Začíname so škôlkou od septembra 2012
Ahojte maminky, ja viem, že je tu toho už dosť popísané, ale bola by som rada, keby sme sa tu stretli maminky detičiek, ktoré idú do škôlky od septembra 2012 aby sme si tu mohli pokecať o radostiach a starostiach našich škôlkárov 🙂 alebo len tak keď nám bude dlho 😉....teším sa na vás 🙂
ahojte,pridávam sa do diskusie 🙂 🙂 konečne nás do škôlky prijali a od septembra syn č.2 😀 nastupuje do škôlky,najmladší mal ísť k babke-svokre,ale ako mi "jemne" naznačila,mám hľadať iné riešenie,takže sa obzerám po jasliach ☹ ...
@arrett máme to skoro rovnako,absolútne si neviem predstaviť ako to budem ráno stíhať:najstarší už chodí do školy sám(máme ju za rohom),ale moji dvaja špunti????Zatiaľ to vyzerá tak,že ráno nachystať všetkých troch,Maťko do školy,Miško do škôlky(tiež blízko),ale najmladší by mal mať jasle presne opačným smerom ako mám prácu-vážne uvažujem nad vodičákom 😉 mm pracuje už od 5.00 takže s ním rátať nemôžem...už sa vážne teším,asi si budem chodiť do roboty odýchnuť 😀 😀
Ahojte moja malá tiež ide v septembri do školky,chcem sa opýtat aký mate názor na -podporu imunity.rozmýšlam začat jej dávat Imunoglukan na podporu-alebo radšej by som mala nechat tak a nech si prirodzene zvyká?do jasiel nechodila takže toto bude náš taký prvý kontakt s vačšou skupinou detí
Ahojte,aj moj syn zacne chodit do skolky od oktobra.Mate niektora doma dieta so separacnou uzkostou a s obdobim vzdoru?Lebo moj maly ma takuto niekedy vrazednu kombinaciu a casto sa pri nom riadne zapotim a neviem ako to zvladne v skolke.Je trocha narocny a velmi citlivy.Ide do sukr.skolky kde bude asi 10 deti ale aj tak mam obavy......
@jankaadeti ahoj, mne sla minuly rok dcerka do skolky a davala som jej imunoglukan. Sice aj tak ochorela, ale myslim, ze bola ovela kratsie chora ako ostatne deti v skolke.A aj menej, ked boli dajake virozy, tak sme ich nedostali. Zavisi to aj od genetiky, aky ma dieta zaklad. Tento rok idem dat do skolky aj syna, lebo mi konci materska, a uz teraz rozmyslam nad posilnovanim imunity, lebo vraj to treba zacat davat aj 3 mesiace dopredu, ako ide dieta do skolky. Samozrejme tu imunitu ideme posilnovat aj castymi vychadzkami do prirody, po vonku, sprchovanim sa vo vlaznej vode a asi aj nejakym druhom sportu, asi futbalom, bicyklovanim alebo plavanim.
Ahoj maminky,mám na vás dve otázky :
1. co vsetko vedia vase skolko-povinné deticky? najedia sa samé,oblecú sa,obujú sa atd ????
2. otázka na maminky z Ke -Terasa: chodia vase deti do Zuzkinho parku? je to naozaj tak zlá skolka? moj 😲 tam nastupuje v septembri,a pocúvam samé negatívne veci...napr. ze nepomozu detom s obliekaním a jedením ( "ved su len dve ucitelky na 20 detí"...) vraj uz to dieta musí vediet. no a moj 😲 sa akurát vyzuje ,obut sa a obliekat sa nevie alebo nechce,nenaje sa sám a ku vsetkému je aj hrozný jedák...snazím sa ho naviest a naucit vsetko,ale kedze v plnom prúde vzdoruje,ide to ☹ ja chápem,ze nebude sa tocit pani ucitelka okolo mojho syna celý den,ale myslela som si ze je normálne,ze im pomozu aspon sa prezliect,utriet zadok a najest sa. kamoskina dcéra chodí do inej ms a tam vraj aj tety kuchárky a upratovacky pomáhajú s jedením..
dakujem vopred za názory 🙂
@zuzanocka11 ja to mám také isté. M8m takmer 3- ročnho syčeka, teda koncom júla bude ať 3, ešte neviem, či pôjdeme do škôlky, lebo nás nevzali a nemám odpoveď na odvolanie. Ale rada by som, aby šiel. Akurát sme sa odplienkovali- teda, presnejšie má ešte plienku na noc- ale mal ju opakovane suchú, hneĎ ako mi dorazia nepremokavé plachty pôjdeme "naostro", ale inak ho kŕmim, je strašný jedák. Vie sa síce najsť lyžicou, ale má o jdlo záujme tak si 5 min, čo nezje do toho času, tak nezje vôbec, musím ho dokŕmiť. Vie sa zobliecť, ale nie poobliekať, otiež sa vie vzuť, ale obúvanie mu ide horšie a topky musí mať len na lepáky. Robím čo môžem, ale fakt je, že niektoré detičky sú na také vecimenej šikovné- teda, ono to nie je o šikovnosti, ale sklr o jeho ochte niečo robiť. A nasilu ho nútiť nemôem, mám 4 mes dievatko, čo tiež potrebuje maminku. A sme presme v období vzdoru, tak musím byť veľký diplomat. Tak aj tja uvítam názory ostatných maminiek 🙂
Ahojky 🙂 Tak aj my ideme od septembra do skolky .Mam z toho trosku hrozu lebo ja musim nastupit do roboty uz od jula.Neviem ci v septembri vobec bude mat Maxim nejake adaptacne obdobe 😅
@zuzanocka11 môj malý bude mať v auguste tri a vie si obliecť aj vyzliecť nohavice,pančuchy, ale s tričkami má problém. 😒 Zvládne aj vyzúvanie a obúvanie - topánky na lepky. Najesť sa celkom vie lyžicou, aj keď teda niekedy je jedlo všade 🙂 ALe tiež má niekedy taký deň, že mamina obleč, vyzleč, nakŕm..... 😝 No proste, keď sa mu nechce, nerobí to......Mám ešte mladšieho syna, má 15 mesiacov a to tiež zohráva svoju úlohu, lebo keď mladšieho kŕmim, prečo by starší jedol sám, že? 😀
ja si myslim, že keď sa dostanú do kolektívu a budú vidieť, ako sa ostatné deti snažia obliecť a vyzliecť a pod., tak potom sa budú snažiť oni, a naučia sa to rýchlo.
U nás je to tak, že ked dcéru zoberieme k svokre, tak mi ona poobede povie, že s ňou nebol žiaden problém, že sa sama naobedovala, že si išla poobede lahnúť. A keď je doma so mnou, tak to keď chcem aby jedla, tak ju musím kŕmiť a o spaní radšej nehovorím, to ju naháňam po celom byte aby som ju iba dostala do postele a "uspávanie" trvá asi hodinu ☹ ☹ ☹ (to musím ležať vedľa nej lebo ináč mi utečie z postele).
dievčatá, nadväzujem na to, o čom som tu pred pár dňami začala- teta samostatnosť detičiek v škôlkárskom veku. VEdeli by ste mi poradiť, ako monivvať synčeka, aby bol samstatnejší- ted, aby mal aspoň snahu sa sám poobliekať, povyzliekať, jesť sám......Nasilu ho predsa nednútim, nikedz, keď je situácia, napríklad, že veľmi chce ísť do vane, tak mu poviem, že tak sa rýchlo povyzliekaj- a zrazu je vyzlečený, ale väčšinou len piští, že on to neeevie, aj teraz tu ž holdinu pobehuje v pyžame, povedala som si, že ja ho stále obliekať nebudem., Ale nemá o to žiaden záujem ani mu to moc nejde. Skšala so aj "preteky", ale nič. Nemám len jeho, tak fakt nemôžem celý deň čakaťm kým, sa on o seba postará, to bz sme za celý deŇ neulrobili nič. Myslím, že ak by náhodou šiel do škôlky, tak sa bude snažť, ke´d uvidí ostatné decká, doma nemá žiaden príklad, ale aj tak bzy đom chcela, aby sa bol schopný aspoň trochu o seba "postarať",kým do škôlky nepojdeme. Ako ste to mali s vašimi deťmi?
.. a ešte by som sa chcela opýtať- možno je tu o tmto samostatná téma, ale som ju nenašla- aké aktivity obíte doma s trojročiakmi? Alebo na aké podujatia s nimi chodíte? Proste, aký máte program? Aké hračky ich bavia? Strašne by som chcela s mojím synčekom toho rolbiť viacmviac sa mu venovaťm aj si niečo vyrába, nejaké kreatívne činnosti, ale keď sa zamyslím, mám pocit, že nerobíme takmer nič.... Aurát ideme 2x denne von- na prechádzku aj s bábom, aby to mal aspOň trochu zaujímavejšie, tak berieme nejaké detské presúvadlo, včšinoku Firts bike, alebo kolobežku- ale na tej mu to moc nejde. A Poobede ieme na detské ihrisko, kde já kamošov rovesníkov, tak tam sa prehráme. Doma sa sám hráva v´čšinu s vláčikmi, má rád Tomáša, niekedy kreslí, alebo plastelinujeme, pozerá rozprávky , večer si čítame pred spaním Tomáša. To je asi všetko. Mám pocit, že dosť málo na takého chlapčeka...
ahoj ahoj babenky, tak po dlhšom čase vítam nové mamičky 🙂 ......no už aj my sme boli na dni otvorených dverí, škôlka je super učiteľky uvidíme 😒 ....keď sme došli tak hneď sa rozbehol do triedy, bolo tam koooopec hračiek čo doma nemáme a skončili sem u kuchynky 😀..hral sa tam s deckami a ani som mu nechýbala 🙂 to som bola rada......no keď sme došli domov a mm sa opýtal ako bolo, tak drobček, že bolo tam dobre, že tam bol vláčik...to sa mu veľmi páčilo....ale keď mu mm povedal, že tam bude sám tak som videla ako mu pracujú kolieska v hlavičke a len z neho vypadlo, že nie bude tam so mnou maminka....keď som mu povedala, že maminka musí ísť do roboty tak hneď sa vynašiel, že tam bude ocinko. 😀 , že sám tam nebude....tak som zvedavá ako to bude v septembri 😒 a mám obavu, že asi ťažko ☹ je strašne nalepený na mne..dcéra nebola taká, hneď od prvého dňa bola v poho..takže dúfam, že do septembra ho nejak spracujeme 🙂
@zuzanocka11 no my už sa sami napapáme a v celku spôsobne, tak dúfam, že to nebude v škôlke opak 🙂 ....s obliekaním to je striedavo oblačno 😀 niekedy má snahu sa obliecť sám a niekedy povie, že Janinko to nezvládne a hotovo ☹ je doobliekané....ideme sa sami vycikať a vykakať tak dúfam, že škôlka nás nejako nevykoľají.....
@rebecca2006 ahoj ja si myslím, že drobček na svoj vek zvláda v celku dosť a ono aj treba nechať detičky aby sa aj sami zahrali aby sa učili samostatnosti .....my v podstate robíme tie isté veci ako vy, taký klasický kolotoč 😀...je to ich veku primerané....drobček strašne rád "číta" knihy, okolo toho nekonečný komentár 😀 a strašne rád sa rozpráva o tom čo práve pozeráme, niekedy nad tým strávime aj hoďku 😖....takže čas nám utečie ani neviem ako 🙂
.......niektoré deťúrence vedia niečo lepšie niečo horšie ale vekom sa postupne vyrovnajú, hlavne netreba porovnávať.....keď malá išla do školy tak niektoré decká vedeli počítať, čítať a po roku nebolo vidieť rozdiel a teraz môžem povedať, že niektoré decká sú na tom horšie.....ono sa nedá nič unáhliť a nasilu robiť...
@babu9 ďakujem, to som sa trochu ukĽudnila....Hej tie komentáre poznám, aj my teraz všetko okecávame 🙂
ahojte,aj my nastupujeme do skolky,risko potrebuje este pomoc pri obliekani,obuvani,rozprava len mama,tata,kaka alebo prve 2 zaciatocne pismena z kazdeho slova,no zato sa naje sam,vypyta sa na zachod,co poznam ostatne mamicky tak toto vsetko ich naucia v skolke,
rebecca2006: teraz prave mame jednu velku aktivitu zahrada,trhame burinu,polievame,alebo vesame spolu pradlo,keby sme nemali dvor a zahradu tak neviem co robime
ahojte..aj my už budeme mať doma od septembra škôlkára..je veľmi samostatný a má rád deti tak dúfam,že s aklimatizáciou nebude mať problém 🙂
@rebecca2006 náš krpec bude mať tento mesiac 3 roky a kedže ho veľmi baví všeličo opravovať tak mu k naroreninám kupime pracovný stolík s náradím pre deti..tiež už neviem čím ho zabaviť a veľmi ho baví aj lego duplo alebo maľovanie so štetcom
@gabika20 v septembri bude mať len 2 roky a 4 mes. tu v RK deti mladšie ako 3 roky do škôlky neberú, pretože sú plné, aj do jaslí sme sa dostali len tak tak. Teóriu ovláda, že mama v škôlke (v jasliach) nebude a príde až keď Kika urobí ham a potom hají 🙂 len aká bude prax, asi budem plakať viac ako ona 🙂
teraz je na internete taka sutaz kde je vidiet, ktore skolky sa naozaj venuju detom. je tam aj interuer vidiet a deti. odpovedaju na take vselijake vitpne otazky 🙂) je tam vybranych asi 30 skolok zo slovenska. http://www.facebook.com/pages/Pribináček-Čo-na-... treba kliknut a kuknut videa. zabavia 🙂
@rebecca2006 ahoj môj malí hrá velmi rád pexeso vyskúšaj to. jednoduché velké obrázky a my hráme iba z desiatimi dvojicami aby to nemal až také lahké. A kúpila som vymalovávanku ktorá učí deti poznať farby. Je tam treba vyfarbiť veci podla farby a spojiť rovnaké farby čiarou a pod. A teraz chodíme kresliť na chodník kriedami
@rebecca2006 určite nájdeš staršiu tému s rôznymi námetmi. V podstate s 3-ročnými sa veľmi na podujatia pre deti ešte chodiť nedá /na to je ešte časúúú...ešte si užijete, nič vám neujde/ a ani veľmi nie je kedy, lebo ešte potrebujú väčšinou počas dňa spať už okolo tej 11 h. Takže tak to detské ihrisko, nejaká prechádzka po okolí a to je pre nich veľký výlet, lebo takéto maličké detičky sa ešte pristavujú pri každom kvietku, každom psovi, pri každom záhradníkovi, takže aj krátka trasa ešte trvá s nimi dlho. Niekto chodí na plávanie pre takéto detičky, niekto do hudobnej školy yamaha, kto má aké možnosti a samozrejme kto má aké dieťa. Detičky sú rôzne. Niektorým netreba ešte v tomto veku veľa podnetov, dôležitý je pre ne pevný režim dňa. My sme sa hrali s plastelínou, navliekali goráliky, hrali sme sa s magnetickými puzzle, hríbiky sme vkladali, jednoduché skladačky sme skladali http://predskolak.eu/zdravie-a-vyziva/3587-3d-p...
http://predskolak.eu/drevene-hracky/1411-puzzle... labyrintom sa bavkali http://kreativne-hracky.plysaci.sk/woody-motori...
http://kreativne-hracky.plysaci.sk/woody-vklada...
....v staršej diskusii nájdeš toho viac ....hrali sme sa s kameňmi, s pieskom, s vodou /len také prelievanie z nádobky do nádobky/ a hlavne veľa pesničiek, riekaniek, pohybových riekaniek a rozprávať, rozprávať - obrázkové knižky rôzne, na trhu sú magnetické knižky, zvukové knižky, knižky na rozvoj zmyslov /dotyku .../.... a hlavne tú reč treba v tomto veku rozvíjať ...pomáhajú rôzne knižky, kde sa dá ku obrázkom veľa rozprávať ...hrať sa doma s čerstvou zeleninou, ovocím, s múkou, soľou, cukrom, s bylinkami - rozprávať o tom, chytať, presýpať, ochutnávať...http://www.martinus.sk/?uItem=71235
http://www.martinus.sk/?uItem=102956
http://www.martinus.sk/?uItem=100697
@rebecca2006 veľká paradajka, malá paradajka, mäkká paradajka, tvrdá paradajka, zelená paprika, žltý citrón, oranžový melón, na stole jahoda, pod stolom čerešňa, vedľa misky jahoda, za miskou jahoda...
ešte ma napadli prstové farby /ale to skôr v zime/ teraz stačí miska rôzneho ovocia - dieťa si to rozmačká a má farebné prsty, robí rôzne odtlačky .... ovoniava, ochutnáva...sladké, kyslé...komentuje svoje objavy ....a tým sa veľa učí...ku tomu si vypočuje nejakú riekanku o jahode...či rozprávku kratučkú....
@rebecca2006 V jednom článku v časopise Mama a ja radia, aby dieťa doma pri každej príležitosti lepilo známky. Zastávam názor, že známky sú cenina a trojročné dieťa ešte môže známku natrhnúť a poškodiť, radšej by som kúpila nejaký zošit s nálepkami:
http://www.martinus.sk/?uItem=93845
Teraz dostať veľa rôznych pracovných zošitov s nálepkami a naozaj kým sa to dieťatko naučí jemne chytiť tú nálepku do ručičky, tak aj roztrhá niekoľko.
@rebecca2006 a so samostatnosťou si naozaj nemusíš robiť starosti. Takéto malé detičky ešte obliekajú učiteľky v mnohých škôlkach /moje dieťa bolo samostatné pred škôlkou a v škôlke spohodlnelo/. Keď sme boli doma, tak som kupovala oblečenie na gombíky - kvôli rozvoju motoriky a potom už do škôlky veru len jednoduché obliekanie - zips či len cez hlavu...
@evabb35 ďakujem, všetko poprečitujem 🙂

@anjelicek26 aj nas bude v skolke velmi dlho...asi od 9 do 18:30, mozno 19:00, co je tiez aj 10 hodin..uz teraz ma z toho trasie..ale tiez sa nam inak neda kvoli praci...