icon

Vracanie a počúranie zo škôlky, čo robiť?

via88
3. sep 2019

Baby nedavno som pisala, ci mam maleho, ktory nastupil prvy krat do skolky, nechavat hned cely den ci len poldna, kedze som este doma. Nuz ostal dva dni do poltretej, a dnes vecer mi cely preplakal, povracal sa od nervov, aj pocural... to treba tiez prekonat? Je to normalne? Uz som sa akurat rozhodla, ze bude len do 12tej od zajtra, lebo dost place, ale toto uz je brutal na mna, co som teraz videla :-/ skolka je utulna, ucitelky mlade, ochotne, prijemne . Tam nevidim problem. Dakujem za odpovede :-/

Strana
z3
eliska13
4. sep 2019

@kvetinka75 sorry píšeš stále som na rodicaku s mladším som myslela, že má surodenca

via88
autor
4. sep 2019

@eliska13 to ja nebudem ani ked bude mat tri a uz bude fakt musiet ist na pevno, ak nechcem prist o pracu, ja som zmierana ze musi ist, ide, na druhej strane aj konecne po dva a polroku dam trochu dokopy seba, ved som nebola ani u lekara... ale luto mi pride asi vzdy ked zacne plakat, ved to asi je normalne, ci 🙂
Skutocne sa teraz musim znova zasmiat nad tym capnutim dietata do skolky, a mam free 😁
Skusime do konca tyzdna 4 hod, ked bude grckat a mat take stavy, dame si pauzu do konca roka.
Dakujem vsetkym za rady a nazor

via88
autor
4. sep 2019

@kvetinka75 dakujeme, ja viem ze to je nirmalne a ine deti nie su inaksie, aj ine mami tiez to zle znasaju, len uz to povracanie sa sa mi vidi privela, no neviem.
Dnes isiel, plakal, ale dal sa pekne obut aj prezliect. Nekope ani sa nezprieca, len reve ako divy. Ako b aj chcel trochu ist ale je mu luto, neviem no.

kvetinka75
4. sep 2019

@eliska13 toto nemalo byť niekomu inému, lebo nechápem tomu , čo si tým chcela povedať

kvetinka75
4. sep 2019

@via88 moja dcéra tiež vracala v škôlke keď plakala ale to skôr z tých hlienov. Potom už neboli plače také. Deti majú citlivejšie žalúdky, tak možno to je problém.

terezka1947
4. sep 2019

@via88 vydrz to....hlavne teba musi vidiet,ze si usmievava,ked sa spomenie skolka,ked si.s nim v skolke....prides pre neho.
Je to este male dieta...tak jasne,ze place...
Pokial bude plakat,ale normalne sa tam naje,aj zahra...neprerusuj to.

laska201
4. sep 2019

Kazde dieta si zvykne.niektoremu to trva par dni,niektore do skolky chodi s radostou od 1dna a niektore preplacu aj cely sk.rok.tieto extremy mam doma.4 deti a kazde ine a kazde si inak dlho zvykalo.a aj zvyka na skolu.mne stredny aj skolka aj skola cely rok si zvykal.mala ta od 1dna sa velmi tesila a najmensi ten sa zas velmi tesil na skolu.a keby mam pri strednom riesit vsetko takto tak ani do skoly nechodi.a co sme si snim uzili hlavne ten prvy rocnik.

cistykvietok
4. sep 2019

@via88 Napíšem ti z vlastnej skúsenosti dieťaťa, ktoré nenávidelo škôlku a doslova tam chodilo revom a plačom, že malý to určite zvládne. 🙂 Napriek tomu, že je táto situácia neľahká. Mama ako samoživiteľka nemala na výber a jednoducho musela ísť do práce a ja do škôlky. Darmo mi vysvetľovala dôvody, prosila... nič nepomáhalo. Len jednoducho tam každé ráno ísť a zvyknúť si. Ťažko sa mi spomína na to obdobie, pamätám si ho veľmi dobre. Neviem, či ma to nejako traumatizovalo alebo poznačilo v živote. U mňa však neskôr zabralo, keď mi mamina každý deň priniesla nejakú drobnosť, keď pre mňa prišla do škôlky. 🙂 Raz to bol Macko Pusik, :D inokedy kinder vajko, pexeso... Je to síce trochu finančne náročné, :D ale neskrachovali sme a pomohlo mi to. 🙂 Skús, keď to už inak nepôjde. ;)

laska201
4. sep 2019

U nas mala zas babke.babka vravi ja ta nepustim nikam nejdes a mala ale babicka neboj ved za chvilu som doma.ale kedze je posledna a videla u bratov skolku a deti tak bola aj ona rada ze ide.hlavne som jej aj vela rozpravala o skolke.

saxana000
4. sep 2019

Tiez som este doma a mala nastupila od zaciatku na cely den odporucili to ucitelky ze je to lepsie pre tie deti neni su pomylene zatial sa nepocikala aj spala obidva dni rano mrnci krici mama place za mnou ale kym popracem veci v skrinke je ticho poobede je vesela vysmiata hra sa na koberci alebo sedi pri stole ked papaju.bohvieco zatial nezjedla ale ona neni moc velky jedak. Ked nechce caj ani mlieko daju jej aspon cistu vodu potom doma zosrotuje doradu co vidi.krasne si upratala vecer hracky.zo spanku sa netrha ani zazivacie problemy nemame.dudel som jej zobrala pred tyzdnom doma bez neho ani nespala v skolke v pohode uz ho ani vecer nepyta.dufam ze to tak ostane..
Skusila by som pribalit oblubenu hracku.nasa mala obidva dni mojkaca so sebou troslu ju to ukludnilo.

maciatkolulu
4. sep 2019

@via88 nechať dieťa doma, dizreje za pol roka.... Ja nechápem, že hneď 2,5 ročne dieťa na celý deň, keď mne pri päť ročnom dávali pomalú adaptáciu po hodine, ale ôk, ty si matka, ale mne kebyže malý vracia, alebo sa pocika a ja som doma.... Ale tak tvoje dieta

via88
autor
4. sep 2019

@maciatkolulu ostava na pol dna ja som tak chcela od zaciatku, ale prehovorili ma ze to ude potom tazsie. ja som dnes uz spokojnejsia sice plakal ale spolupracoval, prezliekol sa prezul. on ma deti rad, vela sme chodili do tych centier pre deti, vol zvyknuty, aj preto ma prekvapilo ako to zle zacalo. sice som tam bola s nim v tych centrach, ale nevsimal si ma aj dve tri hodiny ked mal deti. nemala som preto taky strach no a predsa to tazsie vypalilo.

eliska13
4. sep 2019

@maciatkolulu tak bolo by zle to hneď po 2 dňoch vzdať aj, keď ja som za to, že pocity dieťaťa sa majú akceptovať, ak to ide....ak by robil také scény po týždni, dvoch to by som nečakala nemyslím občasný plač, manipuláciu....

eliska13
4. sep 2019

@kvetinka75 samozrejme, že autorke😉som myslela, že má ešte menšie z ktorým je doma

maciatkolulu
4. sep 2019

@eliska13 vracanie a bolesti brucha a pocikavanie dva a pol ročného dieťaťa neberiem ako manipulaciu

fiafia
4. sep 2019

@via88 ľuďom sa nedá vyhovieť. Ja som napríklad bola rozhodnutá od začiatku dať malú len na pol dňa aby to nebol taký šok pre ňu a hned kopec ľudí do mňa ,že zbytočne ju pomylim, že si bude dva krát zvikat, že nebude chcieť ostať....atď. na túto tému má každý človek iný názor. Radila som sa s učiteľkami, kamaratkami, riaditeľkou a každý názor bol iný 😂 jednoducho bude podľa situácie. Ty autorka sa netráp komentármi kde každý vie lepšie... Držím palce aby sa to utriaslo a malý si zvykol.

via88
autor
4. sep 2019

@fiafia dakujem pekne, dnes to bolo troooochu lepsie. 🙂

yanni
4. sep 2019

@via88 NEcital som vsetky komentare, len prvu stranu ale strosku by si mala vydrzat. Tri dni v skolke je nic. Na adaptovanie sa potrebuju niektore deti dlhsie az velmi dlho. Dcera mal v skolke chlapca, ten revaval rano este aj ako 6 rocny grrr. Ona akurat trojrocne (bolo to minuly skolsky rok) sa ma kazdy den pytala, ze preco on stale reve.

Po druhe, preco si nie s tym vyrovnana. Je to dalsia etapa zivota. Nebudes vyrovnana ani s tym, ked pode do skole alebo ako dospely opusti rodny dom? Vsetko patri k zivotu. To ze ma 2,5 roka nic nemeni an situacii. To uz nie je babo. Zmier sa s tym a bude lepsie. On tvoju nervozitu vycitil.
Tiz pises, ze ktora matka by bola s tym zmierena. Mna napr. taketo uvahy vobec nenapadli. Nase vsetky deti, okrem najstarsieho, isli po roku do skoly. Plus minus par mesiacov. Vsetko bolo v pohode. Starsia dcera (v juli mala 4 roky) isla do preschool ako 15 mesacna od 8-13, cize 5 krat do tyzdna na pol dna. Spavala uz doma. A ja som vtedy ani nepracovala a mala som tych par hodin denne "free". Ziel nie tak free, ze by som behala po shoppingoch a kozmetickach. V 25 mesiacoch nastupila do bilingualnej skolky a bola tam uplne happy (na cely den). Ja som uz ale vtedy paralelne aj zacala pracovat. Na dalsi skoölsky rok isla do dalsej skolky. Cize za jej 4 roky zivota bola v troch skolka. Teraz ma da sa povedat cerstve 4 roky a tento tyzden zacala chodit do skoly. Ano do SKOLY. Aj si v prvy den poplakala rano, potom uplna pohoda, dnes vraj revala ako pavian (zaviezol ju muz). Ono kazde dieta znasa zmenu, popr. odlucenie inak. Ale zvykne si. Treba mu to vysvetlit, on uz chape. A hlavne, ty sa musis ukludnit, inak to dobre nebude.

yanni
4. sep 2019

@fiafia mas pravdu. Ludom nevyhopvies. Ale ty si ty a tvoje rozhodnutie a nie rozhodnutie inych ludi. My sme mali vsetkych na pol dna, dokonca aj na parttime (3 dni v tyzdni), kedze mi to moja praca dovolila. A bolo to super. Ono v tom veku deti nemaju pojem o case a kedze 2-3 rocne uz u nas nespavaju, tak si to ani nevedia pospajat, ze pred spankom alebo po spanku. Mne to tak vyhovovala, kedze som mala aj viac casu na stravenie s detmi. Hlavne v zime, ked sa skor stmieva. Mohli sme byt vonku spolu este za denneho svetla.

Netreba pocuvat inych. ja si robin tak aso to mne praca, rodinna situacia dovoli a ako to vyhovuje aj mpojim detom. Ako som vyssie pisala, druha najmladsia ma 4, je v skole, jasne, ze na cely den. Najmladsia ma 8 mesiacov a po prvom roku, v 14-15 mesiacoch, pojde tiez do Montessori Preschool na parttime. A ano, som doma a budem este aj nadalej, lebo zatial nam to tak vyhovuje a aj ja potrebujem "free". Som totalne vyflusnuta, posledna 5 mesiacov v jednum kuse len vrieskala, a aj ked teraz nevrieska, je to stale denny nespavec. Cize cez den nic neurobim, lebo musim byt s nou vzdy niekde mimo, aby da aspon trochu ukludnila a v noci si musism aspon trosku pospat. Takze tie komentare ako tu jedna dala, ze hodit dieta do skolky aby mala matka free, prepocuvam, lebo nie su az tak na mieste, kedze nepozna situaciu.

via88
autor
4. sep 2019

@yanni ano to si uvedomujem. Ja som skor citlivejsia povaha, ale pred skolkou plakali asi vsetky mamky, okrem mna 😁 na mna to dolahlo az neskor, nemyslim ze nie som zmerena s plynutin casu, len mi je za nim smutno, musim si zvyknut.

montemotherone
4. sep 2019

@zeytin nesúhlasím s tým že v januári dieťa nastúpi do zabehnuteho kolektívu. Deti nemajú problém s prijatím dieťaťa a zvlášť v takej malej triede. Teraz tam určite plače viac detí a to často stresuje aj tie, čo neplačú. V januári bude väčšina "zahojená" a učiteľka sa môže venovať jednému plačkovi, deti dokonca pomôžu n jako ho zaradiť, často sú veľmi empatické. Ja by som možno aj riskla zobrať ho nateraz domov, chodiť len na 2 hodiny a skúsiť až v januári na celý deň. Deti veľmi nerozlišujú pol deň, celý deň... Ale 2 hodiny, tak aby boli na hlavnej aktivite na adaptáciu môžu bohato stačiť.

zeytin
4. sep 2019

@montemotherone Tvoj nazor respektujem.

eliska13
4. sep 2019

@maciatkolulu neviem ci pisem nezrozumitelne😀, ak by to bol len obcasny plac aj po tyzdni, dvoch...vracanie a hysteria je jasne, ze sa boji, nechce

mooonika1975
4. sep 2019

Až po mesiaci , dvoch sa dá hovoriť o zadaptovanom alebo nezadaptovanom dieťati. Takže to že vracal je len následok plaču, ak vydržia učiteľky, tak by som ho tam dala. Stále ho povzbudzovala, že ideš do práce, a keď sa vyspinka, prídeš pre neho. Ak ideš o polroka do práce, nemá zmysel ho nedávať, budeš musiet toto absolvovať znova, malé detičky si zvykajú ťažšie. Treba byť na to pripravený.

leeenka26
4. sep 2019

Nedala by som ešte. Počkaj aspoň 2 mes a potom začni s poldnovym nacvikom a vysvetľovaním. Nie je ešte pripravený.

via88
autor
4. sep 2019

Dnes uz to bolo lepsie, som pripravena teda na vsetko, ale vecer uz bez placu, v skolke sa uz aj pohral. 🙂 srandovny je teraz, aj mu je luto vidim na nom, ale ked bezal po chodbe sam na wecko kym si ma vsimol, strasne frajersky si cupkal 🙂 dakujem vsetkym za odpovede, uvidime ako bude dalej.

saluda
4. sep 2019

3.-4. Deň bývajú najkritickejsie, treba vydržať. Dobre si podľa mňa urobila, že si ho dala na pol dna. To zvracanie a pocikanie sa je silna kava. Ďalej by som už ale nešla, pokiaľ to bude zvládať aspoň tak dobre, ako teraz. Pockaj do konca budúceho týždňa, podľa mňa už bude ok. Od januára ho das na celý deň, dovtedy sa z adaptuje, dozreje a kvôli praci už nebudete môcť cuvnut

Strana
z3