icon

V akom veku dávate dieťa do škôlky?

22. júl 2024

Ahojte maminy, kedy ste davali dieta do skolky? Ak ste niekto odkladali nastup, napisali by ste preco? Je bezne, ze deti nastupia az 4 rocne do skolky, ci je to velmi zriedkave?

Pripajam aj anketu v komentaroch. Oznacte pacikom, ak chcete, ze kolko malo dieta rokov ked islo prvy krat do skolky(nie do jasliciek)

mclissa
22. júl 2024

Mal rok a pol.

petamich
22. júl 2024

@babulkomale mam dieta v sukromnej skolke ako mnohi ini 🙂 a to ze je niekde pretlak, neznamena, ze je to vsade tak aj rocniky su rozne silne atd.

tak neviem, v com je ten Modry Konik zazracny?

autor
22. júl 2024

@mclissa rok a pol do skolky? To je ako mozne? Nie do jasliciek alebo detskeho centra?

kristinapetronela
22. júl 2024

Prvé 3 ročne ,druhé v dvoch rokoch a tretie trojročné

babulkomale
22. júl 2024

@lucia245 ano, vsetky ucitelky aj lekari v rodine sa zhodli na ideale 4 roky. Samozrejme, zivot nie je idealny a nie je fer. Ale ja som rada, ze nam to tak pekne vyslo. S financiami sme problemy nemali, takze som mohla riesit co bolo treba bez zatazovania sa pracou pre cudzich.

mclissa
22. júl 2024

V UK je nursery a v podstane vsetko je to spolu. Potom postupuju do “vacsich” tried. V 4 rokoch ma akokeby uz predskolku.

mer12
22. júl 2024

Nas pojde teraz v septembri ako skoro 4 rocny, ja som chcela uz min rok, ale z kapacitnych dovodov ho nevzali. Druhy pojde ako 3 rocny, buduci september

majlo1234
22. júl 2024

Nas pojde ako stvorrocny,ak bude chciet, odkladam kvoli babatku, bojim sa chorob a zaroven kedze nie som nutena, ja som asi divna, ale neviem si este predstavit ho dat na osem hodin k cudzim😂😂😂 ved je prcek, ktory potrebuje matku. I ked mi lezie na nervy dpc😂

amelie2017
22. júl 2024

@tenerifka dcera ano, ale potom zacal covid, stahovali sme sa, tak pred nastupom nebola cca 6 mesiacov. Syn chodil len do hodinovych jasli na 6 hod tyzdenne.

060106
25. júl 2024

Naša pôjde na druhý rok ako4 ročná. A preto lebo som tento rok porodila a tým pádom som doma tak ju môžem ešte nechať doma.

drahomirrra
25. júl 2024

Šiel presne v deň svojich 3. narodenín, skôr mi ho riaditeľka odmietla vziať 😀 A šiel v správnom čase, dvojročný, to si neviem ani predstaviť.

dadka_bb
25. júl 2024

Obe deti 4.5 ročne.

cecilia29
25. júl 2024

Dcéra 3,5 ročná na pol dna. Syn pôjdem teraz ako 4,5 ročný rovno na celý deň

wella47
25. júl 2024

Dcéra išla ako 2-ročná do jasiel a keďže sme to obe preplakali,a boli stále choré,keď sa po roku práce narodil syn,zostala s nami dva roky doma.Do predškolskej išla ako 5-ročná na pol dňa a bola spokojná.Venovala som sa jej doma a upevňovali si vzťah s bračekom.A syn išiel do škôlky,keď mal 2 roky a 9 mesiacov.Musela som ísť do práce.Začal šk.rok (som učiteľka). Začiatky sú ťažké,najskôr plakal,že chce byť so mnou a po roku plakal,že som prišla príliš skoro😊.

scorpionflower1
25. júl 2024

Moja mala 3 roky a 9 mesiacov. Bola som s nou doma dlho, ale bola to dobra volba, do skolky sa tesila, ani raz v nej neplakala a uz bola zrela na to, aby pochopila, ze sa po nu vzdy vratim a idem len do prace. Financne sme boli ok, takze som si to mohla dovolit.

matkahelka
25. júl 2024

starsia isla, ked mala 3r.8 mes., mladsia od septembra nastupi ako 2 r.8 mes., ale len na dopoludnie.

renca1992
25. júl 2024

Teraz pôjde v 4

tomcimka
25. júl 2024

Záleží od povahy dieťaťa: moja staršia dcéra išla ako štvorročná no po dvoch dňoch som ju musela odhlásiť zo škôlky. Zo škôlky má traumu. Teraz v septembri ide ako štvorročná,tak uvidíme... Mladšieho som tiež chcela,čo najdlhšie nechať doma. No kvôli staršej pôjde,keď bude mať 2,5r.

lenka02942
25. júl 2024

Ja som svoju dcéru dala uz ako 2.5 ročnú ale moji rodičia dali bratov až do predskolky čiže keď mali 5 rokov a nepociťovala som rozdiel žiadny či má dieťa menej alebo viac

moravcikovalucia
25. júl 2024

Prvé 3, druhé 2,4 a tretie 2 a pol

penelope2066
25. júl 2024

2,5r

daniela.ho
25. júl 2024

Dcera pojde teraz - 3r a 9m. Prijali ju uz minuly rok a isla ako 2r a 9m ale bolo to skoro na nu. Teraz vidim ze je uz pripravena a lepsie to zvladne. Ten rok spravil neskutocny rozdiel.

macko1983
25. júl 2024

Je septembrový, do školy by ho vzali o rok neskôr.V tom čase som bola doma,takže som to neriešila.

mimi3008
25. júl 2024

Starsi siel ako cerstvo 4 rocny, ma za sebou 1. rok skolky, je narodeny koncom augusta. Nechala som ho doma do 4 rokov, lebo som bola doma este s mladsim, chcela som, aby sme este boli spolu. Kedze je syn augustovy, je v triede najmladsi, niektori jeho spoluziaci boli v skolke uz rok alebo aj dva roky pred nim, teda nastupil uz do zabehnutej triedy. Mladsi nastupi teraz v septembri, v oktobri bude mat 3 roky.

11bodka11
25. júl 2024

Obaja ako 3,5 rocny. A uplne to staci. Inak by do skolky chodili az 4 roky a to uz je prilis dokola 4 roky to iste. Potom uz mamicky ledva cakaju ked je dieta predskolak ze kedy pojde do skoly. Ale isli aj 2,5 rocne a tie mamicky si to nevedia vynachvalit a ja som divna samozrejme ze som ju nedala ako 2,5 rocnu. No nam bolo doma super spolu. Nevidim dovod skracovat si rodicovsku. Este sa mala do skolky a skoly nachodi dost. Aj ja do prace este 30 rokov.

ysseba
25. júl 2024

Asi 2 mesiace pred dovrsenim 3 rokov (v skolke tak navrhli). Ja som bola este doma, deti v skolke. Joooj, to bolo krasne obdobie, ta prava dovolenka 😇🤷🏼‍♀️

chillibubble
25. júl 2024

neviem co je na tom zvlastne, ze 2 rocne islo do skolky. v mnohych skolkach je taky pretlak, ze niekedy ani 3 rocne nemusia zobrat. a ak rodic uz potrebuje/chce nastupit do prace(lebo plat minus platba za sukromnu skolku sa vzdy oplati viac ako rodicak), tak da dieta do sukromnej skolky aj skor. vzdy sa da potom prestupit.

markaterka
25. júl 2024

Syn 3 roky a 3 mesiace, dcéra 2 roky a 7 mesiacov

andriska133
25. júl 2024

Prvý mal 3r4m a druhý išiel keď mal 2a pol ale to otvorili nultú triedu...tam všetky deti mali približný vek tak to je super.budu všetci spolu chodiť 4roky do škôlky. Záleží aj od povahy dietata,starší sa dlho musel adaptovať aj tak tam nebolo vždy všetko ok ani čo sa týkalo učiteľky takže nerad chodil..a menší ten nemal vôbec problém si zvyknúť ale to som ho dala do inej škôlky kde som počula že je lepší prístup k detičkám

evkatk
25. júl 2024

Pri prvom bola materská len 24 týždňov, pri druhom 26 a treťom už 26 týždňov s rodičovskou do 2 rokov s celkovým príjmom 100 KČS (3 Eurá) mesačne. Doma zostať , znamenalo začiatkom 70. rokov, úplne sa odpísať v celej rodine, okolí a všade. Veď existovali jasle od 4. mesiaca dieťaťa, atď. Po uzákonení ďalšej materskej (rodičovská) ženy, ktoré zostali doma dlhšie ako 26 týždňov (2 týždňe pred pôrodom a 6 mes. po pôrode) boli neraz pomenované ako lenivé zdochliny, ktorým sa nechce pracovať. U nás v škole, keď kolegyňa oznámila, že zostáva do 2 rokov, lebo má predčasne narodené dieťa s problémami (narodilo sa v 29. týždni), zástupkyňa riaditeľa nám to oznámila na porade s poznámkou, že je jej na zvracanie z toho, že v našom kolektíva sa nášla prostitútka, ktorá sa nechá vydržiavať vlastným mužom, lebo sa jej nechce na seba zarobiť. Takéto pomenovanie bolo pre ženy bežné, napr. susedu, ktorá šla s 8 mesačným na prechádzku, staršie susedy opľuli , vykrikovali za ňou, že je k... a ľutujú jej muža, že na ňu mu, lenivú musí robiť. Z uvedených dôvodov moje deti nastúpili do jasličiek ako 4,5 mesačná, 6 mesačný a 6 mesačná. Malo to aj výhody. Do roka sa naučili pýtať na nočník a nemali plienky ani na noc (v jasliach na to mali spôsoby, aby nemuseli prať plienky), naučili sami sa obliekať - väčšinou naopak a naruby, ale neprotestovali, veľmi skoro do dvoch rokov sa naučili plynule hovoriť. Boli nesmierne samostatné, vedené k poslušnosti a zodpovednosti, čo im zostalo. Ani jedno z nich nemalo počas ZŠ dvojku na vysvedčení ( v tom čase cca 60 % detí bolo vyznamenaných), neboli problémy v puberte ani neskôr. Deti z jaslí a škôlok sa ľahšie vychovávali, čo potvrdili rodičia a zistili sme to aj v školskej praxi. Dôvod? V predškolských zariadeniach boli vedení k tomu, že dospelému nesmú povedať " NIE" a všetko urobiť bez odporu, naučili sa akceptovať druhých a prispôsobiť daným podmienkam. Neboli s nimi problémy na SŚ ani VŠ. Neboli nervózne a vzdorovité, lebo realitu brali aká je od útleho veku a bolo im aj nepríjemné zvládnuteľné. Psychicky sú deti teraz labilnejšie, čo vidieť v škole. Omnoho viac si dovoľujú k dospelým, z domu nie sú vedené k úcte k dospelým, akceptovaniu okolia, vymáhajú si svoje. Keď moje vnúča 3,5 ročné zatykalo predavačke, takmer som to neprežila. Veď 2,5 - 3 - ročné už musí vedieť, komu môže tykať a komu nie. Je na zamyslenie, čo je lepšie a aké to má neskôr dôsledky kolektívne výchova pod taktovkou odborníčok alebo domáce rozmaznávanie, ktoré si odnesie na celý život.