icon

Začíname so škôlkou od septembra 2012

babu9
3. apr 2012

Ahojte maminky, ja viem, že je tu toho už dosť popísané, ale bola by som rada, keby sme sa tu stretli maminky detičiek, ktoré idú do škôlky od septembra 2012 aby sme si tu mohli pokecať o radostiach a starostiach našich škôlkárov 🙂 alebo len tak keď nám bude dlho 😉....teším sa na vás 🙂

ani3012
14. aug 2012

ahojte ! tuším som tu jediná s malou,čo sa teší 😀
myslím,že prvý deň budú mať všetky v pohode,väčšinou ten druhý deň je horší ako ten prvý...decká už vedia do čoho idú .-p
takže prvý deň OK ale neviem ako bude reagovať na ďalšie dni aj keď sa jej v kolektíve páči....
rodičovské sme nemali....vy áno? teda okrem @babu9 😉

sara07
17. aug 2012

u nás rodičko ešte len bude,,,tak som fakt zvedavá..dostali sme aj zoznam čo nám treba...tak máme časť len....dilemu štátna alebo súkromná máme za sebou, boli sme 3x v súkromnej na 3 hod ked som si potrebovala niečo vybaviť a nechcela malého so sebou tahať....na nočník ho neposadili ani raz, plienku mu až raz vymenili,jedlo im vozia a ohrievajú v mikrovlnke ...........neviem čo som zahliadla tak € čo za to chceli to nemalo.........a nejak teda toho nezjedol inak je jedák, na dovolenke alebo nášteve nemal problém, že to nie je od maminy tam problém nie je...........takže pekne štátna kde majú vlastnú kuchynu,jedálny lístok čo som čekla je v pohode.............
😀 😀 tak hádam to zvládeme zdravý a živý ten nástup 😀 😀

m.i.r.i
17. aug 2012

my mame doniest len papucky, pyzamko a nejake nahradne oblecko na prezlecenie...inak nic..asi co skolka to inak...

jastrab
20. aug 2012

Ahoj, viete mi poradit? Dieta nastupuje do skolky ako 2 3/4 rocne, ja este do prace nejdem (kvoli adaptacnemu procesu), ako je to s rodicovskym prispevkom? Mam nan narok az do dovrsenia 3 rokov? Vdaka!
ps: my sa do skolky tesime - aj dieta, aj rodicia 😉

dm1
20. aug 2012

@jastrab ano mas narok na rodicovsky az do dovrsenia 3 roku dietata. Aj nas isiel v takom veku do skolky a narok mas ci ides alebo nejdes do prace

vevuska1
20. aug 2012

ahojte, tak sa pridavame k vam, tiez v septembri nastupuje dcerka do skolky 🙂 mala sa tam strasne tesi, keby mohla, tak by tam isla hadam aj dnes, len neviem ci si uvedomuje, ze tam bude cely den bez nas, aj ked sa jej to snazime vysvetlit, ze bude bez maminky a tatinka. ked nas prijali do skolky tak sme mali take male rodicovske stretnutie a zobrali sme ju so sebou a jej sa hed zapacilo, hned sa zacala hrat a ked sme odchadzali domov tak z najvacsim revom, ale to skor brala ako ked ideme do detskeho kutiku 🙂 🙂 akze som zvedava ako nakoniec bude a este k tomu akurat teraz ocakavame kazdu chvilku prirastok, tak ci to nebude horsie
inak som sa chcela spytat ci ste dostali nejaky zoznam veci co treba do skolky nosit, papucky a pyzamko je asi samozrejme, ale ci aj nieco na prezlecenie alebo hygienicke pomocky, ako napr. mydlo alebo zubna pasta, neviem co malej vsetko zbalit 🙂

jastrab
20. aug 2012

@dm1 Dakujem, dostavam rozdielne informacie z kazdej strany...Ja sa chcem vratit do prace skor, ale mala sa ma adaptovat a v skolke mi hovorili, ze to moze trvat 2-4 tyzdne, preto pracu zatial odkladam a preto som dceru vlastne chcela umiestnit do skolky este pred 3. rokom - aby moj nastup do prace nebol v znameni stresov z adaptacneho procesu v skolke

jastrab
20. aug 2012

@vevuska1 My mame v zozname od papuciek, pyzamka, nahradneho oblecenia, uteraka s uskom aj tekute mydlo, WC papier, caj porcovany, hygienicke vreckovky...
Ozaj a dava sa nieco v 1. den skolky p. ucitelke (ako ked sme my chodili s karafiatom 😎 ? Ci je to uz prezitok a ja si moc pamatam?

dm1
20. aug 2012

@jastrab my sme mali na adaptaciu len tyzden lebo som uz musela do prace ale maly to zvladal skvele isiel rovno na cely den. prvy den sice plackal ale hned povedal ze zajtra ide opat a do skolky sa tesil za ten tyzden uz to bolo v pohode uplne. Mal ale vyhodu ze isiel v januari ked uz boli ostatne deti vyplakane 😝 lebo vela deti zacne plakat az potom ked vidi plakat ostatne deticky v satni.

lenkove
20. aug 2012

Ahojte, my máme doniesť pyžamko a papučky - zvyšok sa dozvieme v škôlke...
Ja už štvrtý mesiac pracujem, malá je s babičkami. Nie je to pre ňu isto ideál (strieda si ju raz jedna - raz druhá), ešte raz by som sa na to nenechala presvedčiť a radšej si zaplatila pestúnku - medzi nami. Dcérka sa do škôlky strašne tešila, kým som nešla do práce. Potom si spojila, čo to znamená a ráno mám už teraz plače, nechoď preč, maminka. Ja chcem byť s tebou 😔 Však dnes nejdeš do robotky, atď... Prvý mesiac bez nej bol strašne ťažký, teraz je to o čosi lepšie... Ja dúfam, že sa jej v škôlke (štátnej) bude páčiť.. že ju dajú do triedy k dobrej učiteľke.. že bude v triede s nejakým dieťatkom, čo pozná... a tak.. Moja Prďolka maličká, dúfam, že to zvládne a bude v pohode. Je jej prvý ozajstný krok do vlastného života 😔
Rada by som tie prvé dni bola s ňou, ale nedá sa - ja mám v septembri najviac práce - aj dve dlhé služobky, ešte sa aj sťahujeme.. To bude zmien neúrekom. :(

lenkove
20. aug 2012

A keď čítam tie vaše príbehy o rozlúčkach s maminkami, tak asi bude dcérku vodiť do škôlky tatinko 😝

vevuska1
20. aug 2012

@jastrab nooo to som nepocula teda, ze este aj caj by sa mal nosit, nasa mala teda taketo vobec nepije, tak dufam, ze ju nechaju it iba vodu 🙂 ona vobec nechc ziadne caje ani sladke malinovky, malokedy si da nieco take, od smadu vzdy pyta vodu. no uvidim co nam povedia v skolke, my by sme mali ist prvy den iba na nejake dve hodky potom dalsi den na cele doobedie a tusim az potom tam aj spat bude, tak hadam nam prvy den povedia co a ako treba, aj ked bohvie ci ja stihnem ten jej velky den v skolke, kedze akurat na 29 augusta mam termin porodu 😖

vevuska1
20. aug 2012

ja som tiez strasne zvedava ako to budeme zvladat, mala je zvyknuta byt aj bez nas, ale to je s babkou a s dedkom a kludne bez nas vydrzi aj 4 dni 🙂 a keby mohla tak snad aj dlhsie, ale to je ine lebo babka a dedko ju rozmaznavaju iba, to ju v skolke nikto nebude 😝 tak jej vysvetlujem, ze aj posluchat treba a nie sa len hrajkat. ja sa skor bojim ako tam bude papavat 😒 ona ani doma nie je bohvie aky papkac a v skolke toho asi ani moc nepoje a hlavne este nevie vsetko sama spapat, vela jedal jej davame este my 😒

jastrab
20. aug 2012

Nam dali zoznam v skolke, ked sme boli na "rodicovskom zdruzeni", tiez som hladela ako puk 😕

mima595
20. aug 2012

@jastrab - ja este davam....predsa je to pre deti taky "zazitok"..že je to nieco nove..tak davaju kvety, ale nezabudni, že kvety 2, lebo ucitelky su v 1. triede 2

baruskah
20. aug 2012

@lenkove u nás bude voziť tatinko, nakoniec sme vybrali škôlu v dedine, kde robí, takže ja pôjdem iba prvý den...aj mi to je celkom luto, že ho neuvidím, ako chodí do škôlky...

susan007
20. aug 2012

@jastrab ahoj a mozes mi pls v skratke napisat co ste sa na tom rodicku dozvedeli? 🙂 my ho nemame vraj iba nejaky zoznam na nastenke pred skolkou...chystam sa tam 🙂

jastrab
21. aug 2012

@susan007 Nam na "rodicku" nadiktovala p. riaditelka zoznam veci, co treba priniest, hovorila o administrativnych formalitach (poplatky, prispevky...), "prevadzke" skolky (dokedy treba dieta odhlasit zo stravy, kam treba zavolat, po akej dobe nepritomnosti treba doniest lekarske potvrdenia ai.) a psychologickych veciach (ako mame dietatu vysvetlit nastup do skolky a pod.) - dokonca sme mali aj 2 adaptacne hodiny, na kt. sa deti hrali vo svojej buducej triede...len zvlastne bolo, ze toto vsetko sme mali uz v polovici aprila a boli tam aj rodicia, ktorych deti nastupuju do MS az v januari...chvalabohu som si pisala poznamky ako na VS 😀

moonlightka
21. aug 2012

Ahojte davate deti do skolky na cely den, alebo len na pol dna?

jastrab
21. aug 2012

Na cely den, len musime absolvovat adaptacny proces...

m.i.r.i
21. aug 2012

my na cely den

mj28
21. aug 2012

my tiez na cely den 😉

susan007
22. aug 2012

ozaj kočky uz sa to tu iste pisalo...ale co vedia vasi drobci uz sami robit? vedia sa sami obut resp obliect? a papat? 🙂 moja je v tomto trosku leniva tak dufam ze deticky v skolke ju budu inspirovat 🙂)

lia09
22. aug 2012

@susan007 tak moja sa napapat vie uz velmi davno,ale obliekat veru vobec.Este ani topanku si nevie vyzut,nie to este obut.Jedine co vie,ked ma teplaky a nohavicky,to si stiahne.Tazsie je vytiahnut hore.Tak dufam ze bude ucitelky pomahat
@moonlightka inak my davame len na 4hodiny.Ja este nemam pracu,takze to neriesim

jaruska74
22. aug 2012

My davame dcerku doskolky ako 2 a pol rocnu, ze vraj budu cela trieda takych malych deti, myslite si ze budu mat adaptacny tyzden,alebo aspon par dni?ci to hned od prveho dna budu cely den v skolke? asi sa pojdem buduci tyzden innformovat.....

ataduk
22. aug 2012

@jaruska74 Ja si myslim, ze to zalezi od teba. Bud ju tam nechas len na doobedie aleno na cely den. Nase p.uc. vzdy odporucili hned od zaciatku cely den, dieta si zvykne. Inak ta bude cakat vzdy na obed. Ja mam dve deti - obidve isli do skolkjy ako 2,5r. Zo začiatku tam bol syn cely den, ale byval chory. Dcera nastupuje v septembri.

m.i.r.i
22. aug 2012

@susan007 nas sa tiez nevie obliekat ani vyzliekat, nejavi najmensi zaujem..a s jedenim limitovane - je sam ryzu, cestoviny, maso, vyzivy, jogurty atd..take tuhe..ale polievka este nie, to by mal aj na hlave, musim ho krmit..napichuje si slusne aj vidlickou, ale ked mu nejde, tak zuri, pripadne zacne rukami...si aj hovorim, ze co si tie ucitelky pomyslia, ze ho neviem naucit stolovaniu..ale hadam su tam na to zvyknute..a nieco sa to dieta nauci aj tam
@jaruska74 len sa opytaj, lebo to ma kazda skolka inak...niektore adaptacne tyzdne maju a podporuju, ine ich maju len zo zakona, ale odporucia nerobit..,my na ziadnu adaptaciu nejdeme napriklad

susan007
22. aug 2012

tak dufam veru ze sa to drobci rychlo naucia 🙂)

eviki
23. aug 2012

Ahoj mamicky, nemala som cas priest si celu tuto diskusiu, tak dufam, ze nekladiem otazku, ktora sa uz preberala, ale my sa tiez chystame do skolky. Zacne to uz tusim nieco o tyzden 😅 , no premyslam, ci sa nieco nosi ucitelka prvy den. Kvety, bomboniery, ako kedysi. V skolach to stale funguje, ale teda neviem ako v skolkach. Nech si nespravime hanbu 😖

ekka
23. aug 2012

@eviki ja som sa na toto špeciálne pýtala mamičiek starších detí a veru sa ešte stále nosí, alebo kvietok (jeden stačí, lebo my máme v prvej triede až 3 učitelky) alebo, že dajakú čokoládu.

Ja osobne asi kúpim kvety, lebo naša malá stále vonku trhá kvety a rozdáva, tak nech má radosť, že može dať aj pani učitelke