Vylúčenie takmer 5 ročného chlapca zo škôlky
Dobrý deň,
prosím ako sa brániť keď je riaditeľka rozhodnutná vylúčiť takmer 5 ročného chlapca zo škôlky? Synček bude mať v decembri päť rokov a doteraz komunikuje prevažne neverbálne. Z množstva MŠ v P. Bystrici len jedna bola ochotná Lukáška prijať na odporúčaný dvojmesačný diagnostický pobyt na 4 hodiny denne. Za tých pár týždňov, čo navštevuje MŠ a je integrovaný v kolektíve detí, prejavuje viditeľné zlepšenie v sústredení sa, a aj vo verbálnej komunikácii. Nie, ešte nekomunikuje tak ako ostatné deti, ale snaží sa napríklad počítať kolieska, „čítať“ písmenká, počítame si schody, hráme sa na schovávačku. Ubehlo skutočne len päť týždňov, očakávaný progres nastal. Myslím, že po piatich týždňoch vyniesť ortiel o ukončení pobytu v MŠ je prinajmenšom nefér. 5 týždňov je skutočne krátky čas, ale na Lukáškovi vo všetkych smeroch vidno, že pobyt v kolektíve mu veľa pomohol. Lukáško ešte nevie poprosiť o pomoc a je odkázaný na nás dospelých.
Mám pred sebou Správu z diagnostického vyšetrenia, kde sa v závere uvádza: Dieťa s narušenou komunikačnou schopnosťou, znížená úroveň kognitívnych schopností, hypotonický syndrom. Odporúčanie pobytu v bežnej triede MŠ. Súčasťou odporúčania je predpoklad, že pri cielenej činnosti s dieťaťom, pod vedením pedagógov a možnosťou odzerania od iných detí nastane vo vývine progres.
Možnosť odzerania od iných detí. Pre syna je čas stravený v kolektíve detí ničím nenahraditeľný. A my, dospelí, chceme „pomôcť“ tým, že mu túto šancu zoberieme? Lukáško nie je nezvládnuteľný a ohrozujúci bezpečnosť ostatných detí. Nie je ani autista, kde je potreba odborného asistenta nevyhnutnosťou. Verím, že pedagogický pracovníci, ktorý pracujú v MŠ majú dostačujúce pedagogické, psychologické a didaktické skúsenosti a pomôžu Lukáškovi využiť naplno šancu, ktorú mu dali prijatím na MŠ, hoci bol prijatý iba na diagnostický pobyt na 2 mesiace.
Žiadala som pani riaditeľku aby svoje rozhodnutie prehodnotila, zvážila no tá si stojí pevne za svojím. Kontaktovali sme aj Mestský úrad, odbor školstva s prosbou o pomoc no to nemalo zrejme žiadny efekt. Lukymu vylúčenie z kolektívu ublíži, je možné, že sa vo vývoji zastaví a prestane komunikovať, že sa jeho vývoj reči nikam neposunie. V meste som aj v marci aj teraz navštívila každú jednu škôlku, všetci majú plno. Syn bude mať 5 rokov, nemôže mi ostať doma. Kým bude september 2017 bude mať 5 a pol roka, v terajšej škôlke by ho riaditeľka prijala opäť len 2 mesiace na diagnostický i keď potom bude takmer 6 ročné dieťa. Ja by som sa už aj rada zamestnala nakoľko môj jediný príjem je dávka v hmotnej núdzi a prídavok na dieťa, spolu 100,72 eur. Mala som už aj nejaké pohovory ale všade chceli aspoň na 6 hodín denne čo ja nemôžem nakoľko o 11:45 musím byť v škôlke , ktorá je od nás 22 minút, mohla by som pracovať od 08:00 do 11:00 hod. (max. 3 hodinny denne) čo nebol ochotný ani jeden potenciálny zamestnávateľ umožniť. Teraz, keď zostanem od 01.11. so synom doma sa už nebudem môcť zamestnať vôbec. Nepáči sa mi tento systém, to nemá 5 ročné dieťa právo byť prijaté riadne do škôlky? Má nárok na vzdelanie. Takto sa môže stať, že za rok mu bude ťahať na 6 rokov a nemusí rozprávať, čo bude v tomto veku problém.
@janaalzbeta je tam napísané toto "Dieťa s narušenou komunikačnou schopnosťou, znížená úroveň kognitívnych schopností, hypotonický syndrom" takže to nie je len o tom, že dieťa nerozpráva
@lilly0812 No, teraz pridám ja svoju skúsenosť, kedže mal môj malý tú istú diagnózu. To, že sa tu baby do Teba navážajú, že s ním chodíš na logo len pol roka, sa nediv. Ja som s malým chodila od jeho dva a pol roka!!!! To vidíš hneď na dieťaťu, že sa niečo nevyvíja, tak, ako by sa malo. A reči typu, má čas a je to chlapec.... sú nezmysel. Máme rovnako starých synov s rovnakou diagnózou, akurát, že moj už rozpráva, len nepovie to R, L povie samostatne, v slove len v niektorých. Nepochopila som, prečo si si nevybavila predlžený rodičovský príspevok???? Máš na to nárok!!! To si si mala vybaviť po tých jeho 3 rokoch. Ja som malého dávala do škôlky, prijai ho, ale pekne som im vysvetlila jeho problém. Najskôr som ho dávala na dve hodiny, učiteľky mi samé navrhli 4, že dve je málo! Prvého pol roka bol problém, i ked sa nejako nesťažovali, ale poprosila som ich, aby sa dali na jeho úroveň, ked budú od neho niečo chcieť, aby pochopil, že aj on to má robiť. Na konci prvého ročníka v školke sa rozhovoril, i ked to nebolo moc čisté, ale bolo! Ja, ked si predstavím, čo bolo, ked mal 3 roky a, čo je teraz, tak začínam normálne veriť na zázraky. Stále nie je tá reč čistá, ale predsa sa dosiahlo, to čo sa malo. Ja verím, že ešte dva roky a bude potom toto len zlý sen. Teraz sme začali navštevovať špecipedagóga na rozvíjanie grafomotoriky, lebo aj tá je slabšia. Pri týchto deťoch platí, že čakať so založenými rukami nemá zmysel. Choď si pekne vybaviť predlžený rodičák, a ponúkni sa, že budeš malému robiť aj Ty sama asistenta lebo, čím dlhšie bude malý doma, tým viacej mu to uškodí. Držím palce. Alebo skús sa popýtať v škôlkach niekde v okolí, najlepšie menšie dedinky, tam bývajú viacej ústretovejší ....
@lilly0812 v PB je specialna skola. Kamaratka tam dava syna autistu. Mozno maju aj skolku. Mozno by sa mu tam ozaj niekto viac venoval ako v obycajnej kde ide len so stádom... a teraz to nemyslim v zlom. To stádo.
@timea7 si asi prva co priznava ze zmiesana skolka tiez nie je ziadna sláva. Ja s tym teda mam trosku problem u nas v dedine kde beru uz 2,5 rocne deti a miesaju ich s predskolakmi. Stoja mi z toho vlasy lebo sice su vsetci zdravi ale kazdi uplne inde. Recovo a vyvojovo.
@6mia6 nemyslím si, že som prvá, ktorej sa to veľmi nepáči, bola tu už pred časom taká téma. Je síce úžasné, že si rodičia myslia, že sa menšie deti ťahajú za staršími, to hej, ale žiaľ to funguje aj opačne 😠 . Je super, že sa staršie deti učia tolerancii, ale niekedy som ich ľutovala, keď malo päť predškolákov rozpracovaný nejaký pokus a mladšie dieťa v období vzdoru sa snažilo opakovane pútať na seba pozornosť jačaním a trieskaním sa o zem,lebo mu práve vrcholilo obdobie vzdoru. Argument, že v rodine sú tiež deti nerovnakého veku pre mňa nie je argumentom, lebo nemusia robiť v ten istý čas tú istú, alebo podobnú činnosť. Ďalej deti si dosť ťažko hľadajú partnerov pre svoje hry, ak je zopár detí chorých, je to ešte ťažšie. Má to svoje výhody, ale ako som písala, nevýhod je z mojich skúseností viac. A dieťa bude najbližšie roky tak či tak tráviť vo vekovo homogénnej triede.
@marcelatje Si naivna. Aj ja som bola. Diagnozu uz si nepamatam, on bol taky tutmacik, malo rozpraval, taky nemotorny, ale nie agresivny, len pomaly.
@6mia6 tak je aj na učiteľke, aby tých starších vyhecovala, len vieš, je to veľmi ťažké, keď od rozrobenej činnosti päť krát odbehne - dať niekoho na WC, prezliecť, vysmrkať...jednoducho život v triede 5-6 ročných detí je iný, ako v triede 2-6 ročných. Možno by to bolo inak, keby mala každá učiteľka asistentku, čo tu dnes stále meliem. Nechápem, prečo dávame nezamestnaným peniaze za nič, možno by si privyrobili radi aj vitálne dôchodkyne a deti by napredovali iným tempom.
Pre deti s miernym problemom je možné vybaviť asistenta učiteľa, bude sa venovať iba jemu, a pokrok nastane a bude intergovaný v kolektíve detí čo mu pomôžu, obkuká od nich veľa vecí. Bez asistenta si to neviem riadnej škôlke predstaviť, tie učiteľky to fakt nemajú ľahké, majú predsa 20 ďalších detí, ktoré majú tiež problém, ešte nie sú samostané. Asistenta učiteľa schvaľujú úrady, len za tým treba ísť. V našej škôlke sme asistentku mali, a dieťa z ďaleka nebolo problémové, len pomalšie ako ostatné a to sme dedina na východe. Za asistentom treba ísť, bude ho potrebovať aj ako prvák. Držím palce.
@sardinka336 ahoj mas uplnu pravdu...moja ma 2 a 7 mes. adavam ju do skolky na pol dna..nech je v kolektive...a tiez maju ucitelky s nou problem vraj im odbieha pri edukacii k hrackam...pri ranajkach od stola k hrackam....ale ked sa kresli modeluje tancuje nema problem...ja som tiez ucitelka...a ked som si dokladne pozrela ich harmonogram...zistila som ze ona sa nema kedy s tymi hrackami ani pohrat...a predpokladam ze ked ju nieco nebavi odbehne sa zahrat...rano ju nosim na 8.00..hned deti cvicia v kruhu ..8.15 papaju...potom si umyju ruky-bezna hygiena...potom edukacka...ktora trva v zhladom na ich vek( su tam aj 2 rocne deti) 30-45 min...co je strasne dlho podla mna...moja mala neobsedi na koberceku a chce sa hrat... no a potom hned sa oblecu a idu von...kde sa vybehaju tie deti...alebo idu na prechadzku vo dvojiciach..potom si ju beriem domov...no a problem obrovsky je ze ona sa npr. naje a ujde im sa hrat.....ja ale mam ten pocit ze ona sa nema ani kedy zahrat s hrackami...je to predsa vela podnetov..nove hracky kt. doma nema...no uvidíme co bude dalej..ale mam pocit ze jej tiez dali nalepku
@synda11 no je to žiaľ tak, ako píšeš, pod pojmom vekovo zmiešaná trieda si rodičia väčšinou predstavujú triedu, v ktorej je 6-8 detí, z toho jeden predškolák, ktorému sa učiteľka venuje, kým menšie deti spia. Ale realita je iná, veľmi záleží od vekového zloženia triedy. Ja som jeden rok ani nevnímala, že mám zmiešanú triedu, asi desať detí boli predškoláci, ďalších asi osem o rok mladších, ktorí sa ale veľmi radi ťahali za nimi dve maličké deti. Z nich jednému drobcovi keď som postavila z lega garáže a dala tri, štyri autíčka, prehral sa tichúčko sám, dievčatko sa odo mňa neodlepilo, bolo bojazlivé, tak len počúvalo. No o rok sa to zmenilo, pribudlo veľa malých detí, ktoré sa usilovali o moju pozornosť akýmkoľvek spôsobom a boli naozaj vynaliezavé 😎 😎 😎 😎 . Tam som mala veľmi často pocit, že tie staršie deti ukracujem. 😒
@janaalzbeta vazena nechapem preco sa do mna navazate vo svojom prispevku pre istotu tu skopirujem ten moj
a dodavam k nemu len tie hlavne body
SAMA mam dieťa s velmi podobnymi problemami aktualne uz skolaka
To o com pisem je prezite mnou a sama najlepsie viem co ma to stalo vybavit integraciu a asistenta do statnej skolky na dedine (v meste by sa so mnou ani nebavili o integracii tam kde zijem su stovky neprijatych deti do skolky)
Tak nechapem preco sa tu matky navazaju do inych matiek co to tiez nemali a nemaju jednoduche ... ale teda pardon .. integracia, asistent a pod neznamena koniec sveta ale je to pomoc tomu dietatu a jeho specifikam .
Vy si robte ako vyhovuje vam a vasmu dietatu v danych okolnostiach to vam nikto neberie ja som napisala zadavatelke otazky aby to riesila a urgentne lebo v tomto veku zacat nieco riesit je uz dost neskoro a to viem z vlastnych skusenosti ...iluzie o tom ako to je pri skolskej dochadzke vam zatial brat nebudem .... napriek mojim bohatym skusenostiam
Necakam od vas reakciu a ani ja uz na vas nemienim reagovat nazor si urobi kazdy sam.
Moj prispevok
lilly0812 a preco si ho nedala integrovat a nevybavila si mu cez zriadovatela asistenta do skolky?
ako ja sa ich nechcem zastavat ale proste venovat sa individualne tvojmu pri tolkych detoch sa neda ...
a existuju aj skolky specialne pre deti s poruchami komunikacie .. to ze dieta chodi do specialnej skolky neznamena ze ma mentalny postih ...
co budes robit potom v skole ked stupnu naroky ? .. ries to uz teraz ... a na dieta mas predsa narok na predlzeny RP do sest rokov ak ma taketo problemy.
Viem o com pisem samy sme si tym presli moj bol integrovany uz v MS a mal asistenta intelekt ma v norme.
@moni244 to viem však som to čítala....ale by tam nenapísali Odporúčanie pobytu v bežnej MŠ... tento posudok písala osoba čo má na to vzdelanie a nie výcuc z prsta.............. Na to prihliadam....
@loginexistuje sa nenavážam napísala som svoj názor aj skúsenosť....a z toho vášho ma až mrazilo....
Nie každý zriaďovateľ je naklonený asistentom....aj to je pravda....
takže svoj názor si môžete písať len Vy a nik iný ..
tak to teda chápem
@timea7 vcera som voala s mojou kamoskou robi riaditelku na skolke...a ta mi povedala ze tie male deti maju mat edukacku 10-15 min..samozrejme ze im odbiehaju...moja je fakt ze živá...sama to vidím...ale ked ju nieco bavi tak pracuje náruživo..komunikovat komunikuje...hra sa s detmi...aale je bojazliva tiez...boji sa jednej co jej hned dala na druhy den po rucickach...hned som to bola riesit...pani je na nas nahnevada msti sa aj na malej...mala byt uz na dochodku...nema na to nervy...navypravala mi ze mala neposlucha ze s nou nekomunikuje ze sa jej neda obliect...a taktiez sa mi vyhrozila ze aby som si nemyslela ze ona ju pri obede dokrmovat nebude...zaujimave ale je ze je tam druha ucka...zlataa...deti k nej utekaju a moja sa na nu upla...pride sa k nej pomojkat...povyprava jej...ona moze vsetko...takze som pochopila ze je to naozaj len o pristupe...teda o ludoch...ta mi ju aj dokrmi...nema s nicim problem..ked odbehne ide ju vziat milým hlasom...získala si ju...z coho sa teším...takze ja viem ze ked je v triede 22 detí neda sa venovat jednemu...ALE.... ja som tiez dokrovala...ja som sa tiez snazila venovat tomu co to potrebovalo...
@synda11 niekedy je aj tých desať, pätnásť minút nad ich sily, niekedy ich dokážeme zaujať aj na dlhšie, ale nejde len o čas, ale aj o to, že to drobča často nerozumie tomu, čo riešia tie staršie deti, tak odbieha ku hračkám. Ak je jediná taká maličká v tej triede, ja by som ju asi nechala, nech sa niekde v kútiku ticho hrá. Ona to potrebuje a starším deťom sa to dá vysvetliť.
@timea7 toto iste mi povedala moja znama... uplne ze presne ako ty...nieje jedina aka malicka. ale su tam deti 3.5 rocne..takých ako moja je tam mozno 4-5 ale ze oni tam sedia a divaju sa doblba alebo sa rozplacu...moja sa odide hrat ked ju to nebavi...mna to samozrejme mrziii...snazim sa jej to vysvetlit...len ked nadtym ako pedagog rozmyslam...samozrejme su to len konšpiracie ako to mohlo byt co jej chodi po rozume...ze ci naozaj sa nema kedy zahrat ked ju nieco nezaujima...napríklad ta pani sa mi stazovala ze ona citala knihu detom vsetky ticho sedeli na koberceku a moja samozrejme odbehla sa hrat....lenze mila pani...take male deti to nechapu...dajte jej do ruky tu knizku..pouzite manušku alebo nazorne obrazky...nie citat knizku len tak do luftu 🙂))) .... ale mala sa mi v skolke zmenila..k lepsiemu je kludnejsia...rozsirila si slovnu zasobu...je spolocenska...len toto odbiehanie mam vyhadzovane na oci kazdučký den :(
@synda11 vyhadzované na oči? To hádam nie! Tvoje dieťa sa správa úplne prirodzene, pani učiteľka nech si naštuduje vývinovú psychológiu. Inak stačí, ak im tú knižku nebude čítať ( to veľmi nebaví ani tých starších, maximálne pred spaním), ale im tam zašaškuje s maňuškami, papierovými, alebo len z kúskov látok urobenými bábkami a spozornejú aj mladšie. Oni ešte nemajú takú predstavivosť, aby si dokázali dej predstaviť.
Nechcem sa ta dotknúť, ale aj napriek tomu že ty píšeš o zlepšení učiteľky to s porovnaním iných deti berú asi naopak - že spomaľuje. Možno sa nedokáže jedna učiteľka venovať tvojmu malému + ostatným deťom!!! Skúsila by som poprosiť o asistenta - štátom plateného, aby s tým školka nemala náklady. Asistent sa bude viac venovať tvojmu malému aby učiteľka mohla fungovať pre všetkých!!! Dieťa sa takto bude vyvíjať v kolektíve deti a za pomoci takéhoto asistenta ešte napredovať rýchlejšie ako keď sa žiakom venuje len jeden učiteľ!
@timea7 ano presne moj nazor...ked som jej to povedala ohanala sa svojou 40 rocnou praxou...dalsia vec mala je v skolke cca mesiac ...( bola chora,, nejake tie sviatky) pokial viem adaptacia je uvadzana cca 3mesiace...ano kazdy bozii den...zas odbehla...zas usla od stola... dlho nevydrzala sediet s detmi na koberceku atd atd... snazila sa mi nahovorit ze ma nejaky problem... mala neni agresivna...deti ma rada... ako ucka poznam vsetky tieto diagnozy...takze tetula by si to veru mala nastudovat...adhd-to by neudrzala pozornost pri nicom...ale ved rada kresli modeluje ked cvicia cvici...ale pri edukacke odbehne...a ak by sa stalo ze by bola hyper..tak ju dam na sport, tanecnu a bude....a nie hned decku dat nalepku a je.....ja sama som mala v triede hyper.chlapca a vyhrala som s nim celosvetovu sutaz...neucil sa na 1 s hviezdickou ale bol neskutocne nadany...preslavil nam mesto-skolu...je pravda ze v dnesnej dobe sa decko oznackuje a ide to s nim dalej....
@timea7 Neskoro, ale predsa - v skolke ich je 18, v skole 25. Ucitelka je jedna. Ale tie ine deti maju asistenta, tie lahko ine v niektore dni par hodin a tie tazko ine cely den kazdy den.
Ja viem, ze porovnavam neporovnatelne, ja v ziadnom pripade neutocim na ucitelky. Skor sa cudujem, ze to v tych podmienkach vobec zvladaju aj so zdravymi detmi. Ja skor vidim problem v spolocnosti ako takej a v jej nastaveni vnimania "inych" ludi. Ono sa to potom zrkadli vsade. Vyspelost spolocnosti sa meria podla toho, ako sa sprava k najzranitelnejsim clenom, teda k starym, chorym, postihnutym a pod. A na Slovensku je to teda dost biedne.
Opat - nie je to nic osobne voci ucitelom. Je to konstatovanie faktu a moja jedina rada autorke bola ta, aby sa zbalili a odisli prec. Bohuzial.
lenze o asistenta mozu poziadat rodicia deti kt. to neodkladne potrebuju..to je stanovene diagnózou...deti kt. su v triede spolu je medzi nimi rozdiel rok a viac sa nedaju porovnavat... samozrejme ze tie mensie potiahnu...ale vsetko ide vekom....samozrejme cest vynimkam..
@synda11 ak nevie že si učiteľka, tak jej to daj najavo - prečo sa divíte, že 2,5 ročné dieťa odbieha? Ja by som sa divila, keby neodbiehalo. Je to predsa v jeho veku úplne normálne. A 40-ročné skúsenosti neznamenajú patent na rozum, skôr problém odpútať sa od starých názorov - zaškatuľkovať dieťa za každú cenu a potierať jeho individualitu. Ale už čuším, lebo som múdra ako rádio a sme mimo tému.
@timea7 ano ano...veru sme...ale tak ma to štve... uplne suhlasim s kazdym slovom co si napisala...niesom tip co sa bije do hrude...mam taku a taku skolu a onaku prax...ale ked ma nastve dam jej to pocitit...som akcna tak som sa o tom pozhovarala aj s mojou byv.profkou co ma špecialku nastarosti v meste ..no a ta mi povedala este jednu vec...zato ze je malicka este a moj muz robi v zahranici mala je na mna strasne naviazana...je zvyknuta na iny harmonogram dna...bude adaptacia trvat dlhsie a bude tazsia...a veru deje sa to...a pani co by nam to mala ulahciť nam to akurát stažuje...prajem pekny vecer a diik za pokec....autorke držím palce
skúste sa vžiť,že ste v jej situácii...NOOOO ?????
ona chce poradiť, len sa urážate a osočujete...niektoré ste také zlatunké a poradili....
ale predstavte si to....
a potom s prepáčením za výraz buďte múdre
@sardinka336 toto je postoj asi pedagóga......
moja známa má dieťa s DMO je na inv.vozíku ale intelektuálne je natom tak ako jeho rovesníci a v učive nezaostáva čo skôr je popredu len nechodí....tento Váš postoj neviem....no viem jedno Učitelia/pedagógovia majú toho veľa....
ale každý má nárok na začlenenie sa do bežného života či je alebo nie je s hendikepom....
a ešte niečo skúste sa predstaviť,že ste na jej mieste...

Ahoj. Keby si skusila.obehat skolky v inom meste?