icon

Začíname so škôlkou od septembra 2012

babu9
3. apr 2012

Ahojte maminky, ja viem, že je tu toho už dosť popísané, ale bola by som rada, keby sme sa tu stretli maminky detičiek, ktoré idú do škôlky od septembra 2012 aby sme si tu mohli pokecať o radostiach a starostiach našich škôlkárov 🙂 alebo len tak keď nám bude dlho 😉....teším sa na vás 🙂

nefertitka
6. sep 2012

aj moja si vie obliect tricko, gate, ponzoky, papucky, kupila som jej aj boty so suchym zipsom, nech to jednoduchsie, ale presne ako pise
@m.i.r.i , to ci si ma dat klobuk, lebo prazi, ci jej fuka v zime na krk a podobne veci, na to je veru este dost mala a od toho su tam proste ucitelky.
ide aj sama na zachod, po cikani sa utrie, po kakani este nevie, umyje si sama ruky, ovlada toho dost, ale odtial potial. A dlho sa ju uz snazim viest k samostatnosti.
Dokonca je nadpriemerne inteligentna ale to neznamena ze bude sledovat pocasie, ze ako sa ma obliect.
a ked im davate do flasky vody, kde sa im ta flaska nachadza? moja ma skrinku veru dost daleko do triedy, cez schody, hore ma len svoj priestor na uteracik, tam sa flaska neda dat. Neviem si predstavit, kde by tam tu flasku mala polozenu.A ci by si ju vobec aj sama vzala niekedy, ze sa napije.

m.i.r.i
6. sep 2012

@nefertitka ja si to s flaskou tiez neviem predstavit..tiez som na to myslela mu dat, ale podla mna sa sam nenapije...jeho tiez treba dost nukat..a ked bude flaska len niekde pohodena, tak si viem predstavit ako si cucne ine dieta a choroby sa siria....☹

nefertitka
6. sep 2012

@m.i.r.i no presne tak....neviem, ci by jej odtial necucali ine deti🙂

lujza123
6. sep 2012

@nefertitka
@m.i.r.i
No u nas v skolke maju taky stolcek kde maju decka vody. Kazdy tam ma svoj obrazok a na nom polozeny poharik takze decka si tam chodia same lebo to je v tej miestnosti kde sa hraju takze tam to ma namiesto poharika. Ona je nastastie zvyknuta pit aj si to pita (hamba to kolkokrat ja na to zabudnem ju nukat si spomeniem az ked sa sama pripomenie)
No hej s tym oblecenim mate pravdu, ale zase hadam tie ucitelky aspon v tej zime nakazu detom bundy a tak.

emanka
6. sep 2012

@nefertitka moja je taká istá, tiež ju treba nútiť piť vodu. A minulý rok skoro vždy mala v skrinke plnú fľašku vody, nikdy ju nevypila celú. Oni síce tvrdia, že veď mi im dávame čas a aj sirup máme, ale čo mi to pomohlo, keď Lea si minulý rok vedela z pohára len glgnúť a koniec. Nevedela vypiť celý pohár a ani polovičku. ˇ
Čaj tiež moc nepijáva a sirupovú vodu vôbec. Len vodu. Každý deň jej dávam do skrinky fľašku s vodou, verím, že keď sa trošku oťuká, tak ju bude piť. Buď tam odbehne, alebo pri prezliekaní sa napije. Uvidíme.

zuzkastachova
6. sep 2012

ahojte, musim sa podelit o svoje pocity. moja dcerka nastup do skolky znasa veru dost zle.sice dnes to bolo uz lepsie, no uz z domu ideme s placom, v satni sa rozplace este viac, no uz ked ju dam do triedy tak ide za ucitelkou i ked s placom, uz sa nedrzi pri mne. vraj sa dnes i trosku hrala. moj problem je, ze vobec nepapa a co je horsie ani nepije. dnes tam bola na 4 hodiny, v triede maju velmi horucu a ona si neda ani kvapku cajiku i ked jej nukaju, za cely ten caj sa nejde ani vypiskat, ked idu desiatovat, ci piskat a obedovat, vtedy sa rozplace. ked po nu pridem, hned si pyta cajik. som z toho velmi smutna. uz sme jej to vysvetlovali, ze musi pit v skolkem ked pride domov tak slubi ze uz bude, no potm skolke zase nic, vraj ja si neprosim, ja budem doma. som z toho velmi zufala. ma nejaka mamicka rovnaku skusenost?

janaal
6. sep 2012

@rebecca2006 No naša Karolínka niečo podobné. Ona má len 2 rocky a 4 mesiace a od pondelka je v skolke. Pondelok pohoda, utorok tiež, no a v utorok večer začala vymýšlat. Cez den dobre, veselá, sranduje, pobehuje, a pod. Ako si lahne do postielky, nevie zaspať, hovorí ze nechce skolku a potom vymysla- 100x ciakť, 100x piť...a pod. Trva aj hodinu a pol, kym zaspi, podla mna ma stres zo skolky. Rano prva veta- nechcem skolku 🙂 potom sa ale oblecie, normalne odcupita do skolky a potom v satni zacne kriviť ustocka a plakať🙂 Takze u nas asi takto nejak. A aka som bola prve dva dni vytesena ako to zvlada... 🙂

klauduska
6. sep 2012

@janaal My presne tak isto, prve 2 dni v pohode a v utorok vecer uz bol problem,rano hrozny plac, muzovi ho ucitelka brala z ruk, dnes to iste,ale cez den vraj celkom v pohode,ze spomenie,ale hra sa,aj papa,aj cika..vsetko....Vraj to tym deticikam trva kym si zvyknu aj 2 tyzdne....

monka_m
6. sep 2012

@zuzkastachova Ahojte, no my od pondelka tiež chodíme do školky, v pondeľok dobre, vysmiaty, nechcel ísť domov, v utorok dobre, streda mi začal plakať večer pri zaspávaní, že on už do škôlky nejde, on chce byť s maminkou. A ráno sa nechcel obliecť, cestou do školky bol veselý, lebo sme išli s trolejbusom. Prišli sme do škôlky, že on tam nechce ísť, ale ostal tam. A prišla som po neho, že celý deň poplakával, musel byť u učiteľky na rukách, nič nechcel jesť, piť 😢 Tak som z toho tiež dosť zúfalá. Dnes mi slúbil, že zajtra nebude plakať, a bude papať a piť. Tak neviem, uvidíme.

zuzkastachova
6. sep 2012

@monka_m
mne to moja emuska slubuje od pondelka ze uz bude pit i papat, no stale nic, som z toho zufala,ved hned ked po nu pridem si pyta cajik, dnes si vraj uz sadla ku stolu ked desiatovali, no pri obede uz nie a plakala. je velmi citliva, inak doma papa dobre, by ma ani nenapadlo, ze s tym bude problem. zajtra ideme tiez len na pol dna. nenecham ju tam do tretej ked nepije. no na druhej stane to nechcem predlzovat s adaptaciou. cim viac to budem natahovat bude to tahsie, ja by som uz chcela aby tam i spinkala, no bojim sa.

monka_m
6. sep 2012

@zuzkastachova Môj je tiež taký jedák a doma pije stále. Určite to je pre nich veľký stres, to chápem, ale som si myslela, že jedlo a pitie nebude problém, on je prosím Ťa s jedlom tak, že vždy sa s mužom smejeme, že nás zapredá za jedlo. Tak tiež som z toho zúfalá, neviem. Uvidíme. My máme byť od utorka na celý deň, tak neviem. Už sa obávam zajtrajška 😝

valentyne
6. sep 2012

ahojte. moja ma skoro 3 roky. Od pondelka je na cely den v skolke,do pol 4. Do vcera neplakala,vzdy mi povedala co robili a ze plakali male deti,lebo im bolo smutno za maminkou. Dnes rano prvykrat povedala ze sa tesi do skolky,ja cela happy a ked sa prezula a vycikala v skolke,tak rev najvacsi mami mami a ucitelka ju musela zo mna odtrhnut. Pre mna sok,ale viac menej som cakala ze to raz pride. A uz teraz sa obavam,co bude zajtra a po vikende.
Ale zas musim povedat,ze plac po minutke prestal,mozno i skor a po chvili uz bola ucesana a vyrehotana a hrala sa. Ktovie co nas este caka,ale ved to zvladli a zvladnu vsetky deti,nie? tTreba vydrzat a nedat im najavo,ako velmi to mrzi nas ...

1patulik17
6. sep 2012

@janaal ahoj moj mali tomi matiez len 2roky a 4mesiace. Od pondelka taktiez nastupil ale nevie tam vydrzat sam bez zomna, skoro vo vsetkom je samostatny hrajesas detickami aleiba pokial som ja na obzore ked sa vzdialim tak place, vpondelok bol cely den sam ale s placom a od utorka som tam musela byt s nim ... co mam robyt? nieje to prenho este predsa len skoro? prosim caskam rady....

danielaviki
6. sep 2012

ahojte, tak sa pridavam k vam, Vikinko ma 2 a pol roka. U nas je prvy tyzden adaptacny a to po 2 hodiny. V stredu trosku plakal, ked som prisla po neho , inac neplakal ale nepapal a ani sa nenapil ani necikal. Dnes sme neboli lebo sme boli na kontrole v metabolickej ambulancii.Bola som iba na rodicku. Tak uvidime, co bude zajtra. Buduci tyzden ucitelky odporucaju ze kto moze nech necha dieta este len na pol dna bez spania, tak sa neviem rozhodnut, co je lepsie, ci "sokova terapia" alebo ist na to opatrne. On nebude urcite dlho jest a pit, co nie je bohvie co. Ani doma nie je bohviejaky jedak. Este k tomu bude mat svoju stravu lebo ma nizkobielkovinou dietu, takze bude pre neho cudne, preco ma na papanie ine alebo len podobne jedlo. A napr. chlebik a pecivo nechce vobec, co je problem lebo ved desiata a olovrant je skoro stale chlebik. No bude to tazke, ale snad to zvladne,ked aj ine deto to zvladli. Len ja to asi moc prezivam 😀

znamia
6. sep 2012

ahojte, moja mala ma 2r 2m skolku zvlada zatial uzasne! ale to sa tyka vstavania, chodenia bez revu, papania, spania ci normalneho fungovania po skolke. zatial sme nemali tie adaptacne strasti. chodi od zaciatku na cele dni 🙂 1.den ucitelky ignorovala, az kym jej nepovedali, ze ak sa im nebude ozyvat (odbiehala od stola pri jedle), tak uz na 2. den nebude moct prist, vtedy aspon zakricala tu som. teraz uz jej vsak pusa nezastane.
ale my mame iny problem: je velmi hyperaktivna a malo 'discplinovana'. ked som ju prisla vyzdvihnut prvy den po 2.5h, tak ma jedna z pani uciteliek vitala slovami: to ako sa vam podarilo take 5 v 1 dieta? ona proste potrebuje jednu osobu len pre jej bezpecnost, t.j. aby nevyviedla nieco co jej ublizi resp nieco preco jej ublizia ostatne deticky, pretoze im vsetko nici.. ☹ je to pritom inteligentne, spolocenske a velmi fyzicky nadane stvorenie, len ta jej rychlost... aaach! vraj uvidia ako sa prisposobi ten prvy mesiac a potom riaditel rozhodne... maju 17 deticiek z toho 9 novych, malych, ale ona je najmladsia.
dnes mi vsak ucitelka vravela, ze sa zo dna na den lepsi, tak snad mame nejaku nadej. 😉

nefertitka
6. sep 2012

@danielaviki ahoj, moja sa tvari v pohode co som teda prekvapena, od prveho dna a aj tak ju nechavam len na pol dna a buduci tyzden ju tiez tak necham, podla mna lepsie postupne

ivancek23
6. sep 2012

@danielaviki ahoj,nas Kubko isiel hned od zaciatku na 8 hodin,a zjedenim mal problemy len v pondelok,ale ucitelky vraveli,ze to vsetky deti odmietali jest..v utorok uz bolo lepsie,ale na ranajky spapal len kusok chlebika,tak sme skusili dat v stredu jogurt sojovy a uspech,spapal vsetko,aj obed aj olovrant.. 😀 sme zvedavi co bude po vikende,lebo rano ideme do skolky s placom a j poobede,ked ma vidi tak sa rozplace..

majuskovci
6. sep 2012

Ahoj aj náš synček nastúpil od pondelka do škôlky.Má 5 rokov,ale nakoľko sa narodil predčasne,nám nebolo odporúčanie ísť do kolektívu kôly chorobám.No i napriek tomu sme riskli a dali ho do škôlky.Pred nástupom som sa dohadovala s riaditeľkou a prosila ju,aby ho radšej dala k menším deťom ako k predškolákom.Nastúpili sme na adaptačný v pondelok to zvládol v pohode,vbehol do triedy ani sa so mnou nerozlúčil.V útorok po mojom odchode celé dve hodiny okrem 10 min.keď papal preplakal,keď sme prišli pre neho bol celý olepený od soplíka a uplakaný.Učiteľka sa mi sťažovala,že sa nezapája do činností,je mimo,maximálne sa hrá s hračkami.Ešte mi dodala,že na nej celý čas vysel,vraj ona tam má 23 detí a nemôže sa mu venovať,ale podľa môjho názoru ani nechce.Najhoršie je že z tejto triedy plače iba môj syn,kamaráta tam nemá ..Doma je to v pohode rozpráva o škôlke,teší sa na hračky,na učiteľku,ráno vstane v pohode aj cesta do škôlky prebehne bez problémov ,no akonáhle si sadne v šatni kde sa prezlieka už krivý pusinku a spúšťa rev.Včerajšok dopadol katastrofálne,nepustil ma preč,tak som myslela že ho dákou hračkou zabavím a odídem,za detmi nešiel,nerobil s nimi to čo oni.Samozrejme učiteľka povedala,že tak ako bol zavesený na mne bol deň predtým zavesený na nej,Vraj by potreboval menší kolektív ,kde sa mu môžu viacej venovať.Deti chodili za mnou a sťažovali sa mi,že plače.To boli poznámky tipu a už zas plače za mamou,prečo ho nezoberiete niekde preč kde môžu byť deti s maminami....no hrôza.Skúsila som odísť,spustil amok.No a nakoniec dopadol včerajšok tak,že som ho zobrala domov.Dnes s ním išiel muž,tiež to bolo s plačom,potom ho učiteľka vytrhla násilím mužovi z rúk a zavrela triedu.Keď bol po neho a pýtal sa ako bolo tak malý povedal,že plakal,ale vraj staval dáky hrad,bol vonku,a potom asi zase plakal.Učiteľka nič nepovedala na to keď sa muž pýtal aký bol či lepší,alebo horší,iba pokrčila plecami.Vraj budeme skúšať ďalej.Zajtra má lekára tak nejde do škôlky,no som zvedavá čo bude od pondelka.Maminy najviac ma hnevá ten prístup zo strany učiteľky,ako sa môže na neho sťažovať,že plače a že sa nezapája a o tej inej škôlke,keď tam bol 3 dni aj s cestami a aj to iba po 2 hodiny.Veď deti v škôlke plačú pokiaľ viem niekto 1deň,niekto týždeň,niekto mesiac......Ono je zlé aj to,že ho dali do triedy,ktorá už bola v tom zložení detí už minulý rok a iba pár detí tam pridali.Z triedy plače iba môj.Neviem ako to bude s nami pokračovať,no mám dojem,že sa nás budú chcieť zbaviť....

emanka
7. sep 2012

@majuskovci tak prístup učiteľky sa mi nepáči. Otras. Moja keď nastúpila, tak tiež bola nonstop nalepená na učiteľke. Plakala a nezapájala sa. Učiteľky ju nosili na rukách. Síce je pravda, že bola o polovicu mladšia ako tvoj malý, ale to neznamená, že on nemá právo na plač. Bez ohľadu na vek aj pre neho je to niečo nové, ťažké, odlúčenie od mamy. Učiteľky by mali mať viac pochopenia. Ak malý nenastupuje na budúci rok do školy, tak ho kľudne daj preložiť do mladšej triedy.

susan007
7. sep 2012

@zuzkastachova ahoj no u nas je to tak podobne nejako...s papanim jej vraj musia trosku pomahat, pitie tiez nic moc...vecer po zaspani sa pred polnocou prebudi co doteraz nebolo ze chce ist k maminke...a v noci dojde za nami do postele a zo sna chudatko vykrikuje :( tak dufam ze je to tym ze je to prvy tyzden...chodime hned na cely den, teda do tretej aj so spankom...ale zvazujem ci to mam skratit alebo nechat este tak a vydrzat...

janaal
7. sep 2012

@susan007 podla mna vydrz. Aj moja kaja chodi hned do tretej. Kazde dieta je ine,ale u mojej viem,ze kebyze jej teraz po tyzdmi spanku ukazem ze len do obeda...koniec,uz by tam nezostala spat nikdy 🙂

emanka
7. sep 2012

@susan007 aj podľa mňa je lepšie vydržať a nechať ju tam na celý deň. Potom by začali zas plače, že tam nechce spať. Lea tiež začala hneď spávať a po čase si zvykla.

rebecca2006
7. sep 2012

no, my sme dnes už doma, ráno si pchal psty do hrdielka, že ho bolí, a je taký prihlienený a prichrípnutý, mm pocit, ž je to začínajúca nádcha, trochu akoby sa mu z nosa úšťalo, ta som nechcela riskovať a nechala som si ho doma, pcháme sa vitamínmi... Ale nie som nadšená, aby si to v hlave nespájal a potom nezačal simulovať, do škôlky sa mu teda nechce. Od rána u zdúrazňujem, že voľno je len dnes, lebo má sople, ale od pondelka ho kamaráti aj učiteľky čakajú, ale nechce o tom ani počuť... Tak to vildím na ds a hrúzu, ale na škôlke mi záleží, aby tam chodil, strašne veľa sa za tých pár dní naučil....Tak dúfam, že to nebude nič vážnejšie a nevypaneme na dlhšie, lebo potom môžeme začínať odznova. Inak sa vôbc soplom nedivím, v škôlke oblečený naopak, prefukovalo a on v tričku....V nolci sa mizasa pocikal a nevšimla som si to hneď, žemá vlhké pyžamko ☹

m.i.r.i
7. sep 2012

@rebecca2006 tak uz aj na vas dosli sople a asi presne pre to iste co tu stale opakujeme- ucitelky vobec nedaju pozor ci je prievan, ako su deti oblecene, ci ich neofukne, nespotia sa..ach jaaaaj☹

ginger_fox
7. sep 2012

@majuskovci syn vstupil do zabehaneho kolektivu deti, ktore sa poznaju a ktore uz do skolky chodili pred tym a pre neho je to vsetko nove. Deti sa v triede sa poznaju, ale jeho nie a teda ani on ich. Deti v triede poznaju rezim, vedia, co sa od nich ocakava a Tvoj syn to vsetko len teraz spoznava. Vase problemy su z tychto dovodov uplne prirodzene. Vsetko chce svoj cas, keby robila ucitelka problem, porozpravaj sa s riaditelkou. Drzim palce aby ste to zvladli 😉

majuskovci
7. sep 2012

@emanka
@ginger_fox
Moc Vám ďakujem za Vaše názory.Viete syn sa narodil predčasne v 27tt mal 860g,boli dvojčatá,druhé dieťatko nám po mesiaci zomrelo.Veľa všelijakými vecami sme si preskákali nebolo to jednoduché.Nesmeli sme chodiť medzi ľúdí,medzi deti,do autobusu nehrozilo kôly chorobám.Má problémy s vonkajšou a vnútornou imunitou a i napriek tomu všetkému a neodporúčaniu lekárov sme chceli,aby šiel medzi deti,aby ho potiahli dopredu.Ja som nečakala,že to bude jednoduché,pred nástupom som prosila riaditeľku,aby ho dala medzi menšie deti.Dokonca som im hovorila,že teraz za poslednú dobu prežil viac zmien narodilo sa nám bábätko,bol na operácii a teraz po 5 rokoch odlúčenie odo mňa.Ona ma počúvala,ale akoby to druhým uchom púšťala von.Dnes v škôlke nie je,lebo šiel k lekárovi s manželom,uvidíme ako bude od pondelka,keď sa vymenia učiteľky

ginger_fox
7. sep 2012

@majuskovci Uf citam, ze ste si toho naozaj vela prezili ☹ Kludne chod za riaditelkou este raz a este raz jej to povedz, pripomen sa. Spytaj sa aj na tu ucitelku, nech sa s nou riaditelka porozprava. Ony riaditelky maju v skolke novych deti teraz vela a s nimi kopu novych informácii a povedzme si rovno, nie vzdy si vsetko pamataju, prip. si spomenu na to, co si vravela az ked ta znovu uvidia.

perla200
7. sep 2012

ahojte...pripajam sa aj ja.... my sme tiež nastupili v pondelok..........................no ráno revy potom ok....doma vyjednávačky že nejde ráno nikde.....
podla mna hlavne my mamičky musíme byt v pohode, a hlavne s nimi nebojovať..... nechať ich aj vyžalovať sa aj polutovat ich trosku ale nebojovať.....

zuzkastachova
7. sep 2012

@monka_m Moja i dnes zostala len do 12, no i tak si myslim ze nic nezje ani na desiatu a obed. dala som jej dnes do triedy i jej flasku s cajikom, no v satni v skolke mi povedala, ze si neprosi pit a ani cajik si sama nezobrala, dala som ho ucitelke. ked som jej vcera povedala ze uz nabuduce bude v skolke spinkat hned jej zacalo krivit usta a rozplakala sa. som z toho neskutocne smutna, uz zeby bolo vsetko v poriadku. inak doma s jedenim neni nejaky velky problem, je celkom dobre. podla mna to bude zo stresu, stiahne jej zaludok a nic si neprosi, ani cikat nechodi, sice sa ani necudujem.

nefertitka
7. sep 2012

@m.i.r.i ako sopliky?aj teploty mate?ja som dnes dosla pre moju a dve deti sviecky pod nosom, ale totalne, a jedno dievca z jej triedy bolo na cele ihrisko pocut ako stale dookola kasle....fakt vidim, ze to nikomu neva a predavaju si to medzi sebou dalej, dufam,ze nam cez vikend nevypukne choroba:(
chcem sa vas baby opytat, keby sme otehotneli( este neviem,lebo prve dieta bolo strasne komplikovane, myslim aj otehu aj donosenie aj vsetko),ale zacali sme nad tym uvazovat, ako to potom riesit so starsim dietatom v skolke, bo to nosi domov choroby stale dokola a to asi pre tehotnu neni moc dobre, hlavne v prvom trimestri a potom, ked sa babo narodi, tiez neni moc dobre, aby ochorelo od starsieho surodenca....tak som dnes nad tym uvazovala, ze keby tato situcacia nastala, ze co potom, nechcem ju brat kovli tomu zo skolky prec, hm