icon

Zverejnenie fotiek dieťaťa v škôlke

23. jan 2023

Ahojte, mam takmer 4 ročneho syna.
V septembri nastúpil do štátnej škôlky.
Podpisoval sa tam súhlas na zverejnenie foto deti.
S čím som nesúhlasila.
V skolke pracuje ako učiteľka v inej triede moja kamarátka a už 3 krát mi povedala ze museli pekne fotky "vyhodiť" , lebo bol na nich môj syn.
Zverejňujú na stránke školy a vo verejnej skupine na fb.
Véd ale práve tomu som chcela predísť, aby videli tvar dieťaťa cudzí ľudia.
Teraz som tam za DIVNU, že v našej triede len on.
Véd tak nech ho nefotia vôbec a bude to OK.
Vaše škôlky mali dáke pripomienky?

mery333
23. jan 2023

@kp7333 Ja toto neriešim, je pekné a milé, keď majú deti zachytené spoločné zážitky, Všade sa hovorí o posilňovaní vzťahov, budovaní kolektívu, dobrej klíme, atď. Mám špeciálnu nástenku v triede AKCIE NAŠEJ TRIEDY, kde máme spoločnú fotku z kina, s Mikulášom, z hvezdárne, z exkurzií.

kp7333
23. jan 2023

@mery333 suhlasim, deti sa tesia zo spolocnych fotiek so spoluziakmi. niektore matky ich pripravuju o zazitky a spomienky vo viere, ze ich chrania. aby potom neboli prekvapene, ked ich deti v skolskom veku budu vesat videa po nete bez ich suhlasu.

shaola
23. jan 2023

Ja ako učiteľka v škôlke si o tom nemyslím nič, je to rozhodnutie rodiča, mám i jednu kolegyňu, ktorá sa rozhodla, že nechce byť na fotkách a zverejňovaná. Je to v poriadku, nech sa rozhodnete akokoľvek, je to vaša vec.
Ak by učiteľka nebola Vaša kamarátka, tak by ste sa nič nedozvedeli, tak by som to neriešila, alebo by som len povedala, že je to moje rozhodnutie a mám na to nárok, škôlka je v prvom rade určená na výchovu a vzdelávanie, a nie na fotografovanie detí.

Akurát by som vyviedla z omylu niektoré mamičky tu - učiteľky to nerobia pre seba a pre škôlku, ale pre rodičov, ktorí si to vyžadujú. Je to robota navyše, ak máme dokonca "začierňovať" deti, ktoré sa fotiť nemôžu je to prplačka riadna a odkrajujem si z času, ktorý by som oveľa radšej venovala príprave na aktivity alebo výrobu pomôcok. Zároveň si ani tak neužijem akciu s deťmi a nemôžem sa im počas nej až tak venovať, keď musím lietať a fotiť.. Ak by sa celé fotenie v škôlkach zrušilo, vôbec by som sa nehnevala.

zuzi0911
23. jan 2023

Máš na to pravo...no teraz je doba soc.sieti a málokto chápe,že jednoducho ty sa na net xi svoje dieťa nevycapis...
Ja mam podpísaný súhlas, lebo teda takto mi to nevadi ...tie tváre aj tak extra nie je moc vidno na niektorých foto aj z vyletov ci aktivit sutaxi ...ale na svoje profili nedávam (mozno 2x som dala),ale potom aj vymazala 😁 seba jedine mam v albume 😁
Učiteľke by som povedala,že tá to mrzí,že fotky museli zrušiť, no dala sa tvar niečím prelepiť ci zatret atď a nemuseli sa vyhadzovať....

andreafa
Odpoveď bola odstránená
andreafa
Odpoveď bola odstránená
zorkahorka
23. jan 2023

Ja si napriklad rada pozriem foto z dna, aspon viem,co deti robili. A stahujem si ich a vyvolavam,aby mal syn spomienku na skolku a spoluziakov. Bola by som nerada,kebyze tam je chlapec s paskou cez oci ako kriminalnik alebo tam vela fotiek nie je kvoli jednemu dietatu.
Nesuhlas chapem,ak ide o rozvedenych rodicov a jeden z nich ma zakaz stretavania sa s dietatom

zuzi0911
23. jan 2023

@andreafa ????

gabika128
23. jan 2023

@zuzi0911 tie fotky sa nemusia "vyhadzovať" len ich nezverejnili na fb. Stále si tu niektorí mýlia vytváranie fotiek v škôlkach a školách a zverejňovanie fotiek. Nerozumiem prečo je taký problém urobiť jeden zdieľaný priečinok danej triedy na disku so všetkými fotkami. Miesto toho to dávajú verejne na FB 🤷‍♀️

nikaeli
23. jan 2023

Škôlka tvoje rozhodnutie akceptuje, fotky s tvojim dieťaťom nezverejňuje. Povedala ti to kamarátka medzi rečou, nik sa na tvoje rozhodnutie oficiálne nesťažoval. Kde je teda problém? Aj ja mám v triede deti, ktoré jednoducho nefotím. Prišiel do triedy Mikuláš a deti bez súhlasu šli na bok. Na vianočnej akadémii takisto. Na karnevalo takisto. Ako inak to mám urobiť? Nemám priestor na to, aby som ešte aj niekoho vymazávala z fotiek pred pridaním na webstránku. Akcie sa fotia pre rodičov a pre budúcich rodičov, ktorí sa rozhodujú, či dieťa do škôlky prihlásia. Je to naša reklama.

motylik21
23. jan 2023

Tiež som tento súhlas nepodpísala. U nás v škôlke súhlas okrem zverejňovania foto na webe škôlky a FB bolo aj zverejňovanie foto na webe a FB mestskej časti, v propagačných materiáloch MŠ a mestskej časti, videá v mestskej TV.... Takže oveľa širší rozsah, ako som ochotná akceptovať.... A čudovala som sa, že som v triede jediný rodič, ktorý s tým nesúhlasil ... Ale je mi to jedno.... Som o tom presvedčená a mám právo súhlas neudeliť....keď si sa rozhodla nesúhlasiť, tak buď rada, že to rešpektujú a viac nerieš

rony2255
23. jan 2023

Diskusiu som nečítala. @mery333 chápem mamičku, že nechce aby boli fotky jej dieťaťa na verejnej nástenke pred školou alebo verejne na facebooku. A tiež chápem vás ako učiteľa. Chápem aj školu, že chce prezentovať dianie v škole, akcie a pod. verejnosti, rodičia ich budúcich žiakov tak vedia, čo očakávať od školy. Riešením pre autorku by bolo asi len dať dieťa do školy, ktorá nemá na sociálnych sieťach ani na webe fotky žiakov, len prostredia

martul
23. jan 2023

Si divná, čo je na tom ak bude sfoteny s ísť deťmi? Si to neviem predstaviť ako sa cíti, všetky deti sa hrajú tvoria, učiteľka ich chce sfotit aby rodičia, starí rodičia videli čo robia a kehocvezme za ruku, že pod ty sem nabok a tu počkaj, lebo ty tam nemôžeš byť 🤦

mogaa
23. jan 2023

a načo by ho fotili keď jeho fotku nemôžu zverejniť? dať ho bokom a ostatné deti nech fotia...tie nech sa tešia z pekných fotiek a ty potom premýšlaj prečo ti syna vyčleňujú....

gabika128
23. jan 2023

@mogaa načo by ho fotili? To je akože vtip? Či fotky sa robia iba kvôli FB? Ja som doteraz žila v tom, že fotky sa robia ako spomienka pre deti a rodičov. Tiež nerozumiem, keď už pani učiteľka fotí, tak môže urobiť dve fotky, jednu s dieťaťom a jednu bez.

solida1
23. jan 2023

Pracujem v materskej škole, občas sa nejaké aktivity s deťmi fotia, no tieto fotky sa zverejňujú len v uzavretej skupine na FB. V tejto skupine sú len rodičia detí, ktoré navštevujú MŠ, keď dieťa dochádzku ukončí, rodič sa zo skupiny vymaže. Aj keď máme podpísaný informovaný súhlas so zverejnením foto z akcií, na verejnú stránku ich nedávame. Tam idú len foto kde nie je vidno tváre, vyslovene na prezentáciu akcie. Na začiatku roka upozorňujeme rodičov, že fotky zverejnené v uzavretej skupine si môžu stiahnuť pre seba, avšak nech ich nezdieľajú ďalej. Ak to aj urobia, zodpovednosť za zverejnenie preberá daný rodič.

janage
23. jan 2023

@gabika128 len si je dobré uvedomiť, že čokoľvek sa raz dá do akéhokoľvek priečinka či adresára, kam má prístup viacero ľudí, sa stáva verejným. Lebo mamka Betky Mrkvičkovej si z adresára škôlky stiahne 3 skupinové fotky, a nich jednu najkrajšiu pošle babke, a tá v návale hrdosti tú fotku zas svojim kamoškám či zavesí rovno na FB.
Teda toto by problém absolútne neriešilo. Buď teda dieťa prekryť, rozmazať či vôbec na foto nedávať.
Tak isto nemá autorka istotu, kde skončí foto jej dieťaťa ak sa deti fotia na konci roka. Ktokoľvek z rodičov, si túto skupinovú foto môže kdekoľvek zavesiť.
Škôlka autorkino rozhodnutie plne akceptuje, kamoška vyjadrila len svoj osobný názor, na ktorý verím, že autorka nemala problém reagovať, ak svoj postoj k foto deti považuje za správny. Nepotrebuje ani zdovodnovanie iných mamiek prečo nie či prečo áno.

janage
23. jan 2023

@solida1 áno škôlka je takto krytá a zbaví sa zodpovednosti, ale v žiadnom prípade to nijako nezabráni foto prezdielať. Viď príklad s babkou.

gabika128
23. jan 2023

@janage ale za zdieľanie takejto fotky už je zodpovedný daný rodič, ktorý takúto fotku zdieľa. Na toto by sa mali rodičia v škôlke, škole upozorniť na začiatku roka. Stále je to pre veľa rodičov prijateľnejšie riešenie ako odstrkovať dieťa od fotky s Mikulášom ako som tu niekde čítala.

janage
23. jan 2023

@gabika128 ako píšem vyššie. Takto sa len škôlka zbaví zodpovednosti, ale nijako konkrétne to nezabráni zdieľaniu foto ďalej. A ten postih, pre toho, kto pravidlo nezdieľať poruší, si tiež neviem absolútne predstaviť.

gabika128
23. jan 2023

@janage normálne sa dá taká fotka nahlásiť. U nás v škôlke ked rodičom objasnili, že fotky sa nedávajú nikde na fb alebo stránku škôlly, tak všetci rodičia boli spokojní. To je ale na tej danej škôlke ako sa k tomuto postaví. Avšak odstrkovať dieťa v triede zo skupinových fotiek mi teda príde veľmi nevhodné.

janage
23. jan 2023

@gabika128 nahlásiť môžeš a ďalej čo? Rodič poslal len babke, babka povie, že nevedela, ona sa len chcela pochváliť akú má už veľkú vnučku. V dobrej viere to všetko.
A to ani nespomínam, aký vie byť tento národ vynaliezavý v obchádzaní pravidiel, čo sa mu nehodia.

uprimnazienka
Odpoveď bola odstránená
gabika128
23. jan 2023

@janage tak babka sa poučí, že cudzie deti sa na fb nedávajú. Myslím, že každý inteligentný človek to vie pochopiť. 🤷‍♀️

janage
23. jan 2023

@gabika128 a pokiaľ úložisko nie je zaheslované, s tým, že každý člen skupiny má svoje vlastné heslo, problém a značný by mala podľa mňa aj škôlka lebo nedostatočne zabezpečila fotky.
Tak či tak, za mňa platí, čo nechceš, aby bolo verejné nefoť. V dnešnej dobe, keď sa nepovolaní vedia dostať aj k omnoho citlivejším údajom, zvlášť.

luccija
23. jan 2023

@mery333 prečo problém?My sme deťom zakryli tvár srdiečkom a bolo ich v triede asi 5.Nikto ich neseparoval, nevyhanal od Mikuláša raz si to rodič nepraje jeho právo a vec.

luccija
23. jan 2023

@shaola presne tiež sme to museli robiť, aby rodičia vedeli za čo platia nemálo peňazí.Aj videá ako recituju báseň, do toho dieťa, ktoré place ťahá ni nohavice je tam 3 deň a ja som fotila ako fotograf.Tiez ma to otravovalo nepoviem raz, dva x týždenne pofotit, ale nie každý deň a všetko taniere s jedlom a potom náhodou vytka, že Anička mala rozpustené vlasy do tváre🙂

322sima123
23. jan 2023

@belllinka neprehanaj? To by ste sa vazne cudovali co dokazu urobit niekedy psychopati a im podobni ,,ludia" s detskymi fotkami a niekde si tak doslova vyberaju svoje buduce obete..

loginexistuje
23. jan 2023

@gabika128 ale aky problem tak dieta nebude na fotke ved ten rodic si je toho vedomy ked nesuhlasi
mne sa napr nepaci tie smajliky na tvari ako k tomu pridu ostatne deti resp tie co su vedla dietata
ved neni problem aby sa fotili len tie co sa mozu aky ma zmysel fotit dieta kde to nie je povolene
a smajlik len uputa pozornost

tiezjedna
23. jan 2023

@322sima123 určite chodí 95 % rodičov, ktorí nechali deti vyfotiť a niekde zverejniť v smútku, že... Aha😇 Keď viem, že môjmu dieťaťu hrozí reálne nebezpečenstvo, tak jednám. Keď je to len obava v mojej hlave, lebo Hanka hovorila, že internety sú zlo, tak si na tú hlavu nalejem trochu studenej vody a začnem zase normálne žiť😉 Ak predsa len bude paranoja silnejšia, tak dieťa do škôlky vôbec nedám a pri každej vychádzke mu hodím na hlavu uterák, lebo veď kamery sú dnes všade a nikdy nevieš, kde sedí úchyl, nikdy nevieš, v čiom videohovore sa dieťa omylom ocitne alebo, že si ho niekto nevedomky vyfotí niekde v pozadí, keď fotí niečo úplne iné...