Vylúčenie takmer 5 ročného chlapca zo škôlky
Dobrý deň,
prosím ako sa brániť keď je riaditeľka rozhodnutná vylúčiť takmer 5 ročného chlapca zo škôlky? Synček bude mať v decembri päť rokov a doteraz komunikuje prevažne neverbálne. Z množstva MŠ v P. Bystrici len jedna bola ochotná Lukáška prijať na odporúčaný dvojmesačný diagnostický pobyt na 4 hodiny denne. Za tých pár týždňov, čo navštevuje MŠ a je integrovaný v kolektíve detí, prejavuje viditeľné zlepšenie v sústredení sa, a aj vo verbálnej komunikácii. Nie, ešte nekomunikuje tak ako ostatné deti, ale snaží sa napríklad počítať kolieska, „čítať“ písmenká, počítame si schody, hráme sa na schovávačku. Ubehlo skutočne len päť týždňov, očakávaný progres nastal. Myslím, že po piatich týždňoch vyniesť ortiel o ukončení pobytu v MŠ je prinajmenšom nefér. 5 týždňov je skutočne krátky čas, ale na Lukáškovi vo všetkych smeroch vidno, že pobyt v kolektíve mu veľa pomohol. Lukáško ešte nevie poprosiť o pomoc a je odkázaný na nás dospelých.
Mám pred sebou Správu z diagnostického vyšetrenia, kde sa v závere uvádza: Dieťa s narušenou komunikačnou schopnosťou, znížená úroveň kognitívnych schopností, hypotonický syndrom. Odporúčanie pobytu v bežnej triede MŠ. Súčasťou odporúčania je predpoklad, že pri cielenej činnosti s dieťaťom, pod vedením pedagógov a možnosťou odzerania od iných detí nastane vo vývine progres.
Možnosť odzerania od iných detí. Pre syna je čas stravený v kolektíve detí ničím nenahraditeľný. A my, dospelí, chceme „pomôcť“ tým, že mu túto šancu zoberieme? Lukáško nie je nezvládnuteľný a ohrozujúci bezpečnosť ostatných detí. Nie je ani autista, kde je potreba odborného asistenta nevyhnutnosťou. Verím, že pedagogický pracovníci, ktorý pracujú v MŠ majú dostačujúce pedagogické, psychologické a didaktické skúsenosti a pomôžu Lukáškovi využiť naplno šancu, ktorú mu dali prijatím na MŠ, hoci bol prijatý iba na diagnostický pobyt na 2 mesiace.
Žiadala som pani riaditeľku aby svoje rozhodnutie prehodnotila, zvážila no tá si stojí pevne za svojím. Kontaktovali sme aj Mestský úrad, odbor školstva s prosbou o pomoc no to nemalo zrejme žiadny efekt. Lukymu vylúčenie z kolektívu ublíži, je možné, že sa vo vývoji zastaví a prestane komunikovať, že sa jeho vývoj reči nikam neposunie. V meste som aj v marci aj teraz navštívila každú jednu škôlku, všetci majú plno. Syn bude mať 5 rokov, nemôže mi ostať doma. Kým bude september 2017 bude mať 5 a pol roka, v terajšej škôlke by ho riaditeľka prijala opäť len 2 mesiace na diagnostický i keď potom bude takmer 6 ročné dieťa. Ja by som sa už aj rada zamestnala nakoľko môj jediný príjem je dávka v hmotnej núdzi a prídavok na dieťa, spolu 100,72 eur. Mala som už aj nejaké pohovory ale všade chceli aspoň na 6 hodín denne čo ja nemôžem nakoľko o 11:45 musím byť v škôlke , ktorá je od nás 22 minút, mohla by som pracovať od 08:00 do 11:00 hod. (max. 3 hodinny denne) čo nebol ochotný ani jeden potenciálny zamestnávateľ umožniť. Teraz, keď zostanem od 01.11. so synom doma sa už nebudem môcť zamestnať vôbec. Nepáči sa mi tento systém, to nemá 5 ročné dieťa právo byť prijaté riadne do škôlky? Má nárok na vzdelanie. Takto sa môže stať, že za rok mu bude ťahať na 6 rokov a nemusí rozprávať, čo bude v tomto veku problém.
Aaaaaaa, vivat internetove fora! Najlepsie miesto pre pasivne agresivnych jedincov 😀 😀 Sorry, musela som...
@minulin no, niekedy pisem jak madar 😅 prva cast znamena ze som sa na tej tupke pobavila
za druha ze bych jej za niektore vyjadrenia dala cez papulu a ze ma mrzi ako sa vyjadrovala aj o tebe napriklad 😖
@marcelatje jasne, uz som si to poskladala 😀
tak co spravis,,,, aj pre take zeny slnko svieti...
ja som si ista, ze ta lilly a ta marika - su jedna osoba
@minulin Tiez mam ten dojem..ze jedna osoba..
inak tiez som tu mala polemiku este na zaciatku debaty, lebo ten uvodny prispevok navodzoval dojem ze tomu dietatu v podstate nic nie je,len ma opozdeny vyvoj reci..az potom som nasla jej dalsie diskusie ze ma diagnosti. Adhd a mrte dalsich problemov...a bola som tich..zvlast ta nasranost ze preco jej syna nezobrali do speci skolky a potom sa dozvies ze to je skolka pre deti s ment.postihom ...ako rozum sa mi zastavuje ze ona vobec uvazovala tam to dieta dat :-O :-O :-O ...fakt asi je jej jedno kam len nech sa ho zbavi...a ten niekolkorocny narek za peniaze...a furt nic nerobi rit nedvihne a nerobi nieco :-O ..nonsens
@tykokos a "hľupane" je pravopisne v poriadku?
Veru , veru velka pravda......rozum usiel ☹
@rannazora prosim o preverenie nickov
tykokos
marika1999
lilly0812
nie je to nahodou ta ista osoba?????
@marcelatje @rannazora pripájam sa k prosbe o prekontrolovanie IP adresy. Ďakujeme
Aspon nieco ste uhadli 🙂
Samozrejme ze sa dam nech sa vam rovnam 🙂
@tykokos tebe musel niekto strasne ublizit ☹
@tykokos tak to mi odlahlo
@tykokos fuuujjj........... Je mi zleeee........ Doparoma, ako hajde liecit sa... Takyto ludia tu potom sonduju, donasaju, smeju sa z matiek ktore normalne chcu poradit, nic viac. Aspon si mi potvrdil ty clovek ze tu na MK sa nemam do ziadnych otvorenych diskusii pridavat a nie to niekomu pomoct, poradit. Ked toto vsetko pre teba bola sranda cely ten cas, tak len prepac ale cez usta by si si osoba zasluzila....
@marcelatje @rannazora da sa cela tato diskusia vymazat, zablokovat?? Myslim ked niekto si z matiek vystreli takymto sposobom, je asi zbytocne celu diskusiu mat otvorenu. Ja neviem, je to len moj nazor - ta divna osoba tu dostala informacie a zbytocne....
@mimca20 Beries sa prilis vazne. Naco blokovat, mazat...?? V tejto diskusii je mnozstvo dobrych rad, mozno si raz niekto najde tu spravnu pre seba.
A s tou vetou, ze si niekto takto vystrelil z matiek... to snad nemyslis vazne. S matkami sa nesranduje, vsak? 😉 No tak, nestresuj
@mimca20 naco blokovat. Ja by som bola za zverejnenie skutocnej identity takehoto srandistu to by uz asi take zabavne nebolo 😂
@puklica13 😂😂😋 ze bavime sa ja a moje nicky 😂😂😂😂
@kvetulienka253 neberiem to vazne, je to len skor smutne. Ano mamicky tu dali super napady, moznosti ako taku situaciu riesit. Lebo v dnesnej dobe je kopec podobnych deticiek. Ja osobne som len prekvapena ako sa MK casom meni... Ale vzdy su tu ludia, skupiny ktore su super. A na druhej strane tu chodia ludia....
čo tu ma niekto nervičky? a ja ze tu to uz davno zakapalo.. 😀
@sardinka336 kde sa flákaš? Tu sa toho udialo....zakladateľka témy sa stiahla do svojej ulitky bedákania, ako sa nič nedá a nič nejde, niekto sa tu pobavkal, ja som spoznala úžasnú ženu s chlapčekom - autistom, pred ktorou sa hlboko skláňam.
@marcelatje no sak si predstav ze ide s kamoskami na kafe..a potom sedi sama pri stoliku s 3presami 😀 ..tak ale ma to vyhudu ze si moze dat naraz aj s mliekom aj zo slahackou aj bez
Skoda len ze pre to dieta to az taka sranda nie je
@mimca20 primitívov tu bolo a je vždy dosť, to nezmeníš, raz za čas sa vystrčia, že sa tu niekto baví, to je tu tiež už dávno, že pribúdajú vymyslené témy, najmä cez školské prázdniny, tiež nič nové, mňa osobne táto téma veľmi obohatila, veľa som sa naučila, myslím, že bude prínosom aj pre iné mamičky, ak budú mať podobný problém, ako zakladateľka témy.

@puklica13 ta diky, ze si mi to nevysvetlila 😀