Vplyv zmiešaných vekových skupín v škôlke
Chcem sa opytat, mate dieta v skolke,kde su deti v jednej triede, cize od 2,5roka po predskolaka? Aky mate nato nazor? 🤔
@lenjaja84 mala som, bolo to super, deti si užili 1 rok spolu a radi na to spominaju obaja 🙂.
@denkabemommy preco len 1rok? Boli tam ako predskolaci,alebo sa len hrali?
@lenjaja84 mala som. Postupne zväčšili škôlku. Malej pomáhali staršie dievčatá takze ju aj ťahali hore.
@lenjaja84 jedno dieťa malo 3, druhé bolo predskolak, tak preto len jeden rok, logicky 😆
Ano, u nas v at uplne bezne. Akurat tusim 2 rocakov davaju zvlast (uz takeho maleho nemam, tak to nesledujem), ale od 3 rokov su vsetci zmiesani. Nejako som sa nad tym nezamyslala, lebo na vyber u nas v meste nemame, skolka je pridelena podla obvodu. Deckam sa pacilo a paci a akurat teraz sa mi prcek chvalil, ze je uz mittelkind - stredny. Ale pozdava sa mi to, pretoze sa obohacuju vsetci. Navyse maju vacsinu deti s hlavnym jazykom inym ako nemcina
@lenjaja84 Mala som takto dieta v skolke a bolo to dobre. Co sa Ti na tom nezda?
U nas v at su od 3r do predškolákov spolu.a je to super !!
Spomínam si ako to bolo pre moju super ze je najmladšia 😅a potom ku koncu velka predškolacka .mensi sa učia od väčších ,väčší sa radi “starali” o menších …. Bolo to fajn.
Mala som, bolo to vpohode 🙂 mladsie sa ucia od starsich a starsi sa ucia pomahat mladsim…
@lenjaja84 katastrofa, neťahalo sa za staršími, opakovalo hlúposti po mladších. Po roku sme presadili do klasickej skolky s triedami, kde boli deti rovnakého veku. Kamaratkyn syn sa zase sťažoval, že sa nemá s kým hrat. Predskolaci tam boli len štyria, z toho tri dievčatá.
Kolega mal, staršie dieťa, začalo sa od mladších "učiť", bral preč.
Závisí to od toho, či je viac starších alebo mladších. Z praxe viem, že ak sú v prevahe mladšie deti, tak staršie deti upadajú, preberajú správanie mladších detí. Naopak, ak sú v prevahe staršie deti, je to pre mladšie prínosom. Preto som aj moje dieťa dala do MŠ, kde sú triedy podľa veku, a nie k sebe, kde máme zmiešanú triedu.
Bezna vec, ako pre mna nic noveho, vraj to ma najvacsie benefity skrz socializaciu. Mala som take triedy a tam bolo mix 28 deti takto
Ano, u nas v at uplne bezne. Akurat tusim 2 rocakov davaju zvlast (uz takeho maleho nemam, tak to nesledujem), ale od 3 rokov su vsetci zmiesani. Nejako som sa nad tym nezamyslala, lebo na vyber u nas v meste nemame, skolka je pridelena podla obvodu. Deckam sa pacilo a paci a akurat teraz sa mi prcek chvalil, ze je uz mittelkind - stredny. Ale pozdava sa mi to, pretoze sa obohacuju vsetci. Navyse maju vacsinu deti s hlavnym jazykom inym ako nemcina
@guiseppinka v at je to 80% skupin od 2,5-6 rokov. Inak by nezaplatili personal
V našej MŠ sú 3-6 (ale nie predškoláci ale staršie deti s odkladom o ktorom sa dopredu vie/zle vychádzajúcimi rokmi aby nemuseli 2x absolvovať predškolákov), potom 2-3 najmenšia trieda, 3-5, a predškoláci 5-6 Jednoznačne 3-6 vrátane predškolákov musí byť pre učiteľku záhul to zvládnuť, navyše u nás predškoláci majú len 30min odpočinok pri rozprávke a ani sa neprezliekajú do pyžama... Jednoducho neviem si to predstaviť, denný režim tam musí byť veľmi náročné zladiť aby "netrpeli" predškoláci s 2h spánkom a ani menšie deti pri edukačných činnostiach pretože predpokladám, že sa tam bude dávať väčší dôraz na predškolské úlohy. 3-6 bez predškolákov funguje skvelo, starší ťahajú mladšie deti, pomáhajú si navzájom, spravidla mladšie v takej zmiešanej triede rýchlejšie napredujú v porovnaní s triedou 3-5.
Mám takto dvoch chalanov, 3,5 a 6 a som maximálne spokojná zatiaľ po piatich dňoch 🙂
@lenjaja84 áno, škôlka, kde chodili naše deti, tak funguje. Tried je viac, je to veľká škôlka, ale sú zmiešané. Od najmenších, po predškolákov. Robili všetko spoločne, ale samozrejme, pani učiteľky vedeli pracovať s deťmi. A teda výsledky práce boli adekvátne veku. A za mňa to malo výhody - mladšie deti boli ťahané staršími a staršie sa naučili pomáhať mladším…
@lenjaja84 Dcerka chodila pol roka do sukromnej skolky ked mala 2,5 roka a boli tam zmiesani aj s velkymi 5-6 rocnymi detmi. Teraz ma 6 rokov, uz chodi do skoly a stale spomina, ako sa jej v tej skolke nepacilo, lebo tam boli velke deti, boli divoki a nebrali ohlad na taketo male deticky. Ona je z tych utiahnutejsich, kludnejsich deti a pre nu to nebolo dobre.
bola som výrazne proti ale nakoniec môj syn skončil práve v takej a je to super 😀 dokonca má staršiu frajerku 😜😂
Moj tak chodi od 3 rokov a nevidím v tom problem.
moje obe dcery tak boli/ su. Sarsia cca od 5r a boli sme velmi spokojni. Mladsia 2,5 ( teraz zacala) a som velmi velmi spokojna, lebo v inych skolkach by bola v triede s detmi kt. maju adaptaciu a to je iny masaker. Cely den pocuvat plac a krik ze " mamka kde si " a " mamka pomoc" ( toto mi povedala kamoska ked isla po syna do skolky, ze pocula kricat deti na celu skolku 🙈). Takze za mna urcite ano.
@lenjaja84 Zalezi, ake je zlozenie zmiesanej triedy. Ak tam mas za kazdu vekovu kategoriu, tak ok, ale ak budes mat jedneho 5 rocneho a zvysok 2-3? Ten starsi sa bude prisposobovat mladsim a jeho nebude mat kto potiahnut.
@lenjaja84 lebo starší šiel potom do školy 🙂. Mladší keď nastúpil mal 2.5r, boli v pomiešanej triede, takže boli spolu celý deň, resp. Predškoláci nespali ale mali predškolskú prípravu.
Áno, u nás su vsetky triedy zmiesaneho veku. Vidím v tom viac výhod ako nevýhod, nemalu sme vobec žiaden problém.
U nás je tiež zmiešaná trieda a je to fajn. Starší potiahnu mladších. Má to však svoje ale. Nevýhoda je, keď je nepomer medzi predškolákmi, ktorých je málo a malými deťmi, ktorých je viac. Vtedy môžu tí predškoláci trošku stagnovať. No tu tiež zohráva veľkú rolu prístup učiteliek. A ešte začiatky školského roka sú také, že učiteľky sú viac zamerané na menšie deti, ktoré plačú a treba im vo veľa veciach pomáhať.
Skúsenosť u nás: staršiu dcéru potiahli veľmi predškoláci, mala medzi nimi najlepšiu kamošku a teda aj veľa vecí robila s nimi. Keď ona bola predškoláčka, bolo ich málo a neboli v takom zložení, aby sa medzi sebou tie deti ťahali. U mladšej dcéry zvidím ako to bude. Medzi terajšími predškolákmi nie je nikto, kto by ju ťahal, že ja taký extrémne snaživý. Ale zase keď ona bude predškoláčka, má takých spolužiakov, že by sa mohli potiahnuť navzájom..
@lenjaja84 robim asistentku ucitela v MS a mali sme v triede deti od 3-6 rokov. Pracovalo sa mi dost obtiazne, hlavne ked sme s predskolakmi robili pracovne listy a male deti sa hrali. Predskolaci boli nesustredeny, lebo aj oni sa chceli hrat…myslela som si, ze mladsie deti by sa priucili od tych vacsich, ale opak bol pravdou, ze tí predskolaci vela pochytili spat od mensich deticiek. Teraz robim v inej skolke asistentku a mame triedy rozdelene, pracujem v triede kde su predskolaci a neviem si to vynachvalit. S detmi sa da pracovat ovela jednoduchsie, lebo pracuju vsetci naraz, nevyrusuju ich deti , ktore by sa hrali.

@lenjaja84 mala som, bolo to super, deti si užili 1 rok spolu a radi na to spominaju obaja 🙂.