icon

Začíname so škôlkou od septembra 2012

babu9
3. apr 2012

Ahojte maminky, ja viem, že je tu toho už dosť popísané, ale bola by som rada, keby sme sa tu stretli maminky detičiek, ktoré idú do škôlky od septembra 2012 aby sme si tu mohli pokecať o radostiach a starostiach našich škôlkárov 🙂 alebo len tak keď nám bude dlho 😉....teším sa na vás 🙂

sofinka333
27. okt 2012

@m.zuzanka 🙂 nie nie som, ale je to bohuzial casta realita v nasich skolkach... ako som pisala, spolupraca s matkami takychto deti je velmi tazka.... hoc to je pre mna nepochopitelne- ved skodia vlatsnemu dietatu. Jedna mamicka bola taka zufala, ze to chcela riesit nahlasenim socialke ze sa nestara o svoje dieta- krute a prakticky nemozne ale uz fakt nevieme ako ju zastrasit aby nieco robila. Mne osobne- aj ked nemam este vlatsne deti- bolo by mi velmi luto ak by moje dieta malo byt denno denne karhane, a stale by som mala pocuvat staznosti od inych mamieciek ci uciteliek a bolo by mi velmi luto ak by moje dieta ublizovalo druhym. To nie je adhd alebo rozmaznane dieta- lebo s takymi by si mala ucitelka vediet dat rady, ale ide tu o tazsie postihy- naznaky autizmu, lahka mentalna retardacia, ... a nie som odbornik tak ani neviem co to vlastne moze byt. A keby som bola rodic, a mojmu dietatu by niekto ublizoval asi by som tiez bola zufala

sofinka333
27. okt 2012

@syla ved prave, je tazke pripustit, ale ucitelka nemoze odsunut 19 deti kvoli jednemu, a preto to jedno dieta bude stagnovat ak nedostane potrebnu starostlivost aku si jeho zdravotny stav vyzaduje- bude stagnovat a vzdy bude to najhorsie dieta z triedy, zle, neposlusne- keby si matka uvedomila, ze v specialnej skole sa mu budu venovat, budu ho lubit takeho aky je a budu ho rozvijat tak, ze nakoniec moze byt z neho nieco ....

syla
27. okt 2012

@sofinka333 to verím, že to potom narúša program detičiek a vy musíte mať z neho nervy

majkaa
27. okt 2012

@sofinka333 ahoj citala som si tvoj prisevok. Nas maly ked prisiel do skolky tak 1tyzden ok, ale na 2tyzden zevraj hryzol deti, nechcel pozicat hracky. Ucitelka mi hovorila, ze ak sa to bude stupnovat, ze ho mozu vylucit, ze uz jedno dievcatko vylucili. Velmi mi bolo smutno a s otvorenou pusou som ju pocuvala co tam robi, lebo doma ho nenapadne ani sa zahnat na nas, alebo ublizovat detom. Strasne som bola z toho mimo a chcela som aby ho skontrolovala psychologicka, lebo som vedela ze potrebuje pomoct ze sa z niecim musi asi vyrovnavat. Ucitelka povedala ze uvidime casom a je pravda cas stacil. Moznoze sa tam branil a potichu krical o pomoc. Narodil sa nam druhy syn a na to sme ho supli do skolky, moznoze sa citil odstrceny. Teraz uz je zlaty, uz si ho ucitelky chvalia.
Preto by som na vasom mieste zavolala skolsku psychologicku, ved v kazdej skolke by mala byt nejaka a nech sa na neho pride pozriet do triedy a ona pomali ho usmernovala a komunikovala. Ja si myslim ze ak to ta matka nechce riesit tak neni problem v chlapcekovy ale v rodicoch, ako aj nas moznoze potichu krici o pomoc.

sofinka333
27. okt 2012

@majkaa ale ak 2-3 rocne dieta hryzie deti len zo zaciatku- prve dni to som zazila aj ja.... takto prejavuju svoju uzkost , a kvoli tomu by som sa nikdy nevyhrazala vylucenim.... minule nasa predskolacka 5rocna kusla kamosku do chrbta- deti su obcas nevyspytatelne... neprotirecim si, ale tu ide o pripad ked to uz prekracuje hranice- a priznaky problemoveho dietata nie su len v tom ze sa bije, toho je tam viac- neuvedomuje si svoje spravanie, neuvedomuje si dosledky- skrti, kope do sklenenych dveri, nevnima, nereaguje na meno... A ked utoci dieta na tvar- ako pisala mamicka tak to je skutocne velmi agresivne, a ak sa uz stazuju vsetci rodicia tak podla mna to nie je len prebiehajuca adaptacia. Moj nazor na psychologicky som uz prezentovala 😲 . A zrejme v pripade ktory pisali mamicky sa agresivita stupnuje. Tvoj syncek sa ukludnil chvalabohu. A mne je jasne ze on svojimi bitkami na seba upozornuje a chce sa s detmi hrat, ale nevie nadviazat normalny kontakt s nimi tak to robi tak ze sa hodi okolo krku kamaratovi.... a mozem riesit konflikt....

majkaa
27. okt 2012

@sofinka333 a tak nechapem preco nasa ucitelka hovorila ze ho mozu vylucit ak to bude gradovat a ako to ze vy ho nemozete?
Ja viem, ze je to hrozne pre tie mamicky ktorym ublizuje, ale je to aj chyba pediatricky ze mu dala odporucanie ze moze nastupit do skolky. Ved ked mi sme isli tak nam musela dat pediatricka schvalenie ze je schopny ist do nej. Ked to nechce riesit mama tak to musite vy. Ale stale si myslim, ze ked to nechce riesit mama tak tam mi uz nieco nesedi. Lebo my sme tym zili, trapilo nas to za neho a stale som sa pytala co a ako ucitelky.

sofinka333
27. okt 2012

@majkaa teoreticky by mohli po troch meisacov akoze sa nezadaptoval.... ale v nasom pripade uz 2 roky navstevoval MS takze tam sme nepisali dohodu o adaptacnom programe.... takze zrejme na zaklade toho sa ti vyhrazali.... ale v inom pripade len vtedy ak posuris skolsky poriadok a to viac krat.. nie je vobec jendoduche vylucit dieta z MS.... a koniec koncov asi by som ja osobne na to nemala srdce. No problem je v tom, ze pediatricky aj psychologicky taketo veci nechcu riesit- nechcu mat konflikt s rodicmi, chcu mat svaty pokoj... takze aj keby neviem ake dieta k nim prislo daju mu peciatku. A ano, aj my sa cuduje tej mamke a vlatsne vsetkym mamkam ktore to neriesia. Mame pocit, ze nam niekedy zalezi viac na tom dietati ako jeho matke

m.i.r.i
29. okt 2012

dobre ranko..tak my opat po tyzdni v skolke..som zvedava, ci vydrzime aspon tie 3 dni...dnes s placom, ale nic hrozne..len pri odovzdavani..ale take hnusne pocasie, ze hadam ani vonku nepojdu..tak aspon to..som zvedava na bilanciu tohto mesiaca..prajem vsetkym maminkam skolkarov pekny zaciatok tyzdna a cim menej chorob

majushkab
29. okt 2012

@m.i.r.i ahoj 😉 u nas je malo deti v škôlke vela je chorych ale už iba zajtra a su prazdniny tak možno od buduceho tyždňa ich bude viac 😉 ja už po svojho o chvilu idem a tiež pochybujem že šli von lebo už aj snežilo teraz prší a vetrisko príšerne fuka 😖

rebecca2006
29. okt 2012

čaute. No my sme stále doma. Dnes sme mali odbery imunoalergo, našťstie neosopľavel, takže ho odpichli- má potvrdené alergie breta, jedľa, osika, ostatné výsledky ešte nemáme. Ideme vyberať tie nosné mandle. Do škôlky asi až potom. A v pláne liečenie a tak....Dnes v nolci mi zateplotovala malá, sople až po bradu, bože to snáď nikdy neksončí....

stefi76
29. okt 2012

ahojte, nie je medzi vami mamička, ktorej aj po 2 mesiacoch plače dieťa v škôlke? môj malý má 2,5 roka, od začiatku mu škôlka nejako nevoňala a aj po 2 mesiacoch mi v škôlke plače, nielen v šatni, v škôlke je do 11- tej hodiny, nevie si tam nejako zvyknúť ale myslím si že za to trocha môžu aj učiteľky, riaditeľka ho už v treťom septembrovom týždni odsudzovala že je neprispôsobivý, v triede je on jediný taký problémový a pochopila som, že učiteľky majú radšej kľud a pokoj. ak by som mohla škôlku vymením, ale v súčasnosti môžem byť rada že ho vôbec zobrali, len neviem ako to bude ďalej, z prístupu riaditeľky som už na dne ja a myslím že aj malý vycítil že niekomu nepadol veľmi do očí.

palinkovamaminka
29. okt 2012

@stefi76 moj zacal plakat v oktobri, ale len rana, ked ma ist do triedy, potom sa ukludni.
Tomasko place aj v skolke, alebo len obcas? a aky je ked po neho prides?
ak tam nikomu neublizuje a je mu len smutno, tak neviem, preco by ho mali vylucit a hlavne by ma skor zaujimalo, co hovoria ucitelky, nie riaditelka, ta tam s nim nie je cely den, nevie ako sa sprava a v com moze byt problem..
a ze je neprisposobivy...som tu citala na koniku o detoch, co prve mesiace boli skor len taki pozorovatelia a postupne sa zacali zapajat a zvykli si, 2 mesiace zase nie je tak vela a je aj trochu mladsi, preda len tie starsie det si na kolektiv zvyknu o nieco skor

nefertitka
30. okt 2012

@rebecca2006 a kedy idete tu mandlu vyberat? a v narkoze ci bez?my ideme teraz v piatok bez, ale uz mam aj trosku strach....
dnes sme boli na krvicke, zajtra na vysetrenie....ani nepipla sikulka moja😉

stefi76
30. okt 2012

@palinkovamaminka ďakujem za povzbudenie, môj malý plače s prestávkami aj cez deň, skôr je to taká zlosť, hnev, vzbura, učiteľkám to až tak nevadí, aspoň sa tak nesťažujú, vadí to hlavne riaditeľke, ktorá chce mať v škôlke kľud a ideálne deti, všimla som si že malý robí väčšie cirkusy keď je tam ona, asi to vycítil, že jej veľmi nesadol. Mrzí ma to, lebo ho nemám kde dať a zachvíľu idem do práce, verím že sa to časom zmení.

rebecca2006
30. okt 2012

@nefertitka joj tak to držím palce, učite sa ozvite ako ste dopadli. a hlavne nech to má nejaký efekt.
my ešte presne nevem, kedy, tým, že to budeme riešiť na východe tak máme komplikoanejšiu logistiku- moji rodičia dojdú na dušičky a vezmú Maťka na východ a ja s Esterkou pôjdeme za nimi vlakom v priebehu týždňa dúfam- aby nestačilo Esti mi ochorela a má ozitívny močový nález, takže usíme doriešiť, možno bude treba aj urologa, nefrologa atď, takže nechcem s ňou cestovať, kým nebde v poriadku. Pár dní na aklimatiáciu v KE, plus nech sa Maťo 100% zotaví- lebo ešte minulý štvrtok mi doliekol zasa nejakú virosu bohvie odkiaľ a sem-. tam mu vyhráva v nose- a keď bude týdeň OK, tak šuby dubny mandle von. Strýko robí fixne stredy piatky, tak hocikedy...My dávame v celkovej, on mi to tak doporučil, že má s tým lepšuie skúsenosti- ja som pôvodne chcela v lokále. Ale asi závisí a od operatéra ako sa mu lepšľie pracuje. Podľa mňa tá lokálka je menej ritziková, predsa en, dieťa neuspávajú- a ja mám pred anestézou jo rešpekt- strašne sa bojím- na druhej strane ke´d má lekár uspaté dieťa, tak môže lepšie pracovať a vybrať mandle dôkôladnejšie..... Niektorí lekári sú toho názoru, že prvý zákrok v lokále a ke´d náhodou "dorastú, tak potom celková....
No, ja som si povedala, že to nechám na strýka, a ja nebudem po nociach riešiť dlemu... Pedoperačné máme zajtra odbery, v iatok vyštrenie a platnosť má 2T, tak dovtedy musíme mandliská vybrať...

jajona
30. okt 2012

ahojte,

dlho, dlho som už túto tému nečítala, ale dovoľte mi, aby som sa pochválila, že náš Matúško skoro po 2 mesiacoch prestal plakať 🙂. Veľmi sa z toho všetci tešíme a naozaj tie slová ako "len vydržať" mali niečo do seba 😉

pekné prázdniny všetkým

palinkovamaminka
30. okt 2012

@jajona to je super.
no aj nas sa uz vcera tesil do skolky, cele rano hovoril, ze v noci fukalo a skolka spadla! 😀
a ked mu ocino ukazal, ze skolka stoji, tak ho este presviedcal, ze skolka spadne, ze stavbari zle postavili 😝
tak ale potom cez den, ze je spokojny, ze len rana protestuje, tak tie rana este musime nejak rozchodit.
@stefi76 skus si odchytit ucitelky, co si ony myslia, aj o tom, co ti povedala riaditelka, mozno budes prekvapena, ze to nie je az take zle alebo ti povedia presne aky je problem, nieco poradia

nefertitka
30. okt 2012

@rebecca2006 no pekne, prajem vsetkym skore uzdravenie....mas to perne teraz...nam sa tiez tak lekar vyjadril, ze prvy krat v lokalke a keby dorastli, tak potom v narkoze. Nevies nahodou co to obnasa potom?po vybrati?co treba dodrzovat a co sa moze (dufam ze nie) stat? a smiem sa spytat ty mas aky odbor?
aj ja sa anestezy bojim, uz raz v nej bola, preto sme aj radi,ze tento krat nemusi, len dufam, ze si nic nebude pamatat

nefertitka
30. okt 2012

@palinkovamaminka spekulant to je 😀

nefertitka
30. okt 2012

@rebecca2006 a dakujem za drzanie palcov 😉

dievcinka
30. okt 2012

@nefertitka aj my držíme palce....nás čaká operácia koncom novembra - pruh 😒 presne po roku druhá narkóza......ach jaaaaj no akosi ten prvý škôlkarsky rok nevychádza podľa našich predstáv, ale dúfam,že potom už bude len dobre 😉

klauduska
30. okt 2012

@dievcinka
@nefertitka drzim Vam vsetkym palceky,nech to vsetko dobre dopadne... 😉 a deticky mozu spokojne nastupit do skolky...

Od zajtra maju prazdniny deticky, tak sme doma,aj ja mam dovolenku,sice s anginou,ale tak co uz....maly tiez zacal dnes akosi soplikovat,tak dufam,ze mu to do nedele prejde....ale bolo teraz riadne hnusne to pocasie,vsak?Zima,dazd,vietor,no otras....Asi sme z toho aj poprechladali... 😒

nefertitka
31. okt 2012

@dievcinka
@klauduska dakujem....
dnes ideme s mlaou na kontrolu este, sa bojim, ze co ked tam nieco nachyta, predsa len tam bude nakaslane nakychane po celom dni, kazali nam dojst az o piatej, co ked jej v piatok vyberu mandlu a zrovna v sobotu jej vypukne nejaka choroba?ja viem, zamyslam sa na extremom mozno, ale moze sa to stat, viem ako sme si uz par krat od lekarky doniesli bacila
@dievcinka aj ja vam drzim palce s tym pruhom...nech uz to mame vsetko za sebou

@klauduska snad to maly nebude mat nic vazne, ach teraz len zacnu vsetky tie choroby v plnom prude v tomto pocasi

simca06022011
31. okt 2012

Baby preco sa bojite anestezy? Mandle sa v uplnej ovela lepsie vyberaju a ked su nejake komplikacie pri mandli, vedia to vsetko pekne napravit. Anestezu moze clovek podstupit aj 100x za rok ked treba a nic sa mu nestane (osobne som sa na to pytala anesteziologicky), ale ta trauma pri lokalke z vyberania mandli.. no uz by som to nechcela vidiet ani zazit. Inak drzim prsteky nech vam vsetky chorobky prejdu...

My sme od septembra sice v jaslickach, ale chori sme v kuse a najhorsie ze potom vsetci zaradom. V jasliach mi mala bola s prestavkami 9 dni 🙂)) Uz som na nervy... v praci som bola 2 dni 🙂

nefertitka
31. okt 2012

@simca06022011 mne zas vravela lekarka, ze anesteza je vzdy nebezpecna a pre kazdeho, ze najlepsie je sa jej vyhnut. My sme nevedeli, ako jej to dat spravit, opytali sme sa na nazor rovno lekara (ORL) on povedal, ze bez....vraj bude tak omamena, ze to nebude ani vnimat a ani si to potom nezapamata....
ja fakt neviem, co je lepsie....neviem co robit, samozrejme chcem pre nu to najlepsie a kazdy mi povie ine;(

simca06022011
31. okt 2012

No neviem, ja mam lekarov znamych a aj ich vnuk podstupil aj mandle aj "operaciu" zubkov v celkovej anesteze. Ale ved to je uz na vas, urcite to zvladne aj v lokalke.

nefertitka
31. okt 2012

tak teraz sme sa radili s pediatrickou, ze radsej v lokalke, lekar z ORL povedal ze radsej v lokalke, a svokor(tiez lekar ale zdaleka) tiez ze v lokalke...
a kazdy jeden povedal doslova, ze z narkozy sa nemusi prebrat, ze je to vzdy velke riziko
ale aj tak nie som stale presvecena, ci robim dobre, ale to by som nebola asi ani keby jej dali narkozu, proste clovek sa stale obava

dievcinka
31. okt 2012

@nefertitka jasné, že sa človek bojí....môj malý bude mať druhú narkózu presne po roku 😒 a dúfam,že to zvládneme tak super ako prvýkrát.......my sa narkóze vyhnúť nemôžeme, ale keď vy tú možnosť máte, tak je to strašne lákavé - ale na druhej strane - vôbec ťa nechcem strašiť ani presviedčať- mne tú mandľu vyberali, keď som mala 5 rokov v lokálke a dodnes si to pamätám 😅 Tak sa držte, nech to dopadne dobre a máte to šťastne za sebou 😉

karinkaeich
2. nov 2012

kocky, chcem sa vas opytat, ci je tu nejaka, ktora ma mladsie dietatko ako 3 roky uz v skolke a nema este vsetky zubky. my mame 2 roky 2 mesiace a trapime sa kvoli tomu. malemu sa tam paci, uz si zvykol, no ked nam zacne toto obdobie prerezavania, tak sa samozrejme objavi trosku mrzutost a sopliky. teraz maju prazdniny, no naozaj neviem, co v pondelok. chory nie je, ale nechcem aby ma ostatne mamicky mali za nezodpovednu. nie je nejako extra fufnavy, ani vela nesmrka, ale pocut, ze nie je uplne ok. len takymto cinom bude viac doma ako tam, kedze nase zubky si davaju naozaj nacas. teraz sa reze len prvy ocny, ostatne chybaju + vsetky zadne stolicky. asi si este uzijeme. aky je vas nazor?

jja
2. nov 2012

ahojte dievcata..tak hlasim, ze prazdninujeme doma s antibiotikami. prvykrat mame antibiotika. mala taky hnusny sopel a kasel az hroza. tak vyzera to tak ze budeme doma aj buduci tyzden.bude to sice horsie,lebo ja od dnes uz pekne zarezavam vpraci, je sice doma mm na PN ,ale to nieje ono. ked ma teplotku a je mrzuta tak by sa najradsej mojkala s mamkou a cuckala si popritom. no nejako to musime zvladnut.
prajem vam pekny den.