icon

V škôlke "prezretý" a na školu "údajne nezrelý" letný chlapec

gunagu
22. mar 2017

V Bratislave je ďaľší veľmi silný populačný ročník, školy si vyberajú deti. Boli sme pozrieť na DOD v štátnych, súkromných aj cirkevných školách. Letný chlapec ? Je to jeden zo základných filtrov, prečo dieťa nezobrať do školy. ☹
Takisto v škôlke psychologička z CPPP pri testoch školskej zrelosti dala všetkým letným chlapcom návrh na odklad.
Ten môj pohorel na grafomotorike - zle opísal písané písmo v teste.
A temperament letného dieťaťa. (Ktorý o rok ale nebude iný.)
Na druhej strane mi pani zástupkyňa - jeho úžasná pani učiteľka v škôlke povedala, že on už teraz v mnohých oblasticah prevyšuje iné deti a nevie si predstaviť, čo ešte rok bude v škôlke robiť.
Ja osobne vidím, že v niektorých oblastiach je vpredu (inteligencia, sociálna zrelosť, veľký záujem o knihy, svet..) a niektoré by mohol dohnať (tú grafomotoriku, sedieť a byť ticho dlhší čas). K tomu spústa protichodných názorov či z netu alebo od ľudí. Ešte raz pôjdeme v júni na pretestovanie.
TAKŽE ČO S TAKÝM DIEŤAŤOM, ČO DO ŠKOLY EŠTE NIE A DO ŠKÔLKY UŽ NIE ? 😲
- Nulté ročníky sú pre sociálne rodiny, my sme normál. Tiež na základe množstva odkladov v BA je o ne dosť veľký záujem. Tiež tých pár, čo je v Blave je dosť ďaleko z Petržalky resp. od našej práce.
- Dať ho do súkromnej škôlky napr. s angličtinou ? Už dcéra mi chodí do súkromnej (lebo ju nezobrali do štátnej pre nedostatok miesta) a robiť len na škôlku dvoch detí?
- Dať sa na homeschooling, keďže bratislavské školy zväčša nemajú záujem učiť letných chlapcov? Len musím chodiť súčasne aj do práce (nedáme to len z manželovho príjmu) , aj keď dá sa robiť aj z domu. Tiež nemáme tu starých rodičov, ktorí by v niečom vypomohli.
- Nejaký iný nápad ?
Vďaka.....🙂

sissy27
22. mar 2017

@gunagu škôlka tlačí, aby šiel do školy a mali miesto pre ďalšie deti, normálna vec... V škole podľa spádovej oblasti ti ho zobrať musia. Rozhodni sa sama. Ja som pred rokmi dala augustovej dcére odklad čisto z pohodlnosti a neľutujem. Aj keď bola už vtedy zrelá na školu (podľa učiteliek v škôlke, podľa vyjadrenia učiteliek na zápise aj prítomnej psychologičky a ani ja som problém nevidela), ale proste je to úplne iný život ako ten škôlkársky - nie len pre dieťa ale aj pre rodiča. A to som sa s dcérou učila presne raz, nikdy to nepotrebovala, ale sú deti, s ktorými stráviš hodiny nad učebnicou... Takže za mňa - rok extra v škôlke je super.

alaguema
22. mar 2017

@kvetinka75 úplne seriózne sa zamýšľam, ako naša generácia prežila a vychodila zš, stredné školy, vysoké školy pri plnom psychickom zdraví, keď bolo pravidlom, že iba septembrové (a neskoršie) deti, šli do školy o rok neskôr. Ostatné šli v septembri, lebo dovŕšili 6 rokov. Aj augustové, aj júlové, aj júnové. Vrátane mňa. Niekde sa dnes robí chyba, ale nebude vo veku tých detí.

sirell
22. mar 2017

pre deti nar. do 31.8.2017 je povinnosť ísť na zápis, takže choď na zápis, nezmieňuj sa pred učiteľkami o názore psychologičky a uvidíš ako ho zhodnotia v škole pri zápise. A čo by mal prvák ovládať? Určite to nie je čítanie a písanie. Na to je dosť času v škole.
Najdôležitejšie je, aby budúci prvák vedel povedať svoje meno a priezvisko. Je výborné ak pozná adresu bydliska a dátum narodenia.
Dieťa sa má zdvorilo a slušne správať - pekne pozdraviť, poprosiť a poďakovať. Deti v predškolskom veku by už mali mať primeranú emocionálnu stabilitu – nemali by tragicky prežívať každý neúspech, mali by vedieť fungovať v kolektíve, osloviť spolužiaka či učiteľku, spolupracovať a deliť sa.
Je dobré keď sa vie zrozumiteľne a jasne vyjadrovať. Pri nedostatkoch vo výslovnosti a problémoch s určitými hláskami vášmu dieťaťu ochotne pomôžu na logopédii.
Predškolák by mal rozumieť hovorenému slovu tak, aby chápal slovné pokyny a dokázal udržať pozornosť pri sledovaní rozhovoru či vysvetľovaní. Pri hre alebo inej činnosti má bez problémov vydržať 15 – 20 minút. Predškolák by už mal vedieť spamäti zaspievať nejakú pesničku alebo predniesť básničku.
Dieťa v predškolskom veku musí vedieť samostatne rozoznávať a určovať základné farby. Pri určovaní tvaru predmetu by ho malo dieťa vedieť popísať aj pomocou základných geometrických tvarov. Malo by vedieť napočítať minimálne do desať, rozlišovať, čo je viac a čo menej, čo je málo a čo veľa, čo je dlhšie a čo kratšie, ovládať orientáciu v priestore – čo je nad, pod, v, na.
Pred nástupom do školy je dôležité natrénovať správne držanie ceruzky. Malo by byť už zrejmé, ktorú ruku dieťa prednostne používa, teda či je pravák alebo ľavák. Ruka by už mala byť dostatočne uvoľnená. Okrem správneho držania ceruzky si overte, či vie správne držať aj nožnice a strihať nimi.
Deti by už mali byť pomerne samostatné. Majú vedieť sami používať toaletu, spláchnuť, umyť si po nej ruky. Budú potrebovať samy sa obliecť a obuť, pozapínať si gombíky, zaviazať šnúrky na topánkach, vysmrkať sa. Nemalo by im robiť problémy stolovanie – používanie príboru, nosenie taniera, pohára. Je potrebné, aby sa naučili dávať si pozor na svoje veci.

bbbarunka
22. mar 2017

@gunagu nutlry rocnik nie je pre socialne slabsie rodiny. Znami tam maju chlapca (nie su socialne slabsi, je to klasicka stredna trieda) a su nesmierne spokojni. Podla nich je to idealny prechod zo skolky do skoly - pol dna sa ucia, pol dna maju skolkarsky rezim.

sirell
22. mar 2017

pre deti nar. do 31.8.2017 myslela som tým že do 31.8.2017 dovŕšia 6 rokov

janinah
22. mar 2017

@negymama len pre zaujímavosť-koľko detí si odškôlkovala,odškolovala? svojich myslím....moja dcéra učiteľka učí druhý rok deti v Kolumbii angličtinu....žila v cca 5tich iných neeuropskych krajinách- jej názor s ktorým súhlasím- naše slovenské deti príliš stresujeme,usmerňujeme,premotivuvávame,tlačíme.....a potom umierame v 50tke na infarkty,liečime sa od 35 na vysoké tlaky,každý desiaty berie antidepresíva....ale to už o inom debata,nebudem to rozoberať.....áno,detstvo nekončí 1. triedou,ale ten nástup povinností,zodpovednosť hoc len za úlohy a nezmeškať ráno školu a podobné "maličkosti" môže narobiť viac škody ako osohu /nie na každé dieťa ,to je jasné/..že je dieťa múdre neznamená,že je schopné na školu aj emocionálne a sociálne

kvetinka75
22. mar 2017

@alaguema no vieš za tým TV a tabletom deti nenadobudnú zručnosti ako pri kreslení, športovaní, čítaní si kníh - spolu s rodičom, keďže ešte by nemali vedieť čítať. K tomu ten rýchly a stresový životný štýl. To všetko sa na nich odzrkadluje. Po všetkých stránkach.

mimulik
22. mar 2017

@janinah boli sme aj u psychologičky...nič také sa nestalo aby sa začal všetkého báť, trémovať..akurát to že silné osobnosti z tej škôlky odišli do školy a zostal tam sám..

negymama
22. mar 2017

@janinah odskolkovala som svoje 4 deti, a mamu som mala ako ucitelku v ms.

jasminet
22. mar 2017

@gunagu dceru (koniec juna) testovali v skolke - podla psychologicky na skolu nezrela, neodporuca skolu este, citovo nevyzreta, kreslenie mierne zaostale (nedokoncila kresbu postavy lebo malovala detaily tvare od obocia, mihalnic po srdieckove vysrafovane pery 🙂 ) atd atd... ze ona ju chce vidiet este raz... ja v miernom soku, ze ake zaostale dieta mam, som sla za ucitelkou zo skolky ako to vidi ona... len sa smiala, ze je s nimi 8 hodin denne, psychologicka ju videla 1 hodinu v skupine deti. za ucitelku skola jednoznacne ano. zapisala som ju, isla a cuduj sa svete - to nezrele dieta ma same jednotky, skola ho bavi, do kolektivu zapadla... takze treba dat skor na ucitelky v skolke, ktore tie deti poznaju mozno lepsie nez rodicia 😉

alaguema
22. mar 2017

@kvetinka75 veď práve! Prečo za tým tabletom tie deti sedia a prečo sú všetci v strese? To je asi tá chyba, že? Keď som ešte vodila deti do škôlky, chodila tam jedna mamička, ktorá ráno to dieťa poháňala ako trestanca, lebo nestíha. Myslíš, že to dieťa nemalo stres? A to bola ešte len škôlka. Rodič, ktorý je vystresovaný, bude stresovať aj deti, partnera, celú rodinu a je úplne šuma fuk, či je to dieťa v škôlke, alebo v škole. Učenie nemusí byť stres, ani povinnosti nemusia byť stres a už vôbec nie tie školské. Ja deťom hovorím stále - o nič nejde, je to len škola. Napriek tomu, sa učia dobre. Alebo vďaka tomu? 😉 Rovnako si človek môže povedať: je to len práca. Áno, živí ma to, ale čo z toho, ak ma to raz zabije?

dadulko1
22. mar 2017

@gunagu neviem, čo ti písali ženy predo mnou, ale napíšem ti, ako to bolo u nás. tiež mám chlapca, ale nie letného, skoroletného 😉 tiež mu psychologička odporúčila odklad, kvoli grafomotorike, ani len na chvíľu som neuvažovala nad tým, aby do školy nešiel, už len z toho dôvodu, že vedel čítať, písať tlačeným, počítať do nekonečna, sčítavať asi do sto, a násobilku do takých 30, toto všetko sa naučil sám. ked som sa rozprávala aj s inými rodičmi, tak každé dieťa malo odklad navrhnutý psychologičkou, mne to pripadá, akokeby sa tie psychologičky kryli tým, že keby dieťa v škole malo problémy, tak aby mali niečo v rukách, čím by dokázali, že ved oni za to nemôžu, že rodič neposlúchol a dal dieťa do školy aj napriek tomu. ešte ti napíšem, že môj syn je v nadanej triede, chodí na matematické súťaže, aj iné, nerád kreslí, škaredo píše, ale bezchybne, takže niečo na tej grafomotorike bude, ale nie je to na odklad. a ešte ti chcem napísať to, a to ma najviac na tých odkladoch sere, že rodičia dávajú odklad deťom, z rôznych dôvodov, lebo chcú predlžiť dieťatku detstvo, alebo že je hravý, ale málokedy to je aj potrebné, fakt len vo vážnych prípadoch, potom prídeme do prvého ročníka, a normálne 6 ročné deti sú bité a šikanované od pomaly 8 ročných odkladových detí, lebo povedzme si pravdu, tie deti sú aj silnejšie, vyššie a viac "vybité".

negymama
22. mar 2017

@janinah s tym suhlasim, ze nase skolstvo je ako viac nez je zvykom v zahranici nastavene na vykon, memorovoanie, znamky, bodiky, odmeny, sutaze... to by bola debata na dlho a mimo tuto temu.

samozrejme ta miera stresu je velmi individualna ,,konkretna skola, konkretny ucitel konkretne dieta, rodina...

za mna, moje deti nie su stresovane, urcite nie nadmieru, chodia na prijemnu malu skolu rodinneho typu, s mensim poctom deti v triede, ulohy si napisu v druzine, tie mladsie, doma sa povacsine po prichode len hraju, prip. maju kruzky. Urcite i toto rozhodlo, vyber skoly...preco svojho letneho 6 rocneho nemam obavy dat v termine do skoly

meusicka
22. mar 2017

@gunagu necitala som vsetky prispevky, ale... do leta este daleko, dieta aj za par mesiacov vie robit velke pokroky. na druhej strane preco nie do pripravnej triedy ? to nie je o tom, ze by bol hlupy a nezvladol 1.rocnik. u nas sa na to pozera velmi kriticky.
ja momentalne zijem v AT a tu je to bezne ze deti idu este do pripravnej tzv. Vorschulklasse. a dokonca sa stalo, ze dieta z 1.rocnika preradili nazad do Vorschule, pretoze pisalo pismenka zrkadlovo, obracalo hore nohami a nestihalo. poznam maminky, ktore maju deti, ktore absolvovali pripravku a teraz vsetko v pohode zvladaju.
kebyze onoho casu bola tato moznost a mna dali nasi do skoly, namiesto trcat este rok v skolke, asi by som bola za to dnes vdacna.
pokus sa porozpravat s niekym ohladne tej pripravky a nerob si vopred unahlene nazory. preco by to mala byt socka?? mozno budes prekvapena.

piacere
22. mar 2017

@gunagu ja ti budem iba v jednom oponovať... "temperamentné dieťa, ktoré o rok nebude iné". Z vlastnej skúsenosti.... tiež som si myslela, že syn je proste taká povaha a nie je.. dozrel... neuveriteľne dozrel od septembra doteraz do marca.... úplne iné dieťa, čo sa týka pozornosti v škole. My sme do decembra veľmi preveľmi "bojovali", synátor neobsedel ani 5 min., večne sa obzeral, v škole nič nestíhal, doma mal kvôli tomu kvantum úloh, ktoré boli statočne odplakané, do Vianoc bol doslova ako v sne 😀 Teraz je to úplne iné dieťa... a ja napr. veľmi ľutujem, že som ho nenechala v škôlke ešte rok (je júnový)... áno, teraz je to už jedno, máme už prvý rok takmer za sebou, ale tie prvé štyri mesiace boli doslova trápenie (kvôli pozornosti, sústredeniu sa, všetko ostatné mu išlo skvele...a j čítanie, aj písanie, aj matematika, ale pozornosť vynulovala všetko, čo ovládal... bol to fakt des).

h2
22. mar 2017

Ja keď počujem názor, že odkladom školskej dochádzky predĺžite deťom detstvo, tak sa mi otvára nožík vo vrecku. To akože nástupom do školy končí detstvo? Dieťa, ktoré chodí do školy, sa už nemôže hrať? Môj syn bude mať tohto roku v auguste 6 rokov a od septembra pôjde normálne do školy. A dokonca sa už na to veľmi teší. Stalo sa, bohužiaľ, že som mu v hneve, keď mu niečo dlho trvalo, povedala, že keď je taký nešikovný, tak ho ani do školy nezoberú, tak bol z toho smutný a normálne sa zľakol, že by sa to naozaj mohlo stať. V škôlke už ďalší rok ostať nechce, už teraz sa tam často nudí. Mrzí ma len to, že v dnešnej dobe, keď je také strašne moderné dávať deťom odklad, bude asi najmladší v triede, navyše je drobnejšej postavy, maličký a chudý, tak sa bojím, aby nemal problém s nejakým takmer osemročným o hlavu vyšším a o 10 kg ťažším "odkladovým" spolužiakom, lebo proti takému by nemal žiadnu šancu. ☹

felycity
22. mar 2017

no, patrím do skupiny rodičov, ktorá dala svojim deťom odklad, nie z pohodlnosti ani nie preto, že by som im chcela predĺžiť detsvo, dcéra nie je letná a testy vyšli tak, že je hraničná aj áno aj nie... samozrejme to bol šok, ale postupne som sa o to začala zaujímať a všímať si na čo ma upozornila psychologička, však som si myslela, že moje dieťa, je šikovné, športuje, v škôlke v pohode, nástenky ako pracuje som kontrolovala, nevynikala , ale u nás nikto nemá ku kresleniu vzťah, ale ani nebola najhoršia, tak som nechápala, kde je problém...môže byť šikovný, ale možno v tom teste ako odpovedal bolo vidieť, že nie je dozretý - pozor nie je hlúpy, ale že si nedokáže niečo spojiť ( potom samôže v škole stať, že to čo iným deťom bude trvať 10 minút, jemu 20 minút a bude sa to nabalovať a frustrovať ho a výsledkom bude odpor ku škole, naopak, ak sa dieťaťu darí, tak má sebavedomie a ženie ho to vpred),ak ide len o grafomotoriku to by ste do jesene mohli zvládnuť, ak si videla jeho test, môžeš si ho aj ty skúsiť testovať... každopádne konečné rozhodnutie je len a len na tebe, ty rozhodneš či pôjde do školy alebo nie bez ohľadu na to, čo povedala psychologička, do spádovej školy ťa musia zobrať, u nás napríklad sa vždy rozhoduje, či budú 2 alebo 3 prvácke triedy podľa záujmu... s tou škôlkou je dosť možné, že potrebujú miesta, preto sa neunáhly, máte čas, môžeš ho dať opätovne pretestovať.

andruska80
22. mar 2017

inak - trošku mimo témy, my máme tiež teraz predškoláčku (je narodená koncom oktobra, takže my odklad neriešime, aj tak ide neskôr), mali sme diskusiu v škôlke s učiteľkou a zástupkyňou zo zš, ja som si tiež myslela, že veľa rodičov dáva odklad, ale ony vraveli, že skôr naopak, väčšina rodičov dáva do školy aj napriek tomu, že im to neodporúča - či už psychológ, učiteľky v mš alebo kto bol s dieťaťom v kontakte a tie deti sa často potom v škole trápia, lebo to proste nezvládajú tak ako ich rovesníci....

mirkaaa80
22. mar 2017

@h2 neboj sa, on si poradí. Nebude v tom sám, nájde si kamarátov. Môj je taky isty drobec augustový a nedá si😉, ma kamarátov...A keď sa strhne nejaká potýčka, je v tom polka triedy😊

trisp
22. mar 2017

Dievčatá, to myslíte vážne, že predškolák musí vedieť opisovať text písaný písaným písmom 😨 Ja neviem, ale keď čoraz viac čítam, čo všetko testujú na tých testoch školskej zrelosti, aj strach dostanem. Veď ja si pamätám, že keď som chodila do prvej triedy, že až tam sme sa učili písmenko po písmenku ako vyzerá tlačené, ak opísané, nacvičovali sme to a pod. A tu čo otázka do diskusie, to samé: boli sme na testoch a musel vedieť spočítať 2+3, musel vedieť napísať meno, musel vedieť toto a toto... Ja viem, že mnohé deti to vedia, lebo sa to na nich prirodzene "nalepí" - hravým učením počas života a v škôlke, ale môj teda rozhodne taký nie je. To ho mám naozaj ešte pred školou naučiť sama počítať a písať, aby sa vôbec dostal do školy?

plutvonozec
22. mar 2017

Ahojte. Ja som svoju dcéru prváčku odmietla dať v škôlke testovať, lebo mi príde dosť absurdné, aby psychologička, ktorá vidí dieťa prvý krát vedela posúdiť za necelú hodinu, že dieťa nie je zrelé do školy. Dcére sa zatiaľ darí🙂

h2
22. mar 2017

@plutvonozec Ja som syna na testy prihlásila, lebo som zvedavá, čo na neho povie "odborníčka", ale som rozhodnutá ho do školy dať normálne, ako má ísť, bez ohľadu na odborný posudok.

sharmana
Autor odpoveď zmazal
fatima99
22. mar 2017

a tak stresovat.. stresuju hlavne rodicia ktori detom pripominaju ze pride taka a taka teta a to bude od nich chciet a nech sa snazia vsak to testovanie nie je nejak smerodajne aj tak si to dieta pri zapise do skoly ucitelky preveria same nie?

kvetinka75
22. mar 2017

@piacere presne takéto isté problémy mala kamarátka s dcérou. Po pol roku sa to upravilo ale asi by sa tomu vyhli keby išla o rok neskôr. Pri staršej to neľutovala, tiež je letná , tá išla bez odkladu ale pri druhej už áno.

mirkaaa80
22. mar 2017

@trisp vieš čo? Mne keď psychologicka rozprávala dôvody, prečo ho nedať do školy...Lebo robí to a to, vrtí sa, neudrží očný kontakt, pozerá sa po miestnosti...Som sa rozhodla že do školy pôjde. Lebo to by som ani ja nebola ešte teraz zrelá na školu, a to mám za sebou 17 rokov štúdia, úspešného 😊. A na poradách, školeniach..Robím presne to isté - kreslím si po papieri, obzerám si okolie....Pretože má to nebaví 😂

piacere
22. mar 2017

@trisp testy školskej zrelosti, kde sa opisuje písaný text (myslím, že to bolo "se pa li") sa opisoval už v čase, keď som ja bola preškoláčka.... a to mám požehnaných 34 😀 To nie je výmysel dnešnej doby...

trisp
22. mar 2017

@piacere Tak načo sa potom v prvom ročníku učia deti písať rovné čiarky, vlnovky, slučky a lastovičky, keď to už majú vedieť pred nástupom do školy? Ja si to teda nepamätám. Ja mám tiež po tridsiatke, ale odo mňa na zápise do školy chceli vedieť, či poznám farby a zarecitovať básničku, ale sčítavanie a písanie písaným písmom?

piacere
22. mar 2017

@trisp ja nie som psychológ, mňa sa nepýtaj, nedám ti odborný výklad prečo to tak je 🙂 Ale môj laický rozum mi hovorí, že tým skúmajú grafomotoriku, či je ruka ťažká alebo má správny úchop, či spolupracujú oči s rukou, teda či vie prepísať ... tu podľa mňa nejde o text, o to, že prepisuje písané slabiky, ale o to, či ich dokáže aspoň ako-tak, približne rovnako prepísať.... oko-ruka musí spolupracovať....

trisp
22. mar 2017

@piacere Tak to by podľa mňa zistili, aj keby dali dieťaťu nakresliť domček... Mne to príde skôr také zákerné - že dieťa nikdy nepísalo písaným písmom, aj knižky, čo s rodičmi číta sú tlačeným, ale tu bum- na testoch ti dáme prepísať krátky text písaným písmom. Neviem, kto tie testy robí, ale nie som s tým stotožnená. Inak, keby sme šli do extrému, tak ono v dnešnej dobe klásť taký dôraz na písanie písaným písmom je trochu prehnané, keďže človek prestane písať rukou, akonáhle prekročí po maturite prah strednej školy. Na výške už sme písali poznámky no noťasu a teraz píšem rukou maximálne nákupný zoznam. Ale priznávam, už som mimo témy...