Vedia vaše 4-ročné deti správne vysloviť R?
Ahoj vedia uz vaše deti medzi 4-5 rokom povedat R?
Syn ma 4,5 roka ale vobec nevie este povedat, lekárka kázala cvičiť s nim slabiky dddd a dtdtdt a vsak je to boj, väčšinou nechce.
Vďaka
Vie od začiatku, ale u nás bol prvý jazyk cudzí a potom slovenčina, možno je to aj tým, kto vie 😀 ale čo počúvam dookola tak veľa detí v tomto veku R povedať nevie...
ahoj, ani moja 4,5 r nevie...ale nerobím paniku, starší syn sa naučil R keď mal 5 a niečo rokov (už neviem presne) ale v rámci srandy som s nim tiež cvičila najskôr tdtdtd (akože vláčik ide :D ) a potom tdntdntdtn (to už je parný vláčik :D ) potom som prešla na slovo tdnava tdnava tdnava a do toho sem tam zamiešala správne slovo Trnava... a teraz to skúšam na túto mladšiu ale tiež len v rámci srandy na cca 1 minútu, netlačím na pílu lebo obaja majú tendenciu sa zaseknúť keď sa mi niečo nedarí ihneď
áno, dcéra sa naučila v škôlke, mala 3 roky a 3 mesiace
Má čas, stačí, ak ho bude vedieť, kým pôjde do školy.
Dcéra 4,5 r R vie,ale všade ešte používa L .
Snažíme sa trénovat
Moja dcéra vedela....ale ak by mi kázala doktorka cvičiť by som cvičila ..
Dcera vedela hned ako otvorila usta, mala asi 18 mesiacov, syn mal 6 a pol roka ked sa mu R zaplo po navstevach logopedie, drzim palce
ahoj, starsi s recou nemal problem, v 2,5 rokoch rozpraval uplne vsetko a vela vela a cisto. Mladsi, tak to je iny oriesok... ma 5 , rozprava menej a nenaskakujem mu č, š, ž, o R len snivam ... chodime na logopediu a cvicime doma... a to by clovek povedal, ze su bratia, mohli by sa podobat a vobec nie ....ale zas on cvicit chce...a aj sa snazi....
Najmladšia sa naučila ako 3,5 ročná (aktuálne má 4,5). Stredná okolo 4,5 roku a najstarší myslím že tesne po 5 narodeninách.
Ahoj, vyslovil R, keď mal 5,5 roka. Cez letne prezdniny z jedneho dna na druhy. Jednoducho z toho vyrastol.
Obe deti v cca 6,5 r, uz pocas prveho rocnika ZS. Chodili sme na logopediu predtym asi rok.
Ma 4,5 a nevie. Urcite to ale budeme riesit s logopedim pred nastupom do skoly, nech tam uz rozprava uplne cisto. Takze pockame cca do tych 5r a potom budeme riesit. Ma trosku problem aj napr s L na zaciatku slova.
Moji cca v tom veku zacinali. Teraz syn ma 3r 9m a niekde sa mu podari niekde nie. Ale viem ze kym mali cca 5-6rokov tak uz vedeli.
Syn teraz začína hovoriť, ale je to tak "neobrusene" dakedy sa mu podarí, inokedy stále povie "v" namiesto "r".
malá mala nedávno 4, vraví také francuzske R
Nie v každom slove 🙂
Synovia 4,5 a 3,5 roka zatiaľ nevedia. Nedávno sa naučili L a dávajú ho do slov namiesto R, tak nám vravela logopedička, ze to chceme, aby R nahrádzali L, ked R nevedia povedať.
Moj zacal R v 3.5r. Teraz ma 4.5r a ma rovnako staru kamosku, ktora este R nevie. Moja neterka ma 10 a nevie doteraz. Tak to mala aj jej mama, moja sestra, ktora korektne R zacala pouzivat az v dospelosti. Ja som bola zase opacny extrem, R som hovorila uz pred 1. rokom, mame aj nahravku. Cize su obrovske rozdiely v tomto.
Moja má 4,5 roka a ešte nevie r, dnes som s ňou bola na preventívne a dr vravela že do 5 rokov to nie je problem
Tyždeň po 4-tych narodeninach začala hovoriť r, ale už pol roka pred tym sme chodili k logopedičke z ineho dôvodu.

az nejak okolo siedmich.. necvicili sme