s inymi mamickami udajne bezna prax vo vacsich skolka a mestach - JE TO NORMALNE??? sestra mi vravela - ona ma dceru v malom meste v skolke - ze tam im to preperu trochu a daju zvlast do sacka a nechaju v satni a pri prichode po dieta povedia. A ze by som mala to oznamit hygiene- nech si to skontroluju. Co je sice pekne, ale kedze som mala moznost v take sfere pracovat tak viem ze vedenie vzdy dopredu vie o navsteve hygieny cize vsetko je vzdy v poriadku ... neviem ako na nich "vyzret". lebo dohovorom to jak hrach na stenu - proste stylom ze ja mam blbe a nevychovane decko a som neschopna matka ked som ho nenaucila take veci ... a to mozem byt stastna ze moj mal len tri roky vtedy - ako sa useli citit matky tych 5 rocnych pri takom jednani :/ - neviem ako tento rok, lebo mame ine ucitelka, ale sama som zvedava
@hatsepset ten asistent sa vybavuje do maja s platnostou od septembra takze keby si chcela toho roku uz sa to neda az od buduceho. ale ako som pisla vyssie u nas napr. nasa riaditelka s tym nesuhlasila nechcela mat v skolke ziadneho asistenta, aj keby sme si to my vybavovali ona nemusela nic. ale vies ako to je ked uz tam niekto pride z vonku do skolky...
@hatsepset a ty robis fulltime a nemas na neho plateny predlzeny RP? pri takejto diagnoze sa bezne pobera.... 😉
@loginexistuje ved toto :/ ja mam asi "stastie" na ludi lebo na uradoch dokrorky vsade nejak neurcito mi odpovedaju, zahmlievaju vykrucaju sa - sak on vyrastie z toho, a to nevyzera este na adhd ale len na poruchu pozornosti, porom povedia ze MOZNO TAM BUDE PODOZRENIE NA VYVIN do adhd - akoze uplny otras :D neviem ci mam akoze cakat kym mi dakto da dajaku peciatku ze je alebo nie je alebo co .... jeden doktor povie ze sak normalne pohyblive cule dieta a ze ssa rozrozprava, dakto ze to je hyperaktivita ... on teraz podla tych dotaznikov co mi davali adhd tak pol na pol ale add skoro vsetko - proste nema nejake zmeny nalad, alebo prehnane obavy, alebo ze vobec neposedi, nedokonci cinnosti a vela dalsieho - skor to sustredenie je slabe
@loginexistuje no pracujem z domu, pytala som sa aj na predlzenu RD ale na platenu udajne narok nemam - a neplatena mi jak mrtvemu kabat pomoze, on je v skolke rad rad tam chodi ...do speci sa pokusim aj bud rok ho dat , ale s tym ze je tam neuveritelna cakacka tak si velmo nefandim. Skorej asi ten asistent
držte sa, hlavne nech sa mu v školke páči a nech sa mu darí.
@hatsepset nebude sa ti to pacit, ale problem je vo vete "pocikal, pokakal- normalka". V beznej, statnej skolke pre deti od 3-6 rokov by sa to malo volat "nehoda". Dieta, ktore nema tieto veci este zvladnute, je mladsie, patri do jasli. Je to rozhodne problem, a nie normalka. Bezna MS nema na prebalovanie usposobene podmienky (priestorove ani personalne). V zahranici, funguju tzv. asistenti. Su to NEKVALIFIKOVANE sily, (vypomoc na utieranie ritiek, zvratkov, odpratanie nehod.) Ucitelka edukuje. U nas je jedna ucitelka s 20-23 detmi SAMA na edukaciu, krmenie, sopliky, ritky... Jedna dopoludnia, jedna po poludni. Poviem ti, ako si iste pochopila, z vlastnej skusenosti 🙂 ze prezliect jedno durch pokakane dieta, je v tomto kolotoci heroicky vykon, k tomu vyhrabat v skrinke povinne oblecko na prezlecenie, medzi vsetkymi nepotrebnymi vecami, hrackami, ktore tam su napchate, kym v triede su deti same... Mne sa to stalo nastastie len par krat. Toaleta v skolke je hotova veda a manazment tazkeho kalibru, kym sa to deti naucia, zvyknu si... 😉 Ja osobne som veci preprala. Holymi rukami, bez rukavic, potrebnych cistiacich prostriedkov. Tymi istymi rukami potom deti krmila. Na TOTO by sa mala hygiena naozaj pozriet. Suma sumarum. Je to len vec ochoty uciteliek, vazho vztahu, mozno trosku taktu z tvojej strany 😉 Heslo: Viac penazi do skolstva, menej deti na jednu ucitelku= kvalitnejsie sluzby, vyssi plat ucitelkam MS, akceptacia uciteliek MS v systeme vzdelavania! 😉.....
@hatsepset O to nejde. Ide o to, ze ja som si sama zazila chvile, ze som sla s detmi z mesta - stredna , ktora sa nedavno odplienkovala zahlasi, ze chce hned kakat, babatko mam v manduke na hrudi, za ruku ADHD syna, ktory jednoducho nevydrzi na povel stat - okolo ziadny zachod (len rodinne domy) samy beton a rusna cesta. Babatko polozim aj s mandukou na chodnik po mojej lavej strane, syna posadim po pravej a z celej sily ho priklaknem kolenom, aby nevbehol pod auta, co sa valia okolo. Vytiahnem s kabelky kopiu ziadosti o rodicovsky prispevok a necham dceru vykakat sa tam. Babatko reve na tvrdej zemi, lebo som ho zubudila, syn zjape ako ho ratu, ze ho mam pustit, lebo ho boli noha, dcera tlaci a ide to tak pomaly. Okoloiduci idu a krutia hlavami nad deckom, ktore sere na ulici na rodicovsky prispevok, nad revucim deckom, ktore jeho mama pristupila, nad revucim babatkom, co lezi na spinavej zemi na nejakej handre. Nad mamou, ktore to hovno na chvilu necha na zemi aby si mohla utriet ruky a nalozit revuce dieta do manducy (stale z celej sily klaciac na synovi). Dalsi krutia hlavami nad matkou, ktore ma v jednej ruke 3 rocneho syna, v druhej drzi hovno na papieri (a hlada kos) a popri nej si volne cupita 2 rocne dievcatko.
Ak zazijes toto, pochopis, ako sa citi ucitelka, ked jej dve deti placu za mamou, dve sa mlatia ako o dusu o auticko, tretie sa hojda na zavesoch (moja najmladsia dcera uplne bezne), stvrty chlapcek triafa po detoch kocky z lega dupla a ona to ma nechat tak a ist do kupelne riesit pokakane dieta. Necudujem sa, ze sa ten cas snazi skratit na minimum. Zelam ti, aby vycistenie veci od hovienka doma a zmena poobedneho programu kvoli smradu v taske boli tie njhorsie veci, co ta v zivote postretli.
@papricka33 stalo sa mu to minrok ked mal tri a na zaciatku roka - asi stres alebo co asi 2-3 x za prve tyzdne. Len som myslela ze hovienko vysypu alebo aspon oddelia tie pokakane slipy a ciste veci (zakazdym bolo vsetko ciste okrem slipov, ale hrozne smrdelo kedze to bolo v jednom sacku)
@rutie uff - no fakt brutal :( moj syn nastastie ak ho razne poziadam aby ostal stat tak hoci nerad ale stoji a stym kakanim vonku to poznam , pre istotu mam sacok v kabelke lebo tiez hocikedy povie ze kakat tak ideme ako vravis aj k oobrubniku - no ja mam len jedneho - klobuk dolu pred tebou a aspon jedna vec ktora je dobra, ze kedze mam podobne dieta nikdy neodsudzujem hocijake spravanie maminy alebo dietatka na ulici, lebo nikdy neviem ake to ma pozadie- ja viem ze su omnoho horsie problemy a situacie 🙂 a ze je to prkotina - ja som ani nechcela to nejako rozsiahlo riesit - sa to tu nejak zvrtlo . hej a este ze robila som 7 rokov animatorku detom a mladezi cele leta, aj z domova detickam (mala som sama na starost 4 s poruchou spravania plus 7 "normalnych" a ozaj som musela mat oci vsade , lebo plakali, bili sa , skriabali sa vsade atd - ja pre tie veci mam pochopenie a ani som ten prispevok nemyslela tak, ze hchcem od uciteliek aby prevzali v jeho zivote moju ulohu, alebo sa k nemu chovali nadstandardne :-O nikdy som to necakala a osobne tiez takychto ludi nechapem - cely ten uvody prispevok vyznel asi inak ako som to myslela ...len som asi bola naivna alebo co, ked som si myslela ze to hovienko vysypu 🙂
To sa niekedy stava, ze veci, co napiseme vyzneju inak ako myslime. Mna hlavne zarazilo v tvojom prispevku to o tej hygiene, ze na nich posles. Drzim palce, nech vam syncek rychlo dozreje. Aj ked realita je taka, ze ak sa tak udeje tak najcastejsie sa tak najcastejsie okolo 9-teho roku.
@rutie :D no parada :D ale aspon ze sa to stane 🙂 ja osobne jeho spravanie nepovazuje za nejake vytrcajuce, len kratsie vydrzi pri cinnostiach (napriklad je rozhodne menej podrazdeny ukricany a aktivny ako jeho 5r sesternicak ktora je uplne vpohode 🙂 mna ta rec trapi najviac - on sa dorozumie rukami nohami ukazovanim, vsetkym moznym len tvorenie slov a viezt zaostava 🙂, a hej ta hygiena je hlupost mn samu by to asi ani nenapadlo kym do mna hucat nezacali doma ze to neni normalne :D
Moja mala chodi do jasiel a tam je pani dôchodkyňa, ktora vzdy operie ocikane a okakane veci po deťoch. My si ich nájdeme čiste susit na vesiaku... Úprimne ti poviem, ze mna to veľmi prekvapilo a skôr mi je nepríjemne, ze to cudzia zena čistila po mojom dieťati. Naštastie mala uz zvláda toaletu, tak nemám výčitky 🙂
@rutie klobuuk dole!
Ziadny klobuk dole. Moja hlupost to bola. Ze som si nevzala sacok. Ze som s tym mala pocitat a mat na syna voditko a na babatko aspon prebalovaciu podlozku. Ze som nemala ist na urad v topankach na opatkoch a sukni. (Kto skusil drzat na kakanie dieta na opatkoch v sukni po kolenach a dietatom v maduke na hrudi vie o com hovorim, ale kto si siel vybavit na urad rodicach s tromi detmi narodenymi za 2,5 roka a zazil, ake je to byt za socku aj s titulom pred menom to hadam pochopi...).
BTW mat tri deti po sebe hlupost nebola - dnes su z nich samostatni partaci, ktori nas nepotrebuju a sami sa cez prazdniny zahraju clovece, ci Monopoly, kym z domu pracujem.
treba sa zamyslieť, či je v nome sa pokakať a pocikať 3 a viac ročnému dieťaťu.... nemám skúsenosť s týmto, lebo dcérke sa to nestalo
@annaanna necitam diskusiu , tak reagujem len na tvoj posledny prispevok...podla mna je vnorme ze sa aj trojrocne aj starsie dieta za urcitych okolnosti pokaka. Napr moja dcerka nerada pouziva skolkarske toalety na velku potrebu (takych deti je vela-len jednoducho tvrdia ze potrebuju na toaletu az tesne po prichode domov)....zial myslim si ze su situacie ked dieta nedokaze stolicu podrzat niekolko hodin aby to stihlo domov.
Nemam osobnu skusenost s pokakanim, dcerku sme oblafli knihou...ked to na nu pride v skolke dostane speci na to urcenu knihu a drama je zazehnana...ale pokial sme na to prisli tak sa par dni trapila.
@hatsepset no to nie je normalne! Aby ti nedali spravy z vysrtreni, obvodnej by si ich mala odniest ty sama a neviem akych to tam mate lekarov teda no nemam slov, je adhd, add alebo co vlastne je? Ak by si mala daignozu na papieri, mas predlzenu a platenu mat dovolenku! Odbornici na tento druh chorob su v presove aj v kosiciaćh mozem povedat s ktorymi som osobne velmi spokojna kde chodim aj s malou
@hatsepset Ja s tym osobnostnu skusenost nemam, ale beriem to len z hladiska ludskej logiky, ze to tuhe hovienko alebo proste to nevsiaknute popiskanie vyhodim vylejem atd, a len spinave veci zabalim a nie vsetko v hovienku povalam a zaspinim....ako nic v zlom baby, ale to musi musi vyzerat, ked sa to stanem viacero detom a niekde to hodial do skrinky alebo takto....ja si nemyslim, ze by mamicky mali prehnane naroky, ale ocakavu akusi zakladnu slusnost, ze rozlisujem spinave a ciste a atd, a aj ked mozno deti vsetkemu presne nerozumeju, pristupujem k nim s istom slusnostou...no ako sa vravi su ludia a ludia, to zalezi od skolky ci tie deti beru ako s maslom chleba na beziacom pase alebo sa fakt staraju...podla mna sa takymi temami poukazuje na to, ze hold kazdy nemoze byt ucitelkou v skole a deti, tzv vychovavat...

@hatsepset ty ako rodic musis tlacit .. normalne poziadas CPPP o integraciu dietata v MS donesies spravy od neurologa / ADHD potvrdzuju skor nielen v 5 rokoch/ logopeda, oni maleho vysetria a daju odporucania atd.. a na zaklade toho skolka na maleho dostane 2,5 krat normativu a mozu potom riesit aj asistenta...
ako ak bude maly takto bez dennych terapii ci indi vindi starostlivosti cely den v skolke tak tam mozno vydrzis ale v skole narazis a tvrdo ...