icon

Začíname so škôlkou od septembra 2012

babu9
3. apr 2012

Ahojte maminky, ja viem, že je tu toho už dosť popísané, ale bola by som rada, keby sme sa tu stretli maminky detičiek, ktoré idú do škôlky od septembra 2012 aby sme si tu mohli pokecať o radostiach a starostiach našich škôlkárov 🙂 alebo len tak keď nám bude dlho 😉....teším sa na vás 🙂

rebecca2006
9. okt 2012

@nefertitka to len tam povie, ak by sa to fakt stalo, nebol by nadšený, a asi by strašne frflal, lebo chlapi sú slabosi, ale ak je charakter tak by ste to zvládli.
Ono je to o tom, že ako veľmi chceš druhé ak veľmi a ak máš v tom jasno, a si zmierená s tými rečami- ktoré budú tak či tak- tak potom ťa čaká prehováranie a presviedčanie- niekedy stačí tých chlapov povzbudiť a pobrnkať im na ego že aký si ty fantastický otec, ako to ty super yvládaš a tak 😀

halienka
9. okt 2012

@ma.senka no tak to tu písala jedna kočka, tak nevím, ale presne, ani boh nevie čo sa tam deje, až mám z toho des niekedy, keď si predsatvím, čo všeličo sa môže...
@koniarova dnes ide pre dcérku ešte muž, som chorá stále, ale dúfam, že zajtra mi bude už lepšie a pôjdem ja a hodím s ňou o tom reč, či to ako malo mať nejaký výchovný charakter alebo o čom to bolo... Som šťastná, že moja dcérka má zdravé sebavedomie, to je v živote nesmierne dôležité, nechcem aby jej ho niekto likvidoval.

nefertitka
9. okt 2012

@halienka ja dufam, ze v nasej skolke nas taketo divne vychovne praktiky nezastihnu:( aj ked videla som tam hocico na inych detoch...ale co mozem este vediet, ked nasa je stale doma chora...hrozne ake ucitelky su niekde

nefertitka
9. okt 2012

@rebecca2006 praveze ten moj aktualny pocit je dost intenzivny, darmo fakt nas priroda stvorila tak, ze mame materinske pudy

majushkab
9. okt 2012

@rebecca2006 ďakujem no vidím že ste natom neboli lepšie a ako ste ho nato pripravovali čo ste mu vraveli lebo ja už neviem čo robiť a povedať mu aby sa aj on trocha tešil ☹ja si len stale vravím že možno ho to prejde kým sa narodí baby 🙂 len niesom si ista

nefertitka
9. okt 2012

@rebecca2006 a ako sa dali zvladnut zaciatky s dvoma detmi?bolo to velmi tazke?a teraz je to ake?

rebecca2006
9. okt 2012

@majushkab tak konečne mám čas odpísať 🙂 No pripravovali sme ho tak, ako doporučujú všetky tie psychologické články 🙂 Hovoriili sme mu že v bršku je bábo, ukazovali sme mu jeho fotky, keď bol maličký, aj videá,pozerali sme spolu bábenkovské fotky. Vraveli sme mu že bude mať sestičku ktorá bude najprv strašne maličká a nebude sa sním vedieť ohrať, a bude veľa plakať, ale že rýchlo vyrastie... A to kol dokola. Hlavne se mu stále ozprávali, aké to bolo ke´d sme čakali jeho, ako sme sa na neho tešili, ako sa narodil, aký bol maličký....A stále sme mu zdôrazňovali, že aj keD tu bude bábenko, ak bude náš najľúbenejší chlapček...
Fakt je, že on o bábenku nechcel ani počuť. ☹ Keď som bola tehu, tak sa hneval, že s ním nemôžem po vonku behať ako predtým, že nemôže loziť popreliezkať, lebo ho nevládzem zdvíhať atak.... A potom ke´d som odišla do nemocky, tak už na bábo úplne zanevrel. MOja mamina ktorá sa o neho starala, mu stále o bábätku rozprávala, ale doslova pýtal, aby sme ho dali preč, najtvrdšia hláška, doeraz neviem, kde to nabral bola že "Esti pôjde do klobás". 🙄
Alebo že pôjde na stanicu a hodí ju do koša. A tak.
Ale ako rástla a usmievala sa na neho, a ona teda sa na neho díva ako na malého boha, tak začal pripúšťať že aj Estreka je naša, a teraz sme už svorka, všetci 4 dohromady a on to tak chápe. Ak ju evidí tak sa pýta: Kde je Esti? ak plae, hneď pribehne: čo sa stalo Esti? " Nedajbože niekto vonku povie, že by chcel také krásne dievčaztko, hneď sa ide biť, že ju nedá.
Na mňa už moc nežiarli, ale stále žiarli na babku, s ňou má veľmi pevný vzťah, tak zle znáša, že babka je aj Esterkina. Ale pomaly sa to upravuje, respektíve, vylepšuje.
😀

rebecca2006
9. okt 2012

@nefertitka bolo to strašné. Ale pre mňa najhoršie bolo tehu a ten pobyt v nemocnici a potom ke´d sa malá naroldila, som bola v takej eufórii, že to šlo. Najhoršie bolo že mala reflux- ťažký- do 2 mes, a en revala a revala. Mala som maminu na pomoc, ostala 3 týždne, plakala so v deň keď odchádzala. že ako zvládneme. Na druhý deˇmanžel dovliekol domov chrípku a ochoreli mi obe deti, aj 3- týždňové bábo. Došla svokra na výpomoc, ale to bolo ešte horšie, nevedela akceptovať moje metódy ritom som bola druhorodička, a som lekárka, tak som vedela, že plače z refluxu a nie reto, že treba zarobiť silnejší Sunar. Tak to skončilo tak, že som ju poslala slušne domov.
Najhoršie je, keď majú potreby, ktoré sa nedaú zladiť, napríklad, ke´d obaja chcú spať naraz a jeden spí dnu a druhá v kočíku, alebo ke´d ich mám oboch naraz uspávať, katastrofa....Alebo keď prácne Esterku uspím, a Maťo začne litať po byte, y vyvlákať hračky, a zobudí ju... To by som strieľala. Alebo je hrozné, ak sú obaja chorí a obaja ma chcú naraz.... To mám potom strašé pocity frustrácie. Celkovo si myslím, že teraz, kým sa ešte spolu nepohajú. je to nafigu.
Ale tu ide o vzdialenejšiu budúcnosť, myslím, že raz bude fajn, že nie sú na svete sami.
A okrem toho, Maťo bol už fakt jedináčik, hlavne dedkovci z neho boli paf. Ja viem, že aj jedináčik sa dá rozumne vychovať, sama oznám pár super ľudí, čo vyrastali sami a nechcem, aby to tu tak vyznelo, že jedináčik nemlže byť plnohdnotný človek. Len ja som mla pocit, že takého ho neviem vychovať, dávala som mu všetko, teraz, keď sa musím rzdeliť medzi dvoch, je to iné. Maťko proste nemôže mať všetko.... A Esti si uvedomuje od narodenia, že nie je sama. Tak držím všetkým palce nech sa vám podarí chlapov ukecať, ono to za to stojíl

nefertitka
9. okt 2012

@rebecca2006 no to je krasny priklad toho, ako sa to dieta uci, ze neni jedine a same na svete a ze su tu aj ini ( v tomto pripade sestricka)...to co si pisala @majushkab

nefertitka
9. okt 2012

@rebecca2006 no ved toto, ked si aj ja predstavim, ze kazde dieta spi v inu hodinu doslova cez den, alebo obaja naraz ochoreju, a vlastne vsetko co si pisala, tak tiez mam z toho hrozu, ale presne ako pises, a tak som to aj vcera muzovi povedala, ide o vzdialenejsiu buducnost, ked uz bude deti velke a budu mat jeden druheho napriklad...
podla mna sa kazdy jedinacik na svete sem tam zamysli nad tym, ake by to bolo mat surodenca, mam kamosku jedinacika (z dovodu umrtia braceka ked bol este maly) v zivote ho nevidela, nepoznala, ale vravela, ze cely zivot ju to skrelo, ze bola sama. Aj v skole a tak sa citila vraj ako dieta velmi zle, ked sa pytali deti jeden druheho, kto ma sestricku, kto braceka a tak...

nefertitka
9. okt 2012

@rebecca2006 mne sa svokra montovala od sameho zaciatku az do sameho konca do vsetkeho, ale az neprijemne az sme skoncili tak, ze sa uz rok nebavime, ja uz nemam ani zaujem, ale to je ina tema;) a vobec mi jej ta sprosta povaha nechyba

rebecca2006
9. okt 2012

@nefertitka ja si myslím, že lepšie bude už tak o rok- dva- tie decká začínajú veľmi skoro vnímať, kto je rodina. A keď vidím Maťka, ako sa k nej rúti popríchode zo škôlky a vlepí jej pusku na čelo 😀 Dá sa to zvládnuť, neboj.
Ad svokra- no, hej, to by sme už načali inú tému, moja je taká najmúdrejšia na svete, nie lá žena, ale ja mm pocit, že sme dva kohúty na smetisku. Proste ona má vedomosti spred 40 rokov, ke´d sa narodil MM, a ostala v tom, že je to takto správne a odmieta si čkoloľvek načítať, vyzistiť, a trebe blbosti o riekom mlieku a silnom sunare, do malého pchá klobásu a jaternice a tak Pritom mám 36, VŠ, 2 atestácie, doriti, tiež nemusím mať pravdu, ale asi aspo%N trochu viem čo hovorím. Akurát minulý víkend som ich už so svkrom poslala do kelu a skončí to asi tiež nebavením sa. 😢 Nuž, ale čo mám robiť, keď mi úúúplne kazia všetko dobré, čo sa mi podarí u eciek dosiahnuť? Oni sú schopní dať Estreke slanú paradajkovú polievku.- a to je ekzematik atopik... 😢 Zleeee

nefertitka
9. okt 2012

@rebecca2006 no moja do malej pchala za mojim chrbtom banan, ked mala mesiac, pchala jej furt ako novorodeniatku spinavy prst do ust(po prichode si ani ruky neumyla), ked prisla, sla na balkon zobudila mi spiace babo(potom, co som jej povedala, ze konecne sa mi ju podarilo doslova po 3 hodinach uspat), tiez mala moja reflux, koliku a kadeco, absolutne nebrala do uvahy, co ja som povedala, vyslovene vsetko mi robila napriek, malu mi raz ako babo isla pchat do pracky, ze ako zareaguje! davala ju ako dvojmesacnu stale do sedu, napriek tomu, ze som si to nezelala, aby sa malej nepokrivil chrbatik a ked mala 3 mesiace tak mala este nesedela kvoli mne! haha!alebo vravim jej, nech ju nedava do sedu a nech ju nedava na kozusinu, co sme mali pri posteli(tiez mame atop.ekzem) a ona ti zrazu na mna krici ako robim mlieko nech rychlo donesiem fotak a mala sedela a rovno na tej kozusine!no toho je tolko, ze az...ja by som normalne knihu mohla o tom napisat...az sa mi rozum zastavoval ako toto moze robit jedna dospela zena(zhodou okolnosti tiez lekarka) a normalne som aj mojmu muzovi povedala, ze sa divim, ze s bratom prezili 😝 😀 ...
so svojim synom(MM) sa tiez nebavi uz rok ani so mnou, ani my s nou. Povedali sme si nazor, ze uz toho bolo dost, ale slusne a ona nam take veci povykrikovala, ze to ani nejdem sem rozpisovat.

nefertitka
9. okt 2012

a stale tocila o tom ako nam mala vydrzi v skolke, ked ju nikomu nedame (tym mala na mysli seba), no ale kto by jej ju dal na strazenie?myslim, ze nikto so zdravym rozumom
bavim sa s jednou osobou z ich rodiny a tej som radsej povedala, ze Niki skolku zvlada super, lebo viem, ze jej to bude referovat, nech ju aj rozdrapi

mima595
9. okt 2012

@rebecca2006 - nemusis cakat ani rok, tak do pol roka bude už lepsie..ako zacne chodit, ale najprv pri stvornozkovani..uvidis, akych budes mat doma 2 lezcov..jeden ledva sa motajuci, druhy pretekar 😎
a ked zacne citat knizky, skladat kocky a vkladacky..nebudes mat lepiseho ucitela

rebecca2006
10. okt 2012

@nefertitka no to je fakt silná káva 😠 E3te že máš podporu manžela, o môj si myslí, že ja preháňam- respektíve si to myslel pri Maťkovi, pri Esterke mi už oveľa viac verí a ke´D poviem, že treba s deckom bežať na ohotovosť, tak letíme, a keď zasa. že pohoda, že netreba ani k lekárolvi, tak to nechá na mňa. SOI stravou to máme ťažké, lebo MM si z domu doniesol katastrofálne stravovacie návyky 😝

rebecca2006
10. okt 2012

@mima595 jej tak to sa tešíííím

rebecca2006
10. okt 2012

btw baby, Maťka má bez teploty, ale nejakú desnú pliagu to dovliekol, v noci strašne kašlal, tak laryngiticky, s čím máte dobré skúsenosti proti kašlu? Takému dráždivému zatiaľ? Ja mám doma Hedelix, tak som mu šupla, ale neviem, či to bude stačiť. Aj taký je prichrípnutý, evidentne mu to zašlo dole na hlasivky. Roymýšľala som nad kalciovým sirupom, ale ke´d ten je taký sladký až hrúza, to sa mi Maťo z neho pozvracia, už aj ten edeix do neho 4x denne dostať je program na celý deň- najradšej by som niečo v tabletkách, čo sa dá podrviť- tak mi to na lyžičke zje...
A doma trčíme naďalej. Mylsela som si, že ho vezmem aspoŇ vyvetrať v kočíku, ale pri tom kašli nikam nepôjdeme. 😢
A nachytala som aj ja a manžel., ten sa ide dnes po 100 rokoch dať vypísať, a leží ako lazarm no, ja som nabrufenovaná a snažím sa starať o dve decká. Ešte ze tu mám maminu, pomáha ako vládze...

mima595
10. okt 2012

@rebecca2006 - kazdopadne Calciovy sirup, ten sa dava iba raz denne, a pri chorobe potrebuje aj vapnik, dobre mu to padne..
na hnusny kasel....nejake antihistaminikum..my mame od alergo Zodac, ale mozes aj Fenistil, ...
a na kasel...ked mas pocit, že ma hlieny "hore" a potrebujes ich spustit, skus Sinupret, ak zase kasle tak dunivo, sucho, drazdivo tak u nas zabral Robitusiisn na suchy a drazdivy..ale najlepsie, co poznam a u nas dost zabera..su Solmucol pastilky....je sice dost velka, ale nieco na sposob cociek..tak sa pomaly rozpusta v ustach....

nefertitka
10. okt 2012

@rebecca2006 no mate veselo....
ja som tiez nejaka nachladnuta, zatial sa to da, ale nos mam v katastrofalnom stave, o chvilu ideme aj s malou na ORL kvoli mandli. Nam uplne naj zaberal Thymomel...na drazdivy kasel a ked je ten kasel fakt hrozny, tak ten kalciovy sirup...

majushkab
10. okt 2012

@rebecca2006 tak v podstate mu hovoríme to isté čo vy Maťkovi..náš surodenca nikdy nechcel ked sme spomenuli že by sme chceli druhe ale tak som si vravela že asi tomu nerozumie že je ešte maly lebo u nas je toto druhe babo doslova vymodlené vyprosene ani neviem ako to ešte nazvať proste sa nám nedarilo celkom dlhší čas 🙂 a potom ked sa podarilo a povedali sme mu to tak ta reakcia bola strašná začal mi kopať do brucha buchať teraz už toto velmi nerobi ale tiež nechapal prečo ho nemôžem nosiť prečo s ním nebehám a ked som šla do nemocnice lebo som na rizikovom tak moja mama (my našťastie ešte byvame pri našich lebo si prerabame domček a ešte nebyvame vo svojom) si s ním už nevedela rady lebo tiež to chapal tak že kvôli babu som v nemocnici a keby nebolo babo ja som sním a dokonca predtym bol samostatnejší teraz chce aby som bola v kuse pri nom hrala sa sním a tak ...aj muj hovorím že on je už velky a aj my bude pomahať a tak no ale uvidíme ako to bude.....a uvidíme ako to budem zvladať ked už budu dvaja ale aj tak by som nemenila sestra ma viac deti a teraz je to v pohode dokonca aj švagrina ma 3 detičky a tiež začiatky boli ťažke ale tiež by vraj nemenila je to síce fakt ťažšie aj po finančnej stránke ale proste vidno že ako rodina držia spolu a aj tie deti sa maju radi....a su aj jedinačikovia ktorí su v pohode ale tak predsa ja si myslím že to bude lepšie ked nebude sám

sara07
10. okt 2012

@majushkab fakt treba len vydržat, a sama vidíš aj citiš že súrodenec je nutný, prospeje mu, jedináčikovia bývajú potom dost vlasntícky 😝

majushkab
10. okt 2012

@sara07 ďakujem za povzbudenie 🙂 ved toto si stale opakujem ale predsa sa aj bojím aby mu niečo neurobil ked sa bračak narodí ...a ano v našom prípade si myslím že nutny je lebo sama na ňom vidím že už začina mať iste maniere a vždy chce aby bolo tak ako on povie ☹ ale zase my sme neriešili či mať druhe dieťa ale prečo sa nám nedarí takže si viete predstaviť našu radosť že snaď všetko dobre dopadne a budeme štyria 🙂

mima595
10. okt 2012

ja som raz citala clanok od Dr. Stura..na temu, že mamicka sa boji, že ako to zvladne s 2. dietatom, že mu neda tolko lasky, ako prvemu, že sa mu nebude moct venovat..a on to tam popisal velmi pekne..že ano, že samozrejme, že 2. dieta sa "ukrati" ale zase na druhej strane dostane tolko podnetov, kore starsi nemal, že sa to vyrovna..to, že starsi ho bude ucit, odmala bude mat lasku 3 ludi...to je to, co mu nikto nikdy nevezme...

ja to vidim u nasich, u nas sice je ina situacia, lebo kedze su dvojicky, od mala boli zvykmuti, že nie su sami, takže dalsieho surodenca prijali v pohode..ale ked to porovnam, ako som sa venovala dvojickam a mladsiemu..no iurcite ani tretinu toho, co dvojkam..a on je uplne v pohode, vie tolko veci..a vsetko sa naucil pozorovanim od dvojek...
na WC chodi sam..nepyta sa ..vezmi nocnik, vycura sa, vyleje...sam si kresli...citame vecer ..tak aj ona ma vlastnu knihu..proste je to uplne samostatny cloviecik, ktory sa uci prirodzene...nemal problem sa adaptovat v skolke, na ihrisku..on je zvyknuty na deti a vie sa medzi nimi orientovat

klauduska
10. okt 2012

@rebecca2006 ja by som dala tiez calciovy,ked ma uz chytene hlasivky a zda sa ti zachripnuty. nas nastastie problem s pitim a jedenim liekov nema,od mala, aj tie najhnusnejsie sirupy, kvapky vypije bezproblemov. 😵

Ja som dnes opat panchuchy nedala,pretoze vcera poobede bolo tak fajnovo a ked som prisla prenho,bol cely spoteny (keby som s nim ja,min. bundicka ide dole) a este tie pancuchy...no....a je slniecko,tak hadam neprechladne....asi je horsie,ked je spoteny a ofukne ho,nie?

jjeanny
10. okt 2012

@rebecca2006 ahoj, u nas zabral STODAL homeopatikum na rozne druhy kaslov .. v piatok zacal kaslat - do pondelka ani naznak po kasli .

majushkab
10. okt 2012

@mima595 tak ja sa bojím že ako to zvladnem s dvomi deťmi ale nie že to druhe nedostane tolko lasky ako prvé 🙂 nemyslím že to druhe bude o niečo ukrátene... ako viem že je rozdiel aj po finančnej stranke dve deti alebo tri ako jedno ale ja proste citim že chcem väčšiu rodinku 🙂 neodsudzujem ludí ktory sa rozhodnu mať jedno dieťa si myslím že každy sa musí rozhodnuť za seba ale ja to tak nechcem a vidím viac pozitív ako negatív ked je deti viac aspon u mňa...a tiež si myslím že tie druhe su potom samostatnejšie a rychlejšie sa naučia niektore veci aspoň čo pozorujem z okolia samozrejme su určite aj nejake vynimky

mima595
10. okt 2012

@majushkab - ja si viem, coho sa bojis...ale zase, ty už mas take skusenosti..to nie je ako pri prvom dietati, že ta dali do vody a zrazu plavaj...
ako druhorodicak si už niekde uplne inde, riesis veci s chladnou hlavou, lebo mas skusenosti!!! ale zase zarezimovat deti, jeden chce spat, druhy na prechadzku, varenie, choroby......chce to system...

rebecca2006
10. okt 2012

@majushkab vôbec nerieš to, že malý bábo nechcel. Bude a hotovo, bude si musieť zvyknúť. Ak bude zle a bude srašne vzdorovať a nebudeš i s ním vedieť rady, tak skontaktuj nejakého šikovného deského psychológa, pradia ti ako na neho. Asi by som akávala dosť ťažkä reackiu, ale možno budeš milo prekvapená. Váš je už dosť veľký, zahrň ho do omáhania okolo aléhoi a trsšane ho chváľ, že ako by si to bez neho nezvádla. U nás toto veĺmi pomáha, ak Esti eve, je prvý, čo ju uteká " zachrániť" 😀 NO a treba sa mu hodne venovať- hlavne už pred ôrodom nech zakročia babky, dedkovia, tatino, nech mu robika bohatý program a pozor na to keď sa melé narodí, aby celá rodina nerobila len ťuťuťu okolo bábenka, nech sa pozdravia a pohrajú sveľkáčom a ptom idú za malým. Aj hračky nech donesú obom aby sa necítil odstrčený. Radia aj, aby si sa ty ako mama denna spoŇ hodinu venivala strašiemu, aj keď je malé bábo, u mňa to bolo nereálne, Esti nemala režim, furt revala, nš tatino o nici v robote, proste to nešlo. Ale ak ste pri strakých, ta to budeš mať lepšie, vyhoď babku s malým kočíkovať a vy si zatiaĽ so synčekom spravte chvílu pre seba, neupratuj, nežehli, robte to, čo má rád, čítaj mu, mojkajte sa, stavajte hrad z kociek, čo on bde ccieť. Pôjde to 😀

majushkab
10. okt 2012

@mima595 no presne si to odhadla ten režim ma trocha desí že ako ich zharmonizujem ale to asi vždy na začiatku je tak kym sa najde system ako na nich ale na druhej strane mam tu maminu na ktorú sa môžem spolahnuť a to je velka pomoc