Začíname so škôlkou od septembra 2012
Ahojte maminky, ja viem, že je tu toho už dosť popísané, ale bola by som rada, keby sme sa tu stretli maminky detičiek, ktoré idú do škôlky od septembra 2012 aby sme si tu mohli pokecať o radostiach a starostiach našich škôlkárov 🙂 alebo len tak keď nám bude dlho 😉....teším sa na vás 🙂
@majuskovci ahoj. moj chodi do skolky len od pondelka a sme na tom podobne. vecer si bali veci, v skolke sa rychlo prezuje, uteka do triedy a medzi dverami zacne plakat, ze chce ist so mnou prec. Vcera mi hovori, ze do skolky pojde,ale nechce tancovat 😀 On place len chvilku, ked odidem, potom prestane, ale nerobi nic, iba sa chce hrat. Nepotrebuje cikat, pit ani nic....chodi len na tri hodiny, bez stravy, takze to tam nejako vydrzi 😅 A pritom on doma pocuva detske pesnicky stale, este aj pred spanim ich pocuva uplne potichucky, ale v skolke, proste nechce spievat, tancovat ani nic a uplne tu ucitelku ignoruje...ked som s nim na ihrisku, tak sa prehra na piesku aj dve hodiny, ale v skolke stoji pri pieskovisku a pozera na deti, co sa tam hraju......ale nie je tam taky sam, tak dufam, ze ich to casom prejde a budeme fungovat normalne
@dievcinka To aj ja dúfam,že ich to prejde a bude dobre .Budem nám držať päste 😉 🙂
@mikisa27 to nemyslíš vážne, zamykať deti v triede!?!? By som tam nabehla a pohrozila im, že pôjdem za zriaďovateľom a poinformujem inšpekciu. To sa mi hádam zdá 😠 😠 😠 😠 😠 , čo by robili, keby sa zasekol zámok? Určite sa to tak všade nerobí, skôr mám pocit, že nikde. Som učiteľka, aj mamina, v takej škôlke by som nenechala dieťa ani za nič. Dobre si urobila, že si drobčeka odtiaľ zobrala. Také zaobchádzanie zanechá na dieťatku stopy na veľmi dlho 😠 😠 😠 😠 . Nie som za to, aby sa rodičia zdržovali ráno dlho v triede, len tým predlžujú žiaľ a stres dieťaťa, ale zhrabnúť dieťa od matky a zamknúť ho do triedy medzi ostatné deti....čo asi musí to dieťa cítiť, keď vidí, že tam deti učiteľka zamyká?!?!? 😠
maminy vydržte!!! Viem, že to je pre vás ťažké, tiež som tie pocity ako mama zažívala, ako učiteľka viem, že prvý mesiac je bežné všetko - dieťa nemusí rozprávať, jesť, piť, cikať v škôlke, spať, už vôbec nie je bežné, aby sa nové dieťatko po pár dňoch zapájalo do činností, do ničoho ho netreba nútiť, len ho ubezpečovať, že ho rodičia ľúbia a pre§ň prídu, aj keď sa pýta 78 krát, ono sa o tom potrebuje uistiť a snažiť sa ho presvedčiť, že čokoľvek bude potrebovať, učiteľky mu pomôžu. Dieťa sa môže javiť úplne inak ako doma, svoj stres z množstva nových vecí môže prejavovať nepokojným spánkom (musí spracovať veľa informácií), nechutenstvom, odvrávaním, nespavosťou, agresivitou....Všetko pominie, je len veľmi málo detí, ktoré to naozaj nezvládnu a je treba ich z kolektívu zobrať. Je pravda, že si skôr zvyknú deti medzi 3 a 4 rokom, ako medzi 2 a 3, ale nie je to vždy pravidlom. Chápte ich, keď sa od vás nepohli a teraz ste ich šupli k cudzím tetám, deťom, do cudzieho prostredia, veď to je dosť pre dospelého, nie pre takého drobca. Nájdite si tému do škôlky v septembri 2011, tam som dosť písala. Neplačte, keď ste sa už tak rozhodli, že dieťatko do škôlky pôjde (chápem, že keby sa dalo, väčšina z vás to rieši inak...), v žiadnom prípade neukazujte pred dieťatkom svoj žiaľ!!!!! Ono to vycíti, aj keď pred ním neplačete, predstavte si, čo asi prežíva, keď z vás cíti strach - čo sa tam asi bude diať, keď sa bojí mamina a ocino....Želám vám, aby detičky boli zdravé a aby ste sa nad týmito riadkami, v ktorých si vylievate ubolené dušičky, o pár mesiacov len pousmiali a tešili sa z pokrokov vašich detí 🙂 🙂
ahojte, aj my mame od septembra doma škôlkárku, má 3 rôčky aj 4 mesiace. Naša adaptácia prebieha nasledovne. Minulý týždeň chodila do škôlky od pondelka s radosťou aj ked postupne, v pondelok na hodku, v utorok na dve, od stredy na pol dna. Rano v pohode vstala, obliekla sa a tešila sa. Vo štvrtok okolo desiatej hod. že nastal zlom, začala poplakávať, v piatok detto. Po víkende úplná katastrofa, ráno som ju musela do škôlky ťahať, vystrájala tak, že sa mi nedala ani prezuť ani vyzliecť, učiteľka mi ju musela násilne zobrať. V utorok sa to zopakovalo. Bola som takisto zúfalá, nerobila som nič iné len som čakala na telefonat kedy mi zavolajú že si mám prísť pre nu a kedy bude pol dvanástej aby som si ju išla zobrať domov. Keď som sa jej spýtala prečo plače, tak jej odpoveď bola vždy rovnaká, že sa bojí, že pre nu neprídeme. Ako sa vrátila zo škôlky sme jej museli neustále dookola opakovať, že ju tam nenecháme, že tam žiadne detičky neostávajú atd. Od rána v stredu ako sa zobudila detto. Našťastie včera už pekne sama zašla, aj sa dala prezliecť, len trošku slzičky keď sme odchádzali. Rozhodla som sa, že ju napriek predchádzajúcim zlým dňom už nechám na celý den, nakoľko po 4 rokoch nastupujem do zamestnania a musí si začať zvykať tam aj búvať a byť celý den a popoludní som bola milo prekvapená. Pekne sa hrala, napapala, spinkala - čo mi doma už vôbec nespí a v pohode sme si ju vyzdvihli. Len dúfam, že ked sme dnes doma kvoli štrajku, že sa to nepokazí a zajtra ráno takisto v pohode pôjdeme do aj zo škôlky. Pre všetky nás milé maminky je to veľmi ťažké, každé dieťatko je iné a na nové prostredie, kolektív a totálnu zmenu ked je odtrhnuté od maminky si zvyká ináč. Musíme len dúfať, že si nato naše detičky rýchlo zvyknú, nebudú bývať často choré aby sme aj my mohli byť v pohode. Ináč aj ja mám veľmi dobrú skúsenosť s homeopatikami keď vidím, že jej začínajú soplíky hned nasadzujem coryzaliu alebo osciloccocsinum a zaručene nám zaberú a to máme dosť vážne oslabenú imunitu. Držkajte sa !!!!!
@majuskovci tak to majú nejakú zázračnú triedu... A keď sme pri tom, čo prekáža učiteľke na tom, že sa nezapája? Veď ak si sadne na stoličku a bude len pozorovať detičky, a nebude rbiť vyslovene zotu, tak to nemusí vadiť ikomu. PodĽa mňa to je veľa chcieť také pokroky od drobca. Skús sa o tom pozhovárať s učiteľkou, či jej to nezapájanie fakt prekáža alebo ťa en informujem a dajte sznčekovi trochu času... Inak, szn mojej kamarátky rok chodil do MŠ s tým, že si len sadol na stoličku a pozoroval deti- nakoniec skončili s podozrením na autozmus, lebo sa to učiteľkám nezdalo, absolvovali nejaké testz pohovory a s výsledkom, že chcelpček je v poriadku, len má introvernú povahu a potrebuje viac času. Teraz sa nevie v škôlke dohrať.... Rok ho proste do ničoho nenútili a nechali pozorovať....Tak sa držte...
@palomka my to berieme uz mesiac a pol a chcem este aspon raz tolko, vraj ked sa to berie 3 mesiace, tak to ma vyrazny ucinok, tak uvidime....pocas infekcie prve tri dni sme zdvojnasobili davku ako tam pisu....
vcera nam to chuda v noci vracalo z kasla...ach jaj
@zuzin78 heh, ja som si to až dnes začala užívať 🙂 včera som každých 5 min sledovala telefon, nahovárala som si, že zvoní, a malá sa v škôlke mala perfektne. ked som po nu prišla,tak mi vraví, že aj zajtra pôjde. tak dnes tam nabehla ako veľká, aj na pusu na rozlúčku zabudla a ja som dnes bola sama na kávičku a vkľude si prečítať noviny 😀
tvojej sa páči v škôlke???
@nefertitka ano ano, aj my sme prvy tyzden davali 2nasobnu davku a kludne dlhodobo to mozme uzivat 🙂
@kathrin11 ahoj, Sofii sa vobec nepaci v skolke, vlastne si ani nema cas zvyknut ,lebo stale nieco donesie domov a potom je chora, potom mladsia, a zase len co vojde do triedy tak uz nieco na nu ide. lebo staole je tam nejake dieta chore. Aj dneska uz ma nadchu, vlastne vcera na obed ked som isla pre nu, uz jej tiekol soplik, a dneska uz amen tma. dnes je strajk v skolstve, tak su doma, a ani zajtra nepojde, a asi ani bud.tyzden nech si jej telo oddychne a zregeneruje sa.
ahojte,
my sme z tých dosť ťažko si zvykajúcich. žiaľ u nás zatiaľ nenastala žiadna zmena. stále ráno plače a plače.
ja neviem, či si zvykne. každý hovorí, že hej, ale keď vidím, že všetky deti to zvládajú, dokonca aj mladšie, tak neviem.
ráno tam plače len on :(
@mamavera krásne slová... ďakujeme za povzbudenie. naozaj to veľmi pomôže a budem dúfať, že sa to všetko na dobre obráti a budem už psychicky aj nerovovo v poriadku :D
ozaj aj nastal už u niektorých zlom, myslím, z plačov na bezplače?
ahojte maminky 🙂 akosi nestíham ani čítať ani písať ale hodim kukuč ako ste začali..... tak a už máme doma škôlkárov .......my sme prvý týždeň boli domka ako natruc sme dostali angínu ☹ takže pekne sme to začali tak uvidíme ako to pôjde ďalej. Od pondelka sme však začali naplno od rána so spánkom až do poobedia, mala som z toho obavu ale drobček to zvládol super. Keď sme došli do škôlky, v ktorej už bol na dňoch otvorených dverí tak sme sa pekne prezliekli, prezuli zobrali vecičky a kamarátov na spinkanie, otvorili dvere a šup tam ako vošiel tak ani nestihol sa otočiť a boli sme s manželom preč. Asi o 10 min išla kámoška a tá tam však nepočula žiaden plač tak som bola rada, že je ok. Keď sme došli pre neho tak prvé slová jeho boli " maminka a kam ideme" ja som nato, že domkov a on, že áno. Na druhý deň ho bol zaviesť manžel a bolo to bez problémov ani mu manžel nestihol dať pusu a už bol v triede a utekal za nejakým kamarátom. Včera a aj dnes to bolo tiež super pekne sme sa prezliekli, otvorili dvere, pekne pozdravili a išiel sa hneď hrať. Tak dúfam, že aj pri tom ostaneme. Zatiaľ aj ranné vstávanie je ok nato, že my sme boli veľký spáči tak dúfam, že nám to vydrží. Papkanie nič moc, desiatu veľmi nechceme lebo nám nechutia pomazanočky ale, že keď deti nechcú papať natretý chlebík tak im dajú čistý a deti nenútia. Obedíku tiež asi veľmi nedáme ale to sa časom utrasie. Keď dôjde domov tak to musíme dohnať 😀 tak prvé, čo je keď prídeme tak on chce niečo papať. Uvidím s čím príde dnes domov lebo zakaždým má kopec toho čo by chcel povedať a pletie všetko dokopy je to strašne pekné ako sa snaží všetko naraz povedať.
@mamavera Ďakujeme, za povzbudenie, dúfam že to aj tak bude, po dlhých plačoch v škôlke, teraz sme doma, lebo máme horúčku a soplíky, ale pevne verím, že sa to zlepší 🙂 Musí, nemáme na výber :( pracovať musíme. Pekný deň prajem a ďakujem za milé slová, pohladenie na duši, aj keď je to ťažké 🙂
@jajona No my sme na tom rovnonako, plačeme a keď s ním idem do škôlky nikto neplače len on, nenastala žiadna zmena, ale dúfam že nastane lebo je to ťažké nielen pre neho, ale ja pre mňa. Teraz sme doma lebo soplíme, ale keď nás to prejde, začneme znova a treba, šup do škôlky mamina a ocino musia pracovať 🙂 Chúďa naše deťúrence, ja verím, že oni to zvládnu 🙂 Pekný deň
ahojte, nasa skolka dnes strajkovala. Adamkovi zacala nadcha, tak asi ostane aj zajtra doma
Ahojte my zatial drzime ziadna nemoc,chodi rad az na to obedovanie niekedy pekne papa a inokedy sa stym len hra a nic,zatial je len do dvanastej ale uz sa mi pomaly vybavuje praca tak uz bude aj spavat snad nebude problem 🙂 ,len keby este nemal uz dudlik a plienku na spanie cez den uz nema len na noc uz som skusala aj mu ju na noc nedat aj som ho budila na curanie ale aj tak sa pocikal ma 3 roky neviem ako ho zbavit tej plienky na noc aj oducanie cez den nam islo pomaly 😖
Babulky, ak my ideme zajtra po tyzdni do skolky.. Mala sa uz pyta ci pojde a ked poviem, ze ano, tak place.. Vyjednava, ze chce babku... Ale zda sa mi celkom zmierena, spomina skolku, ucitelku, s detickami von velmi komunikuje, hra sa.. To ona aj predtym bola velmi spolocenska, ale teraz k tomu pridava predslovy o tom, ze je velka a chodi do skolky a potom pojde do velkej skoly a potom (podrzte sa), do cirkusu za "atistku" (artistku)... 😀
Tak sa mi zda, ze sa vlastne tesi, len... Idem vyskusat radu kamosky, co sa osvedcilo u nich po pol roku placu pred skolkou a doma 😔 dat dietatko do skolky co najskor 😀 Raz to museli takto urobit a vida, maly neplakal, ani doma neplakal a rano chcel ist do skolky - lebo je tam medzi prvymi, v pokoji sa zahra s oblubenymi hrackami, ma ucitelkinu pozornost na chvilu iba pre seba... Takze idem skusat: nenechavat si odchod do skolky na posledny mozny cas (ako to robime aj my, tesne pred osmou), ale dat dam dietatko skor... To rano je asi dost hekticke od tej 7:45 do 8:45 😅 Hned vela deti, papkanie.... No uvidim, skusime.. Hadam bude spokojne moje male statocne mysiatko 😵 😵 😵
ahojte, aj my sme uz Nikolku dnes vyslali do skolky, uz jej nic neni, len je zahuhnana, ale to ma kvoli tej zvacsenej nosnej mandli:( uz ani sopel, ani kasel, nic, keby vsetky tie skolkarske choroby prebiehali takto, to by bolo super....no ale to asi tazko, ze?tak uvidime, kolko vydrzi teraz,mohla by aspon mesiac 😀
no a dnes maju kapustovu polievku na obed a ryzovy nakyp, ani jedno nema rada, ma tam obedovat prvy krat, no to som zvedava....ale nedavam tomu velku nadej.
Ahojte maminy. No čítam tu, že nie som jediná so školkárskymi problémami. Moj syn má dva roky. Veľmi sa do školky tešil. Prvé tri dni bolo dobre. Ale potom ako by sa všetko otočilo o 360 stupňov. Každé ráno plače, pýta sa naspeť do postielky že je unavený, že musí spinkať. Potom sa celkom pozbiera a sám pekne ide. Aj sa mi zdá, že po ceste sa teší. No potom ako ho dám do triedy zas počujem za dverami plač.Minulý týždeň sa mi stalo, že som ho počula z dvora plakať až domov nakolko bývame oproti školke. Išla som sa pozrieť a bol to on. Tak som ho zobrala domov. Smuné bolo to, že on tam stál plakal a nikto si toho nevšímal. Neviem ako to je teraz v školke. Keď sa opýtam, či sa zapája alebo len plače, ako mi to on doma povie, mi pani učiteka odpovedala, že oni to už ani tak nevnímajú. Ale ja to vnímam a dosť silno!Odkedy chodíme do školky malý bud plakáva aj cez deň, ani nie že vyslovene plače ale mrnčí ale noci si užívame....Plač plač plač... Minimálne 6 krát za noc sa zobudí a plače. Tri krát ho prebalujeme alebo aj prezliekame čo sa preciká. A čo sa týka stravy ja mu nosím nakolko máme dietu, ale či zje a kolko to je tajomstvo....Verím, že to rýchlo skončí. On má deti veľmi rád. Vždy sa na ne z okna pozeral ako behali po dvore pýtal sa za nimi ale čo sa stalo nechápem.
@iinuska maly isiel dnes do skolky,samozrejme uz ked ho brala ucitelka do triedy,tak spustil lutostivy plac,stihol sacez vikend preliecit,dnes sa maju aj v skolke fotit auz idu aj na palvanie do bazenu,co maju priamo tam v skolke,pridu tam aj instruktorky plavania,tak sa budu pomalicky postupne otuzovat a clupkat,tak som zvedava ako to dopadne 🙂
ahojte dnes nic moc ja som chora vcera horucka a zimnica no strasne maly uz aj zacina tiez kaslat urcite to chytne odomna no neda sa tomu zabranit ☹ a v skôlke uz chybaju 3 deti a to este neni presny pocet 😒

@palinkovamaminka Ja si tam už pripadám ako papagáj čo im to stále opakuje dokola čo má všetko za sebou.A oni akokeby počúvali,ale na druhej strane púšťali druhým uchom von.