icon

Začíname so škôlkou od septembra 2012

babu9
3. apr 2012

Ahojte maminky, ja viem, že je tu toho už dosť popísané, ale bola by som rada, keby sme sa tu stretli maminky detičiek, ktoré idú do škôlky od septembra 2012 aby sme si tu mohli pokecať o radostiach a starostiach našich škôlkárov 🙂 alebo len tak keď nám bude dlho 😉....teším sa na vás 🙂

danillka
5. nov 2012

Mamičky, využili ste niektorá túto možnosť, resp. chystáte sa využiť?
Od 01.09.2011 je možné rodičovskú dovolenku v súlade s § 166 ods. 4 ZP presunúť na neskoršie obdobie, ak sa nevyčerpala do dňa, v ktorom dieťa dovŕšilo 3, resp. 6 rokov veku. Samotná dĺžka rodičovskej dovolenky zostáva zachovaná. Ak si však rodič nevyčerpá celú rodičovskú dovolenku v priebehu trojročného, resp. šesťročného obdobia, môže sa so zamestnávateľom dohodnúť o presunutí nevyčerpanej časti na neskoršie obdobie (do 5 rokov veku dieťaťa alebo v prípade dieťaťa s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom do 8 rokov veku dieťaťa). Cieľom presunutia rodičovskej dovolenky na neskôr má byť možnosť stráviť viac času s dieťaťom, keď to najviac potrebuje a kedy to rodičom vyhovuje, napríklad počas letných prázdnin.

m.i.r.i
5. nov 2012

@nefertitka no tak to mas doma riadnu bojovnicku..super.
a ved prave som to aj ja tak myslela, ze zvycajne ten prvy rok je taky zly a potom uz lepsie s tymi chorobami..ale ako ty pises, ze 6 rocny chapcek vyberal mandle- no tak to je presne ten pripad co som spominala..ze ak to trva dlhsie, tak je to zvycajne uz bud na vyber mandli, alebo sa zistia alergie, alebo nejako velmi oslabena imunita...a su aj take deti, co su v skolke chore stale a potom ako vyrastu tak v skole uz minimalne..no uvidi sa ako to nasi drobci vsetko dotiahnu..kazdy organizmus je iny..ved aj my sme rozne chorlavi🙂

nefertitka
5. nov 2012

@m.i.r.i no ved hej, bezne prechladnutie este ok, ale ked dovlece chripku, a viac krat, tak dakujem pekne...
inak dnes som citala v MAMA a JA o meningokokoch a az zle mi ostalo, neviete, ci to spada pod nejake povinne ockovanie alebo je to dobrovolne?a aka je sanca ich dostat? lebo to uz neni sranda

luliu
5. nov 2012

@nefertitka ockovanie proti meningitide nie je povinne, je dobrovolné

nefertitka
5. nov 2012

@luliu dakujem...no super, teraz sme sa rozhodli, ze ideme malu ockovat proti pneumokokom a zrazu sa docitam aj o tomto...a pisu tam vraj sa to da najrychlejsie dostat v kolektivnych zariadeniach...tak a teraz co...nechcem ju dat zas ockovat proti vsetkemu..

nefertitka
5. nov 2012

ale odbehla som od temy

m.i.r.i
5. nov 2012

@nefertitka no tie meningokoky strasia aj mna uz nejaky cas..kedysi som o tom vobec nepocula, ale aj tu na MK som sa docitala o maminkach co im dietatko zomrelo na zapal mozg.blan..uplne mi az nedobre bolo z toho..som prestala potom o tom radsej snorit, lebo by ma slak trafil☹
a veru u nas to nie je povinna vakcina..a tych druhov je inak niekolko..v zahranici v mnohych krajinach povinne ockuju, ale tiez to nie je proti vsetkym typom...ten najvacsi zabijak nie..ja radsej ani nemyslim na to.
mna skor zaraza, ze sa u nas ockuje povinne proti rubeole ci mumpsu, co v pohode deti mozu prekonat a neockuje sa proti takej zavaznej chorobe ako meningitida..☹

nefertitka
5. nov 2012

@m.i.r.i ved prave, ja nad tym rozmyslam, odkedy som si dnes doobeda o tom precitala a poviem ti, je mi z toho vcelku nanic...ja len dufam, ze to neni moc rozsireny druh a ze sa tomu vyhneme, ale aj tak, nikdy nevies, kde takto nakazeneho cloveka mozes stretnut:(

rainee
5. nov 2012

@nefertitka na to ani nemozes mysliet, neda sa branit proti vsetkemu. zaockujes na nieco, mozes dostat ine. ja sa celkovo teraz dost bojim ked mi pojde mala do skolky aj kvoli urazom a tak....teraz jej lietam za zadkom a eliminujem urazy ako sa len da, lenze tam je na 30 deti mozno 2 ucitelky co nemaju sancu ich ustriehnut...a ked vidim v akom stave su tie ihriska, betonove polorozpadnute okraje, vyrtcajuce tyce, mikrovlnka na policke v triede, ostre hrany stolov a pod., ja to neviem pochopit ze sa s tymto pri malych detoch nic nerobi... tiez nechapem preco vsade na ihrisko davaju piesok (ovela lepsia je drvena kora alebo specialny pvc povrch) ved to je najhorsie co moze byt ked sa dostane do oci a pod. o spinavych veciach nejdem teraz hovorit. takze bezpecnost a ochrana zdravia dietata mi pride skoro nulova, nie je mi z toho dobre....ale tiez mi je jasne ze ju nemozem chranit do konca zivota.

m.i.r.i
5. nov 2012

@rainee jooj o tomto mi hovor..ja po 2 mesiacoch skolky som sa uz naucila to ventilovat ale tiez mam husiu kozu z betonu na dvore, preliezaciek s kovovymi schodmi s obrovskymi medzerami, porozkladanych starych ramov s oknami z vedlajsej budovy iba tak opretych pri dvore kde sa deti hraju...manzel sa uz chcel navrhnut, ze im do skolky kupi nove detske motorky ked videl ako nas maly sa vozi na rozheganej starej co jej koliesko drzalo silou vole, oblepeny volant skoro odpadol a jasne, ze maly nemal prilbu 😠 V triede sa hral s polorozpadnutym autickom z dreva, kde triesky trcali..a v tescu kupis teraz krabicu s 20 autami za par eur...nehovoriac o otvorenej brane odkial deti mozu vybehnut na cestu...pred mesiacom si tam 3 rocna mala zlomila ruku..ale v pritomnosti vlastnej mamy..uz ked pre nu prisla, tak sa hojdala na hojdacke, mama sa obzrela, dievca si posparalo v nose a tym sa nedrzala oboma rukami a vyvalila sa na tu tvrdu zem..3 tyzdne sadra na ruke, co este dobre dopadlo..a ja som si hovorila, ze ved toto sa moze stat aj tym ucitelkam kedykovek, ved nemaju sancu ustrazit tolko deti co vylezu na tie preliezky a hojdacky..preto by to malo byt uplne bezpecne, presne ako pises, pwc obklady, lahky plast, nizke a bezpecne lozenie..ale to by sme asi vela chceli ☹

rainee
5. nov 2012

@m.i.r.i ale ved dnes by uz na to mali byt nejake bezp.predpisy resp to nemoze byt tak fin.narocne (okrem toho sa plati casto v skolke mimo mes.poplatku aj peniazky do fondov a zdruzeni) odstranit tie betony a preliezky z cias 80-tych rokov, a urobit okraje pieskoviska z PVC alebo pod hojdacku dat aspon travu ...fakt asi by sme moc chceli... asi si treba povedat ze ked sme to my prezili tak hadam aj nase decka....

nefertitka
6. nov 2012

@m.i.r.i
@rainee tak toto trapi aj mna, uz som tu raz pisala, ze ked som prisla prvy den k Nikolkinej skolke, kukala som zdialky co robia na ihrisku, ako sa sprava, tak ma skoro porazilo, co sa 10 deti tlacilo naraz na smyklavku cez strme schody, kazdy z inej strany a Nikolka sa fakt vtedy udrzala len silou vole, uz som ju videla ako pada dole, rychlo som pribehla a riesila to s ucitelkou, ze preco na toto nedava pozor, tak tam potom sla a povedala im nech sa netlacia desiati naraz, ale tym to aj haslo, dalsie dni to bolo o tom istom. Tak jak blba som doma denno denne zakazovala Nikolke liezt na tu smyklavku, ale ci to dodrzala...... Kazde doobedie, co som vedela, ze su vonku som tu doma trpla, co sa deje! A presne tie betony a vsetko, pane boze do kadejakych somarin sa investuje, ale detom zabezpecit a sprijemnit skolky, to nie. A to nevravim o tom, kolko ich je schatranych!tak vela to bude nas stat stat, keby sa to dalo do poriadku???
Nasa je tiez taka, ze si nikde nedava pozor, je ako raketa a tiez si vravim, ze jej nemozem stat stale za zadkom, ale bojim sa hrozne, co sa jej moze stat. Uz mi raz spadla zo smyklavky co som myslela, ze je po nej, z 2 metrov a odvtedy sa toho bojim ako cert kriza.

sofinka333
6. nov 2012

@nefertitka chcela by som sa pripojit ohladom vasho problemu. Naozaj neviem kolko dostavaju skolky zo skolstva, ake su vsetky fondy a ako sa vlastne hospodari s peniazmi, ktore davaju rodicia... ale nasa riaditelka je podla vsetkeho bud carodejnica alebo kuzelnicka.... Nie sme sukromna skolka, a rodicia platia 8eur zrps, a na pol roka 15 eur, skolne je 13 eur, ale mame nove drevene preliezky- vlacik, smykalky, atd...mame nove plastove okna, vymalovane triedy, nove postielky, antialergicke periny, vankuse, nepremokave matrace a kazdy rok na vianoce mame nove hracky - nechcem prehanat ale su v hodnote cez 1000eur na triedu (rozne puzzle, skladacky, auta, relaxacne kresielka,...)! A samozrejme mame novy nabytok- kuchynka, skrinky, kniznicu,satnove skrinky ...riaditelka zakupuje kazdy rok na triedu vytvarny material- plasteliny, vykresy, farebne papiere, stetce- proste vsetko- vselijake zabavne strojceky na plastelinu, stojcek na vyrobu puzzle pre deti...!!! Skolka ma pracovnu, takze rodicia nenosia ani svoje uteraky ani obliecky ako to niekde je zvykom. Dokonca niekedy nasa pani upratovacka dava preprat pocurane pyzamko ak sa prave chysta prat. Mame v triede LCD televizor, pocitac.... a to sme klasicka skolka patriaca pod mesto. Takze si myslim, ze to skutocne zalezi na sikovnosti riaditelky, ako vie hospodarit s peniazmi a ako vie vybavit peniaze z eurofondov. Myslim, ze ak nasa skolka na to peniaze ma, tak urcite ich nedava zo svojho vrecka a urcite nedostava nasa skolka viac ako ostatne. Samozrjeme, ze mame staru budovu ktoru by trebalo zateplit ... ale postupne to pomaly ide. Jedna trieda ma uz plavajuce podlahy a na druhy rok by sa mali menit v kazdej triede. A mame aj nove zachodiky, umyvadla....

sofinka333
6. nov 2012

a este by som dodala - mame obrovsky dvor, cely oploteny- nehrozi aby dieta uslo- pri najhorsiom sa dieta prejde k druhej triede, odkial nam ho privedu 🙂), pred 2 rokmi nanovo vymalovany (brigada rodicov) - pekne opravene besiedky, na chodnikoch namalovane cesty pre odrazadla, udrziavane pieskoviska s pravidelne dovazanym novym pieskom, ....

mima595
6. nov 2012

@sofinka333 - kde chodite do skolky?? aj ja som z PO, aby som mala prehlad 😉

rebecca2006
6. nov 2012

@m.i.r.i problém s vakcináciou proti meningokokom je,že bohužiaľ nie je veľmi účinná 😢 preto sa až tak moc neočkuje.... do 2 rokov sa vytvorí len málo protilátok, imunita je krátkodobá- nechcem eraz trepať presné čísla, ale rozhodne treba preočkovávať a očkovanie nezabezpečí celolživotnú imunitu... plus dostupné vakcíny nepokrývajú kmene, ktoré najčastejšie spôsobujú epidémie na Sovensku... čiže v skrate, dáš zaočkovať, riskuješ nežiadúce účinky, a nemáš zaručené ani zďaleka že deťa meningokokovú meningitídu nedostane, eo je viac sérotyov meningkokokov.....sad but true...
inak ja mám tež z tejto choroby hrôzu, mojej mkamarátke umrel synček úplne zdravý asi 10 ročný, na dovolenke v Bulharsku.....
a dokonca na menngokokovú sepsu umrel môj kolega úúúplne zdravý40 ročnýmuž, z plného zdravia, nikto nevie, kde nachytal neprežil ani prevoz na CT...perfektný lekár to bol, doteraz tomu neverím....

rebecca2006
6. nov 2012

@danillka musím vyzistiť o tom vac, vzyerá to fajn......dobrá rezerva napríklad pre prípad väčšej chorobnosti...

sofinka333
6. nov 2012

@m.i.r.i a neda mi este k tych starym odrazadlam s tym kolieskom :D ... ved my sme dostali 12 novych kolobeziek s prilbami z nejakeho eurofondu...

nefertitka
6. nov 2012

@rebecca2006 preboha! asi sa izolujeme v byte a tu budeme nazivat do konca zivota a potraviny si budeme nakupovat online! pomoc, ze 10rocny syn a kolega, hned dvaja ludia z tvojho okolia, to je hrozne:(

@sofinka333 a skolka kde pracujes je v BA?preco to takto nejde vsade ?

m.i.r.i
6. nov 2012

@sofinka333 o akej skolke to rozpravas?my sme tiez v PO, tak nech viem do buducna🙂

m.i.r.i
6. nov 2012

@rebecca2006 bozinku, to mi ani nehovor, ze 10 rocny? a dospely? Ja som pocula teraz len o malych detickach, babatkach, pripadne takych 2 rocnych...a presne, viem, ze je to viacmenej nanic, ked tie najhorsie formy sa ockovat nedaju..ja o ockovani neuvazujem, len ma ta choroba strasi..ale zas, radsej by som vymenila MMR za toto..keby uz ..

rebecca2006
6. nov 2012

@m.i.r.i no, MMR zvažujem, či u dcérky dám, možno len v puberte rubeolu solo.

rebecca2006
6. nov 2012

ale inak tie meningitídytu boli vždy, len sa o tom nevedelo, takže žiadny poplach, nie je toho viac....

nefertitka
6. nov 2012

@rebecca2006 a prevenar odporucas?lebo my sme nespadali do skupiny deti, kt. to uz mali ako povinne

rebecca2006
6. nov 2012

ak ste takí chorľaví, tak asi áno....

nefertitka
6. nov 2012

@rebecca2006 neboli sme, to len teraz v skolke 😝

nefertitka
6. nov 2012

ja sa preto pytam, lebo uz neviem, naoaj co si mysliet o vsetkych ockovaniach, ci mozu byt naozaj az tak nebezpecne, alebo su naopak prospesne, vsade citam za a proti a vzdy sa hrozne bojim kazdeho ockovania

rebecca2006
6. nov 2012

@nefertitka no však aj my.. presne o to ide....ja by som ju asi dala, Prevenar je proti pneumokokom, toho sú plné škôlky, spôsobujú zápaly stredného ucha, dýchacích ciest, pneumonie....Okrem toho Prevena asi nie je to najväčšie svinstvo aké môže byť... MMR je 100x horšia....podľa mňa....

nefertitka
6. nov 2012

@rebecca2006 no ved, my sme po MMR mali asi tak tyzden po to zacalo 40tky horucky, kt. nie a nie zrazit, trvalo to tyzden, davali sme jej nurofen a paralen a zabaly a nic nejak nezaberalo, potom kazala dr. nurofen 4dni vkuse kazdych 6 hodin a potom to preslo. Ak budeme mat druhe dieta, tak ho uz nedam tolko ockovat a na cele napr. kiahne sa zvysoka vykaslem, boze my sme ich vsetci prekonali a sme tu.
Niki neni ani proti rotavirusom ockovana a druhe dieta tiez nebude, zltacka typu A ma tiez strasi ale sama dr. povedala, ze to neodporuca, ze ona ani svoje vnucky proti tomu neockuje, ze ked to dieta aj dostane, tak to zvykne velmi pekne zvladnut a ovela rychlejsie ako dospely clovek

rebecca2006
6. nov 2012

@nefertitka aj my sme mali 40ky po MMR- bohvie, ke´D sa nad tým zamýšľam, či to nebolo reto, ebo už vtedy mal zníženú imunitu... alebo naopak, ho rozhodila MMR... potom pol roka furt chorí...