Vylúčenie takmer 5 ročného chlapca zo škôlky
Dobrý deň,
prosím ako sa brániť keď je riaditeľka rozhodnutná vylúčiť takmer 5 ročného chlapca zo škôlky? Synček bude mať v decembri päť rokov a doteraz komunikuje prevažne neverbálne. Z množstva MŠ v P. Bystrici len jedna bola ochotná Lukáška prijať na odporúčaný dvojmesačný diagnostický pobyt na 4 hodiny denne. Za tých pár týždňov, čo navštevuje MŠ a je integrovaný v kolektíve detí, prejavuje viditeľné zlepšenie v sústredení sa, a aj vo verbálnej komunikácii. Nie, ešte nekomunikuje tak ako ostatné deti, ale snaží sa napríklad počítať kolieska, „čítať“ písmenká, počítame si schody, hráme sa na schovávačku. Ubehlo skutočne len päť týždňov, očakávaný progres nastal. Myslím, že po piatich týždňoch vyniesť ortiel o ukončení pobytu v MŠ je prinajmenšom nefér. 5 týždňov je skutočne krátky čas, ale na Lukáškovi vo všetkych smeroch vidno, že pobyt v kolektíve mu veľa pomohol. Lukáško ešte nevie poprosiť o pomoc a je odkázaný na nás dospelých.
Mám pred sebou Správu z diagnostického vyšetrenia, kde sa v závere uvádza: Dieťa s narušenou komunikačnou schopnosťou, znížená úroveň kognitívnych schopností, hypotonický syndrom. Odporúčanie pobytu v bežnej triede MŠ. Súčasťou odporúčania je predpoklad, že pri cielenej činnosti s dieťaťom, pod vedením pedagógov a možnosťou odzerania od iných detí nastane vo vývine progres.
Možnosť odzerania od iných detí. Pre syna je čas stravený v kolektíve detí ničím nenahraditeľný. A my, dospelí, chceme „pomôcť“ tým, že mu túto šancu zoberieme? Lukáško nie je nezvládnuteľný a ohrozujúci bezpečnosť ostatných detí. Nie je ani autista, kde je potreba odborného asistenta nevyhnutnosťou. Verím, že pedagogický pracovníci, ktorý pracujú v MŠ majú dostačujúce pedagogické, psychologické a didaktické skúsenosti a pomôžu Lukáškovi využiť naplno šancu, ktorú mu dali prijatím na MŠ, hoci bol prijatý iba na diagnostický pobyt na 2 mesiace.
Žiadala som pani riaditeľku aby svoje rozhodnutie prehodnotila, zvážila no tá si stojí pevne za svojím. Kontaktovali sme aj Mestský úrad, odbor školstva s prosbou o pomoc no to nemalo zrejme žiadny efekt. Lukymu vylúčenie z kolektívu ublíži, je možné, že sa vo vývoji zastaví a prestane komunikovať, že sa jeho vývoj reči nikam neposunie. V meste som aj v marci aj teraz navštívila každú jednu škôlku, všetci majú plno. Syn bude mať 5 rokov, nemôže mi ostať doma. Kým bude september 2017 bude mať 5 a pol roka, v terajšej škôlke by ho riaditeľka prijala opäť len 2 mesiace na diagnostický i keď potom bude takmer 6 ročné dieťa. Ja by som sa už aj rada zamestnala nakoľko môj jediný príjem je dávka v hmotnej núdzi a prídavok na dieťa, spolu 100,72 eur. Mala som už aj nejaké pohovory ale všade chceli aspoň na 6 hodín denne čo ja nemôžem nakoľko o 11:45 musím byť v škôlke , ktorá je od nás 22 minút, mohla by som pracovať od 08:00 do 11:00 hod. (max. 3 hodinny denne) čo nebol ochotný ani jeden potenciálny zamestnávateľ umožniť. Teraz, keď zostanem od 01.11. so synom doma sa už nebudem môcť zamestnať vôbec. Nepáči sa mi tento systém, to nemá 5 ročné dieťa právo byť prijaté riadne do škôlky? Má nárok na vzdelanie. Takto sa môže stať, že za rok mu bude ťahať na 6 rokov a nemusí rozprávať, čo bude v tomto veku problém.
@libino1
1) nikto nepisal že integracia je o nicom, nezavadzaj. Pisalo sa ze na nu nie su vytvorene podmienky.
2) mamicka neuviedla vsetky fakty tak ako sa veci skutocne maju a realne nejde len o problem s recou
3) mamicka je v nezavidenia hodnej situacii to je fakt, no bolo tu pre nu par dobrych rad ale hra mrtveho chrobaka tak tu mozme uz len polemizovat medzi sebou a vymienat si skusenosti,rady a nazory ktore nemusia nutne opisovat zakladatelkinu situaciu
4) Vzdelanie este nikomu nezarucilo patent na rozum. Tolko k odbornikom, Nie su neomylni. Stretla som sa s odporucanim aby sa dieta s oneskorenym vyvojom reci teda naucilo vyjadrovat v anglictine aj napriek tomu ze ani jeden rodic tento jazyk neovlada, ale vraj je to pre dieta jednoduchsie 🙄
@lilly0812 A chodite s nim na logopediu, na specialne pedagogicke cvicenia? Takemuto dietatku nestaci len skolka s takymto dietatkom treba neuveritelne pracovat, moj syn mal problem s recou, zacal rozpravat az ako 3,5 rocny nastatsie sme sa potom rozbehli, ale taktiez sme si obehali svoje a na logopediu chodime stale.. Ale mam kamosku, ktora ma podobnu diagnozu u syna (tiez ma 5 rokov) ako vy a preto viem, ze chodia 1x tyzdenne ku specialnemu logopedovi, nie beznemu + specialne pedagogicke centrum. A to nehovorim o tom,z e uz jej bolo povedana, ze do beznej ZS nebude vobec vhodne ho dat (odporucili jej ZS kde maju triedu zameranu na logopedicke problemy). Je mi sice luto, ze ho chcu vylucit zo skolky a nechapem moc dobre preco ked nerobi ziadne problemy. A uplne chapem, ze skolka mu max pomaha, ale istotne nebude stacit. Plus ked mate napisane, ze Vam ho odmietaju zobrat do skolky zo zdravotnych dovodov rozhodne by som si podala ziadost o predlzenu rodicovsku.
citát jednej maminky ...je to tam o tej integr.
....čítal som všetky........A asistenta nemusí dostať viem o tommm. a nie všetci riaditelia/zriaďovatelia sú naklonený tejto myšlienke. A preto sú proti asistentom viem aj to moja kamarátko to riešila... nezavádzammm.. výcuc z jednej mamky"Toto je cela chora myšlienka integracie bez asistenta."
pokiaľ viem a dieťa bolo vyšetrené v CŠPP tak si riaditeľ zvykne pýtať aj iné posudky lebo do CŠPP bol rodič pre niečo poslaný . Nechodí sa tam len tak...
Tá situácia presne nezávidehodná........
a ešte niečo pred nástupom do ZŠ sú skoro vš. deti po súhlase rodiča vyšetrené v MŠ či je alebo nie je pripravené vzdelanie.....tiež psychológom z CŠPP, ak sa nemýlimmm
V dnešnej dobe
@marcelatje písal som vyššie zabudol som dať váš login
@libino1 vieš, už som tu písala, že jej situáciu to aj tak nerieši, dieťaťu sa intenzívne nevenuje špeciálny pedagóg, logopéd, ktorého potrebuje, ona sa tak či tak nemôže zamestnať. Zrejme čakala, že od budúceho mesiaca bude jej dieťa prijaté na celý deň a ona bude môcť ísť do práce na plný úväzok a konečne sa pohnúť z miesta. Viem si predstaviť, ako sa asi cíti, ak sa na to upínala a nakoniec je všetko inak. 😒 Len neverím tomu, že by bol jediný dôvod problém s komunikáciou. Okrem toho, ak bude dieťa choré, ako to bude riešiť? Rodičia strážiť nechcú 😒 😒 😒 . Je to veľmi veľmi ťažká situácia, netuším, z ktorého kúta Slovenska je, ja som navrhovala súkromnú škôlku, ona do práce na plný úväzok, no neviem, či nájde zamestnanie s príjmom nad 500 eur, aby prežila. Ale pre mňa by toto bola cesta, ak v okolí nie je materská škola pre deti so špeciálnymi potrebami.
A integrácie je skutočne v niektorých prípadoch o ničom. Nebola prínosom ani pre integrované dieťa, ani pre ostatné deti 😒 . Aj také sa stáva, napriek tomu, že som písala, že takéto dieťa je prínosom pre všetky deti v triede, no neplatí to na 100%. Škoda, že nenapísala, ako sa dieťa v materskej škole správa, takže všetko sú len naše domnienky. Ja som mala už veľa krát v triede integrované dieťa, telesný postih je najmenším problémom, dokonca dieťa môže byť nechodiace, alebo chodiace s pomôckou, aj také som už mala. Malo asistenta, takže nijaký problém, na prechádzku kočík, na dvore pomôcka. Ale ak ti jedno dieťa sústavne narúša všetko, čo robíš, aký význam má takáto integrácia? Ono sa cíti nepochopené, lebo potrebuje iný, individuálny prístup, nie byť súčasťou triedy s vyše dvadsiatimi deťmi, deti sa hnevajú na to, že sú stále rušené a stále sa rieši jedno dieťa, takže učiteľka nemá kedy vypočuť všetko, čo jej chcú in deti povedať. Vidia a cítia, že jedno z nich ukrajuje z pozornosti učiteľky priveľa, sú síce vedené k tomu, aby to tolerovali, ale oni to dokážu len po určitú hranicu, majú 4-5 rokov. Ja som skúsila, aký význam má integrácia, bolo niekedy úžasné tie deti pozorovať, ako sa správali, bez toho, že by som im niečo povedala. Ale niekedy je naozaj lepšie od nej upustiť. Ani to znevýhodnené dieťa sa vždy necíti dobre medzi ostatnými, keď je tam s takýmto problémom len jedno, to nikoho nenapadlo? Treba prihliadať aj na povahu dieťaťa, niektoré sa takto môže cítiť veľmi šťastné, iné veľmi osamelé, aj keď je medzi deťmi. Som matka a snažím sa chápať matku, ktorá má problémov vyše hlavy, ale som aj učiteľka, ktorá už čo to zažila a viem, že niekedy nie je problém integrovať dieťa, niekedy to ide s problémami a niekedy je lepšie sa o to nesnažiť.
@spuntikmathiasko práve že na logopédiu chodia len po roka...
@timea7 to preco tak kratko? Na co cakala?
@timea7 áno to viem a ja ti to neberiem ty máš jedna z mála triezvy pohľad na situáciuuu.....
ale zaslúži si šancu....áno nie je to o práci, je tu spomýnané že vybaviť si predĺženie RD. Mám známu čo má dieťa s 10timi diag.a neprešlo jej to išla do práce a po odvolaní 4 mesiace jej to prešlo.....
je to aj o prístupe rodiča a aj daného pedagóga /riad. či zriaďovateľa
však sme ľudia a nie je prvé a jediné dieťa ...ja poznám 20 detičiek a chodia, a majú aj poruchu správania či pozornosti...a nie je tam tento problém...
vieš ono to je aj o ochote a dieťa nech je akékoľvek vie naznačiť či sa tam cíti dobre či zle.....a počase si každý rodič uvedomí či to dieťatko na to má či nie...však to vidia žijú s ním a nie sú slepý....
a som rád,že si konkrétne ty písala....lebo z tvojej strany aj cítiť tu oporu asi si myslíš som divný nie niesom no v mojom okruhu sú zdravotne znevýhodnené deti a viem ako ich rodičia cítia či trápia no nik netvrdí,že ich deti sú bez chyby ako aj my všetci
@timea7 v jiné téme zakladatelka píše o tom, že má dítě ADHD a poruchu pozornosti, takže v tom bude asi důvod, proč ho ve školce nechtějí
je mi zakladatelky velmi líto, je v těžké finanční situaci a díky problémům se synem nemá moc šanci se zaměstnat, snad jedině zkusit si znovu podat tu žádost o prodlouženou mateřskou 🙂
@spuntikmathiasko podle toho co psala jinde tak nečekala na nic, jenom jí každý lékař stále říkal, že má syn na všechno čas a její dětská jí dokonce odmítala napsat doporučení na logopedii a než chlapec prodělal všechny potřebné vyšetření a než ho objednali, tak už měl pomalu 4 roky, ona má dost náročné dítě, od malička s ním běhala po doktorech, často byl a je nemocný, určitě neseděla doma a nečekala na spasení, nemá to lehké a podporu rodiny taky nemá moc dobrou ☹
@libino1 nehnevaj sa, ale píšeš od veci. V tomto prípade to riaditeľka vyskúšala, takže to nie je o ochote alebo neochote. Ona môže byť ochotná, no ak jeho správanie je naozaj neúnosné, odskáču to učiteľky a najmä ostatné deti. &práva tohoto dieťaťa končia tam, kde začínajú práva ostatných detí v triede, či sa ti to páči, alebo nie. To nie je o poldňovom výlete, na ktorý by dieťa nechceli zobrať. Spolužitie tohoto dieťaťa s ostatnými by malo byť prínosom pre obe strany, no zjavne nie je. Prepáč, ale môžeš mi napísať, odkiaľ poznáš dvadsať detičiek, ktoré majú poruchu správania a pozornosti a nie ej ta,m tento problém? Písať teoreticky môžem aj ja - do rána. Ja som s takýmto deťmi pracovala, tak tu prosím nepíš bludy. Zakladateľka témy sa neozýva, možno pochopila, že treba ísť inou cestou, že asi mala napísať B, ak napísala A, to už sa nedozvieme. Ale brnkať si tu jedna druhej na city a hrať sa na spasenie sveta, ale v teoretickej rovine nepomôže ničomu a nikomu.
@libino1 netvrdim ze vobec nemas pravdu. Tu tento problem nevyriesime pretoze nemame vsetky informacie a kazdy pripad je individualny. Celkovy stav zhorsuje aj ekonomicka situacia rodiny ktora sposobuje obrovsky tlak na matku zivitelku a to ju mozno nuti prehliadat niektore skutocnosti. Riaditelka prejavila dobru volu a dieta prijala na 2 mesiace. Ale urcite sa prejavilo nieco kvoli comu nie je skolka schopna dietatu poskytnut dostatocnu starostlivost alebo preco si mysli ze dieta potrebuje iny pristup. Stale si totiz naivne myslim ze nikto nie je taka hyena aby matke v takejto situacii vylucil dieta len tak z pleziru.
Kazde vyjadrenie vytrhnute z
kontextu moze posobit zavadzajuco. Moja skusenost je trieda 15 chlapcov a 2 dievcat. Oficialne boli integrovani siedmi!! Ostatni chlapci sa viezli s tymi co na neplechu "mali papier" a tu prichadza moje vyjadrenie ze naco taka integracia ked k nim nebol ziaden individualny pristup? V tom case sa s integraciou zacinalo. Ja osobne som nemala potrebne vedomosti ani vzdelanie. Chlapci boli brani ako ine deti len s bonusom ze skola za nich mala viac penazi. Vyucovanie v takejto triede a za danych podmienok bolo narocne a stradali aj deti ktore by v inych podmienkach mohli dosahovat uplne ine vysledky. Bohuzial castokrat vnimam ze integracia ako taka stale nie je vykonavana tak aby bola pre dieta prinosom. V takejto integracii tiez zmysel nevidim. Polemizovat by sa dalo velmi dlho.
@bosoriak stale nad tym premyslam. Chybu urcite urobil aj riaditel/ka. By som chcela vidiet co by rodicia urobili keby sa zatala a dieta nevylucila. Urcite by deti zo skolky nevzali. V BA su rodicia radi ked im deti niekde vezmu. S miestom je stale problem.
Matka daneho dietata sa musela citit hrozne 😓
@moni244 pretože to tu je na h.....no nastavené a čo majú robiť tie deti??? niekto to musí urobiť .... a skús sa zamestanať ako špeciálny pedagóg . Mne jeden riaditeľ svojho času povedal, že nemôže mať špec. pedagóga , že by ho nezaplatil a zaklincoval to hláškou, že už mi to aj na vucke vraveli , že by sme ho mali dať ..... a to som sa im ponúkala , že ho pôjdem robiť ja za polovičný úväzok 😀 Je totižto prístup a prístup
a ešte musím podotknúť , skúste sa niekedy porozprávať so špec. pedagógom s takým , čo svoju profesiu naozaj chce vykonávať a aj vykonáva pre dobro dieťaťa poctivo .... aké prekážky musia riešiť doslova aj medzi jednotlivými pedagógmi .... Ja som integráciu riešila osobne a dlhé roky a poviem tak, tie perly čo som pozažívala , by som nikomu nepriala , čo som sa natrápila s dieťaťom , aby sa mi neuzavrel, nespadol so sebavedomím na základe poviem mierne nesprávnym prístupom pedagóga napríklad........
@marcelatje Je to hrozne, ano. To su tie dosahy tej vychovy o com hovorim od zaciatku - totiz ak je vseobecne normalne vylucovat inych jedincov na okraj spolocnosti, odvracat sa od nich, prikryvat ich, schovavat, potom sa to bude diat stale. Co je pricina a kde to zacalo je jedna vec, ako sa to da zmenit, je vec druha. Bohuzial ako vidim smerovanie (politicke a tym aj celospolocenske) na Slovensku, nevidim to ruzovo.
Klobuk dolu pred vsetkymi nadsencami, ktori sa snazia. Ale system predsa nemoze stat na nadsencoch, nadsenci ho maju vylepsovat, nie drzat ako-tak funkcny. Je to smutne a desive zaroven. Lebo ide naozaj o tych najzranitelnejsich ludi.
@spuntikmathiasko ahoj,
1. na logopedii, chodime ku klinickej logopedicke, tam sme boli uz 6 krat, v oktobri bolo zatial jedno sedenie, este mame tento mesiac 3, z toho jedno musim preobjednat kvoli stacionarovi -pedopsychiatricke. Na november mame zatial jeden termin. Doteraz sme tam chodili tak raz za mesiac alebo raz za 2 mesiace, podla terminov.
2. CŠPP u nás v meste navšetvujeme, je to to centrum špeciálneho pedagogického poradenstva, tam nam pedagogicka uz 2 kraz zrušila termin nakolko jej do toho vzdy vbehlo, najblizsi termin mame v polovici novembra (dufam, ze ten uz nezrusi).
3. Predlzenie rodicovskeho mi zamietli, uz som to tu aj pisala. Syncek byvam casto chory, takmer kazdy mesiac ATB, caste zapaly priedusiek, zapal plus, je alergik. 2 krat nam vyberali mandle kvoli castym infektom a zlemu dychaniu .Chodime na: neurologiu, nefrologiu, alergologiu Žilina, gastro Trenčín, častné návštvy ORL ambulancie. Dlho som ostala bez penazi kym mi schvalili aspon davku v hmotnej nudzi.
@timea7 pred cca rokom tu písala maminka ako sa jej riaditeľka smiala do očí a smiala sa jej s nejakou pani učiteľkou za chrbtom........a že jej ho príjme a o 2 mesiace vyhodí...už vedela,že ma plný stav.....aj to tu bolo.
ešte 2 mesiace neubehli to bude cca o 2 týždne....a môže sa dať triezvy pohľad na vec a mohla s tým počkať a zavolať si ju a porozprávať sa a skúsiť predľžiť začlenenie....
Dať ho na 4 hod. do MŠ viac nie...
z kade viem...som aj v OZ a pracujem so zdrav.znevýhodnenými deťmi. Kt. majú postihnihnutia ako DMO, autizmus, poruchu zraku atď.
a tie mamky poznám nakoľko jedna z nich je moja sestra a niektoré majú rodiny s detičkami s podobným problémom..
Taktiež tu písala tiež mamka potom to zmazala,že jej riaditeľka predĺžila diag.pobyt na základe toho,že má syna vkuse chorého bol 3 dni v MŠ a ochorel.To,že niekto dá dieťa choré do MŠ a to druhé trpí (oslabená imunita).. to je jedna z mála vecí
Keby bolo také jednoduché si vybaviť asistenta už by nebola nezamestnanosť....tiež mamina z MK to tu riešila sa mi zdá,že aj reagovala. Nemusí ho dostať, lebo nie je na to nárok a musí s tým súhlasiť zriaďovateľ. A ak k tomu nie je naklonený čo má matka robiť....?Len zobrať dieťa a dať ho do špecky....nie vo vš. mestách sú.
Nejdem tu polemizovať...lebo to nevedie nikam. Je pravda, nič sa tu nevyrieši....
A mimo to mám špec.pedagogiku....a viac sa nejdem vyjadrovať
@timea7 @spuntikmathiasko prvé logo bolo 12.10.2015, potom termíny raz za 2 mesiace. Prečo nie skôr? pediatrička nám odmiedla dať odporúčanie a bez toho nás klinický logopéd nechcel objednať. Ja som logopédia urgentovala keď syn dovŕšil 3 roky no pediater odmietal logopédiu. Syn býval často chorý, neutíchajúci kašel, akútne zápaly priedušiek preto sa pá termínov kvôli zdravotnému stavu syna muselo zrušiť
@katriona1 k tomu ADHD. Je iba napísané: vývinová porucha reči, ktorú je možné predpokladať na báze ADHD, nie, že syn má ADHD, toto napísal klinikcý psychológ inak sa nikde , v žiadnom posudku ADHD neuvádza, takže prosím netreba škatulkovať. Chodíme po viacerých odborníkoch a každý povie niečo iné. Nemá poruchy správania, iba nerozpráva.
@libino1 ja vobec nemam problém so začlenením deti s telesným hendikepom s asistentom. Bez problémov - ak zvlada tempo a učivo. Ja len nevidim šťastne riešenie ako bola česká ,,inkluze,, kde chceli do bezných ZS davat aj deti s mentálnym postihom. Samozrejme nejedna sa o tento pripad pre pána jana. To nie je o ,,šanci na bezny zivot,, lebo mentalne retardovany nech aj ,,lahko,, nikdy bezny zivot mat nebude, bude ho mat obmedzeny to je holy fakt či sa to ,,slniečkarom,, a humanistom pači alebo nie. Ja si to viem velmi dobre predstavit ake to je. Mam vastnu sestru s DMO kvadrupareza, a par dysov...v bezej škole len trpela, lebo na nu nebolo tolko času, priestoru a nestihala....nakoniec išla do sukromky kde bolo v triede 12 ziakov a konečneee sme našli školu ktora prihliadala na to ze ,,bezny zivot nema,,. Takze ja nie som zastanca pretlačania dietata do beznej ZS hlava nehlava len aby malo ,,bezny zivot,,.
@libino1 ahoj, ja len ku tej dochádzke, syn je v škôlke iba na tie 4 hodiny denne ako píšeš, keďže má oslabenú imunitu, je alergik bol od 05.09.2016 dva týždne doma kvôli chorobe takže tam ani nebol celý čas. V piatok mám síce o 08:00 logopédiu no keďže je syn v škôlke len do konca mesiaca priamo z logo pôjde do škôlky, nemusí zbytočne vymeškávať keď nie je chorý. O tom, že sa nepredĺži diagnostický pobyt mi riaditeľka povedala ešte v polovici septembra, po pár dňoch ako nastúpil i keď žiadny problém v správaní nebol, konzultovala som to aj s triednou a všetko je v poriadku. Ostatný rodičia sa divia prečo ho vylučujú, že ich deti sa s Lukáškom kamarátia, už sa ma aj deti pýtajú prečo už Lukáško nebude chodiť s nimi do škôlky, no mne bolo (aj teraz mi je ) do plaču keď mi to jeden malý chlapec povedal.
@lilly0812 ty zrejme nechceš pochopit, ze to nie je o spravani, ale o tom ze sa mu asi nevedia kvalitne venovat. Tvoje dieta určite nema LEN ten problém ze nerozprava...neverim tomu ked pišeš ze kognitivne schopnosti su znižene, čize nepoznáva tak ako bezné deti - myslenie, pamäť, vnimanie je ine ako u zdraveho dietata a ten hypotonizmus sa u neho tiez prejavuje, ako nepišeš, nenapišeš, to je jasne. Cize ma poškodenu CNS. Takze neverim tomu ze to je ,len,, o reči. On tu reč nestratil urazom ze všetko vedel len bolo narušene mozgove centrum reči. U neho je to vyvojova porucha a ta zasahuje celu osobnost od tej reči po vnimanie sveta ako takeho, kludne to moze byt mile dieta len potrebuje špeciálny pristup, individuálny pristup ktorý mu bezná MŠ nedokaze zabezpečit. Ale chapem ze tam v psej materi v PB nie su take moznosti ako napr. v BA. Tu je napr. v Pezinku školka presne pre take deti s poruchami reči.
@bosoriak "ak je vseobecne normalne vylucovat inych jedincov na okraj spolocnosti, odvracat sa od nich, prikryvat ich, schovavat, potom sa to bude diat stale" - problém je podľa mňa vo výraze "všeobecne" každý jeden potrebuje individuálny prístup a ako píše @sardinka336 deti môžu začlenením do normálneho kolektívu aj trpieť. Ja som posledná kto by žiadal o vylúčenie dieťaťa s nejakým postihom či už telesným alebo mentálnym, no zároveň si uvedomujem že integrácia za každú cenu pre tie deti nemusí byť najideálnejšie riešenie. V prvom rade pozerám čo je dobré pre dieťa. Aby sa čo najskôr zbavilo hendikepu (ak sa to dá, napríklad v prípade tej reči) aby rovesníci nemali dôvod sa posmievať. Lebo či chceme alebo nie, deti sú malí, neľútostní smradi a vycítia ak má niekto slabú stránku. Čím sú staršie tým je to horšie a najsmutnejšie na tom je že ich to učia vlastní rodičia..... nie tým že im hovoria "nehraj sa s Ferkom lebo nevie povedať R" ale celkovo svojim správaním.
V súčasnej dobe pozorujem veľmi nezdravý trend výchovy bez štipky ľudskosti. Rodičia sú schopní zabiť ak niekto na ich anjelika čo i len krivo pozrie. Nevadí že dieťa sa správa skutočne nevhodne. Raz sa mamičky rozčuľujú že deti berú ich deťom hračku, potom zasa že im iné deti nechcú požičať hneď ako si ich holúbkovia zmyslia.......to kde sme?? 🙄 Ja som bola šokovaná keď som raz rozcítene povedala že keď som v nemocnici dojčila svoje dieťa pristavila sa pri mne staršia pani (bývalá profesorka) rozcítene povedala že je to krásne a malú pohladila po hlávke. Tie reakcie čo prišli ma úplne vykoľajili že je to nechutné, žiadna starena nemá siahať na dieťa, bohvie akú chorobu mala ..... 🙄
@sardinka336 Hypotonický syndróm má syn od narodenia takže je od narodenia vývojovo pozadu, neurologiočka predpokladala, že aj vývoj reči bude dosť oneskorený. No predsa, bude mať 5 rokov a ten kolektív mu pomáha, rozdiel je viditeľný, zlepšenie je aj podľa logopéda. Verím, že pedagogický pracovníci, ktorý pracujú vo tejto MŠ majú dostačujúce pedagogické, psychologické a didaktické skúsenosti aby pomohli Lukáškovi využiť naplno šancu, ktorú mu dali prijatím na ich MŠ. Dovolím si zhrnúť zopár faktov. Lukáškovi bol odporučený pobyt v bežnej triede MŠ a odporučené zamerať sa na stimuláciu verbálnych spôsobilostí, grafomotoriky, vizuomotorickej koordinácie atď. (správa z diagnostického vyšetrenia). Dieťa vyžaduje pokojný, empatický, podporujúci prístup zo strany dospelých. Nebol odporučený pobyt v špeciálnej triede MŠ, ale v bežnej. Taktiež nebola vyjadrená potreba asistenta. Lukáško nemá mentálny postih ani nie je autista, kde je potreba odborného asistenta nevyhnutnosťou. Mať možnosť odzerania od iných detí, byť v kolektíve detí, to je to nejdôležitejšie. Šesť týždňov je skutočne krátky čas, ale na Lukáškovi vo všetkych smeroch vidno, že pobyt v kolektíve mu veľa pomohol, napreduje.
@lilly0812 vyvinova porucha reci cize dysfazia postihuje celu osobnost dietata, cize je to postihnutie,ale nekvalifikuje sa to takto. Tym ,ze je tam aj pridruzene adhd, ktore moze casom vymiznut je tam aj porucha pozornosti, ktoru treba podchytit, aby sa dieta v skole vedelo sustredit. Nepisem to v zlom, mam presne take iste dieta, takze viem, ze na prvy pohlad je to krasny zdravy chlapcek, pri druhom pozorovani zistis , ze je trochu zivsi a pri tretom tam je nejaky problem. Potrebuje deti, aby sa vedel spravat v kolektive, potrebuje individualny pristup, aby dobehol zdrave deti, ked ho nechas v beznej ms nikdy ich nedobehne, iba sa za nimi bude nahanat a bude zaostavat viac lebo mnoho veci nepochopi. K tejto diagnoze patria aj oslabene kognitivne schopnosti a slabe abstraktne myslenie, zla grafomotorika. Stavim sa s tebou, ze nevie nakreslit obrazok lebo si ho nevie predstavit. Preto potrebuje individualny pristup, nie preto ze by robil zle alebo by mal nevhodne spravanie.
Verím, že pedagogický pracovníci, ktorý pracujú vo tejto MŠ majú dostačujúce pedagogické, psychologické a didaktické skúsenosti aby pomohli Lukáškovi využiť naplno šancu, ktorú mu dali prijatím na ich MŠ. - to ze ty tomu veríš je krasne ale zrejme tam nie je špeciálny pedagog, liečebny pedagog ako triedny v tej triede. Sama som vyštudovala učitelstvo pre MŠ!!! Diagnozy ako ADHD a podobne sme preberali snad na jednej dvoch prednaškach v ramci špeciálnej pedagogiky o ktorej sme potrebovali mat prehlad aby sme boli v obraze, ale nie sme špeciálny pedagogovia aby sme s tým vedeli aj fundovane, odborne pracovať. takze nie, nemusia mat odbornost lebo nie su povinný ju mat. Je to bezna MS.
Dieta prijali LEN na diagnosticky pobyb na skušku nie na stalo ako bezne deti, takze to je tiez irelevantne čo pišeš. Grafomotoriku ani vizuál neodkuka od deti - lebo to nedokaze, nema na to kapacitu to musi pri nom cielene učitelka sediet a robit to s nim, ma tam asi 20 deti takze tazko povedat či by to zvladla alebo nie. A ty prečo neostaneš na predlzenej RD podaj si na UPSVAR o platenu a bud s nim v školke tie 4 hodiny...tak sa neda? Diagnoz mate dost aby to uznali.
@lilly0812 v sprave od logopedicky, neurologicky, psychologicky mame napisane presne to iste co ty. Skus ho dat narok do specialnej a rok neskor do normalnej, uvidis ako pekne potom zapadne lebo sa nauci o mnoho viac a nebude ho treba, tak velmi tahat. Aspon nam to pomaha, ale urcite si poznas syna najlepsie. Ja som sa tiez s tym nevedela zmierit, ved on do specialky nepatri. Nepatri, ale pomoze, nikde nie je napisane ze tam musi byt celu predskolsku dochadzku.

@timea7 čítal som si všetky odpovede nie všetky sa jej snažili pomôcť....áno tvoje názory sú pravdivé..som kľudný len som napísal čo som si myslel. Asi to je zlé....ako som si všimol.......
to posúdenie jej niekto písal čo mal dostatočné vzdelanie, aby mohol vykonávať v CŠPP prácu na posudzovanie detí..... a tam sa píše odporúčame pobyt v bežnej triede MŠ.
som napísal,že sa má každý predstaviť v tej situácii a za to si stojím....každé dieťa je výnimočné zdravé,či znevýhodnené. Vš.rodičia milujú svoje deti a chcú pre nich to najlepšie....a tu ste Matky a mali by ste stáť aj pri sebe a nie integrácia je o ničom a tak...všetko má svoj význam....a mohol by som polemizovať.