Vylúčenie takmer 5 ročného chlapca zo škôlky
Dobrý deň,
prosím ako sa brániť keď je riaditeľka rozhodnutná vylúčiť takmer 5 ročného chlapca zo škôlky? Synček bude mať v decembri päť rokov a doteraz komunikuje prevažne neverbálne. Z množstva MŠ v P. Bystrici len jedna bola ochotná Lukáška prijať na odporúčaný dvojmesačný diagnostický pobyt na 4 hodiny denne. Za tých pár týždňov, čo navštevuje MŠ a je integrovaný v kolektíve detí, prejavuje viditeľné zlepšenie v sústredení sa, a aj vo verbálnej komunikácii. Nie, ešte nekomunikuje tak ako ostatné deti, ale snaží sa napríklad počítať kolieska, „čítať“ písmenká, počítame si schody, hráme sa na schovávačku. Ubehlo skutočne len päť týždňov, očakávaný progres nastal. Myslím, že po piatich týždňoch vyniesť ortiel o ukončení pobytu v MŠ je prinajmenšom nefér. 5 týždňov je skutočne krátky čas, ale na Lukáškovi vo všetkych smeroch vidno, že pobyt v kolektíve mu veľa pomohol. Lukáško ešte nevie poprosiť o pomoc a je odkázaný na nás dospelých.
Mám pred sebou Správu z diagnostického vyšetrenia, kde sa v závere uvádza: Dieťa s narušenou komunikačnou schopnosťou, znížená úroveň kognitívnych schopností, hypotonický syndrom. Odporúčanie pobytu v bežnej triede MŠ. Súčasťou odporúčania je predpoklad, že pri cielenej činnosti s dieťaťom, pod vedením pedagógov a možnosťou odzerania od iných detí nastane vo vývine progres.
Možnosť odzerania od iných detí. Pre syna je čas stravený v kolektíve detí ničím nenahraditeľný. A my, dospelí, chceme „pomôcť“ tým, že mu túto šancu zoberieme? Lukáško nie je nezvládnuteľný a ohrozujúci bezpečnosť ostatných detí. Nie je ani autista, kde je potreba odborného asistenta nevyhnutnosťou. Verím, že pedagogický pracovníci, ktorý pracujú v MŠ majú dostačujúce pedagogické, psychologické a didaktické skúsenosti a pomôžu Lukáškovi využiť naplno šancu, ktorú mu dali prijatím na MŠ, hoci bol prijatý iba na diagnostický pobyt na 2 mesiace.
Žiadala som pani riaditeľku aby svoje rozhodnutie prehodnotila, zvážila no tá si stojí pevne za svojím. Kontaktovali sme aj Mestský úrad, odbor školstva s prosbou o pomoc no to nemalo zrejme žiadny efekt. Lukymu vylúčenie z kolektívu ublíži, je možné, že sa vo vývoji zastaví a prestane komunikovať, že sa jeho vývoj reči nikam neposunie. V meste som aj v marci aj teraz navštívila každú jednu škôlku, všetci majú plno. Syn bude mať 5 rokov, nemôže mi ostať doma. Kým bude september 2017 bude mať 5 a pol roka, v terajšej škôlke by ho riaditeľka prijala opäť len 2 mesiace na diagnostický i keď potom bude takmer 6 ročné dieťa. Ja by som sa už aj rada zamestnala nakoľko môj jediný príjem je dávka v hmotnej núdzi a prídavok na dieťa, spolu 100,72 eur. Mala som už aj nejaké pohovory ale všade chceli aspoň na 6 hodín denne čo ja nemôžem nakoľko o 11:45 musím byť v škôlke , ktorá je od nás 22 minút, mohla by som pracovať od 08:00 do 11:00 hod. (max. 3 hodinny denne) čo nebol ochotný ani jeden potenciálny zamestnávateľ umožniť. Teraz, keď zostanem od 01.11. so synom doma sa už nebudem môcť zamestnať vôbec. Nepáči sa mi tento systém, to nemá 5 ročné dieťa právo byť prijaté riadne do škôlky? Má nárok na vzdelanie. Takto sa môže stať, že za rok mu bude ťahať na 6 rokov a nemusí rozprávať, čo bude v tomto veku problém.
@simonkaa27 skus precitat diskusiu a speci prispevky zakladatelky, dieta ma ADHD, na NKS, je hypotonicke od narodenia, ma na nic plienku, ma znizenu uroven kognitivnych (poznavacich) schopnosti....atd. este stale zdrave dieta, ktore len nerozprava?
@esther03 no ja viem ale potom z tych dalsich prispevkov mi vyslo ze to vlastne nie je az taka katastrofa ale tak pravda ja nie som lekar a nevedela som si predstavit ze ako to vyzera v praxi 🙂 ospravedlnujem sa 🙂
@simonkaa27 Katastrofa to nie je, pretoze to dieta za to nemoze. Katastrofa je, ze pre matku je vsetko v najlepsom poriadku.
Staci, ak si precitas jednu stranu dozadu...dieta rozprava na urovni 2r dietata (podla mna aj menej) a este sa ti to zda byt v poriadku, ked za chvilu nastupuje do skoly...?
@simonkaa27 přečti si můj příspěvek na straně 23, kde matka sama popisuje chování svého syna a uděláš si obrázek
chlapec má opožděný vývin od narození, za tu dobu tu matka založila plno diskusí, kde popisovala jaké velké problémy s ním má a najednou je tu tato nová téma a dítě je zázračně úplně v pořádku jenom nemluví, zakladatelka si sama protiřečí a nechce vidět jak velké problémy její syn má
jako když v jiné témě napsala, že si její 4letý syn vyžaduje nonstop péči a není možné se při něm soustředit na nic jiné, tak normální 4leté dítě je plně samostatné a soběstačné, potřebuje tak dohled a jestli teda potřebuje tu nonstop péči tak tu mu asi těžko zajistí jedna učitelka v mateřské školce, která tam má dalších 20 dětí
@charlie1980 já bych spíš řekla, že to je úroven sotva 1,5letého dítěte, protože i dcera v tom 1,5roce mluvila víc a ve větách se mi rozmluvila až nedávno ve 2,5 letech, většina dětí okolo nás už dávno v těch 2 letech mluvila ve větách
@marika1999 prosim ta ukludni sa, keby si citala temu, nepisala by si tu stale dookola nezmysly. Bola jej tu ponuknuta konkretna pomoc - spomenute konkretne zariadenia, konkretni odbornici, linky na pomoc rozneho druhu. Sama som jej ponukla financnu pomoc a myslim, ze som nebola sama. To, ze jej budeme pritakavat, ake to ma tazke, jej je na dve veci....keby si si precitala aj ine temy, ktore zalozila, zistila by si, ze na rady a odporucania kasle. Ked jej niekto polozi otazku, ci bola tam, kde ju poslali, ci si vybavila to, co jej radili, alebo neodpovie, alebo napise, ze sa to neda. Mozes mi vysvetlit, aky ma problem ziskat potvrdenie od odbornika, aby jej predlzili rodicak, ked jej ponukam peniaze na cestu ? No nspisat, ze sa to neda je fakt jednoduchsie...
@timea7 no len sa tu netvarte najmudrejsie na svete keby si citala ten moj posledny prispevok videla by si ze ja uz nato nereagujem a nechapem kto si ty aby si vypisovala kto co pise. Tak sa uvedom som napisala ze ona s tym musi nieco robit a to je vsetko a viac ma to netrapi. A ja som citala celu vasu debatu tak co sa stale opakujete ako papagaji ja viem co ma robit aj bez tych tvojich rad. Ale to nieje moj problem moje deti nemaju problemy tak ma stale nepodpichuj ja nemam zaujem s tebou pisat
@marika1999 to som rada, ze nemas zaujem si so mnou pisat, lebo tvoje prispevky do tejto temy neboli prospesne nikomu, vratane autorky. Tej si nedala ziadnu radu, co by ju niekam posunula. Aj ked ju vlastne neposunie nic....ale pobavila si ma, ze vidis cez pismenka, ako sa tvarim...nehnevaj sa, ale tvoje reakcie velmi nekoresponduju s pravnickym vzdelanim, jedine ak by to bolo pravo v sladkovicove, alebo ine sukromne jemu podobne. Nechcem ta tymto nijako urazit, len mame zopar pravnikov v rodine a ich uroven vyjadrovania je diametrakne odlisna od tvojej.
@timea7 nedaj sa vysmiať
@timea7 možno jedine tak ty vyzeráš ako zo Sládkovičova alebo skor z kocúrkova ked opakuješ stále to isté dookola ako obohratá platňaa na teba reagovať vôbec nebudem kto sa tu s tebou bude zahadzovať, písala som jej a nie tebe a ty vieš akurát tak veľkú nulu čo zakladateľke pomôže 🙂
@timea7 a ešte jedna podstatná vec čo ty ideš komentovať právnické vzdelanie ked ty si tam ani klučku neotvorila súdiac podla tvojich reakcii. mňa učili jedni z najúspešnejších právnikov v SR vôbec a nielen u nás 2 z nich kandidovali na ústavných sudcov..
Teba ani nechcem komentovať pretože mňa tvoja osoba absolútne nezaujíma ani neviem kto si a ani to nechcem vedieť keby si ma neoznačila tak by som bola veľmi rada ale akože keď sa nemáš kde ventilovať tak píš a urážaj koľko len chceš ja sa len smejem z teba 😀
@marika1999 kandidatura na post ustavneho sudcu je cisto politicka zalezitost a s odbornostou nema nic spolocne... Akemu pravu sa venujes ty?
preboha už daj pokoj moje nervy ja sa ani nečudujem že z tadeto ušla ved tu nieje normálna komunikácia akože čo je toto za úroveň ja už nechcem sa s nikým hádať a ona bude stále a stále :D ja som sa ospravedlnila že som sa mýlila a oni budú a budú stále no ked si myslíš že ma odtialto vyštveš máš smolu ja tu mám rovnako právo byť ako aj ty tak už neriešte prosím vás,. ja nechcem mať nič s nikým ani s jednou z vás. myslím že chcete mať pokoj aj vy a pozerať si aj iné stránky.. ohľadne lilly máte pravdu ale bola by som rada keby ste neriešili moju osobu
@esther03 iba to som myslela že Prochádzka ktorý bol aj vo vláde kandidoval aj na sudcu a ešte aj jedna nemenovaná profesorka Z Trnavy a má to s tým to spoločné že nám bol profesor a učil právo v Trnave a bol jedným z naj právnikov
@esther03 Ale nevenujem sa tomu kto by ma zobral s dvomi deťmi prosím ťa to mi aj povedali :D
Viiiiii, babky, ale ste sa rozohnili. Ved to uz ani nie je komunikacia na urovni, co doteraz bola...skoda. A k timea7....je to osobka s dlhorocnou praxou, ktora nie raz pomohla nasmerovat, zasluzi si tu velku vdaku, ze je vobec s dobrym umyslom ochotna. Ja ju citam velmi rada, pretoze pomaha castokrat bezradnym mamickam a vzdy si rada nieco vezmem z jej prispevkov.
@charlie1980 súhlasím s tebou preto som ani prispievať už nechcela veď treba autorku už nechať tak nech sa rozhodne sama, ja som tiež nie jednej osobe pomohla či už finančne alebo s hocičím ale ja bez dôvodu neskáčem do nikoho, prepáč ale čo by si povedala keby sem niečo napíšeš a začnú ťa urážať však máme právo všetci povedať názor preto sme tu. A keď so mnou nesúhlasili mohli ma ignorovať a nie uraziť a potom keď to vrátim aj tak je zle. však nemusíme hneď nadávať. ale ja som sa pomýlila a už som priznala že ste mali pravdu nieje normálne aby mal taký chlapec ešte plienky ja som môjmu zobrala a hotovo
@charlie1980 presne tak, suhlasim s nazorom na timeu7 🙂
@charlie1980 moja a kde si viem jej prispevky precitat? 🙂 Dakujem 🙂
Chcem sa ešte opýtať prečo nemáte radi zakladateľku a prečo chcete "každého zavraždiť " kto jej dá za pravdu ? teda možno sa mýlim ale čitala som tu naňu negatívne reakcie
@minulin Skoro v kazdej teme, kde sa jedna napr.o obdobie vzdoru, celkovo problematika deti v skolke, vychovne postupy a tak....ale su to skor rady pre "zdrave" deti, nezvladnuta vychova a tak...
@marika1999 Marika, ak sa tak volas, prosim ta, neuvazovala si, ze by si prestala sem uz pisat a provokovat ostatne maminy? Naco to tu dalej rozoberas? Normalne presmyslam, ci nie si zakladatelkou tejto temy, lebo nejako rychlo zduchla lilly ci ako sa to pise...
Akoze vobec neni si trapna uz.
Urazat, to ti ide na jednicku, to som uz pocitila, ale vela mamin ti pisalo, nech uz nerypes a ty ides a ideeees....
Co keby si radsej umyla riad, alebo nalozila mycku, alebo pozehlila, popripade upiekla kolac? 😉
@charlie1980 jaaaj, ja ze ci nepisala niekde clanocky... Ok 🙂
@minulin nepísala by som keby ste ma neotravovali to vy ste začali nie ja a svoje rady si nechaj pre niekoho iného. a budem si ja písať kde chcem ja a teba som sa na nič nepýtala to ste tu naozaj 4 inventáre ktoré otravujete omg jedna lepšia ako druhá ani sa nečudujem že tu nikto normálny nepíše okrem vás. WTF
@marika1999 Ale uz naozaj "brzdi" Pretoze tato mamicka ma podstatne blizsie k problematike ako bol tvoj pripad.
@marika1999 Pocuj, asi by si sa mala dat vysetrit... Mas priznaky na istu psychicku poruchu... podla mna....
Napises blud a cakas, ze ta pochvalime?
Necitas celu diskusiu, kde su dobre rady a este aj urazas...
To wtf si nechaj pre svoju inteligencnu kategoriu....
Hlavne, ze stale pises a stale si "honis ego"...
No comment uz k tomu naozaj. 😠
no to vidím ale mňa to nezaujíma ja už niesom v tejto téme len mi stále chodia upozornenia a a už ma to naozaj prestáva baviť. ked mi už konečne prestanú vypisovať ja sem ani nevkročim čo by som tu robila.
@marika1999 tak si nahoře vypni upozornění a nic ti chodit nebude

je riadne sebecke od tej skolky ze by mu ukoncila pobyt u nich len kvoli tomu ze nerozprava.Pretoze kam ma mamka umiestnit taketo dietatko ak je zdrave len nerozprava ako by malo? nie v kazdom meste je takato moznost. poriadne sa skus porozpravat s riaditelkou a vysvetlit jej aka je situacia mozno sa bude dat nieco robit