icon

Vedia vaše 4-ročné deti správne vysloviť R?

5. aug 2024

Ahoj vedia uz vaše deti medzi 4-5 rokom povedat R?
Syn ma 4,5 roka ale vobec nevie este povedat, lekárka kázala cvičiť s nim slabiky dddd a dtdtdt a vsak je to boj, väčšinou nechce.
Vďaka

reanda
5. aug 2024

az nejak okolo siedmich.. necvicili sme

earlgrey
5. aug 2024

Vie od začiatku, ale u nás bol prvý jazyk cudzí a potom slovenčina, možno je to aj tým, kto vie 😀 ale čo počúvam dookola tak veľa detí v tomto veku R povedať nevie...

adriana2503
5. aug 2024

ahoj, ani moja 4,5 r nevie...ale nerobím paniku, starší syn sa naučil R keď mal 5 a niečo rokov (už neviem presne) ale v rámci srandy som s nim tiež cvičila najskôr tdtdtd (akože vláčik ide :D ) a potom tdntdntdtn (to už je parný vláčik :D ) potom som prešla na slovo tdnava tdnava tdnava a do toho sem tam zamiešala správne slovo Trnava... a teraz to skúšam na túto mladšiu ale tiež len v rámci srandy na cca 1 minútu, netlačím na pílu lebo obaja majú tendenciu sa zaseknúť keď sa mi niečo nedarí ihneď

patka06
5. aug 2024

áno, dcéra sa naučila v škôlke, mala 3 roky a 3 mesiace

h2
5. aug 2024

Má čas, stačí, ak ho bude vedieť, kým pôjde do školy.

andrea140219
5. aug 2024

Dcéra 4,5 r R vie,ale všade ešte používa L .
Snažíme sa trénovat

sense
5. aug 2024

Moja dcéra vedela....ale ak by mi kázala doktorka cvičiť by som cvičila ..

danieli
5. aug 2024

Dcera vedela hned ako otvorila usta, mala asi 18 mesiacov, syn mal 6 a pol roka ked sa mu R zaplo po navstevach logopedie, drzim palce

dankabetka
5. aug 2024

ahoj, starsi s recou nemal problem, v 2,5 rokoch rozpraval uplne vsetko a vela vela a cisto. Mladsi, tak to je iny oriesok... ma 5 , rozprava menej a nenaskakujem mu č, š, ž, o R len snivam ... chodime na logopediu a cvicime doma... a to by clovek povedal, ze su bratia, mohli by sa podobat a vobec nie ....ale zas on cvicit chce...a aj sa snazi....

adusha1167
5. aug 2024

Najmladšia sa naučila ako 3,5 ročná (aktuálne má 4,5). Stredná okolo 4,5 roku a najstarší myslím že tesne po 5 narodeninách.

mira0611
5. aug 2024

Ahoj, vyslovil R, keď mal 5,5 roka. Cez letne prezdniny z jedneho dna na druhy. Jednoducho z toho vyrastol.

guudy
5. aug 2024

Obe deti v cca 6,5 r, uz pocas prveho rocnika ZS. Chodili sme na logopediu predtym asi rok.

milanemila
5. aug 2024

Ma 4,5 a nevie. Urcite to ale budeme riesit s logopedim pred nastupom do skoly, nech tam uz rozprava uplne cisto. Takze pockame cca do tych 5r a potom budeme riesit. Ma trosku problem aj napr s L na zaciatku slova.

maryetta
5. aug 2024

Moji cca v tom veku zacinali. Teraz syn ma 3r 9m a niekde sa mu podari niekde nie. Ale viem ze kym mali cca 5-6rokov tak uz vedeli.

jaskolka
5. aug 2024

Syn teraz začína hovoriť, ale je to tak "neobrusene" dakedy sa mu podarí, inokedy stále povie "v" namiesto "r".

bellaa3007
5. aug 2024

malá mala nedávno 4, vraví také francuzske R
Nie v každom slove 🙂

katie253
5. aug 2024

Synovia 4,5 a 3,5 roka zatiaľ nevedia. Nedávno sa naučili L a dávajú ho do slov namiesto R, tak nám vravela logopedička, ze to chceme, aby R nahrádzali L, ked R nevedia povedať.

marianarem
5. aug 2024

Moj zacal R v 3.5r. Teraz ma 4.5r a ma rovnako staru kamosku, ktora este R nevie. Moja neterka ma 10 a nevie doteraz. Tak to mala aj jej mama, moja sestra, ktora korektne R zacala pouzivat az v dospelosti. Ja som bola zase opacny extrem, R som hovorila uz pred 1. rokom, mame aj nahravku. Cize su obrovske rozdiely v tomto.

lilizzachy
14. aug 2024

Moja má 4,5 roka a ešte nevie r, dnes som s ňou bola na preventívne a dr vravela že do 5 rokov to nie je problem

nyphadora
14. aug 2024

Tyždeň po 4-tych narodeninach začala hovoriť r, ale už pol roka pred tym sme chodili k logopedičke z ineho dôvodu.