V MŠ namiesto čítania rozprávky pred spaním púšťajú TV
Milé mamičky, je to podľa vás OK?
Nepáči sa mi, že deti sa oblečú do pyžamka, dostanú povel ,,hlavy otočte k TV" a čumia na rozprávky... vraj potom aspoň tie, ktoré nespia, nevyrušujú ostatné..
Rozprávky bežia 1,5 hod. Podľa mňa sa im ničí zrak, keď poležiačky pozerajú telku ešte aj v prítmi. Je mi z toho zle... Iná MŠ v dedine nie je.
No podľa mňa v prvom rade 2 ročne deti ani nepatria do skolky ale do jasli kde je iný režim. Po druhé odkiaľ máte túto informaciu od 2-3 ročného dieťaťa?
Samozrejme nesúhlasím aby mali deti počas odpočinku pustenú tv..vôbec v spálni by sa tv nemala nachadzat, môj názor.
@anjetta Ano, je to lenivosť učiteliek. Ja mám v triede 3-ročné detičky a niektoré neboli zvyknuté spinkať doma, vraj to doma odmietajú. A samozrejme, že aj v škôlke s tým bol problém. No ani raz ma nenapadlo zapnúť im počas pobytu na lôžku televízor. A môžem Vám povedať, že dnes nám spí každé jedno dieťa, aj tie, ktoré doma na obed nespali. Je to len o trpezlivosti učiteliek. September bol ťažký, chodila som z lôžka na lôžko, hladkala, utišovala a nakoniec zaspali. 2-3 ročné dieťa ten spánok jednoducho potrebuje.
@lentilka3000 ja len zareagujem na tuto tvoju vetu : "A môžem Vám povedať, že dnes nám spí každé jedno dieťa, aj tie, ktoré doma na obed nespali. Ja som velmi proti nutenemu odpocinku vo forme spanku. " Ano, u nas v skolke tiez postupne spali vsetky deti, kedze museli lezat 2 hodiny so zatvorenymi ocami. Moja starsia dcera vzdy zaspala iba na chvilku, na 20 minut, podla ucitelky. Ta chvilka vsak stacila na to, aby doma bola vecer hore dlho do noci. Vyzeralo to u nas takto: dieta v posteli o 9, citali sme, potom si sama chvilku citala, pustili sme CD. Okolo pol jedenastej sme isli spat aj my - dcera stale hore. O jednej v noci sa zobudim na WC, u dcery zapnute svetlo a ona sa hra... Pravidelne to takto vyzeralo. Ono proste poobedny spanok nepotrebovala, nespala poobede cca od roka a pol. Trpezlivost uciteliek pre nas znamenala totalne rozbity spankovy rezim. Nasim skolkam chyba flexibilita, deti, ktore nezaspia po pol hodine by nemali byt nutene v posteli lezat. To tie skolky naozaj nemozu deti rozdelit na spiace a nespiace podla zelani rodicov?
@simsalabim a ked bude mat kazdy rodic ine zelanie co budeme rozdelovat deti podla kazdeho??? Aj tie deti sa musia naucit na urcity rezim a systém, v skole co povies, ze ty si prajes aby sa tvoja dcera ucila iba 20 minut lebo ona tak chce? Robime z deti neschopnych naucit sa fungovat nejako, ty v robote tiez robis len co chces?
@pininka1 je podla mna rozdiel podriadit sa spolocnemu programu - ide sa von, teraz sa cita rozpravka (podobne ako v skole, kde su predmety) a rozdiel niekoho nutit spat a ked nespi, tak v tichosti lezat 2 hodiny so zavretymi ocami. Nemyslis? Podla mna to totiz uz hranici s tyranim toho dietata, ktore ten oddych vnima ako trest. A ak to ma potom ten vysledok, ze dieta kvoli tomu nespi v normalnom case a absolutne to narusi chod celej rodiny.... Ja si myslim, ze treba prihliadat na potreby dietata. Ak niektore uz nema potrebu poobede spat, preco ho nutit? A nie je iba jedno take dieta v skolke, je ich vzdy viac. Ty by si sa ako citila, keby teba nutili trebars stat dve hodiny v kute so zatvorenymi ocami bez ineho podnetu?
@simsalabim je rozdiel nutit a vysvetlit normalne. Nikdy som dieta na spanok nenutila, ale vedeli sme im to vysvetli tak, ze lezali v pohode. Casto ma s tym rodic vacsi problem ako to dieta.
@simsalabim teba už niekedy niekto DONUTIL spat? Zaspí len ten, kto je unavený. Ja keď počujem,,moje 2r dieta nepotrebuje spánok " ....do kelu!!! To je strašná záhada, že z 20 deti povie 15rodicov, že ich dieťa nespi od 2r a záhadné v škôlke spia VSETKY. To ze sa vaša dcéra hrala o 1 ráno, tam by som hľadala problém niekede úplne inde. Dieta sa nedá prinútiť spat. Aj doma, keby ste trvali na tom, aby malo zatvorené ocka a aby spalo, tak spi. Nie je to nútení, ale niektoré deti potrebujú pomôcť so zaspavanim. Je to o trpezlivosti.
Niektoré deti do 2r spia ešte 2x denne. Je nereálne, aby tak malé deti nepotrebovali spat a nikto ma o tom nepresvedčí. Mamicky to vzdajú. Je im pohodlnejšie, ak majú od 7 večer pokoj.
@maximilie úplne s vami súhlasím!
Hodinu a pol to beží?! A oni sú normálni?! No toto je už tretia vec na ráno, čo ma vytočila, asi vypínam mobil 😨
A s tým otváraním okien, tiež myslím, že toto nie je firma otužovania🙈
Moja babka robila v jasliach, a tam otvárali okná na deti schválne, aby mali nižšie počty. Bol to overený spôsob ako dostať deti na marodku. Babka sa sťažovala kde sa dalo, pochopila tak ze dostala výpoveď. Od vtedy už nikdy do školstva nenastúpila. A často to spomínala, že to bolo niečo strašné, čo sa robilo. Na otvorene okná v miestnosti kde je dieta, mala rázny postoj. To vo mne ostalo. Vetram nárazovo, len keď nikto v izbe/triede nie je.
Lenive mrochne!Je uplne bezna prax ze detom citaju knizky a ked nevedia ucitelkyuspat a zabavit deti,tak nech idu radsej vykladat zeleninu do Tesca.Toto by som ani neriesila s ucitelkou ale isla rovno za riaditelkou.
@lentilka3000 ďakujem. My sme asi čarodejnice...podla niektorých despoticke mrchy co terorizuju chudatka malinke deti a stojíme nad nimi ako policajtky 😆
Podľa mňa je tv v škôlke absolútne cez čiaru a to aj kratšie rozprávky. Od čoho sú tie učiteľky platené? Aby sedeli a čumeli na telku? Syn chodí do škôlky v zahraničí a obedňajší spánok sa tu tak nerieši. Spáva len zopár 3 ročných deti, starší už nie. Všetci ale majú nariadený odpočinok. Striedajú čítanie rozprávky s audioknihami a s počúvaním pokojnej hudby. Ja by som kontaktovala iných rodičov a spoločne s nimi požadovala úplný zákaz tv. Príp. kontaktovať aj zriaďovateľa alebo hygienu. Neverím totiž že púšťanie tv pred spaním a počas spánku nie je v rozpore s nejakou normou.
@maximilie mam rovnaku skusenost ako
@simsalabim
Ale dieta uz starsie, takmer 6r. V skolke staci si zdriemnut 20min a vecer katastrofa...Hoci lezi v tme, nezaspi.. Skusali sme ukladat skor, potom neskor, pred spanim citame, prip. obcas pocuva audiotextove rozpravky, lezime aj 2h vedla neho, zaspava az okolo 22.-23.h Rano samozrejme zle.. Tak si cez obed pospi dlhsie, vecer zase zaspi neskor.. Od pon do pia sa to zhorsuje..
vies poradit co s tym? Ci len vztahovacne reagovat? 😉
@basska_b no ved práve. Vzdajú to a tvrdia ze to nepotrebujú. V tomto neviem radiť. Musí to byť náročné. Treba nájsť nejaký systém, ktorý bude vyhovovať všetkým. Lebo obetovať poobedný spánok 2rocnej kvôli 3mes babku,...no neviem. Toto som nezažila, tak si nedovolil mudrovat. Určite ťažká situácia.
@maximilie ak musis lezat so zatvorenymi ocami 2 hodiny, tak asi z cirej nudy zaspis... ci? Nesmeli mat v postielke ani knizku, ani plysaka, lebo "sa namiesto spanku hrali". A nie, dcera mi nezaspala o 7 vecer, ani o 10. Ved pisem, ze este o 1 v noci sa hrala... pockala, kym mi s muzom zaspime, vstala, zazla si a robila si svoje, ak takymto diktatorskym pristupom zaspala 20minut pred budickom. Je zaujimave, ze v sukromnych skolkach ci skolkach mimo SR s tym spankom nemaju taky problem... to len u nas je povinne, aby deti spali, nerespektujuc individualne potreby deti. A tvoja veta "Je nereálne, aby tak malé deti nepotrebovali spat a nikto ma o tom nepresvedčí. " ma pobavila. Moja starsia teda naozaj od 1,5 roka nepotrebovala poobede spat. Aj bez tohto spanku isla v pohode a zaspavala az okolo pol desiatej. Ona bola nespavec od babatkovskeho veku, ako novorodenec vstala o 5, spat sla o 10 a pomedzi to dala styri 30 minutove spanky. A urcite nie je vynimkou. Doteraz v spomienkach na skolku vnima poobedny spanok ako obrovsku krivdu a to uz ma 22. Deti su proste rozne a ak sme ochotni respektovat, ze neiktore nema plienky v roku a pol a druhe az 2,5 roku, ze niektore hovori v 3 rokoch uplne dokonale aine nie, musime byt pripraveni respektovat aj individualne potreby na spanok. Len o tom mi islo. Kto nema dieta nespavca, tak toto nepochopi. Mladsia dcera, naopak, vzdy spala vela a rada, aj v tej skolke. Ale tiez spomina, ako niektori mali so spankom obrovsky problem. Len tak pre zaujimavost, u starsej dcery sme dokonca k tejto teme mali v skolke rodicko, kde sa spanok riesil. V predskolskej triede. Hlasovanim sa prislo na to, ze viac ako polovica rodicov je proti spanku, ale flexibilta tento problem riesit bola nulova.
@beronsche som rada, ze aj ty mas podobnu skusenost. Tiez na nas skusali, ze poobede dieta unavit. No mohli sme ist na 3 hodinovu bicyklovu turu, s dcerou to neurobilo vobec nic. 😝
@maximilie a este zo zaujimavosti - To ze sa vaša dcéra hrala o 1 ráno, tam by som hľadala problém niekede úplne inde. Kde som mala ten problem hladat?
@simsalabim podľa mňa ste mali dosť blbý režim. Deti možno nemali z čoho byť unavené.
Keby ste tak po poobednom spánku išli von na 2hod, potom si doma kreslili, maľovali, skladali puzzle, čítali knihy, ...skratka nie len unavit pohybom- dieta sa pohybom zvykne skôr ešte dobiť, ale unavit hlavu. Dat nejakú činnosť, kde musí rozmýšľať- nie posadiť pred TV, ...
@simsalabim nie som psychológ, na to ti neodpoviem, ale je to nespavosť rovnako ako u dospelého človeka.
@maximilie 2x tyzdenne sportovy trening, inak sme doma, ked je pekne beha po vonku, ked je pocasie na nic, hrava sa vo vnutri. tv len obmedzene.
Ked nie je v skolke, cize nema poobedny oddych, zaspi uplne bez problemu okolo 8:30-9:00... Nezavisle od programu.
Mam to odpozorovane, ze fakt mu staci chvilocku si zdriemnut a vecer je problem.
@anjetta ani podľa mňa to nie je v poriadku. Co je to za oddych pozerať TV? A zaspávať pri TV nie je zdravé. My sme vždy pred spaním čítali rozprávku, občas sme pustili zvukovú nahrávku, aby mali zmenu. Ale neviem poradiť čo s tým.... Skus sa porozprávať s riaditeľkou. Toto by mi tiež vadilo.
@maximilie ano, po skolke sme chodili minimalne na 2 hodiny von. Ihrisko, bicykel, mesto a Bibiana, tanecny kruzok... po prichode domov sme si citali, riesili pracovne listy (dceru to velmi bavilo), hrali sa. Pozerala 1 kratku rozpravku, inak obrazovky nie. Ver mi, nastudovala som si, co sa dalo. Ale ono nikedy nie je ine riesenie, iba akceptovat, ze dieta ma ine potreby, ako by sme my alebo okolie chceli. Nemyslis? Darmo budes hvoorit, ze vsetci v triede uz vedia pekne pisat, len tieto 2 deti nie... dislektici, disgrafici - proste deti s inymi potrebami. A prepac, nie je to nespavost! Pozri si prilozenu tabulku. Ak mi mimo skolky 4-6 rocne dieta zaspalo o pol desiatej a vstalo o 7, malo uplne normalny spankovy rezim. rezim, ktory jej skolka svojou tyraniou narusila. Ak mojmu manzelovi staci 6 hodin spanku, pricom mne treba skor 8-9, tiez to neznamena, ze on ma spankovy problem! Proste mame ine potreby.
@beronsche a vôbec nereaguje vztahovacne. S mojim názorom sa drvivá väčšina pedagógov, psychológov zhodne. Už som nie v jednej diskusii písala, že áno.... si deti, ktoré ten spánok naozaj nepotrebujú. Ale tie nezaspia ani v MS a je to tak 1 dieta z 20. Pri 5r a starších deťoch je to zas iné. Áno, tam by naozaj stačilo oddýchnuť oveľa kratšiu dobu.
Ja si o tej potrebe spánku 2r dieťaťa nevymyslam, nie je to môj názor. Vidím ako nastupujú deti do MŠ ktoré,,od 1,5r nespia" a v MS zaspia PRVE!!!! Je to naozaj tak, tie deti zaspavaju prvé!!! Vsade počúvam, my už nespime od 2r- a keď vidím co to dieťa vytrája v poobednych hodinách a už o 5 ukladá hlavičku kde príde, ... a potom tie vtipné foto na fb ako zaspal pod stolom, nad tanierom,... no nepotrebujú, fakt. Radsej vytrapme deti do 7-8vecer ale odkvecnu za 3minuty.
Moja dcéra spi poobede 3,5-4hod a tiež mi začala zaspávať až o 9-9:30. Je to náročnejšie, nienje to už paráda, že od 8 mame s muzom čas na seba. Noa co, ani by mi nenapadlo ju zobudiť. Potrebuje to. Ráno vstane už o 6:30-7:00.
Tak keď tu toľko píšete o rešpektovaní individuálnych potrieb dieťaťa, tak respektujte, že vám zaspí až večer o 11 ☝
@maximilie nuz, a ty zas respektuj, ze niektore deti poobede spat nepotrebuju... naozaj.

@pininka1 S tym prezliekanim a vetranim je to bohuzial blbost, co hovoris. Teda takto.. ak to robia, ze vetraju, kym sa deti prezliekaju, tak len pre deti dobre, lebo sa deti otuzia. Zaroven vetranie je ucinny sposob zamedzenia sirenia infektov. Takze dve vyhody v jednom. Nerobte zas z uciteliek hyeny 🤭. Akoze tv pustat je amaterizmus, to suhlasim.