Vylúčenie takmer 5 ročného chlapca zo škôlky
Dobrý deň,
prosím ako sa brániť keď je riaditeľka rozhodnutná vylúčiť takmer 5 ročného chlapca zo škôlky? Synček bude mať v decembri päť rokov a doteraz komunikuje prevažne neverbálne. Z množstva MŠ v P. Bystrici len jedna bola ochotná Lukáška prijať na odporúčaný dvojmesačný diagnostický pobyt na 4 hodiny denne. Za tých pár týždňov, čo navštevuje MŠ a je integrovaný v kolektíve detí, prejavuje viditeľné zlepšenie v sústredení sa, a aj vo verbálnej komunikácii. Nie, ešte nekomunikuje tak ako ostatné deti, ale snaží sa napríklad počítať kolieska, „čítať“ písmenká, počítame si schody, hráme sa na schovávačku. Ubehlo skutočne len päť týždňov, očakávaný progres nastal. Myslím, že po piatich týždňoch vyniesť ortiel o ukončení pobytu v MŠ je prinajmenšom nefér. 5 týždňov je skutočne krátky čas, ale na Lukáškovi vo všetkych smeroch vidno, že pobyt v kolektíve mu veľa pomohol. Lukáško ešte nevie poprosiť o pomoc a je odkázaný na nás dospelých.
Mám pred sebou Správu z diagnostického vyšetrenia, kde sa v závere uvádza: Dieťa s narušenou komunikačnou schopnosťou, znížená úroveň kognitívnych schopností, hypotonický syndrom. Odporúčanie pobytu v bežnej triede MŠ. Súčasťou odporúčania je predpoklad, že pri cielenej činnosti s dieťaťom, pod vedením pedagógov a možnosťou odzerania od iných detí nastane vo vývine progres.
Možnosť odzerania od iných detí. Pre syna je čas stravený v kolektíve detí ničím nenahraditeľný. A my, dospelí, chceme „pomôcť“ tým, že mu túto šancu zoberieme? Lukáško nie je nezvládnuteľný a ohrozujúci bezpečnosť ostatných detí. Nie je ani autista, kde je potreba odborného asistenta nevyhnutnosťou. Verím, že pedagogický pracovníci, ktorý pracujú v MŠ majú dostačujúce pedagogické, psychologické a didaktické skúsenosti a pomôžu Lukáškovi využiť naplno šancu, ktorú mu dali prijatím na MŠ, hoci bol prijatý iba na diagnostický pobyt na 2 mesiace.
Žiadala som pani riaditeľku aby svoje rozhodnutie prehodnotila, zvážila no tá si stojí pevne za svojím. Kontaktovali sme aj Mestský úrad, odbor školstva s prosbou o pomoc no to nemalo zrejme žiadny efekt. Lukymu vylúčenie z kolektívu ublíži, je možné, že sa vo vývoji zastaví a prestane komunikovať, že sa jeho vývoj reči nikam neposunie. V meste som aj v marci aj teraz navštívila každú jednu škôlku, všetci majú plno. Syn bude mať 5 rokov, nemôže mi ostať doma. Kým bude september 2017 bude mať 5 a pol roka, v terajšej škôlke by ho riaditeľka prijala opäť len 2 mesiace na diagnostický i keď potom bude takmer 6 ročné dieťa. Ja by som sa už aj rada zamestnala nakoľko môj jediný príjem je dávka v hmotnej núdzi a prídavok na dieťa, spolu 100,72 eur. Mala som už aj nejaké pohovory ale všade chceli aspoň na 6 hodín denne čo ja nemôžem nakoľko o 11:45 musím byť v škôlke , ktorá je od nás 22 minút, mohla by som pracovať od 08:00 do 11:00 hod. (max. 3 hodinny denne) čo nebol ochotný ani jeden potenciálny zamestnávateľ umožniť. Teraz, keď zostanem od 01.11. so synom doma sa už nebudem môcť zamestnať vôbec. Nepáči sa mi tento systém, to nemá 5 ročné dieťa právo byť prijaté riadne do škôlky? Má nárok na vzdelanie. Takto sa môže stať, že za rok mu bude ťahať na 6 rokov a nemusí rozprávať, čo bude v tomto veku problém.
@sardinka336 predlzenu rodicovsku jej neuznaju, nie je to diagnoza porucha spravania a ani dlhodobo nepriaznivy zdravotny stav. Vsade ma napisane, ze dieta je schopne navstevovat beznu ms. Aj ja som dom bez penazi a to som sa odvolavala niekolko krat. Je to zacarovany kruh.
@martula56 ja som bola na predlzenej RD len koli tomu ze dieta bolo ,,naviazane na matku,,. Takze treba skusit, sama som neverila ze toto uznaju. A posudky sa daju menit 😀 kedze diagnosticky pobyt nedopadol slavne tak asi tu MS nie je schopny navštevovat ze?
@lilly0812 skus odvolanie na VUC ci zriadovatela skolky co Vas vylucila, prip. ako odporucali detskeho ombudsmana. ok ak nepatrite do beznej skolky, ma vas vziat specialna. ak nepatrite do specialnej, ma vas zobrat bezna. a v prvom rade ta, kam spadate podla bydliska. je v predskolskom veku, tak nie je dovod, aby vas odmietli. potom mozes podat staznost na zriadovatela pre diskriminaciu. bo podla posudkov patrite do beznej skolky
@sardinka336 ahoj, uz som to tu viac krat na MK pisala, predlznie rodicovskeho so zdravotnych dovodoch syna mi zamietli, vraj si dieta nevyzaduje stalu celodennu starostlivost. Odvolanie nebolo mozne kedze posudok plati do: trvala. Teraz zbierame dalsie odborne lekarske vysetrenia pre dalsiu ziadost, kedze chodim aj k odbornikom mimo mesta nie je mozne mat vsetky vysetrenia hned. Ku dnu 01.11.2016 nebude syn navstevovat MŠ, snažím sa síce prihlásiť ho do inej na sídlisku, kde mi riaditeľka hovorila o možnosti prijatia od decembra ale nemám to 100 %, z ÚPSVaR ma vylúčia nakoľko ostanem s chlapcom doma. Pokiaľ sa nepodarí aby nastúpil do škôlky podávam žiadosť o predĺženie rodičovského päť.
@lilly0812 prepac ak som sa ta dotkla. Bohuzial keby bol chory, choroba sa da liecit. Je vyvojovo oneskoreny, tak ako moj syn. Ide o to, aby sme im pomohli to dobehnut a oni to dobehnut musia a da sa to lebo deti maju neuveritelnu schopnost sa vyvijat. Zajdi za psychologickou, nech ti da novy posudok, ze odporuca zaradenie syna na rok do specialnej skolky a riaditelka to musi akceptovat. Neboj naucia ho tam kreslit, strihat, hrat divadielka a rozkeca sa jedna radost. V grafomotorike urobi najmensie pokroky, ale urobi.
@lilly0812 ako mohli prijat len 10 deti? to prijali len predskolakov? bo ti maju prednost. mnohe skolky i skoly manipuluju s poctami a ulahcuju si pracu. ale ak su jasne stanovene pravidla prijimania, netreba sa nechat odbit.
A este mi napada, ak prijali len 10 deti, tak maju male triedy resp. triedy s malym poctom a tam nemoze byt problem venovat sa detom. Alebo maju triedy s poctom 25 ako sa bezne stava a ten udaj o prijati poctu 10 deti nebude zalozeny na pravde..
A aka odpoved Vam prisla od VUC?
@sardinka336 skusit moze vsetko aj posudky menit, niekedy aj sekera vystreli 🙂 Len hovorim z mojej skusenosti, ja uz nemam moznost sa odvolat, iba sudnou cestou a to my za to nestoji.
Ombudsmana sme neskusali, ale radila som sa na urade a tam mi povedali, ze tie posudky by musel mat zle a kedze je inteligencia v norme a predpoklada sa, ze porucha reci nie je dlhodobo nepriaznivy zdravotny stav, ktory by sa nedal zvratit.
@marcelatje Ale ved jasne, ze ide o individualny pristup. Ja len ze "deti su nelutostni mali smradi" plati. Akurat ak sa to nebudeme snazit zmenit, vyrastaju nam z nich nelutostni velki smradi. 🙂
@marcelatje presne ako píšeš - všetci sme si rovní, ale nie všetci sme rovnaký. A preto ja osobne si neviem predstavit v beznej triede dieta s mentalnym postihom. Jednoducho by narušalo vyučovaci proces. To nie su bezne deti, nemaju bezne prejavy - nevim, pre ne bezne vykrikovat, len tak vstat a ist...ako by ktomu prišli normalne zdrave deti? Ako nepochop ma zle, samozrejme ze by som nezakazovala detom hrat s neviem Downom a podobne, ale jednoducho viem ze moje deti by sa ani s takym dietatom dlho nevedeli hrat, nie preto ze su hnusne, protivne ale proste to je iny svet, uplne iny, do ktoreho oni nepatria a nerozumeju mu, nevedia v nom fungovat lebo su to uplne odlišne svety. A za kazdu cenu ich spajat nevidim dovod, skor to vidim ako kontraproduktivne.
@sardinka336 No vidíš a ja viem, že moje deti by sa vedeli a radi sa hrali s takým dieťaťom..............
@sardinka336 Ale my máme silno vyvinutý cit a toleranciu pre iných ľudí............. Máme to doma - nášho ocka. 😀
@sardinka336 ja ťa úplne chápem, máš pravdu, dokonca si mi pripomenula vyhrotené situácie kedy sa moja dcéra snažila hrať s dievčatkom s diagnózami. Logicky predpokladala že sú rovnaké. Pristupovala k nej ako k seberovnej a nechápala prečo sa dievčatko hnevá, nechce/nevie sa hrať, dokonca má záchvaty zlosti počas ktorých ubližuje všetkým naokolo.
Málokto sa však nad vecou zamýšľa a snaží si ju predstaviť z každej strany. Niekedy ani tak nejde o to že by nechcel ale ani to nedokáže. Niekto má problém priznať že vec sa môže mať aj inak ako pôvodne predpokladal. Pre rodičov detí ktoré potrebujú špeciálny prístup (a nemusí sa nutne jednať o mentálny postih) bývajú takéto diskusie náročné.
@bosoriak jednu (vraj) dospelú generáciu smradov tu už máme 😒
O tejto téme sa dá diskutovať donekonečna ale konkrétne riešenie neexistuje pretože nikto tu presne danú situáciu nepozná, môžme len predpokladať.
@sardinka336 a v tomto ja zase problem nevidim, aby sa s nimi nehral. Downove deticky maju rovnaky svet vnimania ako ine deti. Horsie je to s autizmom, ale keby malo dieta zaujem hrat sa nevidim v tom problem. Ja synovi nezakazujem sa hrat ani s romskymi detmi, ked ideme k doktorke , na predsudky ma casu dost. V tomto ma naucil moj syn mnoho, neodcudzovat a hlavne sa nebat ineho. Ine je to, kde sa maju deti vzdelavat. Idealne by bolo, keby boli v skolke specialny pedagogovia, ktori by sa tymto detom venovali a nebol by problem ani v jednej triede. Ci by zapadli do kolektivu neviem povedat, ale zivot je boj a preto by boli na zivot pripravene a bojovali.
@martula56 ak nemaju mentalny postih!!! len vtedy maju rovnake vnimanie ako bezne deti, ale často maju nejaku retardaciu rozneho stupna. Robila som v špecke a poznala som len 3 Downov, pracovala som vo variante C, najťažie pripady ...ani jedno to dievčatko nebolo normalne, jedna bola dokonca agresivna. takze zial neda sa to paušalizovat ze s kazdým by sa dalo, no nedalo. Kamoška ma syna autistu - ak neni po jeho tak konečna, kolko by taka hra teba bavila? S dietatom ktoremu musis zial ustupovat v istých veciach lebo je chore? A ak nie je po jeho tak jeho svet je vazne narušený? Samozrejme vysvetlujeme detom ze to dieta je chore a preto s nim maju mat strpenie, ale sama vidim ze ok, chvilu sa to da, pohraju sa ale a potom sa vracaju kazdy do svojho sveta. Proste to sa dlhodobo neda a ja to uplne chapem.
"...Kolko by taka hra teba bavila? S dietatom ktoremu musis zial ustupovat v istých veciach lebo je chore? A ak nie je po jeho tak jeho svet je vazne narušený?..."
Ja to vždy beriem aj z pohľadu dospelých...koľko dospelých by ochotne prijalo sedieť v kancelárii s takýmto človekom? S človekom na ktorého by sa musel brať ohľad aj v úplne bežných veciach? Napr. berie mi veci zo stola, podtrhne mi stoličku, rozbije mi mobil, kvíli lebo akurát má tú potrebu kvíliť, udrie lebo chce aby nikam nešiel...mám pocit že od detí často vyžadujeme tolerantnosť k správaniu ktoré by sme my nikdy neakceptovali.
@lilly0812 škoda, že si včera nenapísala to, čo dnes, vyhli by sme sa zbytočným domnienkam. To, že ti nedala pediatrička doporučenie pre logopéda, už nevrátiš späť, ja by som v tom prípade menila ju. 😒 Podľa toho, čo opisuješ, súhlasím absolútne s tebou, že by mu špeciálna materská škola pomohla, v bežnej materskej škole nikdy nedosiahne to, čo by dosiahol v špeciálnej. Ešte by ma zaujímalo, aký dôvod ti uviedla pani riaditeľka, keď ti oznámila už po pár dňoch pobytu tvojho syna v škôlke a nie teraz, ako sme si mysleli, že k 1.11. končí? Keď s ním nie sú nejaké zvláštne výchovné problémy, len to, že nekomunikuje, pripadá mi to nanajvýš divné. A to, že je tvoje dieťa hyperaktívne a má poruchu pozornosti, si napísala sama, my by sme si to nedovolili vymyslieť. Nemáš vo svojom okolí inú špeciálnu MŠ? Aj keby bola internátna, bolo by to veľmi ťažké, ale tvoje dieťa by to posunulo.
@libino1 ak by sa mi riaditeľka smiala do očí, tak by sa ako riaditeľka smiala naposledy, to mi ver, ak ide o dieťa dokážem sa biť ako levica. Niekedy neverím vlastným očiam, čo to tu čítam a vlastným ušiam, čo to počujem, niektoré riaditeľky MŠ sa správajú ako riaditeľky vesmíru 😖 😖 😖 😖 .Bohužiaľ nahráva im to, že je materských škôl nedostatok, že zopár "múdrych" odkleplo pred pár rokmi pozatváranie množstva škôlok a ich následné sprivatizovanie budov za veľmi výhodných podmienok veľmi dobrým známym 😠 😠 😠 😠 . Bolo by to inak, ak by materských škôl bol prebytok a museli by riaditeľky zmeniť svoje zmýšľanie, aby deti neodchádzali inam. Nechcem týmto hádzať všetky riaditeľky do jedného vreca, viaceré z nich si si nesmierne vážim. Ale chcem sa dotknúť ešte ďalšej veci, o ktorej si písala - už som ju tu spomenula viac krát, nie je integrácia ako integrácia, ak je dieťa na vozíčku, ak má mentálny postih, poruchu pozornosti, prípad od prípadu je iný. Je rozdiel, ak má učiteľka v triede dvadsať detí a jedno s pohybovým postihom a je rozdiel mať dvadsať detí a jedno, ktoré sústavne narúša výchovno-vzdelávací proces. V druhom prípade som proti integrácii, nieje prínosom pre nikoho. V tomto konkrétnom prípade, ktorý autorka témy opisuje, je pobyt v škôlke pre jej syna síce fajn, ale bežná materská škola bez špeciálneho pedagóga ho nikdy neposunie tam, kde by mohol byť. 😒
@noname26 máme tri triedy, vyše 60 detí. no minulý rok bolo takéto vekové zloženie, predškolákov desať, dve deti majú odloženú školskú dochádzku. Ak je viac detí narodených na jeseň, pobudnú v materskej škole o rok dlhšie a prispievajú k tomu aj rodičia, ktorí niekedy aj v neodôvodnených prípadoch trvajú na odloženej školskej dochádzke.
@timea7 a prijali ste len predskolakov ci aj mladsie? bo ak tam prijali 10 deti, a ich nechcu, tak to znamena, ze museli prijat 10 predskolakov a dalsich neprijat a ani ziadne mladsie dieta. kedze autorkin syn je predskolak a podla posudku ma navstevovat beznu MS. predskolaci maju predsa pravidiel prednost, ci nie?
@timea7 a opytam sa len tak mimo temy. ake stare deti boli tie, co maju odlozenu dochadzku resp., z akeho dovodu? viem ze s temou to nesuvisi, ale mam neterku, ktorej odlozili dochadzku, odporucanie psychologa, a s nou temer tretine triedy. uz vtedy som vravela, ze to nie je mozne, aby treetina triedy bola nezrela. a ajhla toho roku z nich vyliezlo, ze slo o dohodu skoly a skolky, aby si naplanovali velkosti tried v skole v prvom rocniku tak, aby nemali jeden rok viac a druhy menej. a nemuseli spajat triedy a znizovat uvazky. aj tak si to nenaplanovali zrejme dobre, bo im to nevyslo. a vdaka takejto kalkulacii mnoho malych deti neprijali, lebo velke nepostupili do skoly. taketo manipulacie a este s odbornym odovodnenim povazujem ja osobne za chrapunstvo. nielenze klamat o pravych dovodoch ale aj oznacit dieta za nezrele, hoc to pravda nie je. proste aj toto je realita v nasom skolstve a mozno prave pre nejake kalkulacie, zlahcenie si prace a pod. proste pre toto dieta a mozno aj ine nie je miesto.

@martula56 ahoj, mas pravdu, obrazok nevie nakreslit no snazi sa robit kruh, ciarku, stvorec. Vymalovanie omalovaniek ho bavi no vzdy zoberie len jednu pastelku a pocarbe celu stranu jednou farbou. Ja malujem s nim. Pomaham mu, aj chytim rucku a malujem s nim, to pekne ide ale ked sam vzdy jednou pastelkou celu stranu pocarbe. Je pravda, ze sa malo sustredi a rychlo sa pri uceni unavy no ta pozornost je uz lespia co sa tyka toho ucenia, pri logopedickych cviceniach je to uz omnoho lepsie 🙂. Podla mna by mu specialna materska skola pomohla, jednak mohli by sa mu tam venovat kedze v triede je menej deti ako v beznej MŠ. Všetkými odborníkmi bol odporúčený pobyt v bežnej MŠ. Teraz si vyzmi situáciu, v bežnej MŠ je problém aby ho prijali (vieme kvôli čomu) no v špeciálnej materskej školke ho nechcú prijať lebo podľa nich je to málo, riaditeľka sa oháňa tým, že ale veď Lukáško nemá žiadny mentálny ani iný postih aby mohol byť prijatý , nespĺňa kritéria, a teraz čo? Ani tak ani tak. Luky bude mať 5 rokov, doma ostať nemôže, so škôlkou je problém, na súkromnú nemám peniaze. Este nieco, napisala si: aby dobehol zdrave deti, môj syn nie je chory ! je iba vývojovo pozadu, to znamená hneď chorobu? Prepáč za moju reakciu ale nepáči sa mi takéto označenie.