icon

Vylúčenie takmer 5 ročného chlapca zo škôlky

lilly0812
18. okt 2016

Dobrý deň,

prosím ako sa brániť keď je riaditeľka rozhodnutná vylúčiť takmer 5 ročného chlapca zo škôlky? Synček bude mať v decembri päť rokov a doteraz komunikuje prevažne neverbálne. Z množstva MŠ v P. Bystrici len jedna bola ochotná Lukáška prijať na odporúčaný dvojmesačný diagnostický pobyt na 4 hodiny denne. Za tých pár týždňov, čo navštevuje MŠ a je integrovaný v kolektíve detí, prejavuje viditeľné zlepšenie v sústredení sa, a aj vo verbálnej komunikácii. Nie, ešte nekomunikuje tak ako ostatné deti, ale snaží sa napríklad počítať kolieska, „čítať“ písmenká, počítame si schody, hráme sa na schovávačku. Ubehlo skutočne len päť týždňov, očakávaný progres nastal. Myslím, že po piatich týždňoch vyniesť ortiel o ukončení pobytu v MŠ je prinajmenšom nefér. 5 týždňov je skutočne krátky čas, ale na Lukáškovi vo všetkych smeroch vidno, že pobyt v kolektíve mu veľa pomohol. Lukáško ešte nevie poprosiť o pomoc a je odkázaný na nás dospelých.

Mám pred sebou Správu z diagnostického vyšetrenia, kde sa v závere uvádza: Dieťa s narušenou komunikačnou schopnosťou, znížená úroveň kognitívnych schopností, hypotonický syndrom. Odporúčanie pobytu v bežnej triede MŠ. Súčasťou odporúčania je predpoklad, že pri cielenej činnosti s dieťaťom, pod vedením pedagógov a možnosťou odzerania od iných detí nastane vo vývine progres.
Možnosť odzerania od iných detí. Pre syna je čas stravený v kolektíve detí ničím nenahraditeľný. A my, dospelí, chceme „pomôcť“ tým, že mu túto šancu zoberieme? Lukáško nie je nezvládnuteľný a ohrozujúci bezpečnosť ostatných detí. Nie je ani autista, kde je potreba odborného asistenta nevyhnutnosťou. Verím, že pedagogický pracovníci, ktorý pracujú v MŠ majú dostačujúce pedagogické, psychologické a didaktické skúsenosti a pomôžu Lukáškovi využiť naplno šancu, ktorú mu dali prijatím na MŠ, hoci bol prijatý iba na diagnostický pobyt na 2 mesiace.

Žiadala som pani riaditeľku aby svoje rozhodnutie prehodnotila, zvážila no tá si stojí pevne za svojím. Kontaktovali sme aj Mestský úrad, odbor školstva s prosbou o pomoc no to nemalo zrejme žiadny efekt. Lukymu vylúčenie z kolektívu ublíži, je možné, že sa vo vývoji zastaví a prestane komunikovať, že sa jeho vývoj reči nikam neposunie. V meste som aj v marci aj teraz navštívila každú jednu škôlku, všetci majú plno. Syn bude mať 5 rokov, nemôže mi ostať doma. Kým bude september 2017 bude mať 5 a pol roka, v terajšej škôlke by ho riaditeľka prijala opäť len 2 mesiace na diagnostický i keď potom bude takmer 6 ročné dieťa. Ja by som sa už aj rada zamestnala nakoľko môj jediný príjem je dávka v hmotnej núdzi a prídavok na dieťa, spolu 100,72 eur. Mala som už aj nejaké pohovory ale všade chceli aspoň na 6 hodín denne čo ja nemôžem nakoľko o 11:45 musím byť v škôlke , ktorá je od nás 22 minút, mohla by som pracovať od 08:00 do 11:00 hod. (max. 3 hodinny denne) čo nebol ochotný ani jeden potenciálny zamestnávateľ umožniť. Teraz, keď zostanem od 01.11. so synom doma sa už nebudem môcť zamestnať vôbec. Nepáči sa mi tento systém, to nemá 5 ročné dieťa právo byť prijaté riadne do škôlky? Má nárok na vzdelanie. Takto sa môže stať, že za rok mu bude ťahať na 6 rokov a nemusí rozprávať, čo bude v tomto veku problém.

mimasimi
3. nov 2016

@lilly0812 Trošku mimo témy, ale musím sa niekde pochváliť, tak ten môj malý , čo má tiež NKS, sa včera sám podpísal !!!!!! Tak som sa potešila, pretože tohoto som si myslela, že sa dožijem tak najskôr za 2 roky!!!! Tesím, teším, takže makať, makať, makať, a ono to pôjde ..... 🙂

mimca20
3. nov 2016

@mimasimi waaaw super sprava, len tak dalej. My sa uz tiez podpisujeme aj s datumom daneho dna. Takze u vas teraz pride datum k menu ani sa nenazdas. Tiez vravim makat, makat, makat aj doma pozeraju niektore maminy na mna ako na prizrak, ze co trepem.... Ale bez denneho domaceho makania by sme boli.... Len vikendy a toto cele leto bolo v syncekovej rezii, ziadne makanie, nech oddychneme 🙂.

mimca20
3. nov 2016

Napadla ma jedna skupina tu na mk = montessori aktivity. Vdaka nej som tiez syna posuvala, kopec napadov a baby poradia.

marika1999
13. nov 2016

To je velka somarina dieta odpisat, moj chlapec do troch rokov nepovedal ani slovo,ale za tie 2 mesiace v skolke vie chodit aj na zachod a zaciňa normalne rozpravat. Dovtedy kazdy z neho robil magora dokonca ho poslali aj na neurologiu samozrejme zbytocne lebo chlapcovi nic nieje len potrebuje byt v kolektive. To ze dieta ostane doma mu nijak nepomoze len potrebuje byt s detmi. Verim ze tvoje dieta problemove nieje iba sa potrebuje zaclenit a to je vizitka tohoto statu ze to chudakovi chlapcovi nechce umoznit.

marika1999
13. nov 2016

Hlavne nenechaj z chlapca robit sprosteho k ziadnemu psychologovi ho nedavaj ani po vseliakych klinikach ho nenos. Oni sa snazia z neho urobit outsidera ja by som ich poslala. Aj mne to hovorili ze ma ist chlapec k psychologovi a som im povedala tam nech idu debili ja sii dobre poznam svojho syna lepsie ako cely doktor

marcelatje
13. nov 2016

@marika1999 ludia co chodia k pschologovi su debili.......popieranie problemu je cestaaaaaa.......nádhera 🙄 🙄 🙄 🙄 🙄

minulin
13. nov 2016

@marcelatje tak konecne viem, ze som debilka.... 😠

marcelatje
13. nov 2016

@minulin a kto ti za to moze????? Naco sa vsade pchas? Potom takto dopadnes 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀

marika1999
13. nov 2016

@marcelatje tak som to nemyslela ale nech neposielaju zdrave deti k psychologovi

marcelatje
13. nov 2016

@marika1999 zakladatelka vie ze jej syn ma problem, otvorene tu o tom pise

marika1999
13. nov 2016

Prepacte chcem povedat ze nech tam posielAju deti ktore to naozaj potrebuju. A nie len take ktore potrebuju sa hrat s druhymi detmi

minulin
13. nov 2016

@marcelatje joooj, tak vidis.. 😀 ale ja sa nebojim priznat, ze chodim na sedenia k psychologicke... je to normalna vec.. horsie je to dusit vsetko v sebe a pretvarovat sa... 😎

marika1999
13. nov 2016

Ja len to chcem povedat ze aj kamaratka ma uplne normalne dieta len je trochu viac zivy a ona ho bere po osychollogoch a dava mu lieky na ukludnenie tak to tiez o volacom svedci.
A k teme viem ze chlapec ma mensi problem ale prave preto mu treba pomoct a nie vyhodit ho to by som nikdy nespravila ked vidim ze mu to pomaha

puklica13
13. nov 2016

@marika1999 ako sa hovori..nekric hop kym ti nepreskoci...
Aby ti raz dobry psycholog nebol potrebny...Aj zdravi ludia obcas potrebuju taku pomoc

marika1999
13. nov 2016

@puklica13 tak to ja netvrdim ale len zato ze chlapec je lenivy rozpravat tak preto tam nemam potrebu chodit. A o doktoroch si myslim svoje uz mam svoje skusenosti cest vynimkam

marika1999
13. nov 2016

Sem tam by sa mi sedenie zislo heh ale to je predsa male dieta nevie este co je zivot a uz ma sedet u lekara omg

sardinka336
13. nov 2016

@marika1999 pozri...predpokladam ze nie si odbornička z radov psychologie, psychiatrie ani neurologie...takze dalej predpokladám, ze nedokážeš objektívne vyhodnotit prečo kamaratkin syn uziva tabletky na ukludnenie. To samozrejme neviem ani ja vyhodnotit a preto by som nikdy nehovorila aby niekto dieta neliečil, neriešil...ak si s nim nevie rady.
Toto dieta malo v ,,papieroch,, jasne napísané, ze má problémy, jeho poznávacie funkcie su oslabene a potrebuej špeciálnu starostlivot, pristup.
Zial neurotické poruchy, depresie a ,,nezvládnutelné,, deti pribudaju, taka je doba - všade stres, strach o pracu, o buducnost.....

marika1999
13. nov 2016

Nech je aky chce nemali ho vylucit tak sa problemy neriesia. Tot moj nazor

minulin
13. nov 2016

@sardinka336
@marika1999 To by som netvrdila, ze ho nemali vylucit. Zasadny rozdiel v MŠ a ŠMŠ je ten, ze v klasickej učia PEDAGOGIČKY a v špeciálnej ŠPECIÁLNE PEDAGOGIČKY. V klasickej, sa proste nemozu venovat iba problemovemu dietatku. Musia mat trebars 17 deti a vsetky idu po jednej ceste, ak nejake dietatko vybocuje, je to velky problem, pretoze jednak v klasickej nevie ucitelka , co ma robit, aby dietatku neuskodila, kdezto v specialnej su na to pripravene...
Viem, o com pisem, aj mne vylucili synceka este pred stanovenim dg. Po siestich dnoch v skolke mi oznamili, ze maju strach a boja sa, aby som sla ku psychologicke.... Samozrejme som bola ublizena a bila som sa do hrude, ze ony su tie sialene... Bohuzial, mali pravdu, a maly v tej dobe tiez "len nerozpraval".....
Takze nevynasaj tu sudy
@marika1999 ak na to nemas potrebne vzdelanie....

sardinka336
13. nov 2016

@marika1999 a ako sa problémy riešia??? to by ma velmi zaujimalo...čize učitelka, ktorá má 23 detí v MŠ má ako zvládnut dieta so špeciálnymi potrebami? Ono je najjednoduchšie hodit to na učitelku a povedat to klasické slovenské...,,ved ked bude ochotná tak to pojde,,...sak aj vy v práci, vo svojom zamestnaní robte niečo čo nie je vo vašej kompetencii, nerozumiete tomu neviem klient pride s tým, ze chce niečo na čo nemate dosah a nerozumiete tomu, ale ved ked bude ochota tak prečo to nespravite???

marcelatje
13. nov 2016

@marika1999 skus si najskor precitat celu diskusiu. Nie je to tak ako pises

marika1999
13. nov 2016

@sardinka336 s casti s tebou suhlasim a tiez je pravda ze psycho som nestudovala ale nieje dobre do deti pchat lieky pokial nieje ozaj vvo vaznom stave a preboha tie lieky zatazuju cely organizmus a to nehovorim ako to posobi na mozog. Ale ved v poriadku ked aj k lekarovi ide ale neviem preco ho vyhodili vsak autorka nepisala ze je nejaky psychicky naruseny a ze by potreboval neviem aku starostlivost

mimca20
13. nov 2016

@marika1999 ale ked sa o to snazi skolka, tak potom si "mala ryba v oceane", co zmozes??? Jednoznacne nic... Aj ked ti dieta pomalymi krokmi, potom skokmi napreduje, kolektiv mu v tom tiez pomaha...Tomu ver, este ta tu v ramci MK niekto doslova natrie v skolke alebo niekto zo skolky smiruje, sliedi... Poznam to, zazila som ked rano donesies dieta do skolky a mas rozhovor o tom co napises tu na mk 🙂 🙂 🙂. Aj sme presli vysetreniami, aj som osobne presla potom par inych beznych MS a pytala sa, ale vsade odpoved plne, nech je v skolke ktoru pozna, nemame na to personal... A to nam odbornici vravia nech ide potom do beznej MS kvoli socio a komunikacnym zrucnostiam. Kde nie je pomoc, tam sa mozes aj na hlavu postavit, prepac. Sme v speci skolke a som spokojna maxi. Aj ked by zvladal aj beznu skolku len trebalo mu dat priestor, podat pomoc a zvladli by to, verim tomu. Ale ked raz nie, tak nie. Respektovala som, ako rodic som postupovala podla spravnosti cim sme presli - tak mi bolo odpisane z ministerstva skolstva v case, ked som syna riesila.

marcelatje
13. nov 2016

@marika1999 dieta nemusi byt predsa psychicky narusene aby potrebovalo specialnu starostlivost

minulin
13. nov 2016

@mimca20 Moja, az teraz ked studujem specku, vidim aky velikansky je rozdiel medzi ms a sms.. Ono je chyba v systeme, ze deti proste nedostanu priestor, ale ako sorry, ja vystudovat specku a zarabat to co obyc.pedagog - to sa necudujem, ze sa im nechce, lebo jednak nie su zaplateni a jednak snaha musi byt najma zo statu, teda, ak sa bavime o statnych skolkach...
Casom vsetko vzdy dava zmysel a ja viem, ze tvoj drobec sa tam ma skvelo! Bude vynikat a v skole bude suprovy a nemyslim, ze by mu sms uskodila 🙂

marika1999
13. nov 2016

@marcelatje idem citat od zaciatku lebo som to len prebehla neviem celkom co chlapcovi je ale tak chlapcovi mali dat sancu a nie ho hned poslat prec aj ja som mala zcasti problemove dieta lebo nechxel rozpravat q je prijaty na 3 mesiace len do skolky ale skolka mu velmi prospela a asi tazko by mu pomohol doktor o tom viem svoje ajked sa najdu aj dobry doktori medzi detmi je medzi detmi

marcelatje
13. nov 2016

@mimca20 "stacilo podat pomoc" - presne tam je pes zakopany, pretoze nejde o standardnu pomoc ale specialnu, na zaklade specialnych potrieb dietata a na to presne specialni pedagogovia su. Alebo by bolo lepsie keby "obycajny" pedagog postupoval metodou pokus/omyl? Co je pre dieta lepsie? Niekedy prave to vylucenie posunie dieta milovymi krokmi vpred a kludne moze predbehnut "obycajne" deti v "obycajnej" skolke. Jednoducho potrebuje len spravny stimul a to by som ja ako matka dietata so specialnymi potrebami na laika nenechala. Ved ide o zivot dietata, o to ako sa odrazi na zaciatku.

sardinka336
13. nov 2016

@marika1999 toto napisala autorka citujem..Mám pred sebou Správu z diagnostického vyšetrenia, kde sa v závere uvádza: Dieťa s narušenou komunikačnou schopnosťou, znížená úroveň kognitívnych schopností, hypotonický syndrom. Odporúčanie pobytu v bežnej triede MŠ.

Ja suhlasim, ze lieky treba starostlivo zvážiť a nepchat sa nimi za kazdu cenu. Na druhej strane ak maju dotyčnemu pomoct prečo nie? Psychiatrické lieky a choroby duše su stale stigma, su stale zaznávané a povazovane za niečo čo ,,treba len prekonat,, a treba sa ,,len pozbierat,, a ,,bude dobre,,. Zial nie je to pravda, su to choroby mozgu tak ako je cukrovka choroba pankreasu atd. Ved všetci vieme ako bez odbornej liečby psychiatrickeho ochorenia dopadla taka Bartošová, Svoboda atd.

marika1999
13. nov 2016

@minulin a sudy nevynasam nato sme predsa tu a o mojom vzdelani sa tu nebavme ja mam pravnicke vzdelanie kde bola sucast aj nejake veci z psychologie tak o tom volaco viem aj keby nie tak to co robia niektori lekari nieje mozne iba pchat do deti lieky a potom to tam aj vyzera

marcelatje
13. nov 2016

@marika1999 skolka mu sancu dala ale zjavne zistili ze na to nemaju a rozhodli sa pobyt nepredlzit. Podla mna ovela lepsie rozhodnutie akoby tam dieta drzali s vedomim ze mu nevedia pomoct cim by stradalo samotne dieta.