Začíname so škôlkou od septembra 2012
Ahojte maminky, ja viem, že je tu toho už dosť popísané, ale bola by som rada, keby sme sa tu stretli maminky detičiek, ktoré idú do škôlky od septembra 2012 aby sme si tu mohli pokecať o radostiach a starostiach našich škôlkárov 🙂 alebo len tak keď nám bude dlho 😉....teším sa na vás 🙂
hojte, tak malý po 2 tyždnoch šiel do školky, plakat neplakal, aj pekne peši šiel....uvidime čo poobedia, a hlavne čo jedlo....on totiž nič neje, nič, taky hladný stale pride domov chudak 🙂
a hlavne som zvedavá, ako dlho bude zdavý....lebo ma to už nebavi, viac doma ako v školke.
@m.i.r.i tak sa držte, hlavne aby tse zasa nenachytali, aspoň keby 2 týždne vám to vydržalo. My sme ešte dom,a nakoniec nejaká desná chrípka sa y toho vykĽubala, nachytali sme všetci okrem malej respektíve malá sople. Ale mňa to teda skolilo radádne, normálne som na ATB, musela som si nasadiť Zinnat 😢
S malý bohvieako dopadneme, lebo ke´d som bola na kontrole v piatok tak lekár mi z ničoho nič povedal , že on nie je dieťa do kolektívu. A že ho mám vybrať zo škôlky. Pritom na neho ani poriadne nepozrel... Tak som sa vytočila- teda ie ani tak tým, že ho mm dekolektivizovať, ako tým, že vlastne to poažoval za vybavené a on s dieťaťom nič riešiť nejde, že som už zmenila pediatra. Som zvedavá, zajtra ideme na vstupnú prehladku, tak uvidm čo povie ten nový., Ale ž máme aj termín u imunológa. Neviem, on mal problémy pred 2 romi, vedy sme šli z infektu do infektu, a skončili sme aj s mononukleosou v nemocnici, a vzedy sme mali aj imunologické vyšetrenie- ale so yáverom, že bey imunodeficitov a ani s ním nič nerobili, a celý minulý rok bol OK..... Odkedy sme v MŠ, tak je oravda, že furt sople, ale zasa som ho raz nechala 10 dní s kladickou nádchou, a teraz zasa schytal chrípku- čo podľa mňa dieťa nemusí mať zrovna poruchu imunity aby na chytalo- a on to yvládl bez ATB, zatiaĽ čo ja nie... Tak mi to vycádza, že keby má nejakú yávažnejšiu poruchu imunity, tak aj on skončí s nejakým yápalom priedušiek, no nie? 😢
@rebecca2006 - nemusi...moj starsi Matus mal 1. rok v skolke..zelene sople, skaredy kasel, ale ozaj skaredy..boli sme na Fixotide, Zodac, ventolin..ATB mal 2x do roka, 2. rok v skolke..scenar ten isty..kasel, zelene sople, doba liecenia 3 tyzdne..ale bez teplot, bez ATB..minuly rok to iste...atb mal naposledy v decembri 2010 a teraz mal v juli 2012, co kaslal vyse mesiaca...
a choroby stale o iste..zelene hlieny a kasel....doba liecenia 3 tyzdne...ci davam Pamycon, ci nedavam, ci Soluxujem, ci nie..ci davam vitaminy, ci nie....
proste su deti..moj synovec..ktory 2x do roka chyti anginu jak slach, teploty, ATB, tyzden je mimo a zase polrok funguje tak, že ani sopel sa ho nechyti...moje zase, aj ked su chore, su zivotaschopne, ziadne zmena..ale doma byt musia... ☹
@rebecca2006 no pekne, tak skore uzdravenie prajem...
vsetky deti su takto chore v skolke, to co je za lekara...nasa ma dobru imunitu a chora bola 3x od septembra. teda myslim, ze ma dobru imunitu, kedze mimo skolky bola chora tak 2 - 3x do roka.
Inak baby bola som na celodennom skoleni prvej pomoci detom(ale viacmenej sa to tykalo aj dospelych)...taka sa citim istejsia teraz, ze az;)
ahojte my sme dnes mali rodičko a tam apelovali na rodičov aby nedavali do škôlky choré deti lebo oni ich vraj nemôžu zobrať lebo by z toho mali problem na hygiene keby prišli na kontrolu alebo by ich nahlasil iny rodič a vraj sa sťažovali mamičky tych chorych že prečo ich nemôžu vziať no počuli ste to???tak nie rodičia zdravych ale chorych deti no to ma zarazilo 😕
@nefertitka to si sa sama prihlasila alebo to kde su take kurzy? 🙂
@majushkab no to je kamen urazu, taki rodicia! normalne som sa rozculila, to co je za otazka, ze preco ich nemozu vziat????pomooooooooooooc
vies co, ja som si tu na konovi pozerala temu ze kam s detmi, narazila som na Presporkovo na Grosslingovej, pozrela som si ich stranku a ze v sobotu maju tento kurz, tak som sa hned prihlasila. Tak som sa potesila ze az, lebo som take nieco zhanala na nete uz dlho a na nic som nenarazila. Len na same dlhe drahe certifikovane kurzy. Toto stalo 12eur, este mi dali aj obcerstvenie a a CD-cko. A prednasal tam super lekar, normalne som sa bavila;) V ramci srandovania aj a tak. Tak teraz mozem prehlasit, ze viem co robit pri duseni sa jedlom u deti aj u dospelych, pri bezvedomi, krvacani, popaleni. Aj prakticke nacvicovanie na figurine mi slo dobre, co som s bala, ale aj mi dokonca povedal, ze som podala profi prvu pomoc;)
Robievaju to vraj 3x do roka, takze este sa tam niekedy da ist. Ale tento konkretny vrelo odporucam.
asi nahlasim aj nasu skolu na hygiene 😝
@nefertitka no ale aspoň ich upozornili a dokonca som ani nevedela že to sa da aj riešiť na hygiene len či to aj pomôže....hmm to je parada kurz na taky by som šla hned ale tu v okoli sa nič take nerobí ☹ aspoň som nič podobne nenašla ja som sa o to zaujimala ked bol drobec menší
@majushkab a vies aky je to rozdiel ked o tom len niekde citas a ked sa to ucis a skusas si to viacmenej nazivo?a presne ten lekar vravel, ze mozte si o tom citat kolko chcete, pokial si to nevyskusate nikdy si nebudete isti. A super vec povedal..." napr. resiscutacia, vidite, za chvilu ste sa to naucili a v podstate taka jednoducha vec a zachranite tym zivot cloveka" co uz moze byt viac?
tychto kurzov je malo:(
@nefertitka neviem, či mal nejaký skrat ten náš doktor alebo čo... ja si myslím, že on je veľmi dobrý odborník, akurát, že prístup ič moc, ani k deťom, ani ich roičom, taký psí čumák... Ale odborne som si ho považovala....Tak neviem, čo mu to sadlo na nos...Ja si myslím, že to bol taký hooodne aibistický prístup, hlavne nech mám pokoj, veď je jednoduchšie nechať decko doma, nech nie je choré, ako sa s ním 2x mesačne prplať a striedať antibiotiká 😠 Veď zajtra uvidím....A vy sa držte!!!
@majushkab nou nás bola na roldičku iná scénka. Riaditeľka upozorňovala roodičov, aby sme sa nepokúšali klamať a pchať choré deti do škôlky, lebo deto to na nás "povedia"- teda že napríklad ráno mali teplotu amamina ich napchala Paralenom. To už čo je 😀
@rebecca2006 hej to aj nam vraveli ucitelky, ze niektori rodicia napchaju deti paralenmi, supnu ich do skolky a az za take 3 - 4 hodiny potom vraj zistia, ze su tie deti chore. No a tie 4 hodiny stacia na prenos.
@nefertitka to maš pravdu ja som si o prvej pomoci čítala veľa ale aj tak dokopy nič neviem ☹
@rebecca2006 a toto je hrozne daju paralen ale jedna tabletka aj tak nezaberie a šíri sa to ďalej a nám ešte dokonca hovorili že oni lieky v škôlke podavať nemôžu ani v lekarničke nič takle nesmu mať že tam smú byť iba obväzy leukoplasty a dezinfekčny sprej a už sa vraj stalo že mamička doniesla sirup aby ho dieťatu učitelky dali ...a to učit. nesmu v žiadnom prípade tak aby sme vedeli nabuduce aby nikto nemal take požiadavky ja som normalne čumela čo niektory rodičia nevymyslia 😠
@stanka02 aj my sme si presli placom. dokonca revom, hysakmi, grckanim od jedu, a postupne sa to ukludnuje. place iba pred triedou, rano doma trosku ked vstava, a potom pred triedou a potom cely den v skolke pohoda. dokonca uz doma rozprava ako bolo dobre v skolke, kolkok ma kamosov, ko sa hrali, co robili a tak...uz aj papat zacala, prve tyzdne nejedla ani lyzicku, a uz papa, aj pekne zaspi sama, lebo doma stale zaspava so mnou a cicikom🙂 a v skolke bez problemov...uz len ten ranny plac prekonat a mame vyhrate🙂🙂
no ako citam maminky, zda sa ze sa to troska zlepsuje s tym chodenim do skolky, ci ? zial, tie choroby to komplikuju, ale inak si uz trosku deticky zvykaju vsak? uvidite, ze o dalsi mesiac-dva budeme uz pisat, ze to najhorsie je za nami....
nasi sa v skolke fotili..prisiel k nim fotograf z atelieru, postavili si tam kulisy a vsetko..take nadherne fotky su, ze sa nemozem vynadivat..a to my sme sa v atelieri nikdy neboli fotit..tak maly si aspon takto v skolke zapozoval🙂
@mima595 ak mozem poradit, tak nam na kasel a ciastocne na uvolnenie soplikov zabera cibulova stava. Sice je to hnusne, musim mu to dat striekackou nasilu. No zaberie to do 2-3 dni a pri horsom stave do tyzdna.
Robim to takto: ocistim cibulu, dam do mixera rozmixovat, zoberem si klasicku balnenu vreckovku a rozmixovamu cibulu odstavim pretlacemim cez vreckovku. Do nadobky si odmeram lyzickami kolko je cibulovej stavy. Kolko je stavy, tolo isto lyzic dam medu a vody. Premiesam to a moze sa to podavat. Skladujem to v chladnicke. Ja to davam 3 krat denne asi za jednu lyzicu.
Mne to robievala moja starka, ked som bola chora a ked som bola u nej akurat, ked bol drobec chory, tak mi to pripomenula a odvtedy to praktizujem aj ja.
ahojte dievcata, vidim ze sa to tu zas rozbehlo 🙂
@majushkab
@nefertitka
no veru, ja som tiez na najlepsej ceste na nahlasenie na hygienu - hlavne kvoli tym postielkam.... (kazdy tyzden spavaju v inej postielke bez toho aby im prezliekli periny.. 😠 )
ja som tu pisala, ze misi je chory, teploty nema, ale sopli, kasle dost, sklenene ocka...
@dievcinka skore uzdravenie
@m.i.r.i nech vam zdravie dlho vydrzi 🙂 my sme fotenie nastastie tiez vystihli 🙂
@majushkab ano, toto je znama vec, ze deti chodia do skolky utlmene. susedka mi tiez vravela, ze jej syn by bol kvoli kaslu stale doma, ona mu fukne nejaky spray a ide sa do skolky.... 😠
ja neviem, ale ja by som strasne v robote trpela pri vedomi, ze davam SVOJE VLASTNE DIETA chore do skolky paneboze...
@stanka02 no musite to ustat aj to ustojite, len je to strasne stresujuce pre vsetkych... tie pauzy nie su bohvieco ci uz kvoli prazdninam alebo chorobam, bohviekolko bude trvat strajk atd., ale zas je to prilezitost dietatu vysvetlit, ze do skolky sa nechodi stale, ze sa to strieda, ze raz je v skolke, raz doma, raz su prazdniny, potom zas sa chodi do skolky.... atd...
@ma.senka - ale nie vsetky deti beru lieky len na akutne stavy...takže pozor aj na toto..napr. nasi su alergici a kazdy den beru /alebo brali/ Zodac a prve 2 roky Matus aj sprej..Flixotide..pravidelne..sluzi na roztiahnutie priedusnice...
takže ono treba rozlisovat kasel a kasel...
ak je niekto alergik, pride do skolky, kde zakasle sem tam..z kobercov, perin..ved tam musi byt prachu a roztocov..tak predsa take dieta nebude doma a nema chodit do skolky??
kdezto dieta, ktore je fakt infekcne a rodicia ho po chorobe /ani nie po tyzdni zase daju do skolky nedoliecene...ale kedze bolo len "klasicky" chore, tak nekasle až tak velmi ako alergik...to može ist....????
@m.i.r.i jeeej aj k nam by mohol prisť taky fotograf 😉 si viem predstaviť ako sa vytešuješ to iste by bolo u mna
@ma.senka no s tymi postielkami to je dosť blbé a prečo vlastne vždy spia na inej 😕 😠 ?môj je síce len doobedu a nespí tam ale viem že každy ma ,,svoju,, postielku aj učit.to vraveli a aj deti kamošiek im ukazovali kde spinkaju
@mima595 môj je tiež alergik a ano je rozdiel či je to dieťa alergik alebo nie tam je to o inom ....ale tu mamičky myslia deti ktoré su fakt chore a su v škôlke tie by mali byť proste doma... naš tiež berie aj lieky proti alergii ale dávam mu ich doma
@majushkab - ano, ja s stebou suhlasim..chore dieta ma byt doma..ved sa vravi, že kazde ATB znizia detsku imunitu tak, že ese minimane tyzden by malo byt dieta doma po dobrati ATB..ale pravdu povediac, o otm možme len snivat...to by museli mat babku, dedka na full servis, aby sa toto dodrziavalo, pracujuci rodic neexistuje, aby toto vobec bol schopny dodrzat...
ja som len reagovala na toto:
....susedka mi tiez vravela, ze jej syn by bol kvoli kaslu stale doma, ona mu fukne nejaky spray a ide sa do skolky....
možno mu nefukne len nejaky spray..lebo takto sa da len oddialit ten cas, kedy dieta ostane doma..proste jeden den ho da chore do skolky, ale ked ucitelka poobede povie, že nie..že takto ho do skolky nevezme na druhy den, tak rodic už doma ostane..... ale žeby dieta prechodilo celu chorobu v skolke, to je podla mna nerealne...
@m.i.r.i jeeej,ak mas scan,oskenuj fotku a pridaj.... 😉
Ja som sa pytala na fotenie a vraj sa budu fotit az konci skolskeho roka, vtedy su uz aj zvyknute deticky a malo chyba,teraz su dost choroby a dost deti je ste uplakanych vraj-ze take maju skusenosti....
@mima595 presne,aj nas je astmatik,berie kazdy den 2x sprej, aerius a sopliky mava dost casto hlavne na jar,z toho potom kasel,ale to uz viem,ze to nieje kasel chorobny,ale z hlienov.... 😒 pokial nema zelene tie sopliky,tak nerieism.... 😉
@mima595 ahoj, no prave, rec nie je o alergikovi, keby mal alergiu, tak by povedala, ze ma alergiu, toto praveze sme sa bavili o tom, ze mam miska zase doma, zase kasle atd... ☹ je fakt, ze som sa stretavala s nazormi, ked mamicky spominali, ze decka im v kuse kaslali pol roka - rok, potom, ze to preslo . misko mal ten prvy rok velmi casto prave taky ten suchy kasel, nie vlhky z hlienov ako teraz...
ten susedkin chlapcek alergik v kazdom pripade nie je....
@majushkab im postielky kazdy den skladaju do "stlpa", kazdy den im ich rozkladaju. kym cez tyzden maju v nich pyzamka, tak cely tyzden spia v tej istej postielke, dalsi tyzden si donesu pyzamka ciste a spia zas inde. nemaju na postielkach obrazky, nic. som na to upozornila aj ucitelku aj riaditelku - vies ako to vyriesili? len misko ma vraj "svoju" postielku, ostatni funguju "po starom" 😢 nechapem, ze to vadi len mne.... 😢 nemaju samostatnu miestnost na spanie. spavaju vlastne v herni. teraz ma tak aj napada, ze kedy tam vlastne vetraju?? ked je skaredo, su cely den v triede, tam aj jedavaju, spia, poobede idu vsetci domov.... hmmm .... ☹
@ma.senka aj nasi maju postielky v herni, starie deti maju uz samostatne izbu s postielkami. Trieda je dost velka,takze kym su deti v herni, na druhej strane,kde su postielky s amoze vetrat a opacne....
A sa teda cudujem,ze sa kvoli tym postielkam neozval nik iny, ja by som sa urcite tiez ozvala.... 😉

@klauduska dakujem potesila si ma. Dufam, ze to bude len lepsie. Teraz sa obavam dusiciek, lebo tam nam tyzden vypadne, ci to nebude znova zle.