icon

Začíname so škôlkou od septembra 2012

babu9
3. apr 2012

Ahojte maminky, ja viem, že je tu toho už dosť popísané, ale bola by som rada, keby sme sa tu stretli maminky detičiek, ktoré idú do škôlky od septembra 2012 aby sme si tu mohli pokecať o radostiach a starostiach našich škôlkárov 🙂 alebo len tak keď nám bude dlho 😉....teším sa na vás 🙂

m.i.r.i
26. nov 2012

ahojte..my sme sli dnes konecne zas do skolky..uplne vylieceny je maly..naozaj ze nezakasle, nesopli, krasne dycha..tak som veru zvedava..okrem toho vraj im tam uz koluju aj kiahne..tak potesi ked budeme Vianocovat s tym..no uvidime..tiez mam obavy o Mikulasa, ci ho stihne buduci tyzden v zdravi☹

Inak ako tak citam tu nasu temu, tak sme si tu zacali pisat ked sme este vybavovali ziadosti do skolky, cele znechutene niektore, ze deticky mozno nebudu mat miesto a teraz sa to zmenilo na forum o skolkarskych chorobach..☹ joooj..

m.zuzanka
26. nov 2012

@rainee môj malý je tiež doma do konca roka, dr. mi rovno do rúk strčila papier o vylúčení z kolektívu zo zdravotných dôvodov ☹ a ešte sa čudovala načo som ho dávala do škôlky keď do roboty idem až v januári 😕..... ale opýtaj sa ako je to u vás v MS lebo naša riaditeľka hovorila že stačí aj ústne oznámiť. Aj mne je ľúto že tento rok nebude mať v škôlke Mikuláša ale snáď na rok bude zdraví a bude sa tešiť z deťmi 🙂
Co sa týka tých mandlí tiež tomu neverím že to pomôže, a čím ďalej mám pocit že ide o biznis a tak tiež aj pri predpisovaní liekov podľa mňa ide o tvrdý boj medzi farmaceutickými firmami a schopnosti obchodných zástupcov presvedčiť lekára aby daný liek predpisovali častejšie. 😠

m.i.r.i
26. nov 2012

@m.zuzanka mne kamarat ORL lekar sam povedal, ze s tymi mandlami je to velmi diskutabilne..ze ono ani oni sami nevedia kedy je dobre ich dat von a kedy nie..su to skor take pokusy..a hlavne, naplnanie kvot, ktore maju..je to hrozne, lebo vraj maju limity aj na pocet operacii a pocet mandli, za vsetko su peniaze, priplatky kadeco..a ze velmi casto sa pristupuje k vyberu mandli kde to vobec nie je treba, lebo detom okolo 5 roku sa uz ta imunita zlepsi a spravy ORL lekar by sa mal snazit riesit mandle az po 5 roku..vyberat u malych deti kvoli opakujucim sa soplom je velmi unahlene..Tiez vravel, ze je to dost Slovensky fenomen, lebo v zahranici ani nahodou nevyberaju mandle takto casto a tiez casto potrebuju suhlas od primara a riadne podklady a dovody na to, aby to spravili..tak mne je z toho niekedy zle veru, ze obycajny clovek potom ani nevie, ci ho neoblbuju, nenahanaju su cisla alebo ci naozaj chcu mojmu dietatu pomoct☹

nefertitka
26. nov 2012

@m.zuzanka neboj, ved Mikulasa moze vidiet hocikde inde, my ani nevieme, kde skor🙂 bude v auparku, na vianocnych trhoch aj v inchebe aj v meste, v tescu, no vsade:P
inak ten biznis...mne to tak pripada s ockovanim zas:( preto stale rozmyslam nad prevenarom, hoci ho uz mame kupeny

nefertitka
26. nov 2012

@m.i.r.i no som zvedava, kolko vydrzite, bodaj by do konca roka minimalne;()

jaja26
26. nov 2012

Inak naozaj, ked to aj tu citam na fore, tak mandle vyberaju ako na pase...
@nefertitka ja by som malu ockovat dobrovolne urcite nedala, po tom ako som citala rozne pripady... a najradsej by som nedala zaockovat ani babatko, ktore cakame, ale to je tazke... Mala ma aj sople a aj sa jej zle dycha, ale je to uz druhy tyzden, tak cakam, ze ked zaberu antibiotika, ci sa jej to nezlepsi... ci nema nahodou aj dutiny zapalene... Ved tie antibiotika jej znicia vsetko, je to riadny ekrazit :o(((.
@m.i.r.i Drzim palce, nech vydrzite v skolke dllllhooo.

nefertitka
26. nov 2012

@jaja26 ja sa tiez skor priklanam k tomu, ze nie...prezila 4 roky bez prevenaru, teraz uz ma predsa len lepsiu imunitu, ale zas ked vidim, co vsetko v skolke moze chytit...
tie antibiotika to je naozaj dobre svinstvo...oslabuju imunitu, na jedno pomozu na ine skodia...ale ked ich potrebuje, tak ich musi uzivat, no ale kolko krat do roka ich take dieta v skolke potrebuje?to je akoze budovanie si imunity?caste choroby?to je skor niecenie imunity.A to nie len antibiotika, ale aj ine lieky, od horucky a podobne. A naozaj staci tak malo, dat do skolky len preliecene dieta, ale o tom sa tu uz veru popisalo...
Ja to nechapem, ja ked som bola dieta, tak som v skolke nebola chora kazdych 5 dni, ani moja sestra. Mama mi to potvrdila, ze byvali sme castejsie chore, ale nie az takto. Tak co sa zmenilo?
Ja viem, ze niektore to beru v pohode a povedia si, moje dieta teraz bude extremne casto chore, ale to prejde, ja taka nie som. Preliecim ju, vytrapi sa a za 5 dni znova BUM?a budem sa zakazdym triast, co a kedy si tento krat domov prinesie?Ja som proste zufala.

rainee
26. nov 2012

@nefertitka no veru, mne ATB komplet znicili imunitu, kedysi sa predpisovali ako na beziacom pase. nasa dr.ma nastastie CRPcko, takze ATB dcerka brala zatial minimalne kedze sa jedna na 90% o virusove infekcie. kamoskinej malej napriklad caste branie liekov uplne znicilo zubky a ladviny 😒
a pokial bude tvoje dieta fakt sustavne chore tak budes mozno musiet zvazit zotrvanie v kolektive, pretoze ona by si mohla znicit tiez imunitu a ty budes viac na OCR ako v praci 😖

rebecca2006
26. nov 2012

@nefertitka ďakujme, moja. Dnes to bolo lepšie- aj keď. lepšie bolo ráno a poto sa poobede zobudil s nejakým hzsákom. ja bz som povedala sumár stresu, následkov po anestéze a toho, že sa vždy zhrozí, ke´d sa zobudí, ako mu páchne z pusinky a má zlú chuť- no a vypláchnuť ani za svet...Tak popoludnie bolo horšie, a trápili sme sa naďalej s jedením a pitím- aj keď oproti včerajšku bol ochotný trochu popiť, s ejdlom nič moc, pribináčik a brokolicovú polievku dal po miernom vzhrážaní sa... Zajtra máme kontrolu, tak uvidíme- mali sme mať vo štvrtok, ale keďže sa nezotavuje tak rýchlo, ako sme všetci vrátane dr čakali, ideme skontrolovať zajtra, aby tam nemal nedajbože nejaký zápal pri našom šťastí. Dám echo a ešte raz vďaka.

rebecca2006
26. nov 2012

@arizona ˇakujem! no, jemu sa klapačka nezatvorí ☹ Aj ke´d prvé dva dni bol yamlnutý a od dnes spustil nárez, tak myslím, že lepšie....Na zmrzkovú diétu sme sa etšili ale bohvie prečo mu studeneé nerobí dobré normálne chce ešte aj jogurt teplý 😝

rebecca2006
26. nov 2012

@nefertitka a neviem, či si písala a ja so nezachytia, u imunologa ste boli? Záver?

rebecca2006
26. nov 2012

@m.i.r.i neviem jasne oponovať ohľado tých mandlí, ono je rozdiel, či mzslíš nosné alebo krčné. Dosžť so si o tom zisťovala teraz a konzultovala som viac odborníkov- pokiaľ sú nosné mandle výrazne zväčšené do takej mierz, že robia provlémy- predovšetkým dieťa nemôže dýchať nosom, v noci zle spí, dých aústami, chrápe, hvotrí nosovo, prípadne má aá spánkové apnoe, tak nie je očom, mandľa má ísť von. Spontálnna involúcia sa dá očakávať v peripubertálnom obodobí a dovtedy čakať nemá moc význam. Nie je jasné, do akej mierz yníži vzbratie nosnej mandle chorobnosť- pretože asi nie je jediným faktyorom, čo ten vyšší výsketinfektov má na svedomí- ale ja napríkla 1x počujem svoje dieťa normálne dýchať a nie funieť, a ato aj v noci, normálne sa budím, že kde je ten môj chrapoško, a pekne kľudne spí, predtým sa budil niekoĺlkokrát ya moc a prehadyoval sa...Podľa mňa s krčými mandľami je to disutabilnejšiek lebo to je aj horší výkom...

rebecca2006
26. nov 2012

@rainee poyitívnz efekt vzbratia nosnej mandle je nielen keď ylikviduješ ložisko- a l predstav si ti tak, že ti nejaké teliesko. tj nosná mandľa veselo upcháva vyduchovod- výsldkom toho že nos nemôže vykonávať svojiňu funkciu a filttivať a čsttiť vdychovaný vzduch ten sa dostane priemo neočistený ústamido nižších častí dýchacích ciest. Plus samotný noc upchatý obrvskou nosnou mandľou tiež nemá veľkú šancu na samočistenie a je ti ideálna situácia pre oakované infekty. takže hja v tom vidím ve%lký výynam

nefertitka
27. nov 2012

@rebecca2006 ahoj, no dufam, ze na kontrole bude vsetko ok....ked ti mozem poradit, my sme davali malej ked nieco spapala za odmenu namocenu lyzicku do nutely( ak teda mu davas sladke)...tak vtedy sa vzdy tesila a spapala co sme jej dali. Len to skoncilo vzdy pri 4 lyzickach minimalne 😝 ...
a keby aj ine nechcel, len po troske, ta nutellka je lepsie ako nic...
na imunologii sme este neboli.
@rainee naozaj ju asi na zimu nedam do skolky, za tie choroby mi to veru nestoji a mala si vytrpela za posledne obdobie uz dost. Snad bude lekarka ochotna nam napisat papier. A navyse ja chcem byt tehotna, tak nebudem riskovat, ze ma nakazi tehotnu, teda v prvom trimestri, kt. budem (ak sa zadari) mat tak ci tak zas komplikovany. Este to zvazujem, tu skolku, ale skor sa priklanam k tomu, ze nie

nefertitka
27. nov 2012

netvrdim, ze na jar mi nebude nosit domov choroby, ale podla mna uz nie az take strasne

m.i.r.i
27. nov 2012

@nefertitka ak ty budes aj tak dalej doma a nechystas sa vobec do prace a planujes byt tehotna, tak by som ju urcite nechala doma..tu podla mna niet o com..ona zas tak o vela nepride ak bude cely december, pripadne januar doma, lebo aj tak, su tam sviatky, prazdniny, v januari je vela chripok, vacsinou je to zly mesiac..skolky poloprazdne, lebo deti su chore..tak ak mas tu moznost a malej to pomoze, tak urcite by som ju nechala doma..
Ja to takto neriesim, lebo my praveze mame tak, ze od januara, najneskor februara nastupuje manzel do prace...a pre mna nema vyznam maleho nechavat doma a potom ho dat do skolky kde zas ochorie..nam sa od januara vsetko zmeni, obaja budeme v praci, marodky budu riadna "radost"..tak teraz sa ho snazime stale preliecit a ide do skolky nech si zvyka
ale pravda je tiez, ze ak by trebars braval ATB casto a bol cely organizmus oslabeny, tak ho doma nechame, pripade hladam opatrovatelku trebars mesiac vylucit z koletivu alebo tak..to by uz ale asi aj lekarka riesila, my zatial s imunitou ako takou problemy nemame..vraj ju ma velmi dobru..len tie hnusne vecne sa tociace sople☹

rebecca2006
27. nov 2012

@nefertitka hm, na nutelu ho nenalákam ☹ On na sladké teda nie je, tak ešte na kečup 🙂 - ale to by ho etraz štípalo. tak pokračujem eďalej v trápení, v noci sa zobudil s hysákom, potom spal so mnou až do rána, a dnes pokračuje séria vymýšľania, mkrnčania, nudenia sa atd. Jesť nenchce naďalej nič, ani hla dný nie je, piť ho nútim.
Inak, ja celkom scvaľujem tvoj nápad dať alú do škôlky až po yime, ja si mjyslím, že ak ju dáš teray, tak budete furt chorí. My nehovorte, že v triede nie sú aždý deň aspoň 2-3 zapsoplené deti- a tí naši odolníci to schytajú hneď. Mne aj imunologička radila, že apríl až jún sú ideálne mesiace na š tart, chorobnosť je najnižšia, prípadne, ak bude teplý rok a chrípka sa bybúri vo februári, tak podľa mňa ajmarec už môže byť fajn. Vieš, nemáš čo riešiť, z režimu ste vypadli tak či tak, budete si zvakať nanovo, ona Nikolka aj emočne dozreje, prežiť yimné mesiace s unudeným dieťatkom doma síce bude des a hruza, ale podľa mňa radšej s unudenýmzdravým ako unudeným chorým- a to by si ju malo doma sopľavú furt a ani von by ste nemohli.... A imunologa určite doplň...

m.i.r.i
27. nov 2012

@nefertitka a inak ja si tiez slubujem ze na jar to bude trosku lepsie..uz bude mat vacsiu odolnost a na jar sa tie bacily tak nesiria..plus bude teplejsie, nebude sa prekurovat a jedno s druhym..no snazim sa tomu veru verit🙂

karinkaeich
27. nov 2012

tak zajtra mame dalsi zlomovy den, co sa skolky tyka, uz ideme vyskusat aj spinkat. doteraz som chodila po obediku pre neho a bol vo svojej postielke. uz dlhsie sa tesi, hovori ako zoberie aj macka. len pre prazdniny a nasledne nadchu sme to radsej odlozili. tak som zvedava, ako to zvladne, predsa je len mensi. na kolektiv kamaratov a pani ucitelky si uz zvykol, dufam teda, ze to pojde. dohodla som sa, ze keby nahodou, budem nablizku, aby som ho zobrala, nech nerusi ostatne deti. drzte nam teda palce 🙂

klauduska
27. nov 2012

Ahojte!

Tak vidim,ze stale riesite tie hnusne choroby,sopliky,nadchy,a nestatsne mandle.... 😒 Drzim Vam vsetkym palceky,aby detickam to vybratie mandli pomohlo,vobec sa v tom nevyznam a nemam ani nic nastudovane,ale z pocutia od kamarotk,ktore na vybere mandli boli,ziadne zlepsenie extra nebolo.... 😒

@nefertitka tak citam,ze uvazujes o prerusenie dochadzky malej v zime....Ja by som mozno pouvazovala este nad jednym pokusom....skusit,ci to vybratie mandle nepomohlo aj v tjeto oblasti....mozno budes prekvapena,ze vydrzi a budete sa tesit...mozno naopak,zistis a len sa v tom utvrdis,ze to asi naozaj nema vyznam cez zimu a budete doma..... 😉 V kazdom pripade drzim palce,hlavne,nech sa rozhodnes akokolvek,nech ste zdravucke... 😉

Ja musim povedat,ze nas si velmi zvykol na skolku,aj celkom rychlo a dobre,so spanim v skolke nebol ziadny problem,teraz sa tam vzdy velmi tesi, v piatok mi dokonca pomrnkaval,ze chce ist v sobotu do skolky.... 😀

nefertitka
27. nov 2012

@m.i.r.i
@rebecca2006
@klauduska dakujem za nzaor;)
musim sa este s mm porozpravat, lebo ten ju tam chce dat. Kvoli aktivitam, no tak ale zas tie 3 mesiace ju naozaj nezabiju a ja sa snazim doma s nou robit vselico. Inak snehove vlocky z papiera uz mozme aj predavat, stale to chce robit 😀
Dnes sme nazbierali sisky, kupili zlaty sprej a ideme ich striekat, plus sneh na okno umely, z krepoveho papiera nieco urobime...tak snazim sa ju zabavat a ju to aj bavi. Fuj tie sisky ale boli plne chrobakov;( doteraz som sa toho zbavovala 😝

@klauduska a vy ste na tom ako s chorobami?
@rebecca2006 tiez si myslim, ze jar je najlepsi start, tak by mali vsetky deti zacinat a nie v septembri:(

m.zuzanka
27. nov 2012

@m.i.r.i presne ako píšeš s tými mandlami je to dosť diskutabilne, nehovorím že sú prípady kedy tá operácia je nutná a naozaj to pomôže ale s kým sa rozprávam skoro každý rieši nosové mandle.
Môj malý začal kašlať polovicou októbra, každý týždeň má nový sirup a ani jeden nezabral kašle stále rovnako, najhoršie je to v noci, niekedy ho na rukách nosím aj dve hodiny, lebo sa najprv dusí kašľom, zvracia a potom plače lebo nemôže zaspať už som z toho nešťastná ☹ Miško pred tým nikdy nebol chorí ani soplíky nemal, aj keď sme s manželom mali nejaký vírus tak to od nás nechytil, tak nechápem čo sa teraz deje. Normálne už sa bojím aby naozaj neschytal niečo vážne, dr. hovorila že je to alergia ale akurát má žihľavku ako reakciu na sirup, tak že doňho pchám ešte aj fenistil. Neverím že neexistuje liek na zastavenie kašľa toto mi fakt pripadá zvrátené,a mám dojem že ide len o napchávanie si vreciek dr. a daelera liekov. Neviem do kedy to bude trvať lebo už ani tento šiesty sirup v poradí mu nezabral, som zvedavá čo mi zajtra doktorka povie, alebo dá už siedmy sirup 😠

klauduska
27. nov 2012

@nefertitka my sme boli tyzden teraz v skolke po chorobe,mal sopliky zelene,ale nie az tak hrozne,aj v noci celkom dobre dychal,len rano vyfukoval zelene a cez den sa mu sem tam lesklo pod nostekom,inak nic hrozne. Takze to bola nasa druha choroba odkedy chodi do skolky, prvy krat bol hned chory po 4 dnoch a dostal aj ATB. 😒
Takze celkovo vymeskal 2+2 tyzdne. Tak si nemyslim,ze je to najhorsie....

klauduska
27. nov 2012

@m.zuzanka nam na kasel zabera jedine solmucol,ale snazim sa davat najprv cibulu s medom a vacsinou zaberie...neskusala si?

nefertitka
27. nov 2012

@klauduska fiha tak to pekne zvladate veru...len tak dalej 😉

klauduska
27. nov 2012

@nefertitka dakujem,dufam,ze sa budeme drzat aj nadalej aspon ako tak dobre....

a robite vlocky?a mala uz aj sama vystrihuje? 😕

m.zuzanka
27. nov 2012

@nefertitka na toho Mikuláša v škôlke som sa tešila lebo bolo by to niečo nové pre neho, dokonca učiteľky nacvičovali nejaký program tak preto som chcela aby tam bol....Ale ako to u nás vyzerá tak budeme radi ak do 15.12 prestane kašľať a budeme môcť ísť na koncert Spievankova...... Naozaj už som z toho zúfalá ☹

m.zuzanka
27. nov 2012

@karinkaeich tak držím palce nech sa mu tam dobre spinká. Môj malý bol úplne z toho hotový keď tam mohol spinkať a učiteľka mu spievala uspávanku 🙂

m.zuzanka
27. nov 2012

@klauduska no ten sme ešte nemali. Skúšala som to aj s cibuľou a medom ale on si to nedal ani do úst, plul kade chodil 😒 A najhoršie že aj tie sirupy mu dávame na silu lebo mu nechutia, už normálne mám strach aby nemal nábeh na astmu alebo ešte niečo horšie.

klauduska
27. nov 2012

@m.zuzanka solmucol je na hlienovity kasel a nam po vacsine vzdy yabera. My nastastie prblem s liekmi aebo sirupmi problem nemame,vypije vsetko od hylaku az po smectu... 😀 ale ten medik s cibulou mu dam tiez tak za lyzicku,dve a zapije si....