Vylúčenie takmer 5 ročného chlapca zo škôlky
Dobrý deň,
prosím ako sa brániť keď je riaditeľka rozhodnutná vylúčiť takmer 5 ročného chlapca zo škôlky? Synček bude mať v decembri päť rokov a doteraz komunikuje prevažne neverbálne. Z množstva MŠ v P. Bystrici len jedna bola ochotná Lukáška prijať na odporúčaný dvojmesačný diagnostický pobyt na 4 hodiny denne. Za tých pár týždňov, čo navštevuje MŠ a je integrovaný v kolektíve detí, prejavuje viditeľné zlepšenie v sústredení sa, a aj vo verbálnej komunikácii. Nie, ešte nekomunikuje tak ako ostatné deti, ale snaží sa napríklad počítať kolieska, „čítať“ písmenká, počítame si schody, hráme sa na schovávačku. Ubehlo skutočne len päť týždňov, očakávaný progres nastal. Myslím, že po piatich týždňoch vyniesť ortiel o ukončení pobytu v MŠ je prinajmenšom nefér. 5 týždňov je skutočne krátky čas, ale na Lukáškovi vo všetkych smeroch vidno, že pobyt v kolektíve mu veľa pomohol. Lukáško ešte nevie poprosiť o pomoc a je odkázaný na nás dospelých.
Mám pred sebou Správu z diagnostického vyšetrenia, kde sa v závere uvádza: Dieťa s narušenou komunikačnou schopnosťou, znížená úroveň kognitívnych schopností, hypotonický syndrom. Odporúčanie pobytu v bežnej triede MŠ. Súčasťou odporúčania je predpoklad, že pri cielenej činnosti s dieťaťom, pod vedením pedagógov a možnosťou odzerania od iných detí nastane vo vývine progres.
Možnosť odzerania od iných detí. Pre syna je čas stravený v kolektíve detí ničím nenahraditeľný. A my, dospelí, chceme „pomôcť“ tým, že mu túto šancu zoberieme? Lukáško nie je nezvládnuteľný a ohrozujúci bezpečnosť ostatných detí. Nie je ani autista, kde je potreba odborného asistenta nevyhnutnosťou. Verím, že pedagogický pracovníci, ktorý pracujú v MŠ majú dostačujúce pedagogické, psychologické a didaktické skúsenosti a pomôžu Lukáškovi využiť naplno šancu, ktorú mu dali prijatím na MŠ, hoci bol prijatý iba na diagnostický pobyt na 2 mesiace.
Žiadala som pani riaditeľku aby svoje rozhodnutie prehodnotila, zvážila no tá si stojí pevne za svojím. Kontaktovali sme aj Mestský úrad, odbor školstva s prosbou o pomoc no to nemalo zrejme žiadny efekt. Lukymu vylúčenie z kolektívu ublíži, je možné, že sa vo vývoji zastaví a prestane komunikovať, že sa jeho vývoj reči nikam neposunie. V meste som aj v marci aj teraz navštívila každú jednu škôlku, všetci majú plno. Syn bude mať 5 rokov, nemôže mi ostať doma. Kým bude september 2017 bude mať 5 a pol roka, v terajšej škôlke by ho riaditeľka prijala opäť len 2 mesiace na diagnostický i keď potom bude takmer 6 ročné dieťa. Ja by som sa už aj rada zamestnala nakoľko môj jediný príjem je dávka v hmotnej núdzi a prídavok na dieťa, spolu 100,72 eur. Mala som už aj nejaké pohovory ale všade chceli aspoň na 6 hodín denne čo ja nemôžem nakoľko o 11:45 musím byť v škôlke , ktorá je od nás 22 minút, mohla by som pracovať od 08:00 do 11:00 hod. (max. 3 hodinny denne) čo nebol ochotný ani jeden potenciálny zamestnávateľ umožniť. Teraz, keď zostanem od 01.11. so synom doma sa už nebudem môcť zamestnať vôbec. Nepáči sa mi tento systém, to nemá 5 ročné dieťa právo byť prijaté riadne do škôlky? Má nárok na vzdelanie. Takto sa môže stať, že za rok mu bude ťahať na 6 rokov a nemusí rozprávať, čo bude v tomto veku problém.
@esther03 to ja chapem, ale v ich pripade mi to prislo totalne divne nakolko chlapec chodil rok do skolky, v zivote nikdy sa sni len nevyjadrili, e je iny, zvlastny, su s nim problemy. Jedine co picedali malo komunikuje a rad sa hea sam. Rok tam chodil ziadny problem. A ked rodicia sami od seba nahlasili, ze mu bol diagnostikovany autizmus zo dna na den ho vylucili. Popri tom rodicia ho chceli integrovat za pomoci asistenta co ma byt casom uplne bezne, aspon to chce dosiahnut ministerstvo.
@lilly0812 to, ze clovek povie, ze nema dostatok financii si kazdy mysli, ze clovek nema co jest. Ja by som tiez nechcela byt so synom v skolke a urcite by bol na mne zaveseny. to vyznam pre to dieta nie je. Ja by som to tiez neurobila. To uz sa mu mozem doma venovat. Dieta si musi zvyknut byt aj bez rodica. Dnes som tiez pocula v skolke u nas, ze pani ucitelka pomahala malemu obliect si pancuchace, lebo mu to neslo a maly sa rozculoval. tiez ked nevie si zapnut bundu, tak mu ucitelky pomozu. beru to uplne normalne. este sa spytaju deti, ked idu vonku, ci niektorym netreba pomoct. a ked treba dieta pride ku nim a to su predskolaci. ziadna veda. Hovorim, je to hlavne o tom, ze riaditelka musi dovolit, ci to oni v skolke take dieta zvladnu a ci hlavne idu do toho ucitelky. ked ucitelky nechcu take dieta, tak co ma riaditelka robit? A bola by som rada, keby ste tuto mamicku nezatracovali. skuste mat doma chore dieta. A hlavne nech sa vyjadruju mamicky, ktore maju skusenosti. mamicky, ktore maju zdrave deti nevedia, co je to mat chore dieta. Za tym si budem vzdy stat.
@katarina644 no ale poviem ti na rovinu, ze moje deti by som nechcela mat v tej triede...kde sa učitelka venuje hlavne tým 5tim čo sa valaju po stole ....moje zdrave dieta sa nič nenaučí a bude doplacat na týchto. 5 integrovaných bez asistenta je ,,triedna samovražda,,.
@sardinka336 vies, to nie je len o tom, ze sa venuje tym piatim detom. moj muz ked tam ucil, tak ucil novu latku a zaujal aj tie integrovane deti. je to o systeme ako ucis tie deticky. no uz vidim, ze nie kazdy ma rad integrovane deti a nechce ich. ach jaj s rodicmi. tato spolocnost fakt nech dava do uzadia taketo chore deti. Je mi z toho na nic. Nehovorim, ze ja mam integrovane dieta, ano mam, ale z telesneho hladiska. Fakt ludia sme vseliaki. ale tak co uz. Pekny den vam prajem.
@lilly0812 Potom daj vedieť, ako ste dopadli, dúfam, že ti ho zoberú. 🙂
@katarina644 mala som veľa krát v triede integrované dieťa, už som o tom písala v predošlých príspevkoch, s asistentom, ale väčšinou bez. No nie je integrované dieťa ako integrované dieťa, aj o tom som písala, takže ani náhodou nie som za integráciu za každú cenu. Niekedy to neprinesie nič ani integrovanému dieťaťu - lebo potrebuje špeciálneho pedagóga, ani pre ostatné deti, ktoré sú výrazne ochudobnené o pozornosť učiteľky (ak ide o dieťa, ktoré sústavne narúša výchovno-vzdelávací proces a učiteľka rieši 60% času len ním), a napokon aj pre učiteľku, ktorá je frustrovaná z toho, že neodovzdá to, čo by mala ani tomu integrovanému dieťaťu (nemá na to vzdelanie a keby aj mala, pri 23 deťoch v triede ani priestor), ani ostatným deťom. Som a vždy som bola za integráciu, ale jedným dychom dodávam - nie bezhlavo a za každú cenu.
@katarina644 je to aj o tom čo učitelka vyštudovala...ja ked som vyštudovala učitelstvo pre primarne vzdelavanie tak viem v prvom rade vzdelavat bezné deti, na to som bola ,,vyškolená,, a mozem sice zaujat aj deti s poruchami, ale nemusim vediet s nimi kvalifikovane pracovat, tak aby dosahovali aj nejake vysledky, na to je odbor špeciálna pedagogika, hoci sa mozem snazit. A nechapem prečo kazdy si myslí ze učitel musi vediet pracovat uplne s kazdým dietatom - no nemusi. Ani lekár nevie liečit kazdú ,,sustavu,,. Gynekolog nerozumie psychiatrii a kardiolog zase gynekologovi...ja nemam nič proti telesnemu postihnutiu, sama mam sestru s DMO...ak ma dieta zdravy intelekt, kognitivne schopnosti v norme tak sa moze vzdelavat v beznej škole, ale ako tu uz bolo x krat spomenute nie za kazdu cenu. Sestra ma aj dyskalkuliu a na beznej matematike nerobila nič, len sedela, potom ked mali inu učitelku tak ta si pre mnu pripravila nejake ,,papiere,, kým s ostatnými preberala učivo...ale vysvetlovat ,,dvom naraz je nemozné,, - vysvetlovat novu latku a ešte odbiehat k ,,integrovanemu,, a jemu vysvetlovat individuálne. Klobuk dole pred tými čo toto robia.
@janickacrazy Ďakujem, ostáva týždeň a budem vedieť na čom sme. Dúfam, že táto škôlka víde.
@sardinka336 ako prepáč, nehnavaj sa ale Ty máš niečo proti takým deťom? Môj syn, áno, má isté problémy ale nepotrebuje k sebe asistenta (ani na neho nárok nemá).Myslím si, že škôlka si ani nedovolí integrovať až 5 detí na jednu triedu. Moje dieťa sa rozhodne neváľa po stole, nevyrušuje iné deti, nemá poruchy správania. Všetkému rozumie a pekne spolupracuje, počúva, načúva. To, že dieťa chodí ku špeciálnemu pedagogóvi ešte neznamená, že je čudné alebo choré ako to niektorý nazývajú, áno, je zdravotne znevýhodnené dieťa ale určite nie je postihnuté. Je to normálne veselé, milé dieťa akurát, že málo rozpráva (to by musel človek s tým dieťaťom stráviť nejaký čas aby to pochopil).
@sardinka336 mas v celku pravdu...ale mas aj statnicu zo specialky a urcite veci by si mala ovladat...pisem preto ze ja mam vystudovane tiez primarne a predprimarne a v.v. a mali sme dost sepcialnej ped.aj statice z toho... ja som mala v triede takéhoto chlapceka...zboznovali sme sa...neskutocne vsestranne nadaný bol..povyhraval sutaze preslavil nam skolu-mesto teda s mojou spoluprácou... -primator mu tu bol osobne gratulovat..boli sme v novinach v tv novinach...a nikto ani netusil ze je hyperaktivny s poruchou pozornosti...neucil sa na jednotky skor 2-3...ale uplne v pohode akurát cez hodinu siel na wc 2 krat alebo zahodit papierik zvykla som si...a teraz ked ho stretnem vysmiaty...je zlaty rodicia spokojní..ziaden problem..je to o uciteloch...musia byt tolerantní a musia mat zaujem pomahat takémuto dietatku---moja je vraj v skolke tiez nedisciplinovana. ma 2 r.8 mes. v skolke je 1.5 mes....lenze tvrdia to ucky co mali byt na dochodku..su nervozne a mlada pani ucitelka nema problem...takze je to o pristupe
@synda11 tak to si ešte nemala ze ,,echt,, ADHD s hyperaktivitou a ja som mala k tomu ešte bonus ,,agresivita,,. Take dieta ked budeš mat, čo bije a neustale provokuje ine deti, z ničoho nič sotí dieta okolo ktoreho ,,len tak ide,, lebo nevie čo s energiou tak potom mi pridi porozpravat rozpravku o trpezlivosti a tolerancii, nie...ja agresivitu netolerujem nikomu ani dietatu s diagnozou a odmietam byt den čo den krotitel divej zvery. ADHD ma rozne formy, prejavy a pridruzene veci...mozno jedno z neviem kolkatich je taky ze ide len na WC a odhodi papierik...fajn, to by ani mne nevadilo,nech... zvyšok su ale taký, ktorých prejavy viac či menej narušaju klímu v triede, vztahy medzi ziakmi a podobne. Ked tam bude mat asistenta čo bude tieto prejavy zvladat, tak fajn, ale hodit to na plecia učitelovi je take ,,slovenské,,.
@sardinka336 su integrovane deti a integrovane deti. vsak tieto deti hodme do jedneho kosa ako to vie robit tato spolocnost. je mi na hnus z tejto spolocnosti. Keby si mala integrovane dieta, co nemas, by si inac hovorila a pisala. Pani pedagogicka, gratulujem.
@sardinka336 nie agresivny nebol...nerobil zle..skor v tichosti cez vytvarku si bol 5x po sebe zastruhat tu istú ceruzku... no a co...vsetko robil rychlo nemal trpezlivost...a asi ju nemas ani ty...neodsudzuj taketo deti...vo vela pripadoch sa to vsetko do puberty vytratí..a vyrastú z nich plnohodnotní ludia..ako vsetci
@katarina644 ano mas pravdu aj moj syn ma dg nespecificke poruchy vyvinu a mentalnu retardaciu lahkeho stupna(na zaklade 30 min testu) co po polroku sa vsetko zmenilo a bol preklasifikovany na poruchy koncentracie,nikto sa nenavrhol aby odisiel z normalnej skolky nema ani asistenta chodi tam od 3 rokov,rozpravat zacal v 4 rokoch a je hyperaktivny,zaobera sa snim tim lekarov a psychologov na neuropediatrii v Innsbrucku a terapeuticke centrum pod dohladom klinickej psychologicky ma logopediu a ergoterapiu a este ku nam chodi domov specialna pedagogicka tyzdenne 2 hodiny ktora sa snim zaobera v domacom prostredi(pripravuje ho na skolu),do skolky chodi od 3 rokoch sam skolkarskym autobusom ako ostatne deti tu nieje zvykom vodit deti do skolky rodicmi,prezliekanie, musia zvladat sami aj sa vychystat domov sami, do 13 h pre vsetkych,chodia vela na vylety posielam po nom peniaze a vie si vsetko povyplacat uz som zverila aj 30 e,okrem toho pozna vsetky pisema pracuje s cislami az do 100,nechce kreslit a mal za ulohu na IQ testoch nakreslit rodinu co hned okomentoval ze nenakreli a ze to je tazke,jasne ze kopa bodov isla dole,ale ked mu kazala geometricke tvari a spajat priamky to uz vedel.okrem skolky mame poobedne aktivity ako tyzdenne plavanie plava uz bez pomocok pod dohladom vodnych zachranarov trenuje techniku,bol na lyziarskom ako 4 r bez rodicov aj sa naucil zvlada vleky,korculuje sam,a este mame tyzdenne pohybove hry to je tiez bez rodicov trenerky su s neho nadsene,planov mame este dost chcem ho dat na slovensku do skolky na 2 tyzdne,chcem s nim absolvovat tabor rodicov a deti,jeho recou je nemcina a po slovensky rozumie(ja sa snim iba po slovensky rozpravam) ale si to v hlavke preklada a odpoveda mi v nemcine,od septembra nastupi do skoly tu nemoze ostat v skolke ako na sk ,tu je 0 trieda pre deti ktore su nezrele do skoly
@synda11 dakujem pekne a to sme este aj pracovne vytazeni s mm robime na smeny od 6.45 do 20 h aj nocne ,mm je velka pomoc ked som v robote ja tak o maleho prebera starostlivost od 1 roka vychystat do jasliciek on,tak isto ked su terapie alebo aktivity robi s nim tak isto vsetko podla planu,skoda ze nemame starych rodicov ani pomoc rodiny ,jedine ked pride ku nam starsi syn ale ten je este vysokoskolak
@katinka71 ahoj, super. gratulujem. vela stastia.🙂
@katarina644 kto tu dava všetky deti do jedneho vreca? Sa ti stuplo na otlak lebo niekto povedal teda ja , ze nechce mat v triede dieta, ktore bije ine deti a rozvracia klimu triedy? Dieta nemam integrovane, mam sestru ktora bola integrovana takze viem o čom to je - o ničom..integracia je na SK len slovo....nič viac, nie su na to vytvorene podmienky. Na hodinách sedela a nič s nou nikto nerobil na predmete kde bola ,,integrovana,, a o 2 franc. barlách denne šlapala na 4 poschodie školy po svojich ,,krivýh nohách,, ...lebo sa nedalo mat triedu na prizemy. Alebo nebola ochota. Takze tak...nakoniec išla do sukromky a čuduj sa svete aj zmaturovala. Statne školy potrebuju asistentov ak maju kvalifikovane pracovat ale za tu almužnu by som uz to v zivote nerobila..stačilo mi raz robit ,,dievča pre všetko,, 8 hodín denne vo variante C doobeda a poobede s detmi s poruchami spravania za mizerných 350 euro mesačne!!!! v BA....
@katarina644 pozri, chapem ze pre teba ako matku je toto velmi hakliva tema. Ale to co tu opisuje @sardinka336 je bohuzial pravda. Ona je taka tvrdsia natura 😅 moc sa tu s ludmi nemazna ale nikde nepise ze je proti integracii. Myslienka pekna ale velmi velmi casto je na slovenskych skolach integracia zaujimava len pokial ide o prispevky na dieta. Za integrovane dieta skola dostane viac. Ale ked pride na vzdelavanie......to je uz ina a velmi smutna pesnicka. A vtedy je ta integracia niektorym detom skor na skodu. To co sa ti tu zda ako snaha o vylucenie takychto deti z kolektivu moze byt skor dobre mienena rada v prospech samotneho dietata.
Pravdou je ze kazde dieta je ine. To ze tu boli uvadzane priklady s agresivnymi detmi neznamena ze je rec o tvojom. Jednoducho si netreba zakryvat oci pred realitou a uznat ze skutocne su aj deti ktore svojim spravanim alebo potrebami ucebny proces narusaju. Je velmi dolezite posudzovat kazde dieta individualne. Fakt ze tvoje je v kolektive ok este neznamena ze to pausalne plati na vsetky integrovane deti.
este som zabudla moj brat aj svagrina su vystudovani specialni pedagogovia v lete sme boli na obede ako ho poznaju mali pripraveny program pre maleho aby sme stravili spolocny obed aj vylet kopu uloh aby obsedel pri obede aj vylete nic som im nepovedala o dg maleho svagrina ho chvalila aky je sikovny ze ona dava take otazky pre deti v skole a nevedia reagovat a to v slovencine co pre mojho syna je druhotny jazyk(nezozprava ale rozumie)a vela veci jej robil atesil sa ze sa snim zaobera,az potom som im s placom povedala ze co je vo veci,tiez neverili tej dg
@lilly0812 no to je fakt sila. Obcas sa zamyslam nad tym, preco niektori ludia sedia na takych miestach, kde by mohla byt uzitocna ina osoba. Ucitel by mal mat rad deti, teda ludi, pre ktorich pracuje. Je mi luto, ze dospeli ludia su taki sprosti a nedokazu pomoct. Skus sa popytat niekde inde v okoli, aj par km. Mozno tam aj najdes pracu, nahoda je blbec. Inak keby si natrafila na solidnu riaditelku, teda pedagoga, tak pri dobrom slove, by Ti vstup k detom so synom mohla ponuknut aj na dlhsie.
A doma Lukasko komunikuje ako?
Drzim palce
ze som sa ja pridala na tuto temu uz aj lutujem. kazdy robi pre svoje dieta to co vladze. stretla som sa s milionmi mamiciek, ale ked pedagogicka na skole povie, ze svoje dieta by nedalo medzi take, tak je to smutne. len, aby dieta nezazilo, ze nejake take deti existuju. teraz je takych deti vela a poviem to otvorene aj tie zdrave deti su niekedy horsie ako tie integrovane. vychovavam aj integrovane dieta aj zdrave. vela stastia vsetkym mamickam vo vychove deti.
@katarina644 len aby dieta nezazilo ze nejake take deti existuju - toto tu nikdy neodznelo. Zda sa ze vo svojom utrpeni nie si schopna vidiet skutocnost taku aka je.
@marcelatje toto co zas ma byt...milujem mudre reci super mamiciek...co maju kopec skusenostii..vsade boli a vsetko vedia...a ich deti su take bezchybneee SUPER 😀 serus moja

@lilly0812 a čo ďalej?