Vylúčenie takmer 5 ročného chlapca zo škôlky
Dobrý deň,
prosím ako sa brániť keď je riaditeľka rozhodnutná vylúčiť takmer 5 ročného chlapca zo škôlky? Synček bude mať v decembri päť rokov a doteraz komunikuje prevažne neverbálne. Z množstva MŠ v P. Bystrici len jedna bola ochotná Lukáška prijať na odporúčaný dvojmesačný diagnostický pobyt na 4 hodiny denne. Za tých pár týždňov, čo navštevuje MŠ a je integrovaný v kolektíve detí, prejavuje viditeľné zlepšenie v sústredení sa, a aj vo verbálnej komunikácii. Nie, ešte nekomunikuje tak ako ostatné deti, ale snaží sa napríklad počítať kolieska, „čítať“ písmenká, počítame si schody, hráme sa na schovávačku. Ubehlo skutočne len päť týždňov, očakávaný progres nastal. Myslím, že po piatich týždňoch vyniesť ortiel o ukončení pobytu v MŠ je prinajmenšom nefér. 5 týždňov je skutočne krátky čas, ale na Lukáškovi vo všetkych smeroch vidno, že pobyt v kolektíve mu veľa pomohol. Lukáško ešte nevie poprosiť o pomoc a je odkázaný na nás dospelých.
Mám pred sebou Správu z diagnostického vyšetrenia, kde sa v závere uvádza: Dieťa s narušenou komunikačnou schopnosťou, znížená úroveň kognitívnych schopností, hypotonický syndrom. Odporúčanie pobytu v bežnej triede MŠ. Súčasťou odporúčania je predpoklad, že pri cielenej činnosti s dieťaťom, pod vedením pedagógov a možnosťou odzerania od iných detí nastane vo vývine progres.
Možnosť odzerania od iných detí. Pre syna je čas stravený v kolektíve detí ničím nenahraditeľný. A my, dospelí, chceme „pomôcť“ tým, že mu túto šancu zoberieme? Lukáško nie je nezvládnuteľný a ohrozujúci bezpečnosť ostatných detí. Nie je ani autista, kde je potreba odborného asistenta nevyhnutnosťou. Verím, že pedagogický pracovníci, ktorý pracujú v MŠ majú dostačujúce pedagogické, psychologické a didaktické skúsenosti a pomôžu Lukáškovi využiť naplno šancu, ktorú mu dali prijatím na MŠ, hoci bol prijatý iba na diagnostický pobyt na 2 mesiace.
Žiadala som pani riaditeľku aby svoje rozhodnutie prehodnotila, zvážila no tá si stojí pevne za svojím. Kontaktovali sme aj Mestský úrad, odbor školstva s prosbou o pomoc no to nemalo zrejme žiadny efekt. Lukymu vylúčenie z kolektívu ublíži, je možné, že sa vo vývoji zastaví a prestane komunikovať, že sa jeho vývoj reči nikam neposunie. V meste som aj v marci aj teraz navštívila každú jednu škôlku, všetci majú plno. Syn bude mať 5 rokov, nemôže mi ostať doma. Kým bude september 2017 bude mať 5 a pol roka, v terajšej škôlke by ho riaditeľka prijala opäť len 2 mesiace na diagnostický i keď potom bude takmer 6 ročné dieťa. Ja by som sa už aj rada zamestnala nakoľko môj jediný príjem je dávka v hmotnej núdzi a prídavok na dieťa, spolu 100,72 eur. Mala som už aj nejaké pohovory ale všade chceli aspoň na 6 hodín denne čo ja nemôžem nakoľko o 11:45 musím byť v škôlke , ktorá je od nás 22 minút, mohla by som pracovať od 08:00 do 11:00 hod. (max. 3 hodinny denne) čo nebol ochotný ani jeden potenciálny zamestnávateľ umožniť. Teraz, keď zostanem od 01.11. so synom doma sa už nebudem môcť zamestnať vôbec. Nepáči sa mi tento systém, to nemá 5 ročné dieťa právo byť prijaté riadne do škôlky? Má nárok na vzdelanie. Takto sa môže stať, že za rok mu bude ťahať na 6 rokov a nemusí rozprávať, čo bude v tomto veku problém.
@charlie1980 Dobre konečne rozumná reč hodná slušnej ženy ,však čo som mala robiť ked mi to tu stále svieti. Máš pravdu nerozumiem pretože ja také problémy nemám
Tak bud rada a nechaj vyjadrovat sa zienky, ktore taketo deti maju a maju k teme co prinosne, hlavne z vlastnej skusenosti prip. z praxe, co povedat.
že ,,však čo som mala robiť ked mi to tu stále svieti,, 😀 😀 😀 😀 😀 😀 umrem....
jááj, takze admin to ma radšej zavriet ako by si si ty vypla upozornenia...ale sak dobre, podla mna uz bolo zakladatelke temy povedane aj tak všetko, načo dokola o tom točit.
@charlie1980 ona nema ziadny bazar 😕
ale kupujem veci cez bazár samozrejme nové ešte aj to riešite pre Boha
Nikto neriesi ci kupujes cez bazar. Asi tomu neuveris ale kazdemu tu je to jedno.
Pod nazvom temy v pravm rohu v ramiku so zelenym zvoncekom je napisane UPOZORNENIA.
Klikni na to a vyroluje sa ti text
ZAPNUTE
VYPNUTE
Ak je fajka pri slove ZAPNUTE klikni na VYPNUTE to by si so svojim vzdelanim mohla zvladnut .............a mas kluuuuuuuuud 😉
@marcelatje tusim odpoveda aj ked ju neoznacujes 😀
však ale dalej komentujete a riešite. máš pravdu aj vy ste mi uplne ukradnuté asi ti to nieje jedno ked to vypisujes. upozornenia mám už dávno vypnuté
😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀
Tazka diagnoza toto 😀 Ani napamata, ako uraza deticky nevinne a o ludoch ani nevravim... Vcera vypinala upozorka - zrusila nick...
Odpisuje, aj ked neoznacime...
Podla mna to bude ako v rozpravke Hleda se Dory.
"Trpim vypadky kratkoBLBE pameti" 😀
Mne je len hrozne luto, ze ak je skutocne pravda, ze to cele vymyslela, ze som sa vobec snazila nieco radit... Takym ludom niet pomoci 😨
Babenky, nereagujte na nu, je to chuda, co ma robit, ked jej stale chodia upozornenia? Najlepsie keby sa hodila o zem, nie? Aj s pocitacom, ale co potom ten zbytok dediny...boze, ze aj taketo nieco chodi po svete a nezoberu tomu obciansky....
@timea7 ked taketu zjavy su strasne fascinujuce, clovek nemoze uverit ze je to realne 😅
@marcelatje mne sa hodi do dizertacky 😀
Chudatenko 😓
ahoj @xxxxxnnnnn treba tu trocha poupratovať, ďakujeme
Vy sa musite strasne nudit baby
Ahojte,
vzhľadom na to, že diskusia sa začína uberať nesprávnym smerom a je plná urážok, musím zasiahnuť.
Fórum na MK je verejné, čiže do fóra môže prispieť hocikto. Vaše názory budú vždy odlišné, a preto prosím, aby ste akceptovali názor každej užívateľky. Nie, aby ste sa urážali.
Prajem si, aby Vaše debaty prebiehali v pozitívnom duchu - aj keď nesúhlasíte s názormi iných, verím, že dokážete dať osobné pocity bokom a debatovať navzájom naďalej s rešpektom a konštruktívne.
Verím, že každá diskusia je najplodnejšia a prebieha bez zbytočných vyhrotených osobných konfliktov vtedy, ak si každý uvedomí, že aj keď s niekým nesúhlasím, snažím sa obracať sa naňho len s vecnými argumentami a nie hodnoteniami jeho osoby alebo zovšeobecneniami o “jemu podobných.”
Ak sa bude diskusia opäť uberať nesprávnym smerom, budem nútená ju uzamknúť.
Prajem príjemné diskutovanie,
Ďakujem
Adminka fóra
Dievčatá prosím neviete mi povedať meno tej lekárky v TT ktorá diagnostikuje deti v problémami reči? Neviem to tu narýchlo vyhľadať a súrne by sam i to zišlo. Vopred ďakujem 😘
@marcelatje Myslis doktorku Janosikovu?
@minulin ano! Ďakujem 🙏