Vylúčenie takmer 5 ročného chlapca zo škôlky
Dobrý deň,
prosím ako sa brániť keď je riaditeľka rozhodnutná vylúčiť takmer 5 ročného chlapca zo škôlky? Synček bude mať v decembri päť rokov a doteraz komunikuje prevažne neverbálne. Z množstva MŠ v P. Bystrici len jedna bola ochotná Lukáška prijať na odporúčaný dvojmesačný diagnostický pobyt na 4 hodiny denne. Za tých pár týždňov, čo navštevuje MŠ a je integrovaný v kolektíve detí, prejavuje viditeľné zlepšenie v sústredení sa, a aj vo verbálnej komunikácii. Nie, ešte nekomunikuje tak ako ostatné deti, ale snaží sa napríklad počítať kolieska, „čítať“ písmenká, počítame si schody, hráme sa na schovávačku. Ubehlo skutočne len päť týždňov, očakávaný progres nastal. Myslím, že po piatich týždňoch vyniesť ortiel o ukončení pobytu v MŠ je prinajmenšom nefér. 5 týždňov je skutočne krátky čas, ale na Lukáškovi vo všetkych smeroch vidno, že pobyt v kolektíve mu veľa pomohol. Lukáško ešte nevie poprosiť o pomoc a je odkázaný na nás dospelých.
Mám pred sebou Správu z diagnostického vyšetrenia, kde sa v závere uvádza: Dieťa s narušenou komunikačnou schopnosťou, znížená úroveň kognitívnych schopností, hypotonický syndrom. Odporúčanie pobytu v bežnej triede MŠ. Súčasťou odporúčania je predpoklad, že pri cielenej činnosti s dieťaťom, pod vedením pedagógov a možnosťou odzerania od iných detí nastane vo vývine progres.
Možnosť odzerania od iných detí. Pre syna je čas stravený v kolektíve detí ničím nenahraditeľný. A my, dospelí, chceme „pomôcť“ tým, že mu túto šancu zoberieme? Lukáško nie je nezvládnuteľný a ohrozujúci bezpečnosť ostatných detí. Nie je ani autista, kde je potreba odborného asistenta nevyhnutnosťou. Verím, že pedagogický pracovníci, ktorý pracujú v MŠ majú dostačujúce pedagogické, psychologické a didaktické skúsenosti a pomôžu Lukáškovi využiť naplno šancu, ktorú mu dali prijatím na MŠ, hoci bol prijatý iba na diagnostický pobyt na 2 mesiace.
Žiadala som pani riaditeľku aby svoje rozhodnutie prehodnotila, zvážila no tá si stojí pevne za svojím. Kontaktovali sme aj Mestský úrad, odbor školstva s prosbou o pomoc no to nemalo zrejme žiadny efekt. Lukymu vylúčenie z kolektívu ublíži, je možné, že sa vo vývoji zastaví a prestane komunikovať, že sa jeho vývoj reči nikam neposunie. V meste som aj v marci aj teraz navštívila každú jednu škôlku, všetci majú plno. Syn bude mať 5 rokov, nemôže mi ostať doma. Kým bude september 2017 bude mať 5 a pol roka, v terajšej škôlke by ho riaditeľka prijala opäť len 2 mesiace na diagnostický i keď potom bude takmer 6 ročné dieťa. Ja by som sa už aj rada zamestnala nakoľko môj jediný príjem je dávka v hmotnej núdzi a prídavok na dieťa, spolu 100,72 eur. Mala som už aj nejaké pohovory ale všade chceli aspoň na 6 hodín denne čo ja nemôžem nakoľko o 11:45 musím byť v škôlke , ktorá je od nás 22 minút, mohla by som pracovať od 08:00 do 11:00 hod. (max. 3 hodinny denne) čo nebol ochotný ani jeden potenciálny zamestnávateľ umožniť. Teraz, keď zostanem od 01.11. so synom doma sa už nebudem môcť zamestnať vôbec. Nepáči sa mi tento systém, to nemá 5 ročné dieťa právo byť prijaté riadne do škôlky? Má nárok na vzdelanie. Takto sa môže stať, že za rok mu bude ťahať na 6 rokov a nemusí rozprávať, čo bude v tomto veku problém.
@sardinka336 tak to suhlasim kazde dieta je ine zalezi odtoho ako velky problem chlapec ma noektore sa daju zvladnut. Ani moj syn nieje idealny a viem o tom ale lieky na ukludnenie omg.
@minulin je to chyba nastaveneho systemu, ktorý pretláča integráciu ziaka za kazdu cenu, bez potrebných pomocok, bez asistenta..a ty učitelka porad si! A ked poviem ze nedostaneš za pracu navyše ani cent, priprava uloh pre dane dieta to všetko si musiš doma sam najst, nastudovat...samozrejme vo svojom volnom čase, osobne ohodnotenie sa od toho neodvíja atd...tak budem za neochotnu, zlú, neempaticku...ale ked ostatní v zamestnaní maju urobit niečo navyše tak brblú a stazuju sa, pindaju ze ,,za tie prachy to robit nebudu,, a neviem čo, ale učitel na nom aj drevo rúbať.
@sardinka336 samozrejme, to mas svatu pravdu.. v podstate som to uz aj napisala...
Ja neviem ani sa uz nechcem vyjadrovat ale mojmu synovi tiez napisali ze ma spomaleny vyvoj reci on v skolke qni slovo nepovedal este ani na zachod nechcel ist tam sa par krat pokakal potom ho poslali na neurologiu ci nema poskodeny mozoģ a chlapcovi nic nebolo len vraj ma opozicnu vzpurnu povahu a to ma to je pravda ale on z toho vyrastie a ked nie tqk potom to budem riesit ved on ma tri roky este ani nevie poriadne o sebe naco to hned riesit lekarmi. To teraz ked dieta nevie povedat r tak dajme ho na psyxhiatriu pomaly. Ako vravim mojmu chlapcovi dali sancu a on sa zmenil o sto stupnov. A zatial psychologov nepotrebuje
@marika1999 Ty o com tocis? 😀
@marika1999 to je v poriadku, dobre pre teba aj syna, ale kazde dieta je ine, neda sa povedat ze ked tvoj syn to ma takto, ze je to rovnake aj u inch deti
@marcelatje Presne tak, tiez zdielam tvoj nazor, preto si myslim ze mamicka ak mala hladat aj inde. U nas sa kolki pozastavuju, sak ti vie uz pomaly citat, pise pisane, tlacene vie to a to, dobehuje rovesnikov. Ano a???, som hrda mamina na svojho syna ktory sa pekne rozbehol, dost veci pozvladal, dobehol a pod. ale su oblasti v ktorych sa momentalne nerovna rovesnikom. Kebyze ostal by v beznej MS tak by odhadujem mal nadalej upravenu dochadzku zo strany skolky ale nic viac, proste sa to nedalo. A preco ho tlacit do bezneho kolektivu silou mocou, len aby bol, lebo co povedia blizki, okolie?? Prd, prepac okolim sa neriadim riadim sa proste jednoducho synom a tym co prenho je dolezite, ak vidim ze v sms napreduje to je dolezite. Len skoda ze niekedy ozaj clovek caka rok, dva aj tri kym sa tam dostane, lebo aj tam su cakacky ☹.
@mimca20 zakladatelka aj inde hladala, nakoniec vsak vysvitlo ze sms v ich meste ktora dieta neprijala je urcena pre deti s uplne inymi potrebami. Dalsim nepriaznivym faktorom je ze mamicka je na syna sama a na mesiac ma ani nie 100 EUR takze nejake cestovanie neprichadza do uvahy a kvoli momentalnej situacii sa nemoze zamestnat. Zacarovany kruh 😖
@marcelatje myslim ze kazda mamicka mamine dala dostatok informacii, moznosti odkazov kde ma hladat pomoc, na koho sa obratit. Moznosti su, len treba za tym ist.
To ano treba pozret aj niekde inde ale neviem z coho ma ta zena zit mali jej aspon predlzit rd
@marcelatje ... ☹ ☹ prave zacarovany kruh, aj ked chce pomoct synovi, ma male "paky, minimalne moznosti..." Ja dakujem a dakovat budem, ze u nas mame MS pre deti s NKS, mame aj ZS pre tie deti, takze obdivujem rodicov ktori deti vozia aj kolke km daleko daleko od domova.... Ak na to su prostriedky, lebo to nie je sranda taketo nieco utiahnut v dnesnej dobe.
@marika1999 je fajn, že sa tvoj synček takto posunul, ale to, že ťa posielali k odborníkovi, neznamená, že niekto z neho robil magora. Mala som v triede viac krát dieťa, ktoré v troch rokoch nerozprávalo, v drvivej väčšine prípadov sa rozhovorilo ešte pred štvrtým rokom, bol tam len oneskorený vývoj reči, ale boli aj prípady, že dieťa nezačalo rozprávať ani po piatom roku a potrebovalo špeciálnu materskú školu. To, že začal rozprávať tvoj syn, neznamená, že to musí byť tak u všetkých detí. Inak dieťa autorky témy bude mať onedlho päť rokov, čítaj pozorne. Veľa vecí začala jeho matka riešiť neskoro, tak by bolo dobré, keby už teraz nič nezanedbala. Utešovať sa tým, že tvoj synček začal rozprávať asi nebude tou správnou cestou.
@timea7 no mas pravdu mohla ho skusat dat do skolky skor ale o to nejde ale aj tak nieje dobre aby bol doma ja mam vela znamych ktori mi potvrdili jedno psycholog ani logoped nepomohol ani jednemu takmer vsetci zacali rozpravat v skolke ale baby tu maju pravdu nie kazde dieta je rovnake. Ale aj tak ked si myslia ze chlapec zacne rozpravat tym ze sedi doma tak to su na omyle. Niekde ten chlapec musi zacat lebo nebude rozpravat ani v desiatych
@marika1999 nikto mamicke nenariadil aby dieta zostalo doma.
Ja nevravim nic o specialnej skolke to neni hanba a ani to neni hanba ze chodi na sedenia ale len samotni doktori mu nepomozu ked nepojde medzi deti a nezacne sa s detmi bavit a hrat sa s detmi tak bude zle. A to iste by bolo aj s mojimi detmi
@marcelatje ano ale ake su moznosti prenu
@marika1999 😖
@marcelatje nic kazdopadne toto je velmi tazko komentovat nevieme v akej je mamka situacii a ani aky ma maly zdravotny stav vsetci tu iba hadaju 🙂
@marika1999 Nie, praveze vsetci sme si citali celu diskusia a trocha vieme o com to je, to Ty tu cely cas hadas 🙂
@marika1999 prepac, ale keby si citala temu od zaciatku, tak by si tu nepisala od veci. Nikto jej totiz neradil, aby dieta ostalo sediet doma. Aj kef je tu taka mamicka, ktora so svojim dietatom urobila neuveritelne pokroky, spomenula som ju v teme. Takmer vsetky jej radia specialnu matersku skolu, potrebuje, aby sa mu venoval logoped ovela castejsie, ako sa mu venuje teraz. Som prekvapena, ze ty bez patricneho vzdelania si tu dovolis pomaly stanovit jeho diagnozu. Tvoje nazory su totalne mimo, prepac. Psycholog lieky nepredpisuje, zrejme si ho mylis s psychiatrom. K tomu bezne chodia rodicia zdravych deti, dokonca deti s nadpriemernym IQ, aby sa poradili, ako s nimi zaobchadzat. Precitaj di temu, aby si nepisala bludy.
Precitam a ked najdem rozumny a vazny dovod na vylucenie dietata zo skolky dam vediet. Prave preto ze ma maly 5 rokov tak ho treba nejak nakopnut a nie spomalovat
No hlavne preto ze niektore su tu psychologicky 🙂
@marika1999 vsetko tu uz bolo napisane
A mna tu laskavo neoznacujte vobec ma tie vase komentare nezaujimaju asi neviete citat ze nema moznost ho dat zatial do inej skolky a ani prostriedky asi ste nezili zo 100 e mesacne
@marcelatje ved viem ale nestihla som precitat vsetko zajtra to kuknem mozno mas pravdu zatial som kukla par riadkov
@marika1999 je zaujimave, ze si tak neochvejne presvedcena o svojej pravde napriek tomu, ze si necitala temu. To dieta spomaluje prave to, ze bolo v beznej skolke. Uz davno malo byt v specialnej, kde je menej deti, ucitelky, ktore studovali specialnu pedagogiku, logoped. On sa sice v skolke o cosi posunul, ale nikdy v nej nedosiahne to, co by dosiahol v skolke specialnej. Jeho matka to ma nesmierne tazke, dostala kopu rad aj v tejto teme, aj v dalsich, len je bohuzial typom, ktory najde tridsat sposobov ako to nejde, miesto dvoch ako by to islo....A neviem, prečo by sme ťa nemali označovať toto je diskusné fórum, ak si si nevšimla. Ak reagujeme na tvoje riadky, tak označíme teba.
@marika1999 on nebol vyluceny, bol prijaty na skusobny diagnosticky pobyt na 2 mesiace a to je dost zasadny rozdiel. Mamicke sa tu poradilo dost, ale ako tak citam, nic jej nevyhovuje, len stazovanie sa na vsetko a vsetkych. Mala dost rad aj v minulej diskusii, co tu zalozila a uz vtedy nic neurobila a ani teraz nerobi. Len hlada dovody, ako to nejde. Odporucam precitat diskusiu.
@lilly0812 prepac musim ta priamo oznacit lebo ma nezaujimaju 20 stran niektorych aj bludov a ani nemam cas to citat.chcem ti len povedat ze naozaj to mas vsetko tazke ale vzdy sa da zo vsetkeho vyjst. V prvom rade netreba pocuvat niektore z tychto kravin a musis chlapca za kazdu cenu dostat do kolektivu medzi deti iba to je riesenie a ja viem o com hovorim a nAjlepsie do takej kde rozpravat vedia on sa priuci od ostatnych a tiez by som aj lekarov brala s rezeervou lebo niekedy to neni tak ako oni vzdy povedia a to viem svoje napriklad aj muzovi povedali ze nebude mat nikdy deti a ma dve atd vieme si svoje. Sama si povedala ze chlapec robi pokroky rozhodne mu to prospieva. Ty sama poznas svoje dieta ale ja by som povedala specialnu skolku zatial nehladat. Tot moj nazor a nech ma komentuju kolko chcu mne to nervy netrha ostatne aj mne povedali ze ma nezoberu ani na gymnazium a vystudovala som pravo. Ale to je pravda ze s chlapcom sa treba stale bavit ked aj somariny ale treba mu vypravat cely den. A neviem co furf maju za problem asi nezili zo sto eur a nevediaa co to je behat hore dole este z tych penazi. Viem ze maju pravo mu nepredlzit ale toto uz odporuje dobrym mravom co robia. Mali ho ttam dlhsie nehat urcite by sa zlepsil ako aj moj. Ved aj na toho tie kravy vypravali ze chodi pokakany a ze je taky a taky a to povedali take zeny ktorych deti sa hadzali o zem jak sibnute a preto sa tesili ze aj druhy je taky nielen oni. A prajem vam vela stastia nech sa ti dostane do dobrej skolky 🙂
@lilly0812 ahojky. ja ti asi moc nepomozem, ale moja mama je ucitelka v MS. tiez mala dievca co nerozpravalo do 6r zivota. malo nejaky blok. inak bola sikovna, vedela vsetko. len nerozpravala. a bola v skolke. nik ju nevylucoval. a uz ma 12r a normalne rozprava a je uz siestacka na Zakladnej skole ...a momentalne ma taky pripad v skolke, ze chlapcek, tiez vekovo ako tvoj, cize uz mal 5r. nerozprava, nezapaja sa do nicoho. chodi do skolky, uz 2rok, ale ziadne pokroky. chodia s nim po vseliakych vysetreniach a zatial nevedia prit na to, co mu je. prehadzovali si ho zo skolky do skolky...ale nic nepomahalo. nik nevie, co mu je. sklony ma ako autista,,,,a zevraj nieje autista. mama je uz bezradna, skolstvo mu nechce pridelit specialneho padagoga, nie su peniaze. ale co tym chcem povedat... ze ten chlapcek je integrovany v normalnej skolke, aj ked pokroky nerobi ziadne....takze ziadaj riaditelku, aby tam ten tvoj syn mohol byt...a nie byt vyluceny....to je totalna hlupost. ked vidiet pokroky, tak trvaj na tom, aby tam chodil...drzim palce

@minulin ano rozdiel poznam, mala som tu cest este v case studia VS co ms a co sms. Nemenila by som sucasnu skolku, nebola sanca sa dostat do nej skor ako po 2r., co uz. Ale teraz nielen my posuvame spoluziakov vpred ale aj oni nas posuvaju. Je ine mat dieta v skolke kde je vsetko cielene, kde to ma hlavu petu ako sme teraz. V beznej ms proste nieto cas, 22deti jedna ucitelka to je na sibenicu... Ja verim, ze mamicka tu pre syna najde tu hlavnu cestu kde jej syn a ona budu stastni, spokojni.