Začíname so škôlkou od septembra 2012
Ahojte maminky, ja viem, že je tu toho už dosť popísané, ale bola by som rada, keby sme sa tu stretli maminky detičiek, ktoré idú do škôlky od septembra 2012 aby sme si tu mohli pokecať o radostiach a starostiach našich škôlkárov 🙂 alebo len tak keď nám bude dlho 😉....teším sa na vás 🙂
@sofinka333 no, neviem, ci si zvykne, pretoze uz nam zacina vystrajat aj v noci zo sna, budi sa so strasnym kvylivym placom, je to na infarkt, ked tak v takom tichu, to znie ako sirena, potom nevie zaspat, boji sa.... viacmenej som sa rozhodla, ze to este jeden tyzden vyskusam, co bude (lenze prave vcera nam zasa ochorela, takze tento tyzden je doma) a ak bude stale rovnoko, tak ostanem s nou doma aspon mesiac (mam staru dovolenku spred materskej este viac ako 30 dni) a potom skusime znova skolku, ale ak ani toto nepomoze, tak neviem, co bude dalej... ☹(((. Do prace budem musiet chodit a nemam ju kde nechat ☹(((
@denisa121 len sa zamysli ci neurobis horsie. ak ju teraz nechas doma, tak podla mna len predlzis jej trapenie. ked uz ste teraz zacali , podla mna treba to vydrzat. Ale ty ako mamka vies najlepsie co bude pre nu. Naozaj sa vzdavas velmi skoro. Aj tie nase deti sa vraj budili zo sna s placom. Pozri, ako sama pises, ty do prace chodit musis, takze viac menej nemas na vyber. Neboj sa! Skutocne si zvykne! Obcas robi chybu aj rodic ked dava najavo svoju neistotu a strach pred dietatom. Ak ty budes silna pred nou, casom ziska istotu aj ona. Dufam ze si este pred nou neronila slzy 🙂 ??? Lebo ja padam na zadok ked vidim ze mamka donesie dieta do skolky a obe placu .... v prvom rade musis byt ty presvedcena ze jej v tej skolke bude dobre, aby ti to mohla uverit aj ona.
@denisa121 ahoj, u nas je to podobne. v noci sa syn budi aj 5 krat s placom, cele poobedie sa ma drzi, no po troch tyzdnoch skolky zistujem pokroky. teda on tam neostal ani 5 minut, prekrical hystericky 40 minut, az som sa vratila. teraz na to ideme inac, pomaly sa zdalujem. po troch tyzdnoch teraz sedim v garderobe, kde ma nevidi a on sa hra tam aj 2 hodiny. no ma istotu, ze mama je tam. az ked bude cele dopoludnie v pohode, zacnem odchadzat. mame este mesiac cas, ja musim ist koncom oktobra pracovat. Musim poznamenat, ze mame vybornu skolku (vo Viedni), kde je adaptacny ukonceny, ked sa dieta necha utisit ucitelkou. Momentalne sa citim ako inventar, kedze tam uz tri tyzdne kazde doobedie sedim, no maly potrebuje cas a verim, ze si szvykne, kedze sa tam vlastne rad hra a smeje.
Ahoj spolubojovníčky tak sa Vám znovu hlásim.malý minulý týždeň začal znova po 3 týždňoch plakať,zmenila sa im učiteľka a ja si myslím,že zo stresu a kôly nej.V piatok sa mi sťažovala,že musela po malom behať,že sa hral s kočíkom narážal do detí,tie vyrušoval a smiali sa na tom a aká je po tých 2 hodinách čo tam bol hotová a aj kolegyne sa vraj sťažovali.Také zaujímavé,keď ani jedna nepovedala nič také,skôr vraveli,že pri nich sedí.Riaditeľka mi dala podpísať papier,že sa mu predlžuje adaptačný o 2 mesiace.keď sa mi sťažovala aké je z malého hotová,tak som povedala riaditeľke,že sa s ňou chce prísť porozprávať manžel.Bol tam včera,doniesol jej lekárske správy ktoré chcela.Začala mu hovoriť o malom,že nie je na úrovni ako ostatné deti,nezapája sa a keď sa zapojí tak iba na chvíľu.Vraj som ju ja neinformovala o zdravotnom stave malého.Zatajila jej ako na tom je a ona má vraj svedka,že som jej povedala,že má všetko negatívne,iba trochu problém s motorikou a pozornosťou.Vraj on by potreboval individuálny plán ako sním pracovať a podobne a zase hovorila mužovi o špeciálnej škôlke.Vraj sa máme rozhodnúť čo ako ďalej.Muž prišiel domov a uveril jej,že som jej nič nepovedala,taká som bola dožratá z toho čo na mňa nahovorila a aj to,že jej muž uveril.Zdvihla som telefón a zavolala jej prečo klame,a ona si hovorila stále iba jedno a to isté dokola,ja som jej povedala koľko krát som im to hovorila a ako ma nepočúvali.vraj keby vedela aké to je dieťa tak ho neprijme.Ja neviem nemá mentálne postihnutie,je predčasne narodený má problém s jemnou motorikou a psychológ povedal,že problém s pozornosťou,ale to tam aj je aj nie je,pretože u týchto detí sa to nedá jednoznačne povedať.Tak to by boli podľa Vás dôvody na neprijatie dieťaťa?Veď oni sa ho chceli zbaviť od začiatku,pretože nerobil to čo ostatné deti.Veď bol nový a potreboval si zvyknúť.Oni absolútne nerobili nič preto,aby mu pomohli a uľahčili štart do škôlky.Veď aj deti od neho bočili a nehrali sa s ním,ani im nikto nepovedal máme tu nového kamaráta skúsme mu pomôcť nič.A potom dokončila telefón stým ,že napísala rozhodnutie o ukončení dochádzky.A tým nás zaklincovala.Takže tam je úplne jasné,že sa ho chcela zbaviť a využila to.A to,že mne teraz zostane malý doma,pretože sú všetky škôlky plné a nie je miesto to nezaujíma nikoho.Ako tvrdila,že tam malý stráca čas a teraz keď má byť doma do septembra kým ho niekam prijmu ten čas akože nestratí?On potrebuje deti,potrebuje inú autoritu ako sme mi rodičia.Keby mu dali šancu,ale prečo riešiť problém ked sa ho môžem zbaviť.A najhoršie je,že nemôžem podať sťažnosť na Školský úrad,keď ona tvrdí to čo tvrdí a má údajného svedka.Takže takto sa skončila naša etapa škôlky.Len nevie ako mám synovi vysvetliť,že už tam do škôlky nepôjde.Každý deň sa tam pýta a chce ísť.možno sa ešte dnes podarí niečo poriešiť,uvidíme ako to dopadne.Tak keby nám to nevyšlo prajem Vám všetkým,aby ste sa držali,aby si vaše detičky zvykli a boli spokojné a šťastné v škôlke a robili Vám veľa radosti.
@sofinka333 dakujem krasne za tvoj nazor... viac v IP
@mimajo tak to mate super, ze v skolke mozes s malym byt aj ty. To dietatu velmi pomoze a potom pekne postupne ho tam nechat na hodinku, potom 2, 3.. pol dna a potom by uz nemal byt problem... takto som si to aj ja planovala, ze budem chodit s nou... lenze, nasa skolka to nedovoluje, pretoze hovoria, ze ked tam bude jedna mamka dietata, tak aj ostatne tie male deti, ze budu plakat a tiez budu chciet svoju mamku, ze by to bolo horsie pre ostatne deti.. tak neviem, mozno v tom maju aj pravdu... ale napr. teraz viem, ze chodia tam dve mamicky aj so svojimi detmi (obe kamosky, ale vekovo su starsie a jedna sa velmi dobre pozna s ucitelkami, tykaju si, takze to asi len "protekcia"). Tak vam obom drzim prsty, nech to ide aj dalej dobre, vyzera to tak, ze to bude ok. 🙂
@majuskovci ja by som sa odvolala, pretože je v adaptačonom čase, dieta si musí zvyknút, no tak ho teraz nebaví to čo sa učia, no a čo,,tak vela stratí,,,aj tak to všetko budú opakovat na budúci rok
@majuskovci bože, držím vám palce, nech sa podarí škôlka pre krpca. to sú učiteľky, kurnik 😠 😠 😠 držať hubu a krok, a potom bude všetkov poriadku... minimálne by som im to tam preluftovala, keď nič viac. skús obtelefonovať škôlky v okolí, či nie je nejaké miesto voľné. u nás obsadzujú voľné miesta tento týždeň. škôlky v okolí boli v septembri beznádejne napratané a nakoniec sa asi v každej uvoľnili 2 - 3 miesta. niektoré detičky ani nenastúpili, niektoré išli do iných škôlok a niektoré mamičky to aj vzdali... držím palce!
@nefertitka ahoooj ja som len chcela ze nam sa nakoniec z toho kaslu a soplu urodil zapal pluc.. takze doma budeme veeelmi dlho.. akoze jupiii tesim ..
ahojte dievcata, tak podam hlaseneie z posledneho tyzdna. Mala si v skolke celkom zvykla, pretoze sa cely den pekne hra, kresli, maluje farbami, vonku sa zabava s detickami, konecnce po dvoch tyzdnoch zacala aj jest, a pekne si pospi. jedine rana su u nas uplakane, urevane. ale poplace si 10-15 minut a potom je vraj dobraa. tak co, je to iba maly vzdor? ci ako to mam brat? tie revy rano su strasne, niekedy ju musim aj poprezliekat, co sa povracia o d toho placu.
a dalsia vec, kazdy den si musime brat domov pyzamko a papucky. inac robi cirkus uz v satni. ked to zoberieme, tak je bez problemov a nic sa nedeje. pre mna to nieje problem, vsaj ja to nosim hore dole, len ucitelky to nejako nechcu brat. ako to vidite vy?
dakujem
a prajem pekny den babule. aj malym drobcom. 🙂
@jja ako to je sila,,tak ked si tak pekne zvyká tak nech to uč vydržia nejaký mesiac , či sa im taží
..ja ked to tu tak čitam, tak mám dosť,ako platíme dosť vysoké poplatky ked sa to zhrnie, ešte k tomu sa ten zvyšok financuje z našich daní, a ešte sa deje to čo sa deje, uč sú tu v podstate pre naše deti a pre nás a nie naopak..to pomaly aby sa im človek zdrvil úctivá poklona pani učitelka...
@majuskovci pises, ze uz ste chodili ku psychologicke, tak nech mu ona urobi posudok, do akej skolky ma chodit. nie ze si pani riaditelka vymysli diagnozu, to predsa takto nemoze fungovat. kiezby sa ozvali nejake maminy ucitelky, ja neviem presne ako to chodi pri posudzovani deticiek, ale to sa mi nezda, ze po 1 mesiaci ho vylucia preto, ze sa nezapaja do vsetkych aktivit. a ze sa mu paci a pyta sa do skolky, tak to u nas zdaleka este nehrozi 🙂
@majuskovci moja zlatá, verím, že máš nervy na dranc.. a asistent??? nedá sa vybaviť? viem, že aj v MŠ mávajú... neviete o tom viac?
ahojte, knizku som precitala davnejsie, ale nepamatam si co by som mohla pouzit na riesenie nasho problemu. Mame 3 roky a syncek zacal chodit do skolky. Chodime teraz mesiac.No nic sa nemeni. Prichadzame tam s obrovskym placom, lahne si do herne na zem a place. Rozdiel je len v tom, ze jedna pani ucitelka ho nejako vzdy presvedci, on sa ukludni po case a potom mi nakresli aj obrazok, aj cvici s detmi, aj sa hra. Ked je dalsi tyzden druha (syn chodi len na doobeda a ucitelky sa po tyzdni striedaju) vtedy s nim nikto nepohne, lezi na zemi, najprv place, potom mrnci, ale nepripoji sa na jej vyzvu ani raz...takto proste vydrzi kym nepridem...tada ja chodim ked sa naobeduje ale od ucitelky mam vzdy odpoved ze nic len plakal a mrncal. Doma sa ho pytam na dovod...ma na to vzdy len jednu odpoved...,,placem preto lebo som smutny, ze tu nemozes byt so mnou,,.Toto povedal vsetky ked sa ho opytaju ako je v skolke a ci neplakal. Povie jednoducho plakal som preto lebo som bol smutny ze maminka tam nie je. A TO JE U NEHO BODKA ZA VSETKYM. Povedal to uz ucitelke, susedam, babkam...jednoducho kazdemu kto sa ho pytal toto iste. Riaditelka nas uz chce v skolke stopnut, lebo vraj trpi a tiez to narusa kolektiv, kde ostatne deti sa uz ukludnili. Mne sa to po mesiaci zda kratka doba na 3 mesacne prerusenie, hlavne preto ze mam pocit, ze on si vlastne vytvoril tym svojim postojom a touto obrannou vetou asi meter ktory pouziva na vsetkych a veri ze casom zvitazi.
Neviem ci bojujem s tym, ze je este do skolky nezrely (a to si nemyslim), alebo bojujeme so vzdorom, na ktory ja neviem uz nic vymysliet, alebo s ucitelkou, ktora mu zrejme menej sadla...je starsia nez ta prva a ma taky ukricanejsi prejav (stazoval sa ze p. uc. krici). Nuz ale zvykat si musi aj na ine typy ludi ake on preferuje, ved nikdy sa nebude v zivote stretavat len s ludmi, ktori mu vyhovuju.
Ked tam nie je o skolke hovori pekne, aj ked ideme okolo autom, povie: mamina pozri tu je moja skolka.
Ale potom doda: ale ja tam uz nechcem ist.
Inak je zvyknuty byt aj odo mna na tyzden prec, u babky a vobec s tym nemal problem. No minuly tyzden boli s manzelom u babky na vikend a manzel isiel nieco vybavit so svokrom a maly sa rano rozreval ze on chce ocka....pritom predtym mu vsetko bolo jedno (teda kym nechodil do skolky), lebo babku ma rad a bol s nou aj tyzden v pohode.
Poradte, neviem co s tym...mozno ste podobny problem riesili. Dakujem za kazdu radu.
@palinkovamaminka
@lenkove
Psychológ odporučil klasickú škôlku a trpezlivý prístup k malému.Čo sa týka asistenta tak myslím,že na toho má dieťa nárok pokiaľ má presne stanovenú dáku diagnózu.A to sa dá povedať,že malý nemá,lebo problém s motorikou a otázna porucha pozornosti ktorá nie je potvrdená ,nie je žiadna vážna diagnóza.Ono aj tie deti čo boli v triede boli samozrejme motoricky niekde inde keď navštevujú škôlku už dlhšie,ja si myslím,že náš malý iba potreboval viac času,aby si zvykol a trochu viac milého,ľudského prístupu .
@moonlightka no myslím že je to ešte vzdor a tá veta to je citové vydieranie na teba,,nemyslím to v zlom, skús si na nete pohladat o tomto literatúru
alebo napr. skús ked prideš ist s ním do triedy a vybrat si spolu hračku , zaujat ho a potom až odísť a viackrát mu zopakovat že ked sa napapá prideš po neho a povedz mu program čo budete poobede spolu robiť, vysvetli mu že potrebuješ aby sa pekne hral v škôle a potom budeš mať poobede na program čas..............jednoducho dat mu motiváciu prečo je v škôle. ak vydrží týžden bez teba u babky tak je zrelý čo sa týka odlúčenia od teba,náš Matúš v škôlke vôbec neplače a to bol max len jeden celý den bezo mna
@sara07 ved ja si aj myslim ze je to citove vydieranie...len p.ucitelka nam navrhla kvoli tomu vylucenie na 3 mesiace...ona s nim bola iba 5 dni zatial takze som prekvapena ☹
@moonlightka no máš právo na adaptačný čas, brán sa, spýtaj sa na rovinu či ked bude doma 3 mes, či to vyrieši alebo čo konkrétne to vyrieši, a tiež sa spýtaj ako ona jemu pomáha adaptovat sa v škôlke, ako je tam 4 hod a mám s tým problém...ked jedna uč to zvláda a druhá nie, spýtaj sa prečo u jednej má problém a u druhej nie, v čom je rozdiel...brán sa a pýtaj sa
preprušit môžu len písomne a musíš tam mať presne napísaný termín a dôvod
@moonlightka lenže si treba aj uvedomiť že synátor dosiahne svoje ked ostane doma, vydiera, používa taktiku a ked ostane doma tak bude po jeho...potom to bude používat stále, to čo budeš s ním vkuse doma
no tato funguje len jedna veta ber to s nadhladom a obrazne " s teroristami sa nevyjednáva" my sa jej držíme
@sara07 no ved to ...ja s tym nesuhlasim, pretoze presne podla mna to bude pre neho len vyhra...nad vsetkymi...len som prekvapena ze skolka to chce riesit takto...je tam mesiac a teraz mu chcu dat na tri mesiace stop...ale ved uz mame s tou druhou p.uc.aj dobre vysledky...som z toho taka sklamana...neviem co robit...ako ho namotivovat na tu druhu pani...ta prva sa snazi a vysledky su ☹
@moonlightka no čo sa týka uč len sa bránit a bojovat, nenechat si robit čo chcú
a čo sa týka synatora skús čo som ti písala vyššie
@majuskovci ja neviem, co si jej zatajila, ked mas posudok od psychologa, to mi malo byt predsa dolezitejsie ako tvoj subjektivny nazor, nie? ale teda neviem, ci to ma cenu sa dotahovat s nimi, je celkom mozne, ze v tej skolke sa nejakeho individualneho pristupu nedockas, aj keby ho tam nechali. A na skolksy urad sa kludne stazuj, nemozu ta zrusit preto, ze jedna pani povedala...
a nemate moznost ist do sukromnej skolky? ja viem, ze je to drahe ale napriklad keby siel na pol dna alebo tak..
@moonlightka
@majuskovci
@jja
ahojte kocky, citam tu vase trampoty s nastupom do skolky - musim povedat, ze vam vobec nezavidim, so vsetkym sme si presli aj my. ten prvy rok je naozaj tazky. zazili sme place, nocne mory, obcasne pocikanie sa, myslim ze hlavne zo stresu a velmi caste choroby atd... hlavny problem bol to, ze "nie je so mnou mama--- "☹ nemali sme tiez ziadny adaptacny program, skolka s tym nesuhlasila, od prveho dna bol misko cely den v skolke aj so spanim. bolo to naozaj tazke. casto byval doma poobede podrazdeny, zly, vikendy boli tiez nic moc... vzdy sa dal do poriadku ked bol 2 tyzdne doma s nejakou chorobou, vtedy sa upokojil a bolo dobre... bol to stres aj pre mna, zo skolky som chodila s placom (ale pred malym som sa drzala, rozlucky boli rychle, kratke, prezut, vyzliect, zobrat na ruky, pusinka, ahoj, pohraj sa, aha tam cosi deti robia a bezala som prec, no a nejaky plysak z domu na spanie tiez musel byt, to je doteraz). cele dni v robote som kukala na hodiny a myslela na neho co prave robia a nevedela som sa dockat kedy uz pojdem ja alebo babky pre neho. zvazovala som aj prerusit alebo cez obed bravat domov. vsetci ma ale odhovarali nech vydrzime, ze je to cesta spat a navrat nebude o nich lahsi.
dievcata, nevzdavajte to. je to pre deti obrovska zmena a stres (aj pre vas), skuste to aj doma tak, ze ked sa chystate rano do skolky a dieta vymakava a nechce ist, o skolke sa skratka nediskutuje, ide sa a hotovo. teraz chodime 2. rok a uz je to DOBRE!! je to vazne o zvyku, dieta si trochu uvedomi ze tie dni sa striedaju, ze je aj v skolke aj doma, su aj vikendy aj prazdniny (aj choroby), ze nie je v skolke stale...
Druha vec ale co si myslim je, ze 3 r. dieta je naozaj este male dieta, vela veciam nerozumie, nechape preco zo dna na den zrazu je v cudzom prostredi s cudzimi tetami a cudzimi detmi sam... a bez mamy... 3 roky je v stabilnom kruhu znamych tvari a zo dna na den sa mu tento mikrosvet zosype. Je to pre neho to iste ako keby sa stratilo na autobusovej stanici alebo v dave cudzich ludi...
S dnesnymi skusenostami by som dala dieta neskor do skolky, Misko je novembrovy, takze siel do skolky ked mal 2r 9 mes, uz by som ho tak skoro nedala a myslim, ze by o nic neprisiel... Ale zas som rada, ze to mame za sebou a zije sa nam zase dobre... 🙂
Dalsia vec je, ze sme mali stastie na ucitelky. Vazne je to aj o nich ako s tymi detmi pracuju. Niektore asi fakt robia podla sablony a ked je odchylka nevedia si s tym dat rady tak dieta jednoducho odpisu. Je predsa normalne, ze kazda
mama chce, aby sa jej dieta zaclenilo medzi deti a zapajalo sa, naslo si kamaratov a dobre sa citilo.
@moonlightka inak byt tebou, keby som videla, ze dieta si s ucitelkou nesedi, skusila by som si najst inu skolku... ale viem, nie je to lahke, su plne a tiez nevies na koho natrafis. popytaj sa znamych, mozno budu vediet pomoct.
vsetkym vam a vasim deturencom strasne drzim palce, aby ste toto naozaj tazke obdobie (hlavne pre deturence) zvladli 🙂
no, maminy, Maťko bol v škôlke 2 dni a už má horúčku, uvidím, čo sa mu z tho vykľube. Som na nervy, strašne si vyčítam že som h nenechala radšej celý týždeň doma, asi nebol šte 100% zdravý.... Takže naša bilancia je 4 dni škôlka- 10 doma- 7 škôlka- 3 doma- 2 škôlka a zas doma.....Ke´D to takto pôjde ďalej, tak to prerušíme.... Neviem iuž, čo mám vymyslieť, skúsim Preventan, možno mu dám napísať aj Imunor alebo Ribomunyl....Ja viem, časté choroby k škôlke patria ale čo moc to moc... 😝 😝 😝
@rebecca2006 my mame tiez "skvelu bilanciu" - 2 tyzdne skolka, 2 tyzdne doma, 4 dni skolka a vecer sa mi povracal - takze predpokladam ze minimalne tyzden bude zas doma... a to teraz tiez ficime na ribomunyle.... ☹
minuly rok to bolo dtto... potom som stratila trpezlivost a koncom maja som ho odhlasila zo skloky... cele 3 mesiace - jun-jul-august nebol chory ani raz...
2 dni skolka, 12 dni doma, 5 dni skolka, 4 dni doma, 3 dni skolka, 2 tyzdne doma....
baby a ja ze to len mi chodime na 3 dni do skolky 😖 😝
baby, asi som trochu mimo témy, ale ako dávate deckám ibuprofen/ Brufen, Nurofe/ a pod? POkiaĽ ja viem, nie sú tabletky, en sirup, a ten mi môj vezje ani za nič na svete, tak ávam len čípky.....Dávate niekto tabletky? Dík
@ma.senka ribomunyl vám napísal pediater či špecialsta imunológ? Maťko m nejakú miernu poruchu imunity, teda mal pred 2 rokmi, ale som si myslela, že je to za nami, ebo minulý rok bol celkom v pohodke, len raz v lete mal angínu... Ale vidím, že to tak nie je.... 😢

@majushkab asi hej,chce to asi cas. KAZDE DIEta to asi inak zvlada. A neviem ako u vas,ale u nas je boj so vsetkym. Kedysi sme bojovali,ale sme jej kusok mohli umyt zuby aj my,vobec nam nechcela dat kefku,pekne sa obliekala, papala a teraz nechce vobec sama zuby umyvat, minule zahlasila "nakrm ma" a obliekanie knuci ze maminka... Zeby jej chybala spolocnost alebo to je tiez forma vyrovnavania sa so skolkou?