Začíname so škôlkou od septembra 2012
Ahojte maminky, ja viem, že je tu toho už dosť popísané, ale bola by som rada, keby sme sa tu stretli maminky detičiek, ktoré idú do škôlky od septembra 2012 aby sme si tu mohli pokecať o radostiach a starostiach našich škôlkárov 🙂 alebo len tak keď nám bude dlho 😉....teším sa na vás 🙂
ja som ju dokonca dala do skolky len preto,lebo strasne chcela byt s detmi.Ked sme boli na ihrisku,ani priblizit som sa nemohla lebo namna zarevala ze chod preeeec.Tak som si myslela,ze bude dobre.Ale dneska uz hovorila,ze nechce deticky.Uz ju to preslo 😒 .Len u nas je horsie aj to,ze tam uplne odmieta zachod.Ked pridem ponu,vycika sa somnou do zachoda,ale ked tam nie som,pocikava sa.Takze este nas nakoniec vyradia kvoli tomu.A keby som toto mala absolvovat este raz neskor,tak hroza.Asi schudnem 10kil tento tyzden.Mam zaludok ja scvrknutu slivku 😅
@rebecca2006 aj my to tak robime.po skolke na zmrzku, na ihrisko..vyberie si co by chcel..zatial to 2 dni fungovalo, neviem co dalej bude
a mne kamaratky ucitelky v skolke hovoria,z e 90% potrebuje 2 mesiace si odplakat..ze je iba male percento deticiek, ktore to neprejde ani potom a placu aj cely rok..ze niektore placu napriklad kazdy pondelok a po kazdom sviatku ci prazdninach, inak nie...ze vacsinu ale utisia v priebehu par minut, proste placu len rano...potom je len to male percento co je nezrele asi, ze placu vkuse, nechcu jest, ani po 2 mesiacoch sa to nezmeni...ale ze mame proste 2 mesiace vydrzat, ze potom uvidime tie zmeny...tak dufam teda
Ahojte, aj sa pridám s mojou skúsenosťou zo škôly.
V prvom rade však chcem ukludniť všetky maminky, ktorým detičky plačú zo začiatku, ono je to úplne normálne a vraj je to lepší prípad , ako keď dieťa zo začiatku neplače 😉, to sú slová učiteĺky zo škôlky. Moja staršia dcéra pri nástupe do škôlky / mala 3 roky / neplakala, prvé dni sa tam veľmi tešila a ja celá natešená som obvolala všetky kamošky, že ako my super zvládame škôlku 😢. Ale potom prišiel zlom a 2 mesiace sme sa trápili každé ráno...bolenie bruška...plač, no katastrofa. Ale potom to bolo OK, zvykla si. No a deti ktoré tam plakali na začiatku, tak po tých zhruba 2 týždňoch si zvykli a boli v pohode.
Syn teraz tiež nastúpil, ale on to tam pozná, lebo chodil so mnou občas po staršiu do škôlky, takže sa tešil. Zatiaľ neplače ani on, je iba na doobedu. No uvidíme čo bude ďalej, či taký istý scenár ako pri strašej..... On je na mňa omnhoho viacej naviazaný , ešte som od neho nebola preč viac ako na 4 hodiny.
Držím vám všetkým palce, tie začiatky sú ťažké pre maminky, ke´d detičky plačú, treba len vydržať 😝
ahojte dievcata,tiez sa pridavam do klubu utrapenych mamiciek novych skolkarov,vidim,ze v podstate sme na tom viac menej vsetky rovnako,teda nase deticky,tiez mi srdce trha z hrude ,ked mi uz beru maleho placuceho do triedy,je to pre maminku velmi emotivne,predsa len,boli sme s nimi od narodenia 24 hodin denne az doteraz,je tam velmi velka citova vazba a o to tazsie je, ked sa to teraz razne meni na niekolko hodinove odlucenie medzi nami ,no musime to my aj nase deticky so zatatymi zubami prekonat a casom sa to povoli a uz bude dobre,len im nesmieme dat pocitit smutok od nas ,musime nase slniecka pomojkat a motivovat k novemu kolektivu a prostrediu,ze sa tam nakoniec budu velmi tesit,prajme si teda navzajom vela sil a pozitivnej energie a nech sa nasim chrobacikom dobre dari,milujeme vas srdiecka nase malinke 😎 🙂 😎 🙂
@svatava74 ahoj my chodime od 20. augusta do (waldorfskej) skolky, kde si este do juna brali jedlo od statnej skolky, ale stale sa zvysovala cena a velky nepomer co sa kvality aj kvantity tyka / jedna palacinka na dieta, dve mini tvarohove gulky, presladene slane jedla../ tak sa rozhodli varit si sami, takze od ranajok po olovrant viem,ze sa tam jedia same zdrave kvalitne veci niektore v bio kvalite a aj spominane potraviny, ktore pouzivas aj ty doma 🙂 mlieko pouzivaju len vynimocne do varenia, pije sa len voda a nesladeny caj, popripade ciste kysle mlieko. v zimnych mesiacoch ziadne jogurty.ono je to o pristupe v statnej skolke necakaj tam zazraky , tam sa jedlo vypocitava na kalorie a riadia sa zastaralych noriem. este by som rada spomenut, ze strava v Kosiciach pre plny mesiac vyjde pre dieta takmer 40 eur , nas v skolke to bude stat menej aj ked sme radeni do "sukromnej"..ked rano prideme do skolky, hoc sme ranajkovali, vzdy nas caka cerstve zahradne ovocie na stole.
@vivianna to je tými 4 rokmi.... emočne je niekde inde.... trojročiaci sú ešte maličkí 🙂
uz len hodinka a cupitam do skolky.Ale vzdy pred skolkou ma zacne boliet brucho,ze co sa to znova dozviem.urcite ma ale bude cakat mokre gatuse v skrinke 😒
@monnaa není ten ranný plač spôsobený tým, že dieťa nie je zrelé do škôlky? alebo je to len dané tou zmenou v ich živote? podľa mňa odluka od mamy musí byť pre deti hrozná zmena- šok. Pravdepodobne pracuješ v škôlke, môžem sa ťa opýtať aký je tvoj názor na správny vek dieťaťa pre nástup do škôlky, môj malý má 2 roky a 5 mes, podľa mňa na jasle je už veľký, len neviem či na škôlku nie je zasa malý. Do škôlky som ho musela dať v septembri, inač by mi ho v priebehu roka nezobrali.
@lia09 netráp sa, aj mňa minimálne jedny mrké počkajú, a to sme pol roka bez plienky. Ale vraj sa mu nepáči záchodík 😝
@bea1971 Preto s ním ja nedokážem ísť rán a vodí ho tata... Kým si nezvykne... Určite by sa ma držal jak repíč a trhali ho odomňa násilím... A to ja by som nemohla tak odísť... Takto ráno, po tom, čo mu dám raňajky, z domu odídem, oni dvaja sa oblečú, odvezú do škôlky a ja už len čakám na telefonát, že "ok sme to zvládli, žiadny cirkus nebol"
@zajaciq my mame vlastne jaslicky a varime si same....a kedze tam mam aj vlastneho syna po transfuzii, cely jedalny listok mam prisposobeny tomu, aby nasi drobci boli o.k. ale o rok o 2 budem riesit statnu MS a dufam, ze sa mi podari po tolkych rokoch v skolstve a s mojim vzdelanim vyvolat na prislusnych uradoch aspon snahu po zmenach v normach stravovania.....lebo strava lieci....a aj ked maly uz ako 1,5 rocny ovladal 12-15 basniciek atd....rozpraval v suvetiach a proste sme alergici a mame laryngitidu kazdy mesiac atd.....cize ....ak sa to da - cize lepsia strava- v jednej statne MS v jednej nemenovanej dedine velmi blizko Ba, snad sa to bude dat aj v inych MS 🙂
@lia09 no my to mame zatial na par mesiacov este zariadene, lebo nas maly bude mat 3 roky vo februari a manzel je na rodicovskej..a ostava az do toho februara..teda teraz bude doma prave na to, ked bude treba maleho kvoli chorobe nechat doma..co bude uz potom to neviem, asi OCRky, lebo manzel pojde do prace a on bude musiet zarezavat nie zas si bravat volno..tak nastupim na marodky ja..ale dali sme si tych 5 mesiacov takych na to, aby sme vychytali tie prve choroby viacmenej bez stresu co a ako..
baby aj u nas mierne zhorsenie. dnes bol 4.krat. prvy den ze trosku plakal, druhy vobec, vcera ze asi minutku a dnes ze tiez nie, Ale dnes rano uz nechcel ist. Hovoril mi, ze maminka Nie do prace!
tak snad sa to nebude len zhorsovat, ale potom zase aj zlepsovat, ked si deticky najdu kamaratov, zvyknu si.. 😉
@stefi76 , ja nie som učiteľka v škôlke , mám úplne iné povolanie 🙂 , no teraz si čítam ten môj príspevok, asi to tam tak fakt vyznelo. Ale ja som to dosť riešila pred 3 rokmi, keď mi dcérka strašne ráno plakávala / držala sa ma ako kliešť, učiteľky mi ju vyslovene museli vytrhávať z rúk :( /, tak vtedy som to konzultovala s viacerymi učiteľkami.
Čo sa týka tej vyzretosti na škôlku, no neviem....ale u nás to určite neplatí, že "nevyzreté "dieťa plače a " vyzreté " nie. Totižto dcéra bola velmi šikovná, v mnohých veciach popredu oproti rovesníkom, od jej 1,5 roku som už robila a ona bola bezo mňa zvyknutá byť cez deň s babkou. no a plakala. Zase syn je pozadu oproti rovesníkom / neskoro začal chodiť, ešte poriadne nerozpráva a tak / , bola som s ním doma non stop 3 roky, ešte je aj kojený , a on to zase zvláda / zatiaľ /
Neviem aký je správny vek pre nástup do škôlky, píše sa že 3 - 3,5 roka. Ty nemáš možnosť dať synčeka do škôlky pre 2- ročné deti ? Lebo u nás je taká škôlka, deti tam môžu mať aj plienky.
Inak ja celkovo som so škôlkou veľmi spokojná, deti to posúva vpred, strašne veľa sa tam naučia. ja by som doma s nimi nevedela tak kreatívne pracovať
@zajaciq to znie super..som naozaj zvedava kedy sa v tomto smere nieco zmeni..ale zas, ja sa sama cudujem, ze napriklad v dedine u nas, kde som chcela dat maleho do skolky, tam tu hroznu stravu absolutne nik neriesi..teda vobec nikomu tam nic nevadi, to len ja som bola nespokojna..tam vsetky deti bezne to iste jedia doma, rocne deti vidis zamazane od cokolady az po usi ( nas 2.5 rocny zatial nevie ani co to je), po odchode zo skolky smeruju mamicky s detmi do obchodu a kupuju im lizatka a cokolady za to, ze tam vydrzali, idu spolu na hranolky s majonezou atd..mne sa jezia chlpy..a tak v skolke je pre nich vsetko fajn..na navsteve u susedky s 2 rocnym dietatom nas bezne ponukaju langosmi s tatarkou a syrom, na oslave 3 narodenin susedkinej dcery sa podaval taky mastny bravcovy gulasisko ze az..a tie deti male to vsetky jedli..takze ja som vedela, ze pre mna je to boj proti veternym mlynom, lebo za cudaka som ja a vsetci su spokojni, tak co by skolka nieco menila, vsak ano..☹
@m.i.r.i nas sa skolka tyka az o rok, uz teraz mam z toho neurozu 😒 a citam vas, mamicky cerstvych skolkarov ...ked vidim tie jedalne listky, skutocne nechapem, tie zostali znalostne niekde v 70-80tych rokoch minuleho storocia...ved uz sa toho tolko vie o zdravej zivotosprave, o tom, ze je to jeden z hlavnych pilierov zdravotneho stavu dietata-a neskor dosp.cloveka...nikto neziada aby boli jedalne listky veganske, vegetarianske ci makrobioticke, alebo z bio potravin...ale preco tam nie je celozrnne pecivo, cerstve ovocie, kopec surovejzeleniny, zeleninove jedla...som presvedcena, ze vacsina rodicov by radsej aj nieco priplatila, aby mala istotu, ze dieta sa stravuje v ramci poznatkov co najzdravsie,,,
Ahojte, no dnešok dopadol o niečo lepšie ako tie predchádzajúce dni. Už keď som išla pre malého neplakal, no to bol pokrok a učiteľka hovorila, že to bolo lepšie ako včera a aj niečo papal 🙂 takže mierne zlepšenie, ale nechcem to zakríknuť, lebo ešte stále hovorí, že nechce do skôlky, takže uvidíme zajtra, ráno cirkus určite bude :(
@lulana79 ja si ho sikujem sama do skolky,muz je aj tak na tyzdnovkach,ale aj keby bol doma,musim s malym ist ja,lebo chcem,bola by som ako na ihlach,viem ,srdce mi trha ,ked ho uz vezmu a place ,ale musim to prekonat,nic sa neda robit,casom bude lepsie,moj anjelicek najdrahsi je to 🙂
Ahojte baby, poprosim o radu .... maly je začlenený do triedy 2-3rocnych ... on ma uz 3,je to taky živel,je dost smely,kecalek,ovlada basnicky,farby,pozna kazde auto(značku),je samostatny co sa tyka hygieny,stravovania,obliekania .... no moj problem je v tom,ze ako 3rocny je tam sam 😒 ostatne deticky su dvojrocne a len traja z nich budu mat v najblizsej dobe tri .... niektore (vacsina) z deti nevedia rozpravat -len take hatlaniny,krmia ich ucitelky,prezliekaju ich ucitelky ... myslite ze ho mam prelozit do inej triedy (je este trieda 3-4rocne) ??? no neviem ci sa to vobec da .... ale mam pocit ze ak tam ostane,tak ho to posunie o nejaky ten krok spat .... dnes som sa to pytala na to aj jeho ucitelky a ona mi povedala,ze nieeee vobec to nebude prenho krok spat ....ale zas preco by mal byt on tym ťahuňom.... inej ucitelky -znamej som sa pytala a ta mi povedala,ze nechape preco ho tam dali ... tymto prispevkom nechcem aby ste si mysleli ze ho vychvalujem to niee,len by som chcela poprosit o radu,ako by ste to riesili vy... viem ze je tam len 3 dni ( s toho 2 mi zacal maznavo rozpravat presne ako mensie deticky) a mozno treba pockat ... neviem 😒
@veve39 ja som strasne nestastna z toho, co ma moja dcera v skolke v jedalnicku, absolutne ziadne ovocie, zelenia ze kusok papriky rano k chlebiku a aj to raz za tyzden, kedy ma stihat to ovocie, ked tam bude chodit na cely den?:( keby bola moznost si to priplatit, ale neviem, ci je...
@mj28 ani podla mna to neni dobre, my zas mame opacny problem, sme medzi starsimi detickami, ale to je mozno aj ten lepsi pripad, urcite sa na to popytaj....
my sme zaciatocnici, mame 3.5roka a sme rovno druhaci
a k tej strave este, ako si to dieta ma vylepsovat imunitu aby nebolo tak casto v skolke chore, ked tam v tom jedle nema abolutne ziadne vitaminy?co uz jej pomoce vianocka s maslom, gulas, alebo chrenova omacka s knedlou,alebo rezance s kakaom?
ja sa ozvem na rodicku kvoli tomu, ale ci mi to pomoze....asi prd makovy
@nefertitka ved to, nas to caka az o rok, neverim ze sa to zmeni,,,,tie normy asi sleduju len pocty kalorii a idu s poznatkami spred 30rokov, kedy ma dieta prijat potrebne mnozstva surovej zeleniny a ovocia ? Ovocie sa nema konzumovat vo vecernych hodinach....zadarmo nic nie je, som presvedcena, ze vacsina rodicov by cerstve ovocie a zeleninu, aj viacej vlakniny v strave rada priplatila...
@veve39 no ved, a ani si to neviem predstavit, ze dieta moje tu mas, dohanaj na veceru svoju davku vitaminov...:( neviem co robit, ale fakt mi to dost vadi, no a na sukromnu skolku nemame 😒
Chcem sa opytat mamiciek, ktorym deticky velmi placu od nastupu do skolky, ci Vam deticky v skolke aj spinkaju aj papaju. Moja mala od pondelka v skolke nezjedla ani susto a nespinkala. Domov ideme hladni, unaveni a frustrovani. Co sa tej stravy tyka , nemyslim, ze v skolke sa nejako katastrofalne vyvara. Moje dieta je od roka problematicke s jedenim, takze sme radi , ze nieco vobec zje. Inac ten prechod do skolky je deprimujuci ako pre matku, tak aj pre dieta. Ja placem doma treti den a mam absolutne naruseny rezim dna a pocit prazdnoty a smutku.
@trogir ahoj, v pondelok som tam malého nechala s tým pocitom že to asi zvládne lebo vbehol do triedy, hneď si zobral hračky a so mnou sa ani rozlúčiť nechcel, tak som odtiaľ odkračala so slzami v očiach že po neho pred obedom prídem. Keď som prišla tak bol uplakaný a učiteľka mi hovorila že skoro celé doobedie preplakal. V utorok tiež plakal a tak mi riaditeľka navrhla aby som s ním bola aj ja. Dnes som s ním išla na dve hodiny, trochu aj plakal ale potom v pohode sa s deťmi hral. On sa do škôlky aj teší a doma rozpráva ako sa hrali, spievali...a že ráno zase pôjde. Dnes sme sa s riaditeľkou zase dohodli že ešte pár dní prídeme na dve hodiny a potom na pol dňa. Ešte mi navrhla aby ho preradili medzi staršie deti (od 3-4r.) lebo tie neplaču 🙂 teraz je s deťmi od 2 do 3 rokov a v jeho triede všetky plačú 🙂
@lia09 aha, no jasne..no u nas staci v ten den nahlasit do 8:30 ze nepride a odhlasia ho zo stravy..takze pohoda..rano sme zavolali a koniec..potvrdenie od lekara netreba, skolka nie je povinna ako skola..tam je na tebe ci dieta pride alebo nie..potvrdenie od lekara podla mojich vedomosti sa vyzaduje skor po navrate do skolky z marodky, ze je dieta uz zdrave...lebo chore ti ho nemusia prevziat a mamicky casto zavadzaju...
@nefertitka my sme v sukromnej a jedalnicek nie je tiez bohvieaky...oproti beznym skolkam ozaj aspon nie su sirupove sladke vody ani sladke caje a maju 2x do dna ovocie..a to viem ze maju...len to je tak, ked som sa spytala, ci maly jedol nejake ovocie, tak ucitelka vedela len to, ze to tam polozili a ze vsetko zmizlo..ale ktore deti to pojedli uz nevie..lebo ovocie mavaju na desiatu a olovrant...a to im tam nakrajaju, naporcuju a neriesia asi kto to naozaj zje..takze ktovie..my sme teda zacali mu davat ovocie na ranajky, na desiatu prvu v skolke ma aj tak chlieb s niecim, tak ovocie dostane doma a potom ked pre neho 4 ideme tak mame so sebou tiez nieco...a dnes uz chory ostal doma tak mal dietnu stravu🙂

my sme dnes nesli..v noci sa maly zacal budit ze ho boli hrdlo a v asi 2h intervaloch sme plakali a budili sa..musela som mu dat aspon sirup...hrdlo ma cervene, ale teraz uz je nejako celkom fajn..ja som to cakala, lebo tam na neho nik nedozrie, lietal tam ako blazon, skakal na trampoline, spotil sa neskutocne..ked sme pre neho prisli, tak bol cely mokry, tricko, vlasky a do neho liali studenu vodu...a na hlave ziadna ciapka, pritom v skrine mal siltovku aj klobuk...uz sme cakali, ze to neskonci dobre..a uz ucitelka hovorila, ze viac kychal a pytal sa viac cikat, to je u neho hned prejav ked sa nieco blizi..tak noc bola zla..nechala som ho dnes doma..ale teraz mu nic nie je...nekasle, nesopli, nema teploty, na hrdlo sa uz nestazuje..tak dufam, ze to bude len chvilkove, ze ho trosku bolelo hrdlo ked mu dali tu studenu vodu a tak, ze nechyti nejaky zapal pluc..asi ho necham doma aj zajtra a uvidim ci uz bude v noci ok a v piatok pojde...z toho som uplne vytocena, ze tam proste ucitelky nemaju sancu dozriet na to, ci deti nie su velmi spotene, ci maju ciapky, ci dodrziavaju pitny rezim...asi sa to pri tolkych detoch ani fyzicky neda zvladnut, ale zas nas maly je vichor, on na ten trampoline dokaze byt kym nezacne kaslat a nie je totalne spoteny, jasne, ze pre ucitelky je lahsie ho tam nechat skakat ako riesit ,ze on zacne trucovat, ze chce a ze bude plakat alebo co..jooj..zlostna som...po 2 dnoch sme uz doma☹