icon

Začíname so škôlkou od septembra 2012

babu9
3. apr 2012

Ahojte maminky, ja viem, že je tu toho už dosť popísané, ale bola by som rada, keby sme sa tu stretli maminky detičiek, ktoré idú do škôlky od septembra 2012 aby sme si tu mohli pokecať o radostiach a starostiach našich škôlkárov 🙂 alebo len tak keď nám bude dlho 😉....teším sa na vás 🙂

rainee
1. dec 2012

@nefertitka tak u nas v skolke nastastie (vraj) davaju detom povinne pit pocas dna, som ich par krat videla ako vsetci sedia za stolom a maju pitnu prestavku,nastastie, lebo nasa tiez moc nepije. kym bola doma tak som na to dohliadla, ale v skolke je to predsa ine. tiez jej stale opakujem nech si smrka nostek (ak by nemala vreckovky po ruke nech povie ucitelke) a poctivo ju ucim zapravit si tricko do gati nech nebeha s holymi krziami ako doteraz, lebo ucitelky o toto moc nedbaju pri tolkych detoch.
cakanie u lekara je kapitola sama o sebe, vzdy aj 2 hodiny, asi zmenime dr.lebo nemam na to uz nervy a objednavat sa stale za 10e tiez nejde 😖

jaja26
1. dec 2012

@m.zuzanka no ja by som urcite zmenila lekarku. Ak mas moznost, urcite to ihned urob...Mala malemu zobrat uz davno krv na podrobny rozbor, ved nie je normalne, aby dieta 2 mesiace vkuse kaslalo, moja mala kaslala 3tyzdne (to uz bola 4-ty krat chora od septembra, ale boli to prechladnutia so soplikom a koncilo to kaslom) a zobrala nam krv.. predtym nas poslala na ORL, nech ju vysetria... Ale urcite nemala vasa doktorka malemu predpisovat tolko sirupov, ved ked nezaberu 2 sirupy, tak jasne ze nezaberie ani treti a treba to riesit...A bola si s malym aspon na rentgene pluc?

m.zuzanka
2. dec 2012

@jaja26 doktorka ho iba za každým popočúvala, pozrela do hrdielka a povedala že jej sa zdá že je to v poriadku a dala sirup, robila mu iba CRP, iné nič ani nás neposlala na ORL ani rengen....iba začiatkom novembra dala potvrdenie že môže ísť do kolektívu, že kašeľ odznie, bol v MŠ tri dni ale kašeľ sa zhoršil a tak mu dala ďalší sirup a vylúčenie z kolektívu až teraz v stredu mu nasadila ATB že vraj to vyzerá na začiatočné štádium zápalu pľúc ☹ Ja neviem prečo to tak naťahovala, je pravda že malý je prvý krát chorý a možno to podcenila.....
Nad zmenou uvažujem len nepoznám detských lekárov, už som rozmýšľala aj nad súkromným.....fakt neviem....

nefertitka
2. dec 2012

@m.zuzanka a odkial si?my mame dobru lekarku ak by si bola z BA

m.zuzanka
2. dec 2012

Ahoj som z BA, lekárku máme na Záporožskej , odporučila mi ju naša suseda nakoľko vraj bola s ňou veľmi spokojná. No, ja som tiež bola spokojná až do momentu kým malý neochorel, neviem čo si mám o tom myslieť či len neodhadla situáciu alebo čo sa stálo.... ale vo štvrtok ma úplne odrovnala. Ak máš dobrú doktorku napíš mi a s manželom pouvažujeme čo ďalej. Ďakujem.

arizona
2. dec 2012

čaute, aj my máme úplne super doktorku, robí na patrónke a aj na strečnianskej.

palinkovamaminka
3. dec 2012

@m.zuzanka pokial viem, tak vela skolkarov v BA ma teraz zapal pluc, ze viacerym detickam to zistili az neskor, ze to lekarky hned nerospoznali, len dlho deti kaslali, ale kludne to aj tvoj Misko mohol chytit az teraz v skolke ☹

m.i.r.i
3. dec 2012

@jaja26 ahoj..no tak sme zas doma..ono uplne fit vydrzal maly zas len 3 dni..vo stvrtok som uz videla, ze nastupuju sople ale bolo to mierne..tak siel aj v piatok do skolky a tiez to bolo ok..mali sme vecer dokonca program, boli sme tam aj my rodicia, vysvecovali exterier vianocnymi ozdobami a pustali lampiony..maly bol v pohode, ucitelky si ani nic nevsimli, len ja som uz videla, ze sople zacinaju, zacal zas pohuhnievat...a tiez mi bolo jasne odkial, lebo tam ma dievcatko kamosku, co su oni najjlepsi kamosi, stale sa olizuju a ona je vecne chora v skolke..ked sme ju v utorok videli ako smrkala zlte sopliska este pred triedou a pokaslievala, tak mi bolo jasne, ze to dlho nepotrva..v sobotu bol nas maly doma nadalej v pohode, trosku smrkal, tak sme fukali,davali vincentku a tak, myslela som, ze teraz to bude mierne, tak do pondelka je fit..ale v noci spal v sobotu hrozne, vkuse sa budil, nos sa zaplnal a proste cele zle..vcera uz rano mal aj mierne zvysenu teplotu, co on este nemaval, nejakych 37.8..a cele doobeda mi pospinkaval v obyvacke na gauci, co tiez v zivote som u neho nevidela, lebo to je zivan..poobede ale nejako nabral druhy dych, uplna zmena a to som mu nic specialne nedavala, len do nosa nasivin a sinupret kvapky na lyzicke..tak ale v noci tiez nic moc..a tak sme doma a fukame..uz je v pohode, horucky nema, nekasleme zatial nic..len sopliska a uz su riadne zlte, co sme este ani nemali..tak som zvedava dokedy zas..rozmyslam ci ist k lekarke na nejaky vyter alebo co..ale ked tu vacsinou ti lekari ze ked nemava dieta ani teploty ani nekasle sa moc so soplami nekaslu...hrdlo ma inak v pohode, ziadne cervene, mandle normalne..ale ja mam obavy ze ma nieco v tom nose, ved to nie je normalne, ze ho vyliecime, uz tam nema ozaj nic, nezachrapci, krasne dycha, spi..a po 3 dnoch v skolke zas plny nos....a neviem ani ako to riesit s tym dievcatkom v skolke, lebo maly je v zmiesanej triede, tie velke deti su malokedy chore, tie su tam vzdy..ale ta mala je nejako o pol roka strasia o mojho, ma asi 3r a 4m..a s mojim malym su tam najmensi a ked ona prinesie sopliska tak nas sa hned chyti..ostatni ani moc nie..ale ju liecia doma len 1-2 dni..ked sme uz upozrnili raz ucitelku, co tam mala bola so soplami po paty, ze co to, tak ze uz upozornili rodicov..na druhy den mala chybala a na treti tam bola zas..otecko co ju vodi do skolky sa vyjadril, ze uz ju vyliecili.. 😠 potom raz nam sam hovoril, ze ich maminka ma nejake 'zazracne" sirupceky a sprejiky a z toho ich dieta je hned fit..no ved ano, tak fit, ze sice funguje a je ziva, ale sopliska ma nehorazne...uz neviem co s tym ozaj..☹

m.i.r.i
3. dec 2012

a zas viete..uz sme s muzom doma aj rozmyslali, ci ho vybrat z kolektivu, ze dokedy mame toto znasat..ze nie je dormalne, ze dieta vydrzi v skolke uplne zdrave tak 3 dni..maximum bol tyzden doteraz..2 tyzdne ho liecime a on tam je 3 dni a zas ma sopliska..a zas ho 2 tyzdne liecit..na druhej strane, lekari sople nepovazuju za chorobu a ani za dovod prerusit kolektiv..to vacsinou robia detom, co maju vacsie problemy ako anginy, zapaly priedusiek, laryngitidy..a vecne ATB..my sme zatial atb nemali..ideme len z jednych soplov do druhych..skolka je super, ale okrem toho, ze sukromna a peniaze do luftu, tak aj malemu sa tam velmi paci a neskutocne pokroky robi..osamostatnuje sa, stale lepsie komunikuje, krasne reaguje uz aj v anglictine..nechcem ho odtial brat..lebo sme uz rozmyslali nad opatrovatelkou od februara ak sa to nezlepsi☹ ale zas, co tym ziskam..ze ho na par mesiacov necham doma a od septembra zas to iste? takbude mat 3.5 a zacne ten isty kolotoc ☹

liviaf14
3. dec 2012

@m.i.r.i môj malý toto isté od septembra, soplíky soplíky soplíky dokola 😠 žltý soplík alebo teda zelený máva odkedy chodí do škôlky, tam som to videla viacerým deťom, náš to chytá takto dokola stále. najskôr býval dva týždne v škôlke, potom dva týždne doma. od začiatku novembra už sme 3 dni škôlka, tri týždne doma...... soplík pomaly prechádza, potom neskôr už aj kašeľ začal, ten nám tiež začína končiť už, budúci týždeň ho už chcem dať do škôlky, len som zvedavá čo bude potom pred vianocami 😖 lekár mi radil, nechať ho do januára doma, ale čo tým vyriešim, ak nastúpi v januári naspäť, tak sople budú znovu a ja potom do práce, to kto bude s ním toľko veľa doma 😝 vedela som, že po nástupe do škôlky sa choroby často opakujú, ale takto stále to som nečakala. nasadila som mu pred týždňom imunoglukán sirup, tak som zvedavá, či to bude mať nejaký účinok

ginger_fox
3. dec 2012

@m.zuzanka v suvislosti s textom zo vcera z 09:53... co podla teba pediatricka podcenila? bola by si spokojnejsia, keby ta poslala na RTG a vysiel by cisty? keby Ta poslala na ORL a vsetko by vyslo ok? alebo by Tvojmu synovi predpisala na kasel uz zaciatkom novembra ATB bezdovodne? myslis, ze potom by syn nedopadol tak ako dopadol? Neber to tak, ze na teba nejako utocim, to urcite nie. Chapem, ze my matky sme citlive na svoje deti a ich zdravie. Podla mna je zaklad v komunikacii s lekarom. Lekar Ti ma vysvetlit, preco ohladne Tvojho dietata kona ako kona a ked sa pytas(a Ty sa musis pytat), tak Ti ma adekvatne odpovedat a všetko vysvetliť. Ked je problem tu, tak je to zaciatok cesty do pekla, lebo matky zacnu riesit problemy svojich deti na MK a nie s tym, kto ich lieci.
Aj moje dieta aktualne berie ATB(takmer po 2 rokoch od poslednych a uz 3rok je v kolentive, kedze chodil 2 roky do jasiel). Tiez okolo neho predtym kruzilo zo 2 tyzdne. Ale mam lekarku, ktora mi vsetko vysvetli, trpezlivo odpovie na 1000+1 moju otazku... Mimochodom, predchadzajucu pediatricku som menila, ked mal syn 18mesiacov(ta nerobila ani CRP ani vyter-normalne to nadrzovku odmietla) 😀

ginger_fox
3. dec 2012

@m.i.r.i a co na to pediatricka? robila vytery? ci to riesite len doma? ja som to mala so synom v jemnejsej forme, ked bol prvy rok v jaslickach. Tyzden doma a jeden a pol tyzdna v jasliach.

mima595
3. dec 2012

@m.i.r.i - ked ma zlte sopliky..a zachvilu budu zelene a este ste nemali pamycon, tak ten by vam rychlo zabral a do 4 dni mas po zelenych soplikoch...inak zelene sopliky u nas aj 10 dni aj dlhsie...

moj Vladko ma nasledovnu statistiku nastupil posledný septembrovy tyzden...12 dni v kuse, potom este 2 dni v oktobri , 2 dni november..a cely november sa liecime zo soplikov a mierneho kasla, ale teraz ma kasel brutalny, zajtra pojdem na kontrolu, ale už som silne naklonena ATB a este, že ho necham cely december doma....ppopytam dr. nech mi da zdravotne prazdniny...

ja som zvyknuta, že to tak bude, lebo starsi chalan bol to iste, ale u Vladka som si myslela, že on už bude natrenovany na tie bacily skolkarske od tych starsich...figu borovu ☹ ☹ ☹ ked to bude tak dalej, skocime na sprejoch kortikoidnych a budeme vyberat mandlu..a to nechcem....
starsim sice vyberali mandle, ale to mali 5 a pol roka..

m.i.r.i
3. dec 2012

@liviaf14 my sme zacali s imunoglukanom pred mesiacom..ale musi sa to brat aspon 3 mesiace kym to vraj ma ucinok..tak poctivo berieme..nas maly nebyval chory, vyrastol v cistom prostredi na dedine, kazdy den dostava lyzicku medu, stale pije rano aj UM s probiotikami, zacali sme davat aj rybi olej..a ten imunoglukan..dotkorka vravi, ze imunitu ma super, ved v podstate ATB najviac narusaju imunitu aj cely traviaci trakt atd..my sme v tomto bez problemov...len tie sopliska..a presne, ja som tiez cakala, ze chory bude, v skolkach to tak byva...ale nejako som si myslela, ze hadam zo 2-3 tyzdne vzdy vydrzi a potom 1-2 tyzdne doma..a potom zas aspom mesiac vydrzi..ale nie ze po 3 dnoch...☹

@ginger_fox no ja som najprv nechodila k lekarke, lebo to boli len sople...a ani zlte neboli..maval skor priesvitne, maximalne take biele..a nic ine..obcas zakaslal..pred 2 tyzdnami ale uz kaslal hrozne, bala som sa ze to budu priedusky, tak som sla k lekarke..nic mu nenasla, priedusky ciste, hrdlo ukazkove..dala nam trifed sirup a este nejake antibioticke kvapky do nosa..len jednu kvapku som mu kvapkala..ale neviem nazov teraz..nemam ich tu..a ze ak to do 2 dni neprejde, tak mame prist a spravime CRP a vytery..lenze jemu to zazrakom do 2 dni uzasne preslo..uz na druhy den v podstate co som mu dala ten sirup a kvapky tak bol viditelnejsie na tom lepsie a o 2 dni uz super..este sopliky boli asi dalsie 4 dni, ale potom odzneli..nechali sme ho doma este 5 dni a az potom siel do skolky..uplne zdravy..takze sme na ziadne vytery ani CRP nesli..
ale teraz uz su sople zlte...ale stale ani nezakasle..neviem kedy mu to stecie...tak rozmyslam, ze zajtra ist k lekarke nech teda spravi vyter tak ci tak..
Lebo napriklad neter tak soplila hadam 2 mesiace vkuse...v skolke z 24 deti bolo bezne 7..a sestra hovorila, ze uz ucitelky sa cudovali, ze toto este nemali takuto chorobnost..no a ked sa do toho zavrtali, tak sa zistilo, ze samozrejme tam koloval zlaty stafylokok..jeden chlapcek ho mal a bol nosic..a vzdy ho trosku doma preliecili so soplikov a uz bol v skolke a vsetky deti to chytali od neho..ked nakoniec zistili, ze mal stafylokoka, tak dostal ATB, stafylokok sa preliecil a aj ostatne deti sa preliecili..neter bola na vyter, ale ona ho mala negativny..a pritom stale sople 2 mesiace..ked ale uz chlapec bol zdravy, jej sople zmizli..teda ona toho stafylokoka ani nemala.
tak preto rozmyslam, ze dat malemu spravit vyter, ci tam nieco nema..ak ma, nech sa to vylieci a ak nema, tak v skolke pourgovat rodicov, nech poriadne daju pozriet aj svoje deti, lebo to je uz neunosne☹

@mima595 pamycon nepoznam..co su to? kvapky? nejake zazracne?🙂 dikes

m.i.r.i
3. dec 2012

@mima595 no to mi je luto inak, ze ked si mladsi presiel kadejakymi chorobami aj pri starsich, tak nadalej je chory ☹ to si vela mamiciek slubuje, ze ked si to mladsie skor preskace pri surodencoch, ze bude menej chore..ale asi to pravidlo nebude ☹..no tak ako nam a vsetkym len pevne nervy a cim menej tych chorob..☹

mima595
3. dec 2012

@m.i.r.i - pamycon su ATB kvapky...asi tie ste mali minule...to sa zvykne davat, ked su len farebne sople, aby vynicili bakterie v nose, aby potom nemuseli davat ATB celkove...

no vyter..ono je to diskutabilne...lebo vysledky mas až o tyzden...ja chapem dr. preco ich nechcu velmi brat..lebo ked je stav dietata vazny, tak da ATB "od oka" aby sa dietatu vyrazne nepohorsilo...

ono je este moznost ist teraz na vytery,a ked sa po tyzdni nic nezlepsi, tak dr. podla vyterov bude vediet, ake ATB nasadit cielene..ak bude treba

rainee
3. dec 2012

@m.i.r.i my tiez pamycon (to su take zarabane atb kvapky) a najnovsie bioparox sprej, sople sme po 2 tyzdnoch zlikvidovali. Do skolky ideme od stredy tak dufam ze do vianoc vydrzime, som optimista 😉

rainee
3. dec 2012

@arizona pediatricku? Ako sa vola? Zhanam novho dr.na strecnianskej, dik

ginger_fox
3. dec 2012

@m.i.r.i tak ako pise @mima595 Pamykon su antibioticke kvapky. Tiez, ked uz som bola velmi zufala, tak som sla s tym k pediatricke(vtedy som aj menila pediatricku). Nova urobila vyter, nasadila Pamykon, ten pomohol. Potom robila aj kontrolny vyter, ci bakteriu Pamykon zabil. Sice nezabil, ale fakt je, ze po Pamykone syn nemal asi mesiac problem so soplami(pediatricka ma upozornila, ze o dva tyzdne sa sopel moze vratit, lebo proste skolkarska bakteria je v skolke stale 😀 ), ale povedzme si rovno, ze ked je Pamykon len lokalne antibiotikum, tiez sa nemoze davat kazdy mesiac.
V kazdom pripade trvaj na tych vyteroch, ked mu ich este nerobila.
@mima595 tyzden na vysledky z vyteru? mam pocit, ze nejake 2-3dni som ja cakala.

mima595
3. dec 2012

@ginger_fox - ked su negat., tak ano, ale ked tam je nejaka bakteria, tak aby zistili citlivost na ATB, tak musia "klicit" tyzden

ginger_fox
3. dec 2012

@mima595 tak mozno to bol naozaj len moj pocit 😖

nefertitka
3. dec 2012

@m.i.r.i zas ste chori?no pekne... my sme proste teda uz definitivne nikolku do aprila zo skolky vybrali, lebo to sa nedalo, naozaj. A myslim, ze na jar je menej chorob, tak sa bude mozno trosku lepsie zacinat, uvidime...

m.zuzanka
3. dec 2012

@palinkovamaminka už ani samá neviem kde to mohol chytiť vychádza mi to že to chytil od manžela alebo mňa, obidvaja sme mali nálezy naša lekárka to riešila ATB a do dvoch týždňov sme boli fit, len malý to ťahá hrozne dlho, doma je od cca 20. októbra, v škôlke bol iba tri dni začiatkom novembra a vtedy sa to ešte zhoršilo. Po nasadení ATB kašeľ začal ustupovať a hlavne tie nočné záchvaty už nemá, lebo to bolo hrozné. Verím že čo skoro bude v poriadku a skončíme so všetkými sirupmi a liekmi a budeme mať dlho dlho pokoj 🙂

liviaf14
3. dec 2012

@m.i.r.i presne aj my tak, čistý vzduch, tiché prostredie, stále sme vonku okolo domu, ale tie škôlkarske bacily , ach jo 🙄

m.zuzanka
3. dec 2012

@ginger_fox ak si chcela reagovať na môj príspevok aspoň si si ho mohla pozorne prečítať a zistila by si že je iba odpoveďou na otázky ktoré mi položila iná mamina. Poučky ako sa mám správať u lekára si nechaj pre seba, ďakujem ale ja ich nepotrebujem. Mne nestačí len jednostranný názor, vždy si informácie zisťujem z viacerých zdrojov a neviem prečo by to malo byť zlé? Ak ťa takéto diskusie otravujú alebo sa ti nepáčia tak ich jednoducho nečítaj ale ak sa rozhodneš na niečo reagovať tak si aspoň pozorne prečítaj, možno že odpoveď zistíš skôr ako tu budeš vypisovať a čakať kým ti niekto odpovie.

mima595
3. dec 2012

@nefertitka - daj si ziadost o prelzeny plateny rodicovsky prispevok..v Blave zvyknu schvalit aspon na pol roka...mate aj operaciu nosnej mandle...malo by ti to prejst

ginger_fox
3. dec 2012

@m.zuzanka prepáč, že som mala tú drzosť Ti vypisovať 😀

m.zuzanka
3. dec 2012

nerozumiem prečo niektorí ľudia majú tendenciu vstupovať do tém ktoré sa ich netýkajú a vyslovene prispievajú za účelom aby rozpútali nejakú hádku, tvária sa strašne múdro a pritom keď si niekto prečíta ich príspevok nevie či sa má smiať alebo plakať. Minule tu jedna vybehla že ak sa niekomu nepáči ako sa v MŠ správajú učiteľky tak si máme dať deti k opatrovateľkám, ďalšia tu zase dáva rozumy ako sa máme správať u lekára..... fakt nechápem o čo im ide, ak trpia nejakou menejcennosťou že ich v reálnom živote nikto neberie vážne a potrebujú si tu liečiť komplexy tak si myslím že sú na zlej adrese. Mali by v prvom rade navštíviť odborníka a nie sa tu zosmiešňovať.

rebecca2006
4. dec 2012

čaute baby, tak my sme komnečne doma v SEnci po mesačnom pobyte v Košiciach, nosné mande vonku, aj čať krčných, hukráááá, som yvedavá , či to bdemať nejaký efekt. Rekonvalescencia des a hruya, tery už OK, len mám taký problém, maťo mi odmieta jesť, mal to aj predtým, opakovane , proste horšie a lepšie obdobia, V septembri to bolo veľmi ylé, podľa mňa yo yvdroru, že emočne riešil škôlku bola som aj u psczyhlogičky, odporučila mi ho nechať kváyi vyhladovať- len preneho to fakt nie je trest on nemusí jesť celý deň aje v pohode, potom raz odhryzne y rožka a vybavené kto neyažil n euverí. Potom mu peldiater nasadil Peritol super zabral asi aj v kombinácii so zmenou prostredia- bol v KE u babky, tá ho vyštopal ako husu, ale po mandlach sa zas zasekol a terazsa neskutočne trápime. Zasa som mu nasadila Peritol. Poľa mňa ho pusa už neblí, je 11 deň od operácie, a keď chce spráši aj kzslé uhorky aj chrumkz, ak sa k nim dostane, ale normálne jedlo ani za svet....Každý tip uvítam 😝

evi21
4. dec 2012

@rebecca2006 existuje aj Pediakid na podporu chuti do jedla,ale to su bylinky....neviem ci to funguje,niekto dava aj Multisanostol...vitaminovy pripravok na podporu chuti 😉