Vylúčenie dieťaťa z adaptačného procesu v škôlke
Ahojte chcem sa opytat dnes po prichode do skolky bolo manzelovi oznamene ze nam synceka vulicia na 3 mesiace a potom si mame znova podat prihlasku. Vraj je spolocensky neprisposobivy ked robia aktivity napr.pri malovani rozlieva vodu, alebo znici vytvor z kociek inak pocuva. Syncek ma 2 roky a 8mesiacov do skolky nastupil 14.9 ked sa nahodne uvolnilo miesto inak ho kvoli veku nikde nevzali. Prvy den ked nastupil (po dohode s p.riaditelkou) bol 19.9 chodil do skolky zatial iba 4 dni od zaciatku na celoddene tak ako nam povedali ze po 14:00 pren chodit. V piatok uz nam oznamili ze bohuzial iba na 4 hodiny od pondelka. Dnes je pondelok a uz oznamili ze ho chcu vylucit. Nerozumiem preco ho uz po 4 dnoch chcu vylucit? Vie mi niekto poradit ako sa mam dnes branit ked o 11:30 pren pojdem. Ja od pondelka uz musim nastupit do prace tak ze s nim doma byt nemozem svokrovci ho zas na cely den nedokazu ustrazit kedze svokra je tazko chora. Prosim poradte ako postupovat 🙏🙏🙏😢
to by muselo to dieta nahanat spoluziakov s nozikom aby mi v tunajsej skole povedali po 4 dnoch, ze je neprisposobivy
@prasiatko30 tak ja tam ratam, ze nastupil 19.9. a to je viac dni... vravim my tu tazko budeme posudzovat, co sa v tej skolke deje...keby miesto nemali pre neho, tak by im pred ani nie dvoma tyzdnami nevolali, ze prijst moze... skor je proste problem v dietati, len to rodic nerad pocuje... to je jedno...kazdopadne ona si to musi vydiskutovat, pozaiadat aspon o dalsie dva tyzdne dat dietatu sancu sa zaclenit s tym, ze ked sa situacia nezlepsi, dietatko na par mesiacov (s prislubom opatovneho prijatia v den XY) odhlasis... alebo nebude chodit a platit skolne aj tak, aby miesto podrzali, to je uplne jedno... nejaky kompromis navrhnut...
@anjelicek26 ja som este nezazila, ze by dieta vylucili pocas adaptacneho procesu zo skolky. A to mali deti aj kadejake diagnozy. A pri ani nie trojrocnom, aj keby vrieskal, ze ho z koze tahaju, oni si tam na to, aby sa o to postarali, ze sa zapoji do koleltivu. Nie na darmo mas adaptaciu -2 tyzdne minimalne az po 6 mesiacov. Ale pre druheho lukrativneho sponzora tu uz par takych tem bolo,ze ss potrebovalo urychlene najst miesto...
@vevesh tak to je len dohad, my to nevieme... prakticky staci, ak im tam niekto prehlasil predskolaka (ktoreho vziat musia) a on nema tri roky... ano mozne...ale ja som zazila vela vyluceni, ale to je tym, ze u nas je to bezne... vylucili dieta, co sa im tam stale pokakavalo do nohavic, vylucili dieta, co im odmietalo jest (resp. umoznili mu chodit maximalne na 4h, lebo bez jedla v tom veku byt nemoze), vylucili viac deti, co sa stale bili a aj take, co zle rozpravali (presunuli do skolky zameranej na rozvoj reci), vylucili deti, co im tam prilis plakali, ze to je tyranie pre vsetkych zucastnenych to cely den pocuvat a to dieta sa trapi tiez...
@anjelicek26 sorry ale nemozem s tebou suhlasit - je to prilis kratky cas na to aby mohli ohodnotit ako sa to dieta adaptovalo. Ze oni uz spravili adaptacny proces pre vacsinu deti - moze byt a od 1/9 su uz pstatne deti viac menej adaptovane a on im narusa uz nadobudnutu normalitu - ano to plne chapem ale preto su to pedagogicky vzdelane osoby aby vedeli co maju robit a ako sa pripravit, dokonca riaditelka by mohla helfnut a byt ako asistentka v triede pokial maju len jednu osobu na celu triedu ale po 4 dnoch nemozes odpisat jedno dieta ze sa neadaptuje 😰
@helka29 píšem z vlastnej skusenosti-kontaktuj CPPPaP pod ktoré pracovisko spadáte podľa miesta bydliska,škôlka musí s nimi spolupracovať v prípade že ich oslovia .mali sme ten istý problém,syn nastúpil pred 3.narodeninami do škôlky,po 10.tich dňoch vylúčený z adapt.procesu,dali odklad ....hneď som to začala riešiť!tiež bol "neprispôsobivý"...rozumej,potreboval viac času všetko vstrebať!škôlka si nájde radšej tu ľahšiu cestu,bohužiaľ....
@prasiatko30 ved nech s nimi komunikuje a hlada riesenie. Ano samozrejme, ze je to kratko. Rozhodnutie vylucit je vyslovene v rezii skolky tie prve tyzdne a na ich zhodnoteni situacie. Ono tym, ze nema tri roky, tak je to pre nich povedat - este na to nedozrel - jednoduchsie.
@anjelicek26 🤔🤔🤔my sme mali aj normalne napisane, ze pocas adaptacneho procesu ti skolka ani dieta nemoze vylucit (ale ty sama mozes dat zrusit miesto, ak si myslis, ze to ty ci dieta nedavas). A potom, za cely cas deti v skolkach, som zazila iba jedno vylucenie- ale to bolo 5 rocne dieta, ktore bolo pod psychiatrickym dozorom nakoniec, lebo sa nezniesol so spoluziakom a bol na neho agresivny az tak, ze vyuzil kazdu malu prilezitost zakerne mu ublizit. Take, ze kadi do nohavic, no a co (no tak trvali na noseni plienky a nebol problem-kopec deti nosi u nas plienku do skolky). Na slaby vyvin reci mali programy na podporu. Plakanie zahanali aktivitami. Nejedenie takisto riesili metodickym pristupom. To, co popisujes, je, ze vyberali deti tak, aby mali "nenarocnu pracu" a nemuseli sa namahat cez adaptacny proces.... 😒😒😒
@vevesh to ja zhodnotit neviem, ci si to skolka zjednodusovala (napriklad nasho autistickeho syna a jeho utekanie zo skolky a podobne eskapady nikto vylucit v danej skolke nikto nechcel) a viem, ze s nim bolo prace za tri deti... ved danej mamicke dnes snad nieco k tomu povedia a uvidi...
Kym Ti nepride oficialny papier, tak nereagovat. Na oficialny papier vies podat odvolanie (poprezeraj stanovy skolky, info o adaptacnom programe, byvaju tam aj info, v akych pripadoch dieta vylucia). Ja byvam vedla skolky, tu deti prerevu cely september, tak to by vylucili polovicu...
@helka29 my sme mali nieco podobne,dcera nastupila ked mala 2r a 9mesiacov.po 3 dnoch v skolke mi ucitelka oznamila ze mam pre nu chodit na obed lebo nezvlada adap.proces.tym bolo myslene,ze nechce spat v skolke.v skolke nikdy neplakala,pekne sa hrala,pocuvala,sama sa najedla,obliekla,utrela na wc,nikdy nemala nehodu ako poniektore starsie deti.len ten spanok bol pre nich mega problem,a sama ucitelka povedala ze ma vela deti a nema cas moju riesit.pritom nic riesit nebolo treba,stacilo jej povedat ze spat nemusi-len ticho lezat.doma sme to vybavili za par minut,dala som jej mojkaca do ruky aby tisko lezala a bolo.len u nich to bol problem 🤦♀️ po 2 tyzdnoch co ju chceli vylucit,lebo "jedina nespi" stacila takato blbost..takze odporucam,nedat sa uštekat,a povedat si svoje
@ivik111 ano, ale to by skolka musela chciet spolupracovat a casto to oni navrhnu
Vacsinou sa to tak robi, ked sa vidi, ze dieta ma nejaky problem.Ved aj oni potrebuju byt kryti nejakym papierom preco bol vyluceny.
@helka29 zazila som uz rozny plac v skolke aj zvracanie od nervov po 4 dnoch vylucit dieta za tym je nieco ine.Ist za riaditelkou, zriadovatelom, pytat sa k psychologicke...a nepopustit.Do skolky sa chodi ucit soc.zrucnostiam, kolektivu, vychadzat medzi rovesnikmi vzdy pri kazdom malovani nejakemu dietatu spadol stetec spinavy na zem ci vylial vodu.Su to smiesne vyhovorky toto nie je na vyhadzov.
@anjelicek26 nestacim Sa cudovat-to kde takto ako na pase vylucuju deti?
To je neschopnost,alebo lenivost uciteliek,sory .
Ze Sa biju,alebo nechcu jest,placu....jezkovi voci
Na co a kde tie ucitelky studovali?
Kde je pedagogika, Psychologia?
Ved ucitelka musi taketo veci vediet zvladnut.
A nie za kazdu blbost vxlucovaz...ved su to deti.
A mnohokrat Sa vychovsju prave v skolke,kedze doma to rodicia casto nezvladnu.
Raz ho prijali,matka nastupuje do prace.
Musia jej dat pisomne vyrozumenie,ak to chcu a ona Sa moze odvolat.
@osky podla teba je v poriadku, ze dieta, ktore dojde o 7mej rano do rannej zbernej a je vyzdvihovane o 17tej (poobedna zberna) cely den neprijima potravu? 10 hodin? Trojrocne? Ano taketo dieta mali a vylucili, resp. dovolili len doobedie, co mamicke nestacilo, to dieta slo k opatrovatelke.... na to je tam ten adaptacny proces, bud to funguje, alebo nie... ci si to nasa skolka zjednodusovala neviem posudit, ale tym, ze mali 140 deti, mali ruky aj tak plne prace...
@anjelicek26 zhodneme sa na tom, ze skolka to robi nie pretoze dieta je neadaptovatelne ale preto,ze skolka z nejakeho dovodu nechce robit adaptacny proces s tymto dietatom 🤷♀️
Dievcata dakujem za rady, nepopustila som. Trvala som na 4 hodinach aj ked sa im to nie velmi pacilo videla som ako na seba ucitelky pozreli ze sa im to nepacilo. No nakoniec sme sa dohodli, ze to skusia este na tie 4 hodiny na rovinu som im povedala ze na opatrovatelku proste nemam tu u nas si jedna vypytala 10 eur na hodinu co ani ja v praci nemam. Takze verdikt kazdy den do 11:15 prenho. Dufam,ze uz to bude v poriadku a nepovedia mi v piatok ze je opat daky problem. Drzte nam palce ✊️ V piatok napisem.
@elviku11 ked je v rozhodnutí napísané, že je dieťa prijaté na adaptačný pobyt, tak riaditeľka po jeho ukončení má právo rozhodnúť či tú adaptáciu dieťa zvládlo alebo nie a ak nie, následne dieťa môže byť vylúčené... to musí vedieť @autorka
ak je prijaté napr. na celodenný pobyt, tak vlastne ešte stále je september a adaptačné obdobie trvá 3 mesiace - ale z toho čo tu autorka uvádza, sú tieto dôvody veľmi slabé na vylúčenie... za to že rozlial vodu alebo hádže kocky.. ved to je normálne...
@veronika3110 ano je prijaty na celodennu vychovu a vzdelavanie a určeny adaptacny je pobyt do 30.11.2022. Tak dufam, ze nam drobca nechaju v skolke.
@helka29 vobec si sa nemala unuvat a ospravedlnovat, ze opatrovatelka stoji xy.Hovor radsej menej ako viac.Teraz su na koni, ze od nich zalezi tvoja situacia
Ja by som chcela rozhovor s riaditelkou.Ach, ked to citam a este niekedy nastupim do skolky asi budem musiet zmenit pristup je mi luto co sme vsetko pre tie deti robili a ako sa spravali a asi ti, co to robia inak maju menej prace a nepridu domov tak utahane🤣
ked si dostala info o prijati, mala by tam byt aj info kolko trva adaptacny proces. U nas trva oficialne adaptacny proces 3 mesiace. Deti idu prvy tyzden na pol dna, za obed domov. Potom zalezi ake sikovne deti su a ako sa im paci. Nasi boli uz druhy tyzden na cely den, rok po nich boli deti az na 3 tyzden. Takze nech ti daju oficialny papier, ze ho vyraduju a s tym papierom by som isla za riadovatelom skolky.
@osky učiteľka má zvládnuť to, čo nezvládajú rodičia? Samozrejme maličké šupnút do škôlky, nech sa starajú. Keď sa dieťa zadúša od plaču, že sa až pozvracia, je to preň dobré? Keď nevezme nič do úst, ani nevstúpi do jedálne, má doňho "napchať" jedlo. Ale rodičom je to jedno, či je tam vystresované, hladné, hlavne, že je tam. Dieťa musí na škôlku dozrieť. Ale samozrejme, učiteľky sú najlenivejšie stvorenia na svete. A k autorke, je to férové riešenie, po troch mesiacoch to skúsiť znova a ako niektoré píšu konšpiračné teórie, lebo chcú miesto pre iné dieťa, ach jaj.
@gir co nezvladaju rodicia? Ako maju dieta utisit, ked sa musi adaptovat na situaciu, ze nie je uz s nimi, ale s niekym inym na urcitu dobu. A to niektori rodicia uz musia od polrocnych ist do prace- to akoze maju co robit, cakat az do predskolskej dochadzky, dokym sa dieta "neumudri" ? Ucitelky su hadam studovane a mali detsku psychologiu a ucili sa edukacne metodiky(a aj si ich zapametali a vedia ich pouzivat v praxi🙏), ako sa postarat o dieta a jeho nepohodu, ak jeho rodicia odidu. Spravna ucitelka dostane do dietata aj kusok jedla a vie ho aj utisit.....🙄🙄
@gir prosimta zase nedramatizuj. Dieta si zvykne na ine prostredie chce to cas, je jasne ak bolo dieta v bubline len pri matke a malo málo interakcie s inymi ludmi tak asi mu to bude dlhsie trvat, a pritom ako sa zilo posledne dva roky, ze ta izolacia bola este vacsia koli strachu z covidu tak je jasne, ze tym detomto bude trvat trochu dlhsie

@anjelicek26 opakujem po 4 dnich skonstatujes, ze to dieta sa neadaptuje?