Začíname so škôlkou od septembra 2012
Ahojte maminky, ja viem, že je tu toho už dosť popísané, ale bola by som rada, keby sme sa tu stretli maminky detičiek, ktoré idú do škôlky od septembra 2012 aby sme si tu mohli pokecať o radostiach a starostiach našich škôlkárov 🙂 alebo len tak keď nám bude dlho 😉....teším sa na vás 🙂
@m.zuzanka ahoj, ak ti môžem poradiť, tak ho nepreraďuj medzi staršie deti. O rok alebo o dva ho dajú zas medzi rovesníkov a bude si musieť zvykať na nové deti, nové učiteľky. Moja Lea nastúpila minulý rok, mala 2 roky 4 mesiace, takže išla medzi trojročných. Dlho trvalo než si zvykla, aj kvôli chorobám, potom si našla kamarátky a bola tam rada. Teraz celé prázdniny hovorila, že už nechce ísť do škôlky, no po ceste hneď v prvý deň stretávala kámošky, zdravila ich, vykrikovala po nich, začala sa tešiť. Prišli sme do škôlky,pozriem zoznam a ju preradili do inej triedy, medzi rovesníkov. Chúdiatko každý deň plače, že chce ísť do starej triedy za kamarátkami. Aj som ju chcela preradiť, ale asi bude lepšie, ak zostane v novej triede. Bude s nimi celú škôlku a nastúpia spolu do školy. Ak by ju dali teraz do starej triedy, tak na budúci rok oni už pôjdu do predškolskej, takže Lea by musela ísť medzi mladšie deti. Tak nech si radšej teraz rýchlo zvykne, potom by to bolo možno horšie.
V podstate stále neviem, či ju nemám preradiť do starej triedy, je mi jej hrozne ľúto, každý deň si to odplačem. A to som si myslela, že sme si to odplakali už minulý rok.
Myslím, že tvoj malý si postupne zvykne, neboj. A bude s týmito deťmi celú škôlku a nastúpia možno aj do školy spolu. Potom by sa zbytočne zas trápil. A ty samozrejme s ním.
Ahojte dievcence chceli by som vediet vás názor dcérka začala chodit do skolky ale ako 3,5 ročná od pondelka veľmi sa tešila prvé dni vôbec neplakala ale dnes uz s placom pýtam sa jej preco place že aj ostatne deti plačú chodí do triedy 2-3 ročných neviem či by nebolo lepšie keby chodila medzi 3-4 ročne aky je vás názor ved podľa veku patrí tam aj ked iba teraz začíname a potom budúci rok mám obavu že ju aj tak preradia a ona uz nebude aj tak v pôvodnom kolektíve ako ste začínali vy v kolkych rokoch a kde Vám zaradili deti dakujem za odpovede lebo neviem či mám ísť s tým za riaditeľkou
@emanka ssuhlasim s tebou.Mne teraz malu tiez dali na prve dva dni k detom,ktore uz rok chodili do skolky.A to moja nema este ani tri.Strasne tam vytrcala.Podla mna rok rozdiel medzi detmi je dost.Takze po dvoch dnoch ucitelka sama navrhla,ze to takto nie je dobre a preradili ju medzi zaciatocnikov.A ja som velmi rada,lebo tu vyzera byt ovela spokojnejsia,su na rovnakej urovni.Je sice pravda,ze rano deti placu,ale to je len docasne.A ja som to brala tak,ze aspon neni sama,ktora place.Za tymi vacsimi detmi sa vobec nepyta,ona tam chudinka sama plakala a bolo jej uplne jedno,ze tie vacsie neplacu.S tym placom sa treba zmierit,to k nastupu do skolky proste patri.Takze ja som jednoznacne zato,ze dieta by malo byt medzi rovesnikmi.Je sice,ze je skoda ze u vas to spravili az po roku.Ale urcite si najde aj tu novych kamaratov,len to chce cas
ahoj, babenky. Ako pokračujete? My tak striedavo oblačno, včera že vraj len sem- tam v škôlke mrnčal, cestou domov mi rozprával, čo robili, čo jedol a atak, keď som sa ho pýtala. Pri mojom príchode do škôlky vyzeral spokojný, učiteľka sa ho opýtala, či bolo dobre, on že áno, a že či príde zajtra, zas áno. Cestoudomov- stavili sme sa na ihrisku a na zmrzke bol v pohode spokojný, veselý, streti sme aj jednu moju kamošku s rovesníkom, tiež škôlkárom začatočnkom, tak jej všetko porozprával, až sa divila, po kom je taký ukecaný. K večeru ale začal kriviť pusinku, že on tam zejtra nepôjde, že chce ostať doma, psotte vyjednávačky, a večer keď s ním MM večeral, tak tomu oc neublžil a v kuse mrnčal, že nechce ísť do škôlky. Strašne sm z toho nešťastní, keď vidíme, aký je strápený. Neviem, možno to bolo preto, že už bol veľmi unavený, k´d som ho dala do postieľky, tak do 5tich minút spal. Aj som si s mužom vavela, že dnes to musíme urobiť tak, aby skôr ležal v postieľke, kým ho neprepadne taká strašná únava. V noci sa zobudil na pišanie, a hneď začal, že chce spať s maminkou a že nechce ísť ráno do škôlky, no, má z toho stres. Ráno šiel v podstate OK, trochu protestoval, hlavne teda vyjednával, ani nie tak reval... NO mám pocit, že tam nie je najšťastnejší ☹ Aako sa správajú vaše detičky doma? Nemám na mysli len to, či plačú, keď ich vedete do škôlky, ale či to riešia aj napríklad večer alebo hneĎ ráno ako sa zobudia.ďakujem
Tak moja zahadne vobec neplace. Len 1 den ked som pre nu prisla tak sa rozplakala ale inac nic. Rano ked ju obliekam rozprava ze nechce ist do skolky ale pri skolkarskej branke sa uz rozbehne, vnutri mi ledva povie cau a uz vali medzi decka. Myslim ze je fajn aspon to ze bola zvyknuta byvat u babky a prababky takze nebola na mna taka naviazana ze by ma musela mat pri sebe cely den. Si neviem predstavit ze by som bola s nou len ja a potom ju supla do skolky bez pripravy. Takto mam pocit ze tam je radsej ako u babiek lebo tam jej robia program, vela hraciek, deti. Minuly rok som sa ju pokusala dat do mestskych jasiel a to bola katastrofa. Dva tyzdne sa tam chudatko trapila az kym som nepovedala dost radsej menej robit ako toto. Nejedla tam absolutne nic, rano zufaly krik a kedykolvek som pre nu prisla som pocula spoza dveri jej plac...stale opakovala maminka priiide maminka priide maminka ma lubi....aj samotne ucitelky priznali ze im tam narieka cele dni a nevedia co s nou...Takze vidim ten rozdiel roka, teraz je na skolku naozaj pripravena
Akurat na mna to akosi dolahlo. Ano robim uz rok ale to bolo tak 2 -3 x do tyzdna..teraz si nejako zacinam uvedomovat ze cele tyzdne spolu nebudeme.
@lia09 no ja dúfam, že si nájde zas kamarátov a bude sa jej tam páčiť. Mne zas Lea pripadá pri týchto nových, rovesníkoch hrozne veľká, vyspelá. Oni vyzerajú ešte ako také bábätká. Odjakživa mala radšej staršie deti, takže jej to minulý rok vyhovovalo. Je možné, že za nimi zaostávala, neviem to posúdiť, nebola som pri nej celý deň. Ale tu mi fakt nepasuje. No snáď sa to zlepší, ale preraďovať ju asi nebudem, nech si zvykne teraz.
Je pravda, že to mali urobiť už dávno, ako u teba, teraz je to dosť bolestivé pre ňu.
Co sa tyka tej stravy tak maju v skolke ovocie kazdy den, celkom zaujmavy jedalnicek, aj dost zeleninovych jedal,jogurty, na pitie voda alebo nesladeny caj..asi tam aj dobre varia lebo mi ucitelky hovoria ze vsetko vzdy poje...
Len nechapem preco podobne jedalnicky nemozu mat aj statne skolky, ja mam pocit ze v tych statnych organizaciach presadit nejaku zmenu je asi poriadny problem. Co chodila tu chvilku do jasiel tak tam bola teda strava ...ranajky, olovrant sladke (stale budto puding s piskotami alebo sladky kolac) obedy take ze gulas (bohove jedlo pre 1 -2 -3 rocnych drobcov) ovocie absolutne ziadne...same bravcove maso na pitie samozrejme sladeny cierny caj
Mna by zaujmalo podla akych noriem to robia ked vsade odporucaju denne cerstvu zeleninu alebo ovocie..tak potom coho sa drzia tie normy? Alebo su to len financne normy ze tolko a tolko mozete minut
@rebecca2006 mne sa zda ze nemoze vecer zaspat..mozno nove dojmy alebo co ako prve dva dni zaspala okolo jedenastej, vcera nieco po desiatej...a to ju davam spat o 9 a zvacsa zachvilu zaspi, cele noci brble zo sna (toto robieva vzdy ked ma rusny den)
U nas je tiez nie do skolky..ale iba rano ked ju obliekam ked uz sme tam tak sa tesi..a tiez vyjednava, neplace chvalabohu
No myslim ze pre decka je to velka zmena a nejde to len tak lahko spracovat. Hlavne ten kolektiv, doteraz boli len samy a mali vsetku pozornost a zrazu kopa deti, uciteliek ...
Ahojte, tak u nas dnes rano 1x padlo, ze nechce ist do skolky, ale potom sa obliekol a isiel 😀 . Vcera maly nechcel ist vecer spat a rano zase vstavat, tak si myslim, ze bol unaveny a chcel spat...uvidime zajtra 😅
@rebecca2006 - nas maly sa doma sprava rovnako ako predtym, ked pride zo skolky tak vacsinou hovori, co tam robili, ako sa hrali, cvicili, co jedli...ale on ma uz 3 3/4 roka, v novembri bude mat 4 tak to berie inak ako 3 rocne deti. Ten skoro rocny rozdiel je citelny...neboj sa, maly si tam najde kamaratov, zvykne si a potom uz bude dobre. Susedkyna mala skoro pol roka kazde rano vyvadzala ked mala ist do skolky (cely dom vedel, kedy chodia do skolky 😀 ) a teraz tam rada chodi, tesi sa tam 🙂. Neboj sa, daj malemu este cas a uvidis, ci si zvykne alebo sa tam trapi 😉
ak ked ste ma tak trosku odignorovali 😀 okrem @nefertitka(dufam ze aj u vas sa to vyriesi aby boli vsetci spokojní),tak sa to uz vyriesilo ... dnes oznamila zastupkyna(drobcova tr.ucitelka) mm, ze ak chceme tak ho mozme prelozit k 3-4 rocnych...ze vcera nadtym uvazovala a ze je pravda ze je ovela zrelsi oproti ostatnym detickam .a ze je tam taky jediny...ale ze ci ho nenechame este jeden tyzden pri tych detoch lebo ze on je takym ich tahunom .... tak mm suhlasil a mne odlahlo a potvrdilo ze si nenamyslam,ale mam pravdu ... takze tak ... inak dnes maly plakal len minutku v aute a do skolky isiel uz bez reptania a placu ... som rada aj ked ja som si este aj dnes poplakala 😒 ...
@lujza123 tiez neviem preco to tak je:( ja som z toho ozaj nestastna....rano do nej tlacim aspon uhorku salatovu a chodi este na pol dna, tak poobede nejake ovocie, ale co bude potom, neviem...
@mj28 no super, ze sa to poriesilo;) budete vsetci spokojnejsi....u nas to nie je ani tak, ze je medzi starsimi, zle som to napisala, aj ked je tam vela starsich, ale je v kolektive, kde sa uz vsetci navzajom poznaju....co uz tam chodili minuly rok
@rebecca2006 no u nas doma to je rovnake.O skolke vobec nerozprava,len ked sa jej pytam tak povie na vsetko ze "no ja neviem".Tak to proste nesilim.Iba ked ideme zo skolky jej poviem,ze prideme aj zajtra a potom uz cely den nehovorime o skolke.Je uplne taka ista protivna,ako ked bola somnou doma.Zatial.Tak dufam ze nezacne aj ona vyjednavat uz cez den,ze nechce ist do skolky lebo mam dost rano.No inak dneska ju prvykrat zomna strhavali a bolo to hrozne ☹
joj zienky, tak tazko sa to vsetko cita, co ti drobci musia zazivat ☹ my marodime..proste skvele..az 2 dni sme boli v skolke a to nas maly bol doteraz zdravy ako repa...takze sme mali tazku noc a pokracujeme, lebo nie je zvyknuty ani na sople, tak je z toho uplne hotovy a stale place, ze chce fukat a ten nos stale plny..no hrozne..
ja ale som stale spokojna, ze je pri starsich..nasho by to pri rovesnikoch nebavilo..on aj na ihrisku ide len za starsimi, mladsie a rovesnikov ignoruje, nehovoriac o tom, ze obcas aj odstrkuje..mam s nim co robit..tie vacsie su mu inspiraciou..a on je teda v zmiesanej triede a vobec s tym nema problem..ucitelka povedala, ze zapadol hravo, ze jasne, ze nerobi vsetky aktivity rovnako ako tie starsie deti, neobsedi pri malovani este tak dlho napriklad, tak sa hra s autami vtedy...ale zas kedze tam su mali len 3, tak ucitelky maju viac casu ich prezliect, nakrmit, pomoct s cikanim..ja zas neriesim to, ze akych kamaratov tam ma mat co s nim pojdu raz do skoly..ta trieda sa meni kazdy rok, lebo je zmiesana, tak stale par velkych odide a par malych pride, takze nikdy to nie je cela trieda co sa vymeni..ale myslim, ze to vsetko velmi zalezi od povahy dietatka..lebo vidim, ze niektore deti asi ako pisete sa lepsie citia medzi rovnako starymi, ked su mozno viac utiahnute a starsi ich mozu odstrkovat, ignorovat atd..ine zas vidia v tych starsich tahunov a inspiraciu...ved uvidime ako bude dalej ked sa zas po chorobe dostaneme do skolky..hlavne dufam, ze na viac ako 2 dni..☹
@mj28 to som rada, ze to dobre dopadlo..ja si tiez myslim,ze to bude lepsie pri starsich..ono je to celkovo tazko sudit, lebo oni ti ucitelia chcu niekedy mat takych tahunov v triedach co budu tahat slabsich ale zas ja by som tiez nechcela mat moje dieta tahuna, tiez by som chcela radsej nech jeho tahaju druhi 😉 kazda mamina chce aby jej dieta slo vpred a nie spat..takze verim, ze pre tvojho maleho to bude lepsie
@m.i.r.i no pekne po 2 dnoch choroba, ja uz to tiez cakam, nedavno sme sa dostali zo 6 tyzdnovej nekonciacej choroby, kt, jej navyse sposobila este aj zvacsenie nosnej mandle, takze ked ochorie, tak mandla sa este viac zvacsi a musi von, tak potom si pekne vynecha asi tak mesiac skolky. Prvy den ked som prisla pre nu mala vyhrnute teplaky, kratky rukav a fukal studeny vietor, to ma stve, ze si neodstriehnem, ako je oblecena, ci jej netrcia krize a podobne
ahojte, tak u nas sa to zo dna na den zhorsuje. ☹ Dnes uz plakal cestou do skolky, potom mi hovoril, ze tam nechce spinkat. Ked som sa ho opytala, ze preco place, tak mi povedal, ze lebo aj druhe deti placu. no a dnes rano plakal len Adamko.. Ach jaj...
@nefertitka rychle zotavenie prajem.
@nefertitka no vidim, ze riesime podobne problemy..ja sa neviem zmierit s tym, ze tieto veci v skolke neustriehnu..ze ako su tie deti poobliekane, ze sa spotia a treba im prezliect tricko, ze ked fuka, treba im dat ciapku a bundu..presne, pozriet, ci netaha na krize, ked je horuco tak utriet mokre vlasky atd...prave som sa proste zamyslela nad tym, ze som zmierena s tym, ze maly chyti v skolke nejake bacily ci virusy, je to normalne ze chytia ovcie kiahne ci anginu ci sople ktore sa tocia v triedach, staci ze tam jedno dieta kychne...ale take veci ako to, ze mi pride s upalom, lebo mu nedaju ciapku ked svieti priame slnko a je 30st..alebo ze bude mat zapal pluc, lebo cely spoteny beha po vonku po vetre a pije studenu vodu..alebo chyti zapal usi ci jacmen na oku z prievanu, lebo tam maju pootvarane okna, pod nimi sa deti hraju a dvere lietaju jedna radost..prievan neskutocny...a podobne..toto su take veci co sa proste s tym neviem stotoznit, preco tie ucitelky trosku nedbaju aj na toto..asi by ich to straasne obtazovalo...☹
@m.i.r.i presne toto aj mne strašne vadí. Minulý rok, vždy,keď som po ňu prišla, bola poobliekaná opačne. Ke´d bola zima, tak bola iba v bundičke, vestu jej nechali v skrini. No a keď bolo horko, tak oblečená v mikine, v teplákoch a ostatné deti v tričkách a v kraťasoch. No a na konci roka ma úplne dorazili, keď vonku 37 stupňov, decká sa hrali na slnku a tá moja skončila dehydratovaná. Všetci mali vonku fľašky s vodou, s džúsom a tá moja obidve fľašky v skrinke. Nikto nedozeral na to, či to decko pije. Skončila so 40-kami a dehydratovaná, tak som im tam vynadala, že čo to nekontrolujú. Odvtedy už mala vždy vonku vodu, stále ju núkali. A aj klobúk na hlave. Sa poriadne zľakli.
@m.i.r.i no mne mala povedala, ze pila vodicku a ze bola strasne studena 😒 normalne rozmyslam, ze si otvorim sukromnu skolku alebo co a budem ju mat pod dohladom 😀, aj tak hladam robotu :P ...srandujem, keby to take jednoduche bolo...ako fakt, na taketo veci by sa mohlo trosku viacej dbat.Ja viem, ze je to takze ustriehnut 18deti, ci im nieco netrci a tak, ale ked som aj videla v treskucej zime minuly rok deticky zo skolky vonku, ako mali ciapky nasadene na pol hlavy, saliky len tak prehodene, nezaviazane, trcal im krk , tak uz odvtedy na to myslim, ze ako mi to dieta bude chodit v zime von v tej skolke. S holym krkom?budem ju to doma asi ucit kazdy den, ako sa poriadne viaze sal, nasadit rukavicky a tak, ale ako si take male dieta da poriadne rukavicu?neviem si to predstavit...
@emanka fuha, to mi ani nehovor, mne tam mala nechce pit, ucitelke som vravela, ze nech ju nuti, ze ona aj doma musi byt nutena do pitia, myslis ze to robi?vzdy sa jej opytam, ci jej ucitelka dala pit a vzdy povie ze nie, tak do nej hudiem nech si pyta. Ale nepyta. Uz som vravela muzovi, ze ked tam bude na cele dni, ze tam povinne bude chodit ( je 5 min, od skolky) s flaskou caju a neodide, kym ju nevypije. Tu vodicku, co mi vravela, ze jej dali pit, som ju ja vtedy poslala, nech si ide vypytat a naliali jej tam tak na dno len 😠
ahojte mamicky skolacikov. my mame doma tiez prvacku a po troch dnoch dnes rano niekolkokrat stihla otravene zopakovat, ze "ja nechcem ist do skolyyyy, ja chcem byt v skolke" a prevracala ocami 😀 prva den: vraj bola tam vacsia nuda ako som cakala, druhy den bol ok, bola prva vcelicka, treti den tri rybicky za bystrost, ale uz aj nejake omyly, ktore ju zjavne demotivovali, kedze dnes rano bola taka "nadsena" 😖 Dufam, ze sa to zlepsi teda, hlavne treba chvalit, chvalit, chvalit si myslim 😉
Tak musim aj ja pridat nase zazitky zo skolky, po tro dnoch co tam bola dcerka aj s cestou je dnes uz so soplami doma 😒 takze tiez sme sa moc v skolke neohriali. ale my zas mame skusenost so skolkou dobru, tea co sa malej tyka, jej sa tam strasne paci a vcera aj spinkala a odchadzame domov pravidelne s revom co odtial nechce ist prec, vcera vykrikovala na celu skolku, ze este nejde domov a ze mamu nelubi a podobne, takze my zas mame problem ju odtial dostat 😀 inak podobne skusenosti ako vy, tiez som pozerala, ze tie deti su tam poobliekane hoci ako, naopak topanky, polka deti nema na hlavach nic, ale visi im to tam na vesiakoch, ja som malej zbalila vzdy aj veci na prezlecenie, bo rano ked ide je chladno, no poobede uz je horuco a vzdy mala na sebe dlhe gate a nedali jej tie kratke 😖 tak som uz aj jej povedala aby si pytala ked je vonku teplo kratasky
nasa Lea ma 2,5roka a tiez tazko znasame nastup. teda ona aj ja je to take dost stresujuce, prvy den sa tesila a ked sme prisli tam tak velmi plakala tak som ju hadam plakat ani nevidela, preplakala cele doobedie tak my to povedala p.ucitelka druhy den zvladla uplne super s malinkym placom ale v noci zle spinkala a bolo na nej vidiet ze je rozrusena,vcera to bolo tiez celkom dobre len ona ked vidi plakat ine deti zacne plakat aj ona dnes sme vstavali uz z placom ale v skolke zatial dobre,lebo som telefonovala my dnes davame prvykrat aj spinkat ,tak dufam ze to zvladne,Viem ze deti potrebuju cas a verim ze o take dva tyzdne tu budu maminky pisat ze deticky su v skolke spokojne a tesia sa ono zalezi velmi aj na ucitelkach,prajem vsetkym maminkam pevne nervy zvladneme to.... 😀 😀 😀
No hej s tym obliekanim je to castokrat tak ze tie ucitelky moc nedohliadaju. Na druhu stranu su to predsa velky skolkari, pre nas maminy su to mozno malicky nufacikovia kotrych treba obliekat, utierat ritku a davat im pit ale tie ucitelky uz pracovali kolke mozno aj zo 100 trojrocnymi detmi .. a vyzaduju od nich samostatnost a vedia ze sa to nejako naucia, ten sal si nebudu vediet poriadne zaviazat ani v 6 tich rokoch tak co uz, niekde sa zacat musi. Ja som sa zbadala pred par tyzdnami ze by som mala aj ja viac dbat o to aby bola samostatna. ....tak najnovsie ju necham aby vela veci robila sama ..napriklad to obliekanie, obuvanie (tie lacnejsie aj papuce som pokreslila xsichtikom (polka na kazdej topanke, tak je v celku len ked si ich obuje spravne) tiez to wc, umyt ruky
Vodu jej davam do flase takze poobede vidim ze pila...tiez tam maju len caj a to ona nepije, iba cistu vodu ,
Baby tak moj drobec zvláda školke celkom dobre, ráno ideme bez plaču, aj ked ucitelka povedala, ze v priebehu dna má také chvílky, ze ma hladá, ale potom sa zasa niecim zaujme a je dobre...len mám pocit, ze ja to zvládam horsie ☹ Niekde vo vnutri mám stále pocit, ze som ho este mala nechat doma...ja som momentálne na materskej s mesacnou dcerkou, mám okolo nej dost roboty, ale aj tak si hovorím, ze by som ho chcela mat doma ☹
@lujza123 s tou samostatnostou suhlasim..ale podla mna je ine ci si dieta vie obliect nohavice a spravne obut topanky ako to, ci vie samo ( nase v 2.5 rokoch) zvazit, ze teraz je zima a potrebujem bundu, teraz je teplo a radsej nech mi daju kratke nohavice, teraz pali slnko a dajte mi capicu...to od takych malych deti nemozeme chciet..ved moj keby mohol tak vybehne vonku aj holy a ked vidi mlaku ci vodu, moze byt vonku aj iba +5st a on tam skoci...takze jedna vec je, aby ucitelka zvazila co si ma dieta obliect a pripadne mu to nachystala s tym, ze Jozko/Ferko oblec si prosim sam bundicku alebo vyskusaj si obut topanocky, ideme vonku..ako cakat od dietata, ze same zvazi ze nemoze ist vonku v papuciach do snehu, ci v kozuchu pri 30 st 🙂 tak si len myslim..nechcem nase deti podcenovat, lebo to mas pravdu, ze my maminky v nich vidime casto este nase malicke babatka, co ich musime stale ofukovat a kontrolovat...ale niektore veci proste take male deti este spravne posudit nedokazu..mam pocit niekedy ze ani dospeli to nevedia 😉

Chudiatko, aký zúbožený výraz má v tvári...☹ Určite mu to je veľmi nepríjemné... Hlavne nech to rýchlo zmizne! Držte sa!