Vylúčenie takmer 5 ročného chlapca zo škôlky
Dobrý deň,
prosím ako sa brániť keď je riaditeľka rozhodnutná vylúčiť takmer 5 ročného chlapca zo škôlky? Synček bude mať v decembri päť rokov a doteraz komunikuje prevažne neverbálne. Z množstva MŠ v P. Bystrici len jedna bola ochotná Lukáška prijať na odporúčaný dvojmesačný diagnostický pobyt na 4 hodiny denne. Za tých pár týždňov, čo navštevuje MŠ a je integrovaný v kolektíve detí, prejavuje viditeľné zlepšenie v sústredení sa, a aj vo verbálnej komunikácii. Nie, ešte nekomunikuje tak ako ostatné deti, ale snaží sa napríklad počítať kolieska, „čítať“ písmenká, počítame si schody, hráme sa na schovávačku. Ubehlo skutočne len päť týždňov, očakávaný progres nastal. Myslím, že po piatich týždňoch vyniesť ortiel o ukončení pobytu v MŠ je prinajmenšom nefér. 5 týždňov je skutočne krátky čas, ale na Lukáškovi vo všetkych smeroch vidno, že pobyt v kolektíve mu veľa pomohol. Lukáško ešte nevie poprosiť o pomoc a je odkázaný na nás dospelých.
Mám pred sebou Správu z diagnostického vyšetrenia, kde sa v závere uvádza: Dieťa s narušenou komunikačnou schopnosťou, znížená úroveň kognitívnych schopností, hypotonický syndrom. Odporúčanie pobytu v bežnej triede MŠ. Súčasťou odporúčania je predpoklad, že pri cielenej činnosti s dieťaťom, pod vedením pedagógov a možnosťou odzerania od iných detí nastane vo vývine progres.
Možnosť odzerania od iných detí. Pre syna je čas stravený v kolektíve detí ničím nenahraditeľný. A my, dospelí, chceme „pomôcť“ tým, že mu túto šancu zoberieme? Lukáško nie je nezvládnuteľný a ohrozujúci bezpečnosť ostatných detí. Nie je ani autista, kde je potreba odborného asistenta nevyhnutnosťou. Verím, že pedagogický pracovníci, ktorý pracujú v MŠ majú dostačujúce pedagogické, psychologické a didaktické skúsenosti a pomôžu Lukáškovi využiť naplno šancu, ktorú mu dali prijatím na MŠ, hoci bol prijatý iba na diagnostický pobyt na 2 mesiace.
Žiadala som pani riaditeľku aby svoje rozhodnutie prehodnotila, zvážila no tá si stojí pevne za svojím. Kontaktovali sme aj Mestský úrad, odbor školstva s prosbou o pomoc no to nemalo zrejme žiadny efekt. Lukymu vylúčenie z kolektívu ublíži, je možné, že sa vo vývoji zastaví a prestane komunikovať, že sa jeho vývoj reči nikam neposunie. V meste som aj v marci aj teraz navštívila každú jednu škôlku, všetci majú plno. Syn bude mať 5 rokov, nemôže mi ostať doma. Kým bude september 2017 bude mať 5 a pol roka, v terajšej škôlke by ho riaditeľka prijala opäť len 2 mesiace na diagnostický i keď potom bude takmer 6 ročné dieťa. Ja by som sa už aj rada zamestnala nakoľko môj jediný príjem je dávka v hmotnej núdzi a prídavok na dieťa, spolu 100,72 eur. Mala som už aj nejaké pohovory ale všade chceli aspoň na 6 hodín denne čo ja nemôžem nakoľko o 11:45 musím byť v škôlke , ktorá je od nás 22 minút, mohla by som pracovať od 08:00 do 11:00 hod. (max. 3 hodinny denne) čo nebol ochotný ani jeden potenciálny zamestnávateľ umožniť. Teraz, keď zostanem od 01.11. so synom doma sa už nebudem môcť zamestnať vôbec. Nepáči sa mi tento systém, to nemá 5 ročné dieťa právo byť prijaté riadne do škôlky? Má nárok na vzdelanie. Takto sa môže stať, že za rok mu bude ťahať na 6 rokov a nemusí rozprávať, čo bude v tomto veku problém.
@katriona1 ale z ostatných stránok mi budú chodiť nie? alebo iba táto téma
Pomodlim sa za Teba dnes vecer, potrebujes to... A narokom Ta neoznacujem, aby si uz fakt nemusela pisat.
Lebo tieto zvasty sa uz nedaju tolerovat.
Vies ako sa vravi?
Co vidis na druhom, cakaj na sebe....
Stara mudrost a asi ma nieco "doseba"... 😕
@marika1999 neboj jenom tuto si vypneš, u každé témy je to zvlášt, takže o nic nepřijdeš 🙂
@katriona1 ďakujem
@marika1999 kým si sem prišla ty, ta tu normálna komunikácia bola a len uvítame, keď sa zase poberieš robiť dusno do inej témy. Pekný večer. 🙂
Pocitam do dvadsat ----------------
Napisem Ti len tolko:
Velka skoda, ze sa neda cez MK dat facka, lebo taku by som ti struhla, az by ti hlava odpadla.
A jediny debil si tu Ty. Nazvat dieta debilom - to moze len debil proste.
Som si uz takmer ista, ze Tvoj nick nie je pravy a to ja napisem adminovi, nech Ti ucet overia...
BTW - ako rada pouzivas skratky. Ty si studovala pravo? No tak to zbohom "Slovencinovi po bokovi a radi nigdi nedavaj nykomu!"
Pocitam, ze do desiatich az dvadsiatich minut opat napises nejaku perlicku 😅
Že normálny človek medzi indivíduá nepatrí, by malo byť od dnes tvojím heslom. Pomocná škôlka neexistuje. Z autistov si v tejto téme robila debilov jediné ty. Prochazka a Prochádzka je rozdiel. A čo si povedala, to nech platí. Sľub si, že už naozaj žiaden príspevok od teba nepribudne
@kvetulienka253 Chuderka, sa zlakla, az si fotku zmazala 😀 😎
Účet používateľky marika1999 bol zrušený na jej vlastnú žiadosť.
Co dodat 😀 😀
To nevadí, ešte dnes večer si založí nový, aby ľudstvo neprišlo o jej "radi"
@minulin
@kvetulienka253
@timea7 boze baby strasne ste..dalsiu ste vystvali z kona 😀
Mna by zaujimalo ze preco si zrusila ucet..sak vravela ze ani omylom 😀 ja neviem ..podaktore nic nevydrzia
Hej baby! Psssst! Nech ma neocuje.... Henta je este tu? Ta to co za indiviiiiduum sa tu vyskytlo? Chcela som sa vyjadrit ale za prve neviem ani kde zacat a za druhe je to vlastne cele vsetkym jasne....... 😂😂😂 ale pobavila som sa az na tie invektivy @minulin to ma mrzi 😢 za to by si zasluzila soskou spravodlivosti po hlave
Inak trosku od temy ale neda mi to, dnes som tu zocila ze niekto isiel za roch mi skoro oci vypadli 😂
@charlie1980
@esther03 dakujem vam, s ludskou hlupostou je tazke bojovat. Pre mna ale bola tato tema velkym prinosom, najma skusenostami mamiciek, ktore maju dietatko s nejakym problemom.
@marcelatje ta uz dostala soskou davno podla mna 😀 Za roch jedine Rochnyak moze chodit 😝 😀
@timea7 aj ja ta rada citam. Vyrovnana osobnost co sa snazi pomoct nie nejaky krc co tu pluje zlc na kazdeho co sa krivo pozrie akych je tu vela. Tolko az z toho mrazi
@marcelatje si zlatá 😉
@marcelatje budem za hlupu - som sedlacka - co znamena toto? "ale pobavila som sa az na tie invektivy @minulin to ma mrzi 😢 za to by si zasluzila soskou spravodlivosti po hlave"
Obcas tieto moderne vyzerajuce slova nechapem (ale naozaj nie) ja som vychodnarka a my take nemame slovo 😀

@minulin no teba ja už neriešim už vôbec a neviem kto z nás má psychickú poruchu kto tu vypisuje stále o psychológoch a o autizme tak si to už nechaj.