icon

Zverejnenie fotiek dieťaťa v škôlke

23. jan 2023

Ahojte, mam takmer 4 ročneho syna.
V septembri nastúpil do štátnej škôlky.
Podpisoval sa tam súhlas na zverejnenie foto deti.
S čím som nesúhlasila.
V skolke pracuje ako učiteľka v inej triede moja kamarátka a už 3 krát mi povedala ze museli pekne fotky "vyhodiť" , lebo bol na nich môj syn.
Zverejňujú na stránke školy a vo verejnej skupine na fb.
Véd ale práve tomu som chcela predísť, aby videli tvar dieťaťa cudzí ľudia.
Teraz som tam za DIVNU, že v našej triede len on.
Véd tak nech ho nefotia vôbec a bude to OK.
Vaše škôlky mali dáke pripomienky?

magdalenal
23. jan 2023

nečítala so vyššie, možno žienky už písali. Ja som tiež podpísala a potom aj poprosila p. učiteľku (veľmi aktívna na FB), že pokiaĺ fotí deti v škole počas hry, alebo počas hodiny, a potom dáva foto na web, nech je naša chrbtom, alebo vôbec - nemala s tým žiaden problém. Ak fotí, alebo natáča deti každé zvlášť (básnička, tancovačka a pod.), pošle len mne do správy našu, ostatné deti hodí na web. Keď sa fotia spoločne, kde sú všetci (koncoročné, lyžiarsky, plavecký a pod. spoločné fotky), to nám nevadí, to má každá trieda na stránke školy. No my samy nedávame naše fotky na web a ani si neprezeráme fotky druhých, takže sme radi, že p. učiteľka je s tým tiež v pohode.

mikadooo
23. jan 2023

Vieš čo, neviem o tom, lebo v našej škôlke som si nevšimla, že by niekto niečo takéto riešil. Ale veď im navrhni, že nech ti tú fotku predtým elektronicky pošlú a zatmav tam tvár svojho dieťaťa a pošli im to naspäť. Bude aj ovca celá, aj vlk sýty. Akurát sa to bude blbo ostatným deťom vysvetľovať, že Jožko má namiesto tváre čierny kruh. Ale tak to už bude problém ich rodičov. Ty si môžeš v pohode poobzerať tváričky ostatných detí.

tatiana1329
23. jan 2023

Prosim ta nepocuvaj niektore tu, je normalne ze nechces mat svoje dieta na webe kade tade. Ja zas napriklad nechapem zeny co doslova kazde prdnutie svojho decka musia vesat na vsetky socialne siete co existuju. My sme s muzom tiez nedali suhlas na zverejnovanie nasich deti. Najprv to robili tak ze ich zamazali, dali srdiecko alebo kvietok, potom to robili tak ze ich bud odfotili ze ich nebolo vidiet alebo odfotili ale nedali na net alebo nefotili. Ale tiez to bol boj ale urobili nakoniec po nasom.

nikaeli
23. jan 2023

@gabika128 lebo pani učiteľka nemá čo robiť, len 10 záberov z jedného pohľadu, kde raz nebude Jožko, raz Hanka, raz Evka, .... a potom ešte po večeroch mazať tváričky niekoho, kto sa tam predsa len objavil 🤦🏻‍♀️

gabika128
24. jan 2023

@nikaeli tak samotné fotenie, kontrolovanie fotiek a pridávanie zaberá veľa času, takže nejaké minúty navyše tu asi nehrajú rolu.

gabika128
24. jan 2023

@loginexistuje ja skôr narážam na to, aký zmysel to má pridávať na verejné miesta?

maranco
24. jan 2023

@gabika128 dá sa to využiť na kŕmenie umelej inteligencie a na trénovanie rozoznávania tvárí, ako sa časom mení človek. Je to aj dobrý materiál pre šikanujúcich, nájsť fotku, upraviť ju a zosmiešniť dieťa. Alebo v tínedžerskom veku čo by deti povedali na zverejňovanie ich fotiek zo škôlky.

loginexistuje
24. jan 2023

@gabika128 pozri akekolvek zverejnenie je verejne
ak ja chcem dat fotku svojho dietata zo skolky vyletu na net je to moja volba
a nemoze ju obmedzit to ze niekto iny nechce to je jeho pravo
ak napr ma dieta zlomenu ruku a nemoze hrat futbal tak sa nestane to ze nikto na telesnej ten futbal hrat nebude
preto ak rodic nechce aby bolo na fotkach (nechce ich zverejnit tj ani inym rodicom) tak sa toto dieta fotit proste nebude
aky je v tom problem ?

loginexistuje
24. jan 2023

ostatni rodicia maju pravo mat fotky bez ciernych cmuh proste dieta sa nefoti rodic nepdopisal

mondolina
24. jan 2023

na mieste učiteliek by som tieto deti nefotila.
rodič tak rozhodol a bodka.

modrykonik33
24. jan 2023

Tieto moderné matere 🤦🏻‍♀️ dúfam, že si ich takto budete strážiť a vychovávať aj v puberte, lebo čo vidím na soc. Sieťach a v uliciach je des 👎

nikaeli
24. jan 2023

@gabika128 keď sa nad tým zamyslím, fotenie a úprava fotiek na žiadosť rodiča ani nie je v náplni mojej práce.......

mondolina
24. jan 2023

tieto novodobé požiadavky 🙏
u nás keď deti hrali divadielko, a nahrávali to, nikto sa nezamýšľal nad tým, kto tam je a nie je. Pozreli sme si to ako rodina, iné deti nás nezaujímali, len to naše.
Akoby to spravili dnes? 🤦‍♀️

lalala94
24. jan 2023

Vtipná téma, celkom ma pobavila. 😀 O pár rokov tie vaše pokladíky, ktoré nemôžu byť zverejnené na webe škôlky budú dávať samé od seba svoje fotky a videá na Facebook, Instagram, Tik Tok a podobné bludy, ktoré za ten čas vziknú. A mnohé z nich nebudú zverejňovať slušné portréty, ale polonahé fotky, ktoré si ani neobmedzia pre priateľov, ale nechajú ich verejné pre všetkých. To vás z toho pravdepodobne klepne. 😀

yvanielka
24. jan 2023

@nikaeli Ideálne by bolo keby si to riešil priamo ten rodič, poslali by sa mu fotky kde je aj jeho dieťa a on nech si porieši to zamazanie/prekrytie tváre

loginexistuje
24. jan 2023

@yvanielka preco by mal dany rodic dostat fotky aj ostatnych deti a akokolvek s nimi manipulovat ? ty si chces dat do albumu fotku triedy kde su vyzmizikovane hlavy ?

yvanielka
24. jan 2023

@loginexistuje Tak na takých triednych organizovaných fotkách predpokladám to dieťa ktoré nesmú fotiť nie je, bavíme sa o momentkách či? Celé mi to už príde totálne pritiahnuté za vlasy 😀 Určite sa aj škôlka snaží nájsť nejaký kompromis, len som reagovala na to že prečo by to mala robiť pani učiteľka ktorá aj bez toho má dosť práce a ešte po večeroch mazať hlavy, ideálne by bolo keby je na to určený nejaký IT správca alebo čo ale to na každej škole zrejme nie je

nikaeli
24. jan 2023

@yvanielka rodičovi, ktorý nesúhlasí s fotením a zverejňovaním fotiek jeho dieťaťa by sa posielali fotky všetkých ostatných detí na úpravu?? nie.. určite nie.. podľa správnosti by som deti nemala fotiť mojim mobilom, fotiť by sa malo školským zariadením a nemala by som mať fotky detí v mobile, v pc, na usb.. max ak, tak zaheslované..

kate_cs
24. jan 2023

Robím ako učiteľka v jasliach. Z 35-40 deti mame jedno, ktorého rodičia si neželajú aby bol na foto. Bohužiaľ, keď je nejaká skupinová akcia, tak ho musíme dať na chvíľku bokom, keď vieme, ze sa bude fotit. Ostatní rodičia sa z fotiek tešia a fakt nemáme sancu ustriehnuť toľko deti a ešte aj to, aby on na žiadnej nebol. Čo už, tak rozhodli rodičia 🤷🏼‍♀️

akbara77
25. jan 2023

@belllinka ľuďom, ktorí netušia, čo je ochrana vlastného dieťaťa na internete je zbytočné niečo vysvetľovať.

belllinka
25. jan 2023

@akbara77 kľudne mi to vysvetli, budem rada. Ako ty chrániš svoje dieťa, aby si ho nefotili cudzí ľudia? Na ulici, na kúpalisku, na ihrisku? Možno pomôžeš viacerým mamičkám, že ako na to. Neurážaj sa.

domak2
25. jan 2023

@lalala94 ale vidíš ten rozdiel keď pokladik zverejni svoje fotky sam od seba a keď to robí niekto iný bez opytania áno? A tiež tipujem ze to budu deti ktoré veľmi s rodičmi nerozoberali tému bezpečnosť na Internete, pripadne rebeli co si tým chcú niečo dokázať. Stále je plno deti co si chcú vybrať kedy a ci sú zverejnené. Mne zo škôlky nikto nič neposielal na besiedkach som si fotila svoje dieťa sama a úplne mi to stačilo, nesedim po večeroch a nelistujem v skupinovych fotkach zo škôlky. A z dramatickeho nám presne posielaju smajlikove hlavy a tiež mi to nevadí, neplánujem si ich zaraďovať. Moju síce fotiť môžu ale úplne chápem rodičov co to odmietaju. Vždy sa to dá spraviť tak aby sa dieťa necitilo odcudzene, keď sa chce samozrejme

mondolina
25. jan 2023

ak to dobre chápem, tie skupinové foto čo majú deti od škôlky až po ďalšie školy ...ako sa to vlastne potom robí? to dieťa čo nemôže byť zverejnené má na tej foto miesto tváre machulu? či sa vôbec nefotí?
🤦‍♀️🤔

adkalu
25. jan 2023

Nájdu sa rodičia, ktorí nesúhlasia, je to úplne v poriadku, preto sa ten papier vypisuje, len ja by som veeelmi ocenila, aby to od komunikovali s deťmi, vysvetlili im dôvody a aby dieťa aj vedelo, ze sa nemá fotiť. Nezriedka sa stáva, ze sa na fotenie postaví dieťa, ktore nemá súhlas na uverejnenie a ani netuší, ze to tak je. Ja fotím fotky z akcií, exkurzií, súťaží na stránku školy, tak tam nemôžu byť. Ja určite nebudem zaciernovat fotky a hlavne vysvetľovať dieťaťu. Stalo sa mi totiž, ze sa dieťa rozplakal, ze sa fotit chce. V tomto prípade to beriem ako zlyhanie rodiča, lebo mu to nevysvetlil a bola to nesmierne nepríjemná situácia.

mondolina
25. jan 2023

@adkalu
nechápem prečo a kvôli čomu ubližujú takto vlastným deťom.
je to choré.

mondolina
25. jan 2023

to potom nemajú tie deti ani spoločnú fotku s ostatnými deťmi? 🤦‍♀️ žiadnu spomienku? 🤔

mimisram
25. jan 2023

@mondolina akurát ma to napadlo. Kedysi sa to dalo tak, že si rodičia nosili kľúčik do škôlky a učiteľka im tam vedela dať všetky fotky, ktoré si s deťmi spravili, len neviem ako to je v takýchto prípadoch ak 1 rodič nechce

mondolina
25. jan 2023

@mimisram
veď toto, jedine také dieťa nefotiť. vlastný rodič z neho spraví outsidera už v škôlke. Kruté.

annm81
25. jan 2023

@mondolina Ja to do istej miery chápem. Ludia totiž nemajú súdnosť pri tom, čo je možné zverejniť a to potom vedie ku kyberšikane. Mnohí rodičia to potom ženú do opačného extrému a zákažu akékoľvek fotenie.

Jediný spôsob ako sa toto môže vyriešiť je konečne prijať prísnu legislatívu a zaviesť a ukladať postihy za zverejňovanie fotiek za účelom zosmiešnenia niekoho. A súčasne už od prvej hodiny IT učiť deti o tom, že niekoho odfotiť/nahrať a zverejniť bez súhlasu bude mať aj pre maloleté dieťa vážne dôsledky.

U nás sa pri nástupe do škôlky vyžaduje súhlas s fotením a to v dvoch formách- prvý je súhlas so zverejnením na oficiálnom webe a sociálnych sieťach. Druhý v portfóliu iných detí. Každé dieťa tu totiž pri odchode zo škôlky dostane scrapbook venovaný pobytu v škôlke.

Väčšina rodičov nechce veľmi fotky na facebooku a škôlka to rieši tým, že fotí aktivity tak, aby nebolo vidieť deťom do tváre. Väčšina rodičov ale súhlasí s tým, aby fotky ich deti boli v portfóliu spolužiakov.

annm81
25. jan 2023

@mondolina inak ale syn má v triede aj dieťa, ktorému rodičia nedovolia ani spoločné ročníkové foto. Čo je škoda, lebo všetky deti sa pekne upravia, neskôr dostanú fotky, majú ich vyvesené aj v triedach. Dokonca aj do pamätníčkov, čo si tu deti vymieňajú, len niečo nakreslia, napíšu, ale foto nenalepia.