icon

Začíname so škôlkou od septembra 2012

babu9
3. apr 2012

Ahojte maminky, ja viem, že je tu toho už dosť popísané, ale bola by som rada, keby sme sa tu stretli maminky detičiek, ktoré idú do škôlky od septembra 2012 aby sme si tu mohli pokecať o radostiach a starostiach našich škôlkárov 🙂 alebo len tak keď nám bude dlho 😉....teším sa na vás 🙂

majushkab
10. okt 2012

@rebecca2006 ďakujem 🙂 ....určite sa budem držať aj tvojich rad o tom že s ním budem musieť byť aj ja sme už doma vraveli aby si nemyslel že je zrazu odstrčeny a mam šťastie že aj rodičia my pomôžu som aj rada že budeme ešte u nich a dedko ten bude prevažne s ním lebo s ním sa da aj hrať oco nevie okolo maleho babätka a my ostatny si to musíme fakt podeliť ....a ďakujem baby za povzbudive slova až mi je lepšie a mam pocit že to akosi zvladneme 🙂

nefertitka
10. okt 2012

ahojte....
ja som bola starsia z dvoch sestier (5rokov rozdiel) a fakt ze som sa citila odstrkovana, mama bola na nas sama, ale aj tak, aj ona si to uz teraz uvedomuje, ze robila chybu, ale dodnes si pamatam tie reci, ty si starsia, mas mat viac rozumu, ty za to mozes, a preco si nedavala pozor a bla bla bla...nejak jej to vtedy nedochadzalo, co to robi s mojou detskou dusou. A sestra bola vsetobecne preferovana u vsetkych. Pamatam si aj na take, ze sme sli do obchodu (vtedy sa to volalo Detsky Raj) s nasim dedkom a jej kupil Barbie a mne nic...a toto sa stalo viac krat. Preto sa aj ja bojim, ze by som mozno jedno nechtiac preferovala a to by som veru teda nechcela. Ale ako sa vravi, niekto chyby druhych opakuje, niekto sa ich vyvaruje a nerobi ich. Dufam, ze by som bola ina, ale ak budem mat dve deti, budem sa zo vsetkych sil snazit.

No a dnes sme boli na ORL a mandla musi von....takze sme objednani na 2.11. Dali nam na vyber ci v narkoze alebo oblbovak, tak sme sa spytali na nazor lekara a on povedal, ze radsej oblbovak. Vraj si to nebude pamatat, ze tak jedno dieta z tisic si to iba pamata. Ze bude vyzerat, ako so 4 borovickami v sebe 😀
Ale obavam sa. Ja sa o nu vseobecne strasne bojim, aj ked bola na operacii s palcekom, skoro som umrela od strachu, kym bola v narkoze a den predtym.... ☹ Ja som tam vtedy normalne poslala manzela, nech tam je s nou a on je velmi obetavy tatino, takze bez problemov siel, a ked mi volal, ze mu ju brali oblbnutu na salu, tak mi plakal do telefonu, ze to je strasne toto vidiet. Preto som tam ani nesla, lebo by ma asi kriesili. Mozno niektore si povedia, co som za matku, ze som tam nechcela byt s nou, ale nezvladala som to, ale bola som tam v podstate s nimi cele dni

takze skolka sa najblizsi mesiac nekona....to akoze fakt tam pojde nanovo:(

nefertitka
10. okt 2012

teraz sa musi dostat zo soplov, potom pred zakrokom musi byt tyzden az dva uplne zdrava a po musi byt este tyzden minimalne len doma

majushkab
10. okt 2012

@nefertitka no ja dufam tiež že taku chybu neurobím aby bol maly odstrkovany myslím tym neumyselne lebo niekedy fakt urobíme chyby a ani si ich neuvedomíme že sme to urobili zle ☹

a aku mandlu idete vyberať nosnu či krčnu nám tiež raz dr.spomenula že možno nosna mandla bude musieť isť von ale že niekedy nerobí problémy tak zakrok neodporučaju lebo ta vraj môže dorasť....a ten oblbovak no neviem mne bol maly tiež operovany pod narkozou a predtym mu dali aj ten oblbovak no ale iba s tým by mu ten zakrok neurobili no ale neviem možno je ich viacej alebo silnejši a slabší....no ale aj tak chudatka naše čo si musia vytrpieť a s tou škôlkou hrozne fakt akoby od znova začínala no držím palce nech to zvladneze a mala sa z toho čím skôr dostane

nefertitka
10. okt 2012

@majushkab nosnu, uz ju ma tak velku ze musi ist von...tazko sa jej dycha, chrape ked haja a ma zastavy dychu pocas spanku kvoli tomu...to mimochodom okrem ineho vraj sposobuju caste infekty a vela deti to chyti v skolke, ta mandlu myslim...ved sa nedivim, ze ta mandla takto zareaguje potom
a naco bol operovany?urcite zlozitejsi zakrok treba robit v narkoze, len ja sa narkozy bojim, tak ked je sanca sa jej vyhnut, tak ju chceme vyuzit, ale urcite keby dr. povedal, ze narkoza je lepsia, tak dame narkozu, ked my sami nevieme...

majushkab
10. okt 2012

@nefertitka hmmm tak jasne ked jej robi take problemy tak von aby nebolo ešte horšie ....naš bol s pipikom mal problemy s pišaním a ta narkoza tiež sa bojím naš ked sa prebral z narkozy tak sa nemohol rozdychať a museli mu davať nejaky liek nato takže dufam že to bolo prvy a posledny krat teraz tiež by som sa bala ešte viac ako predtým a velmi by som zvažovala čo a ako

mima595
10. okt 2012

@nefertitka - skus si pozistovat, ale tu na MK je super baba..strapco13, ktora radi ohladne ORL veci..je ORL dr. a ona jednoznacne odporuca celkovu narkozu pri nosnej mandli..že je to pod kontrolou hmatu a vyberie sa fakt cela mandla, kdezto pri oblbovaku zvykne ta madla dorast skor....

mima595
10. okt 2012

@majushkab - k tebe..k tomu venovaniu sa babky a dedka..pozor, aby si nepresla do druhemu extremu...stary rodicia zvyknu potom starsie dieta tak postavit na piedestal, to druhe vobec neberu na zretel..stale si beru len strasich, kupuju hracky len im...ten starsi sa potom zacne okolo roka, ked stary rodicia zacnu "brat na vedomie" aj mladsie prist este do horsieho obdobia...najpr mu zobral mamu, teraz aj dedka a babku...

pozor na to..mam 2 kamosky, ktre s tym maju zle skusenosti...moja rada, neoddelovat, nech si zvykaju, budes to mat tazsie, ale predises problemom..ak ti mama može pomoct, nech pomoze s varenim, upatovanim, nech trebars zoberu male na prechadzku...
ale vy ste proste RODINA a on sa s tym nauci zit...to nie je najhorsia vec na svete, co sa mu stane, že sa mu narodi surodenec, ale jedna z najlepsich 😉

hlavne ty nesmies byt neista, že sa mu robi zle, ked sa mu nemožes venovat....

majushkab
10. okt 2012

@mima595 vidiš tak toto by ma nenapadlo aj taka situacia no musíme sa snažiť venovať aj jemu cela rodina aby bol s nami tak ako doteraz... ked prave ten začiatok kym si vytvoríme isty režim budem musieť byť s babom lebo to ma bude potrebovať viac ..nikdy som si nemyslela že to bude take ťažke ked budeme mať druhe dieťa tu v okoli čo ma kamaratov v jeho veku tak napr.surodenca chcu aj ked su zatial v nedohladne a ten naš ...no ale ved uvidíme ked sa narodí už sa budeme musieť zariadiť aby to bolo dobre pre obe deti....ale ja som napr.zaskočena jeho reakciou ani by ma nenapadlo že bude mať taky odmietavy prístup

nefertitka
10. okt 2012

@mima595 dakujem, nasla som ju, ale ze na Konovi uz skoncila...ale nechala tam na seba kontakty

terina25
10. okt 2012

mamičky,chcem sa vás opýtať,ako je u vás riešené stravné v školke.Totižto moja dcéra bola v septembri v školke len 6x.chodila len ráno,obedy jedla doma.mala 6x desiatu a raz tam jedla aj obed - aj to omylom,keďže pani učiteľka jej ho dala jesť omylom,lebo ,,vraj,, nevedela,že ona na obedy nechodí.No a teraz mi hospodárka v školke tvrdí,že vraj moja dcéra tam bola nie len 6x-tuším povedala,že 7x a že mala tam 6 či 5 obedy.ale to nie je pravda,pretože sa stravovala doma.asi o tom niečo viem,keďže doma varím a sedela s nami za stolom.nemám potrebu klamať.no a pani hospodárka mi napísala teraz mail,že sumu,kt.som uhradila nie je správna a že si to mám vyriešiť osobne aj za prítomnosti učiteľky.no ako dokázať,že moja dcéra tam nejedla? neviem,čo tam majú za systém.keď som ju raz nahlásila,že bude jedsť len desiaty,tak jej majú dať len desiaty a nie jej dať 1x obed.a ráno som to učiteľke aj povedala.nakoniec mám platiť za niečo ,čo moja dcéra v školke nejedla a obed jedla doma.Som z toho dosť nasratá.To aké poriadky majú v tej školke?to si možu zaúčtovať hoci čo a keď s tým nesúhlasím,tak to ja nijako nedokážem.nemám slov 😖 ako je u vás riešené stravné?platíte ho tiež mesiac dopredu?mimochodom oni my ešte mali peniaze vrátiť,nakoľko som platila za 10 desiaty a bola v školke len 6x.

klauduska
10. okt 2012

@terina25 fuuuha,tak to je dost neprijemna situacia. my platime tiez dopredu obedy,teda prvy mesaic sme tak platili,ze plna suma. Kedze ale maly vynechal 2 tyzdne a nejake dni,tak za mesiac oktober mame tuto sumu odratanu na tento mesiac (pracne som si znacila kedy bol a kedy vynechal, 2 dni som aj zabudla odhlasit,tak obed prepadol).

Podla mna,je zavazne to co mas napisane v prihlaske a teda aj ucitelky by mali dosvedcit,ze mala na tie obedy nechodi!Treba sa branit tym,ze naco ste teda vypisovali prihlasky,ked ti aj tak zarataju nieco ine. A aky maju oni dokaz toho,ze tvoja mala na tom obede naozaj bola?Nech dokazuju oni,ked to chcu mat zaplatene, treba im povedat,ze ty ich nechces klamat,ale nechces platit za nieco co tak naozaj nebolo(vlastne to co pises).

majushkab
10. okt 2012

@terina25 tak im to povedz a opakuj stale dokola a nech to dosvedčia aj učitelky ved to musia vedieť zvlašť že vedia že obed tam nemaju ved taku vec si musia už pamätať...môj napr je v škôlke iba doobedu ale desiatu mu nosím z domu a chodím preňho tesne predtym ako nesu obedy lebo u nas ich nosia zo žš a kedže ma dietu a stravu prenho nechystaju takže nič neplatím... ale čo mi vravela uč.aj kamoška tak obedy sa platia každy mesiac ten čo prave je vždy 18,90e ked dieťa nejde do škôlky do 8:00 treba odhlasiť (pre istotu si maminky doma zapisuju kedy dieťa v školke je a kedy nie) a až na konci školskeho roka vratia peniaze za obedy z ktorych bolo dieťa odhlasene ....neviem či je to dobry system ale vraj ešte nemali problemy maminy že by im niečo nesedelo tak neviem

mima595
10. okt 2012

@terina25 - n napr. u nas v skolke sa neda platis iba desiata..bud sa pplati cely den strava, alebo desiata + obed...

m.i.r.i
10. okt 2012

@terina25 u nas sa plati cela suma stravneho, neda sa len desiata..bud tam je alebo nie...a my mame na internete stravovaci system, teda rano mi staci maleho odhlasit a mi to odrataju z uhradeneho stravneho..je to celkom dobre spravene, lebo mi to kazdy den aktualizuje, ze aky mam stav financii, a vlastne na dalsi mesiac nemusim uhradzat plnu sumu, ale len to co mi tak zvysuje...nemoze sa stat potom, ze mi nieco inak zauctuju, iba ak si sama zabudnem dieta odhlasit

to neviem ako u vas funguje teda..lebo je to teda dost chaosne ☹

arizona
11. okt 2012

@terina25 fakt skus na nich to, nech oni dokazu, ze tam ten obed jedla, kedze ty ako zakonny zastupca si ziadala iba desiaty- ale podla mna je to chyba ucky, ze si to neustriehla.
. Ale na financovanie sa musis opytat, ako fungujete. My sme na zac. sept. platili za sept., ale platili sme aj oktober. Od nov. budeme mat uz upravene stravne za skutocny pocet spapanych jedal v sept a oktobri. Inac by to malo fungpvat asi ako u zamestnavatela - v oktobri sme mali narok na 23 gastracov (tolko je prac. dni v okt), od ktorych sa nam odpocitavaju neodpracovane dni v sept.

terina25
11. okt 2012

@klauduska
@arizona
@m.i.r.i
@mima595
@majushkab

my sme mali platiť do 5.9.jedlo za celý september.tak ja som zaplatila za 10 desiaty,keďže som vedela,že budeme na dovolenke,tak preto som uhradila len za toľko.ale dcéra aj tak 10x nebola,keďže prvý týždeň sme boli v piatok u lekára-samozrejme,že som to oznámila v školke,že nepríde - a ďalší týždeň bola len 2x,lebo v stredu sme boli u lekára,lebo bola prechladená a do konca mesiaca už v školke nebola,keďže sme boli potom na dovolenke.takže dokopy bola prvý týždeň 4x - čiže mala 4x desiaty a druhý týždeň bola 2x-ale v pondelok jej dala učiteľka omylom ten obed - takže mala 2x desiaty a 1x obed.Len je zaujímavé,že ten prvý týždeň jej obed nedávali,lebo sme im povedali,že obedy nemá a na druhý týždeň jej už odrazu hneď v pondelok ten obed dali?to akože ako mohli zabudnúť??a v utorok keď som po ńu prišla a pýtala sa,tak že pani učiteľka jej už obed nedala.lebo po tom pondelku si to ,,zapamätala,že ona obedy nemá.
taký chaos v tom majú,že až...

ešte k tej prihláške.v prihláške som uviedla,že bude chodiť len na desiaty a obedovať už bude doma.lenže od oktobra už aj obeduje v školke a ostáva tam do 14.30.takže predpokladám,že bude zase chaos bud.mesiac.je to trochu aj moja chyba s tou prihláškou,ale človek má odkiaľ vedieť v auguste,že dieťa bude školku dobre zvládať a nebude plakať?ja som zo začiatku chcela,aby tam bola len ráno,keďže som doma na rodičovskej dovolenke so synom,tak som nechcela zbytočne ju tam nechávať .chcela som len,aby bola trochu medzi deťmi.ale jej sa tam strašne zapáčilo a plakala,že ona tam chce ostať.tak preto sme sa dohodli,že tento mesiac,tak už bude aj spať,keď sa jej tam tak páči - čo som veľmi rada,že je tam spokojná.ani som nemyslela,že sa tam bude tak dobre cítiť.takže aj tie prihlášky čo sa vypisovali v auguste musia brať ,,s rezervou,, Lebo to,čo platí jeden mesiac, druhý mesiac už nemusí platiť. a takisto tie 1-2 týždne,tam všetky deti ani nespia.takže darmo niekto uvedie v prihláške,že dieťa tam bude celý deň,keď tam dieťa plače a nevie si zvyknúť.tak tam tie 1-2týždne je možno len ráno príp.obed a tak si ho rodičia zoberú ,keď plače.to aj im zarátajú potom plnú sumu stravy??

terina25
11. okt 2012

a tiež nám bolo povedané,že ak zaplatíme viac,tak na ďalší mesiac nám to odráta.mne mala odrátať 50 centov a mala som platiť cca 20 eur tento mesiac,ale ona mi napočítala,že dcéra tam jedla obedy a sumu mi dala cca 24 eur.nie je to veľa,ale ja potrebujem aj tie 4 eurá.veď to je 120 korún a nie 4 koruny.a dnes je to 4 eurá a bud.mesiac to može byť aj 10 eur.a keď viem,že ja mám pravdu,tak prečo by som to mala zaplatiť?ja neviem čo to tam majú za systém.a čo robia tie učiteľky,keď nevedia,že kt. dieťa čo jedlo.veď keď mňa nepoznajú podľa priezviska,tak dcéru určite musia poznať podľa mena,pretože Sofiu majú len jednu v triede a musia vedieť,že ona tam v septembri bola málo čo a že som po ňu chodila o 11.20.ešte keď sme pre ňu boli spolu s manželom a synom,tak sme stretli aj riaditeľku.tak musela aj ona vidieť,že obed dcéra nemala.a tak skoro domov chodila asi len ona jediná z triedy.tak nechápem ten ich systém.ozaj nemám chuť sa s nimi hádať.pretože dcéra tam chodí rada a nechcem,aby si potom na ňu nejako ,,zasadli,,kvoli týmto problémom.a bud.rok tam chceme dať aj syna. ešte podotknem ,že sa jedná o cirkevnú školku.a myslím si,že tam by sa nemalo klamať,či áno?

dm1
11. okt 2012

@terina25 u nas sa tiez plati strava na cely den nedaju sa len desiaty. ak ho odhlasim den vopred tak mi stravu odrataju nasledujuci mesiac

terina25
11. okt 2012

@dm1 no ale je to podľa mňa nezmysel.lebo keď viem,že mi dieťa bude chodiť len na desiaty a mám platiť len 10 eur za desiaty na mesiac,tak potom načo mám platiť napr.24 eur za celodennú stravu?a že potom to ďalší mesiac odrátajú.ale hodl neodrátajú,lebo potom z toho majú chaos.aspoň v našej školke.keby sa aspoń zmýlili o jeden obed ale nie o 4 obedy.mali by to robiť tak,že dať platiť stravu napr.za september platiť v oktobri do toho 5.10 a to už vedia,že kto koľko jedol a koľko bol v školke.a každý by platil skutočnú sumu a nie takú ,,od oka,,ani v obchode neplatím za niečo dopredu a potom mi peniaze vrátia.dobre sa hospodári s peniazmi,ktoré mi nepatria.a potom nech rodič dokazuje svoju pravdu.ale ako ju dokázať.to už je problém.ešte dobre,že dcéra nechodila do školky celý mesiac,lebo verím tomu,žeby mi dali platiť za obedy za celý mesiac. 😖

dm1
11. okt 2012

@terina25 a ako by si zaplatila ten prvy mesiac? ked chces platit az po? ako ak je dobry system a vedia kolko krat sa kto odhlasil tak v tom nevidim ziadny problem. horsie je ak to nesedi. u nas sa proste neda ist len na desiatu bez obeda. ak si dieta bereim na spanok domov tak treba prist do pol 12 a to uz su deti po obede.

mima595
11. okt 2012

inak nasa skolka je upne obycajna, ale so starvou je to uplne v poho...
a nemusime sa ani odhlasovat..ked nepride dieta do 8.15..automaticky ho odhlasia zo stravy..jedine treba dopredu nahlasit, ak sa bude meskat, že pridete..aby vas nahlasili....

lenkove
11. okt 2012

Inak aj u nás to je tak, že ak neprídeme do 8 hod, odhlásia automaticky. A obed či olovrant sa dá odhlásiť iba na celý mesiac...
a čo vravíte na stravný lístok?
Dnes majú na obed filé so zem. kašou a šalát, na olovrant rascový chlebík s tuniakovou nátierkou a uhorku.
S niektorými dňami som spokojná úplne, iba s tými nie, kde sú na desiatu bb keksy 😝

.

klauduska
11. okt 2012

@lenkove my mame jedlany listok tu...a to na 1 den sa u vas neda odhlasit?To je blbe nie??? 😕
http://zsslvrable.edupage.sk/menu/?
No,vedela by som si predstavit aj pestrejsi jedalny listok s viac zeleniny,ale tak co uz.... 😒

klauduska
11. okt 2012

@mima595 ale to asi musia ucitelky nahlasovat,ze?My sa musime kazdy rodic starat a odhlasovat,je to na nas....takto maju ucitelky starost s tym,ratat,nahlasovat...

lenkove
11. okt 2012

@klauduska ale áno, keď neprídeš do škôlky si odhlásená.. Ale na jedno jedlo sa nedá odhlásiť..

mima595
11. okt 2012

@klauduska - kazde rano o tej 8.15 pride hospodarka, zoberie si zoznam a ide...je to 5 tried...nie je a ani s tym nebol porblem....ved ucitelka aj tak robi dochadzku...kolkokrat my prideme, este sme v satni a ucielka este vyjde do satne..že kto este ide dnu..robim dochadzku....
a my platime trvalym prikazom, zrusim ho už v aprili, teda maj, jun už neplatim a zvysok mi vratia v juli na ucet..a tento rok mi prislo dokonca oddelene..aj na Basku aj na Matuska, a prtiom chodia do jednej triedy...

lenkove
11. okt 2012

@klauduska ja keby že vidím v jedálničku nutelová nátierka a čokoládové guličky tak mám infarkt - malá má z toho ekzém.. U nás ani buchty na pare nie sú s čokoládou 😅 Sladosť je občas na olovrant makovník alebo bábovka 😅 A tej zeleniny vo vašom lístku by sa zišlo ozaj viac.. U nás majú raz - dvakrát za týždeň aj šalát z čerstvej zeleniny.. Moja zeleninu miluje, ale viem, že nie všetky detičky sú také... Takže jej veľa ostáva...

mima595
11. okt 2012
lenkove
11. okt 2012

@mima595 pekný, zeleninka aj ovocia celkom dosť.. 🙂 U nás sa ma tiež zvyšovať podiel ovocia..