Veľa detí v škôlke
Ahojte. Môj malý teraz začal chodiť do škôlky. V zásade som spokojná, učiteľky sú milé, veľmi sympatické, priestory aj záhrada sú pekné. Jediná vec čo mi vadí, že je tam 23 detí na jednu učiteľku! Podľa mňa je to strašne veľa. Je to zmiešaná trieda, tak aspoň netreba každému pomáhať na wc alebo pri jedení, ale aj tak. Koľko detí je u vás v skôlkach (myslím na štátne teraz)? Skúsenejšie mamičky- zvládajú to podľa vás učiteľky?
Díky za odpovede.
ja osobne si to predsatvit neviem ze ta ucitelka zvlada plnohodnotne vyse 20 deti..jasne dostanu najest, napit, su relativne ciste a hraju sa, ale ziadny hlbsi rozmer venovania sa tam nema sancu byt...nemyslim to vobec zle voci nim, skor naopak, lultujem ich. je to jednoznacne zle nastaveny system....proste sa neda venovat vyse 20 troj ci 4 rocnym detom tak aby im to nejak extra davalo, ta uvitelka sa nevie rozkrajat aby sa im venovala individualne...s jednym musi utekat na wc a dalsich 19 je bez dozoru?dalsie sa pooblieva atd atd...
syn preto chodi do sukromnej skolky, na 18 deti maju 3 ucitelov, z toho 1 lektor je bilingvalny, plus 2x do tyzdna maju zvlast ucitela na hudobnu nauku a prirodovedu.....a nemenila by som, maleho takyto sposob vyuky velmi rozvija....
@miku1 my sme tiež čaje nosili .. okrem iného 😉 ja sa to priamo spytam učitelky ako to vlastne s tým pitím je. uvidím čo povie
@lubiduch ja ale zase ked po dcéru prídem a otvorím dvere, tak vždy vidím čo robia v tomto som spokojná.. detičky bud sedia v kruhu a rozprávajú sa, ale tancujú, alebo sedia spievajú a učitelka hrá na klavíri atd.. tu sa im isto venujú, aj minulý rok ked mali besiedku, tak fakt vedeli detičky tolko tých basničiek ,,, že určite s nimi učitelky odviedli kus roboty.
@zlte_kuriatko tak ale so súkromnou škôlkou sa to neda porovnávať 😉
Ženy, ale položme si zase otázku, čo to znamená "plnohodnotne sa venovať dieťaťu" - tak to sa ozaj dá asi len opatrovateľkou alebo teda doma. Veď zase v tom kolektíve sa tie deti učia fungovať spolu (neraz argumenty pre dávanie dieťaťa do škôlky, aby bolo v kolektíve) - podľa mňa dobrý pedagóg to zvláda - ja napr. naše učiteľky za také považujem. v tej triede v štátnych škôlkach tých deti 20 a viac reálne nie je skoro nikdy - vždy ich je menej, lebo deti sú choré, niektoré nechodia a pod. Naši 3-roční už tento týždeň spoločne vyrábali prvé "práce" - takže nie je to len o tom, že sa o nich starajú (kŕmia, prezliekajú a pod. - navyše tie deti obvykle takmer raketovou rýchlosťou začnú tieto veci zvládať čoraz lepšie aj sami, takže sa čas na obsluhu značne skracuje). Naši si čítajú, hrajú sa, kreslia, tancujú - s učiteľkami. A na WC asi zvlášť tieto maličké deti sami moc nechodia, oni chodia na WC s deťmi hromadne pred určitými činnosťami, pred pobytom vonku a pod. Väčšie deti zase asistenciu pri cikaní nepotrebujú, ak je dobre usporiadaná budova, tak dieťa len prejde do vedľajšej miestnosti, kde naňho učiteľka vidí, nemusí ísť s ním.
Neviem, ja som nikdy nemala pocit, že by sa deťom učiteľky nedokázali pre ich počet plnohodnotne venovať. Vždy, keď sme prišli - či už pre staršiu alebo teraz pre mladšieho - sme presne vedeli, čo robili, čo jedli-nejedli, ako bolo, čo sa stalo. Samé od seba vždy zreferovali - proste mali tie deti všetky v merku, bolo vidno, že si ich všímajú. Neviem to lepšie popísať, nemyslím to v zmysle, že by ich ignorovali, ale proste o každom dieťati vedeli, ako prežilo ten deň. Ja obdivujem učiteľky v škôlkach, že toto dokážu za tú odmenu žalostnú. Ak majú to povolanie ako poslanie, majú veľký dar byť dobrými učiteľkami.
@zlte_kuriatko - ale tiež je škôlka a škôlka (súkromná) - poznám takú, o ktorej toto rozhodne neplatí, bohužiaľ ☹
@katrinka8 presne, ja som mala dieta rok v sukromnej...kde ich bolo sice amx 18, ale chorobnost katastrofalna a popravde za tie peniaze nic navyse....prelozila som ho do statnej, dke ich bolo 24, ako predkolakov 28!....a nelutujem!......tie deti sa toho neskutocne vela naucili, pripraveni do skoly perfektne, mali vsetky aktivity ako v sukromnej....jediny rozdiel bol v pocte....ale vo vysledkoch rozhodne nie!.....ano a apradoxne, aj ekd v statnej viac deti......ovela menej chorych....
ja o pristupe uciteliek v statnej skolke nemozem povedat nic zle, klobuk dole, co ich naucili aj az takeho poctu deti v triede......a ked pozeram v meste okolo seba....je to rovnako u nas tak aj so ZS.......sukromna skolka, ci menej deti nezaruci vzdy kvalitu....to nie o tom....
No si predstavte, ze to zvladame... a dokonca sa dokazeme venovat vsetkym detom, dokonca niekedy aj viacerym naraz, dokonca si predstavte, ze dokazeme pracovat v skupine, ze dokazeme motivovat tych 25 deti, aby sme si spolu naraz zacvicili. Nepotrebuje kazde dieta drzat za ruku a ofukovat, niektore to doslova neznasaju, lebo nie su s mamou a chcu byt samostatne. Predstavte si, ze naozaj netreba vsetkym detom naraz ist vyhrnat rukavy, vyzliekat nohavice a utierat, pretoze vacsina to vie a chce urobit sama. Staci im dat povel a urobia to, co maju, staci na nich len dohliadnut, aby so spravili spravne, aby sa nezamocili, neocikali a podobne. Naozaj v skolke netreba vsetkych 25 deti sucasne krmit, ked tak sa najde jeden dvaja, ktorym to je treba, pretoze vsetci chcu a vedia jest sami. Je absolutny rozdiel medzi tym, ake su deti doma a v skolke, je velky rozdiel mat na starosti skupinu a jednotlivca. Takze asi tak... Nie sme gramblave, ani neschopne, vieme co robime a preco to robime a hlavne vieme, ako to robit... Pardon, len ma naozaj vytacaju taketo diskusie... Tiez mam dceru v skolke a bolo kadeco - skrabance, kusance... , ale ani raz som nepochybovala o tom, ze by sa detom venovali. Proste sa to stane aj doma, tak preco nie v skolke.
@papricka33 no a ja som prave zo sukromneho sektora presla do statneho a neviem si to vynachvalit. Pracuje sa mi omnoho lepsie, aj ked mam viac deti a som na sluzbe sama. A do sukromneho by som sa uz nevratila.
Ja som v sukromnych skolkach robila desat rokov cca a uz by som tam nesla a ani dieta si tam nedala. A neboli to pofiderne skolky, nejake materske centra. Poriadne vychytane skolky sukromne. Vdaka, ale uz nikdy viac. A aj mojmu dietatu je v statnej lepsie. neviem, preco si kazdy mysli, ze sukromna skolka je nieco super uzasne, co dietatu rozsiri obzory, castokrat maju statne skolky ovela sirsi program a lepsiu stravu. Nevravim, ze vzdy, ale castokrat.
@chloe001 tak ja mám skúsenosť presne opačnú
U nás v každej triede sú dve. V mojej triede je 18 deti a 2 učiteľky, min rok bolo len 15 deti
Samozrejme ze je to chore a nezvladnutelne..robila som to tak viem o com hovorim..psych. a fyz. tak vycerpavajuce ze som mala kazdy bozi den migreny ani nechcem na to radsej spominat..ten kto to vymysel v zivote nemal tolko deti na hlave..mala som moznost byt na exkurzii na skolke v rakusku a skoro som odpadla - malicko deti a 3 ucky na nich..
minimalne 2 ucit. by mali byt na triede spolu..ucitelka je tiez len clovek a ma pravo ist na wc..a nie tam ist so strachom ci sa medzitym nejakemu dietatu nieco nestane...ale tí hore to maju ocividne v pazi
Nas stvorrocny syn chodi od tohto roka do statnej skolky a maju len jednu ucitelku na 24 deti. Mali by mat dve, ale druhu nevedia od leta zohnat (predchadzajuca dala vypoved). Ta jedna ucitelka to ma uzasne zorganizovane. Ja vyzdvihujem Maxika naobed, to sa prave vacsina deti uz prezlieka do pyzama, predtym mali obed, potom sli postupne vsetci sami na zachod, umyli si ruky a zuby. Ucitelka stoji v umyvarke a pusta ich tam po piatich, zvysni cakaju pri dverach alebo sa uz idu prezliekat do triedy vedla. Za poslednych 10 dni takmer kazdy den kreslili, robili vodorovne ciarky, peciatkovali vystrihnutych mackov, ucili sa basnicku. Maxik, ktory doma dovtedy nechcel sam robit poriadne nic, sa zrazu v skolke sam oblieka, obuva, sam je, dokonca vcera tam zjedol polovicu zemiakov na obed (zemiaky doma absolutne nechce) a dnes si pytal pridat cestoviny - povedal mi, ze sa musia hlasit. Posledne dni mi zakazdym rozprava o dalsich detoch, ako sa spolu hrali, doteraz bol ochotny sa hrat v podstate len so svojou mladsou sestrickou. Doma aj vonku sa vcera aj dnes hral na skolku, dnes nas nutil posadit sa do kruhu v tureckom sede a odpovedat na otazky 🙂. Zhrniem to, ja som uplne spokojna, ba nadsena, ako vela sa za tych par dni v skolke naucil, ako sa osamostatnil. Na to, ake to ma pani ucitelka tazke s tolkymi detmi, to zvlada skvele, Maxik chodi do skolky rad, za co som jej vdacna.
@uhnakova presne to aj moja, nepotrebujem, aby mala okolo seba ucitelov, co ju budu furt nieco ucit. Mne staci, ked vidim, ako napreduje v kresleni, v hrani, vymyslani hier, ako je vo vsetkom samostatna, minule som pocula z izby, ako sa rozprava, pridem a ona dokoliecka rozlozenych plysakov a nieco s nimi preberala zo skolky a to, ako nadsene mi rozprava, co bolk v skolke, to mne staci. Viac nepotrebujem
moja dcera tiez teraz nastupila do skolky ale do cirkevnej,starsia chodila do statnej abola som spokojnejsia,lebo v tejto ucia aj reholne sestry a tie mam pocit ze sa tak nevenuju detom ako ucitelky,ucitelky asi maju vacsiu prax,v triede je 23 deti,ucitelka tvrdi ze je to dost vela,vyslovene som sa jej na to opytala,pozname sa tak mi povedala pravdu,som si ista.vzhladom k tomu ze vacsina deti sa vie sama obliest,najest a ist na wc,ta sa venuju viac tym ktore sa nevedia same obliest atd.,vobec mi nevadi ze je to tak ,aspon sa moje dieta nauci samostatnosti,doma sa totiz sama ani neobuje,v skolke s tym nema problem
baby, tie pocty co tu pisete si neviem absolut predstavit. Len pre zaujimavost. Skolka /oslo/ zmiesana trieda od 3r do 6r - tak 5-6deti na 1 ucitelku.
No neviem, ja poznám veľa učiteliek z našej škôlky, nielen tie, čo učili/učia naše deti. A každá jedna, keď sa s nimi rozprávam - či už na rodičovskom alebo len tak, keď idem po deti, je trpezlivá, vždy príjemná, a z každej vyžaruje proste ten pocit, že vedia, čo robia, že ich tá práca baví. A to sme veľká škôlka, 7 tried. Riaditeľka má v telefóne číslo každého jedného rodiča, vždy vie, kto volá - volať môže človek s akoukoľvek doslova prkotinou, vždy všetko zisí, spätne volá a informuje (aj keby ste chceli vedieť, či si vaše dieťa pred 5 minútami doslova prdlo - s prepáčením). Pre mňa je smerodajné, že deti do škôlky chodia rady, majú pani učiteľky rady. Všetky sa vždy vedia aj so staršou dcérkou pekne porozprávať, pýtajú sa jej, ako v škole, väčšinou aj vystískajú staršie (už do školy chodiace) deti, ktoré chodia s rodičmi zanášať ešte mladších súrodencov. U nás určite doslova ako druhé mamy (niektoré staré mamy 🙂 ) - a to isté aj "tety" sanitárky - proste poznajú tie deti, chodievajú aj do tried, keď majú čas, sa s nimi hrávať. Ja viem, že v našej škôlke je o deti dobre postarané - aj z takej ľudskej stránky. Mimochodom, môj ani nie 3-ročný synček si už 2 týždne pospevuje doma pesničky, čo v škôlke tancujú, dokonca dnes vytiahol aj akúsi choreografiu 😀
A áno, učiteľ musí deťom dávať aj nejaké "povely" - hádam nebude jednotlivo menovite na každého hovoriť: Jožko (Ferko,Zuzka, Miška), prosím Ťa, nemohol by si sa ísť obliekať, aby sme mohli ísť von? Tak asi keď im povedia: Deti, ideme von, ideme sa obliekať - tak ja toto chápem ako povel. A keď niekto nerobí to, čo má, tak ak ho upozornia, Peťko, obliekať! (keď napr. sedí a neoblieka sa) Alebo keď tie deti napr. na dvore potrebujú zvolať späť do tried, a dvor je rozľahlý, tak asi musí na ne kričať, aby tie deti počuli - Niečo ako: Deti, upratovať hračky, pôjdeme dnu - tak to je podľa mňa normálny povel, čo majú deti robiť. Či majú v súvetiach 10 minút vysvetľovať a prosiť deti o každý úkon? Ja neviem, mne už niektoré požiadavky rodičov pripadajú "přespříliš" - a to nie som učiteľka. A je pravda, čo písala vyššie @chloe001 - tie deti presne vedia, ako čo urobiť, chcú byť samostatné, stačí im povedať, čo sa bude robiť a ako, a robia to (čo by mnohé doma na 1x ani nehlo, v škôlke bez problémov). Proste schopný pedagóg si to vie zorganizovať.
Mimochodom, u nás súkromná škôlka a nevie si rady s deťmi - vonku ako z reťaze vypustená divá zver, neberú ohľad na nikoho a na nič, učitelia (áno majú aj chlapa učiteľa) len trkocú a deti si robia, čo chcú - častokrát ohrozujú seba aj iných. Bonus k tomu, učiteľka bežne utiera 1 papierovou vreckovkou nos aj 3 deťom. Čo už mne príde absolútne nechutné (potvrdené z viacerých nezávislých zdrojov, ktoré vidia toto denne na vlastné oči, keď sú s deťmi vonku). Rodičia platia ťažké peniaze za anglickú výuku (akože anglická škôlka) a keby ste počuli to, ako sa s nimi rozprávajú po anglicky, Hanka, come here, ideme na ihrisko, dávajte pozor. Akože 2 slová po anglicky, a celá konverzácia po slovensky. Minimálne vonku s deťmi po anglicky nekomunikujú - hoci koncepcia škôlky je, že sa komunikuje po anglicky. Plus nechcite vedieť, čo o nich hovoria v mestskej knižnici - panie sa vždy desia, keď majú prísť na akciu deti s tejto súkromnej škôlky - lebo vedia, že sú to nenormálne nedisciplinované deti, ktoré sú drzé na učiteľky, nerešpektujú nič a nikoho. Bohužiaľ, taká je realita. Nechcela som mať nejaké predsudky o takýchto škôlkach, ale zrovna o tejto sa ku mne stále dostávajú takéto informácie alebo aj som ich pár rokov počas materskej s mojimi deťmi stretávala takmer denne na prechádzke, a ten akože zdanlivý obraz sa mi proste aj inými zdrojmi potvrdzuje. Susedia po roku syna preložili tiež do štátnej. Neoľutovali. Chlapec je mimoriadne nadaný na jazyky, a tak radšej z toho, čo ušetrili na súkromnej škôlke, zaplatili angličtinu mimo škôlky pre malé deti, a tam sa malý naučil za dva mesiace to, čo v škôlke ani za rok nevedel. Už je teraz na druhom stupni ZŠ, stále sa venuje jazykom, baví ho to.
Ja si zase neviem predstaviť, ako sa potom adaptujú deti, ktoré sú v škôlkach, kde je všetko také "ťuťu muťu", pár detičiek, veľa učiteliek, v škole. Keď zrazu sa ocitnú v škole, kde je v triede 25 detí, 1 učiteľka, a musia všetko robiť samé, nik im nestojí za zadkom, nepomáha obliekať - prezliekať napr. na telesnú, nedokrmuje ich, nechytá pomôcky... Veď to tie deti musia byť potom totálne stratené na začiatku.
@sisaka heh, mamicky nepisu, ci im to vadi, ale ze je to normalny stav. Samozrejme, ze sa nemozu plnohodnotne kazdemu venovat, ani sa nevenuju. To hadam nikto pri takychto cislach neocakava. Holt, statna skolka je o tomto. Ale tiez verim tomu, ze stale vela deti chyba, takze v podstate ich je tam malokedy tak vela.
@lauricka - mne to nevadí - lebo vidím, že škôlka funguje tak, ako má (naša štátna) - deti sa stále niečo nové učia, našli si kamarátov, chodia tam rady. Učiteľky sa im plnohodnotne (mimochodom, čo si pod týmto predstavuješ?) venujú - ja som o tom presvedčená a výsledky doma vidím 🙂 Podľa mňa nie je problém sa deťom plnohodnotne venovať ani v štátnej škôlke s viac deťmi.
@lauricka - veď Ty píšeš, že sa v štátnych nemôžu plnohodnotne každému venovať, ani nevenujú a že to nik neočakáva.. že štátna škôlka je o tomto 😕
Ja si to veru nemyslím, že štátna škôlka je o tomto a že rodičia neočakávajú plnohodnotné venovanie sa deťom. Tam je potom práve dôležité, čo si pod tým plnohodnotným venovaním sa dieťaťu človek predstavuje. Lebo ja, napr. mám pocit, že mojim sa venovali, resp. mladšiemu ešte venujú. Je najmladší v triede, nemá ešte ani 3 roky, ale nemá problém, čítajú mu vždy knižku, ktorú si donesie z domu, ak treba, pomôžu dokŕmiť (čo, haha, nefunguje, lebo on neznáša dokŕmenie, keď mu niečo nechutí, tak proste neje, ale tak toto teda pochopili hneď, lebo sa na to pýtali), nemajú problém pomôcť zaviazať šnúrky, keď treba, hrajú sa s ním s hračkami, ktoré si z domu donesie - takto to robia so všetkými deťmi. Každému sa povenujú aj samému, keď to niektoré potrebuje. Vedia si to zadeliť, aby mali na každého čas, aj spoločne robia. Obrázky na nástenke sa tento týždeň menili už 2x - pri týchto najmenších 3-ročných detičkách, ktoré len začali teraz chodiť do škôlky a zvykať si je to podľa mňa úspech teda. A to nehovorím o pesničkách, básničkách, čo si doma malý hundre či pospevuje. Keď po malého chodím na obed, tak detičky pekne ležia v postieľkach, počúvajú rozprávku a uspávanku, majú svojich plyšáčikov a sú spokojné, nik neplače. Keď sa zamočia, tak ich prezlečú, veci dajú sušiť... Tak neviem, ako ešte plnohodnotnejšie sa majú tým deťom venovať.
@katrinka8 nie, ja som odpovedala jej na to, co ona napisala, ona pisala o venovani sa plohodnotne kazdemu, bola to reakcia na jej prispevok. Takze sa treba jej opytat, co si pod tym predstavuje. Ci nieco take, ako ked sa matka stara o svoje dieta - aj to je uplne individualne, takze ani to sa neda nejak zovseobecnit alebo take, ze sa asistuje dietatu s tym, s cim potrebuje, ked mu to nejde, ak sa podari, to je tiez rozne v skolkach. A potom treba brat na vedomie aj to, ze nie v kazdej skolke je to tak idealne, ako v tej vasej. Nie vsetky ucitelky su rovnake, samozrejme.

@zso - niektoré deti sú ale aj také, že sa proste nechcú hrať s inými (v škôlke, napr. na ihrisku či doma problém nemajú) - môže to súvisieť s adaptáciou, že sa im zo začiatku lepšie iba pozoruje ostatné deti alebo sú ozaj smutné a nemajú náladu. Presne aj nám hovorili toto učiteľky na rodičovskom, že volajú ich, skúšajú, ale nie vždy sa to dieťatko nechá zlákať na hru. Ono to obvykle po pár dňoch, týždňoch prejde, a deti sa začnú zapájať. Nepíšeš, koľko rokov má synček, ale tie najmenšie deti sa ozaj ešte len učia spolu hrať - mnohé sa ozaj ešte hrajú len vedľa seba.
A synček chodí na celý deň?