icon

Zvýšené poplatky za škôlku

15. jún 2025

Ahojte, mám dve dcéry, áno som si vedomá, že šlo všetko hore o viac ako 100%...avšak...boli sme v piatok zapísať mladšiu dcérku do škôlky a trošku som ostala prekvapená zo sumy na mesiac (školné + strava ) 88€ dokopy...pred 7 rokmi sme staršej platili cca 25€ na mesiac spolu....to všetky škôlky šli takto hore ? Samozrejme, nechcem vyvolať zlú diskusiu, máme nato....len som sa chcela spýtať, či to vnímate rovnako, že je to trošku moc...a nepíšem este o ďalšich poplatkoch ako je toaletny, mydlo atď...to v tej sume ešte nie je započítané

sara07
15. jún 2025
@pribinak

@sara07 ani to nejdem citat, nájdi si na rypanie niekoho iného

@pribinak nie to je o rypani , chcem len vysvetlit prečo by som sa mala zmierit s okresanym db. zvyšenym dph, danami, odvodami, cenou prace
skutočne všetko išlo hore a reálne to citit, čiže je to v poriadku, chyba je v nás iba a len
že je to šok pre autorku ked išlo školne z 25 na 88 chápem
tiež som bola v šoku ked som kupovala teraz biele tričko na vystupenie , kratky rukav oproti dlhemu , rozdiel 4,50 € čo je ako fest dost

lienka.7
15. jún 2025
@anonym_autor

@lienka.7 zila som na slovensku...zomrel mi manzel ked mladsia mala rok na rakovinu...sla som okamzite do prace...uz skoro dva roky pracujem a o malu sa stara na striedacku moja teta alebo svokra...platim dane..nikdy som nebola v omeškani co i len s najmom ktory platim 600 eur mesacne...naozaj mi odpust ty aj tvoje nazorovo podobne kolegyne ze som si dovolila zalozit tuto diskusiu...dufam, ze tento prispevok ti teraz otvori oci, aka si uboha...o lutost nestojim...ale do riti s tebou...

@autorka cize 7 rokov mas rovnaký plat, rovnaké najomne, rovnaké zálohové platby za elektrinu, plyn a pod., ano? Asi ťažko. Tak potom neviem, čo sa cudujes, ze sa zvyšovali aj poplatky v škôlkach. Mimo to, s tým stat nema absolútne nič, je to plne v kompetencii obce, mestá. Tak sa dokazuje tam. A ze si robila a nebola 3 roky doma teraz akože co? Je to možnosť nie povinnost. A ja som úbohá za to, ze ty máš nereálne predstavy a chceš platit za niečo tak ako pred 7 rokmi??? Sa nad sebou aspoň trošku zamysli, kým ma tu urážas. Ale chápem, že keď dôjdu argumenty, tak najlepšia obrana je útok.

oriesocek
15. jún 2025

My sme platili cca 3 roky dozadu súkromnú škôlku 500 EUR mesačne, super bolo, keď prešla do štátnej a znížilo sa to na cca 120 EUR mesačne.

zuzanockamt
15. jún 2025

Za MŠ platím mesačne 70€ (strava + školné), 25€/polrok je rodičovský príspevok.

autor
15. jún 2025
@lienka.7

@autorka cize 7 rokov mas rovnaký plat, rovnaké najomne, rovnaké zálohové platby za elektrinu, plyn a pod., ano? Asi ťažko. Tak potom neviem, čo sa cudujes, ze sa zvyšovali aj poplatky v škôlkach. Mimo to, s tým stat nema absolútne nič, je to plne v kompetencii obce, mestá. Tak sa dokazuje tam. A ze si robila a nebola 3 roky doma teraz akože co? Je to možnosť nie povinnost. A ja som úbohá za to, ze ty máš nereálne predstavy a chceš platit za niečo tak ako pred 7 rokmi??? Sa nad sebou aspoň trošku zamysli, kým ma tu urážas. Ale chápem, že keď dôjdu argumenty, tak najlepšia obrana je útok.

@lienka.7 ved ty si zacala utocit prva 😀

autor
15. jún 2025
@lienka.7

@lienka.7 si uboha zato, akym stylom si mi napisala...nestazujem sa...ved si previtaj este raz moj uvodny prispevok...fakt som tak zle vyznela ? Ci ty budes z tych neslusnych co hned skacu do ludi?

lienka.7
15. jún 2025
@anonym_autor

@lienka.7 si uboha zato, akym stylom si mi napisala...nestazujem sa...ved si previtaj este raz moj uvodny prispevok...fakt som tak zle vyznela ? Ci ty budes z tych neslusnych co hned skacu do ludi?

@autorka ešte raz, ja som úbohá, ze ty asi žiješ v inej galaxii a nevidíš, ake sú ceny??? Keby si napísala, že minulý rok si platila 25€, tento rok pýtajú 88€, ok, moja reakcia je iná. Ale nie ze napíšeš, ze PRED 7 rokmi si platila... chapes tomu alebo nie? Mimo to, plat mas 7 rokov rovnaký, ano?

autor
15. jún 2025
@lienka.7

@autorka ešte raz, ja som úbohá, ze ty asi žiješ v inej galaxii a nevidíš, ake sú ceny??? Keby si napísala, že minulý rok si platila 25€, tento rok pýtajú 88€, ok, moja reakcia je iná. Ale nie ze napíšeš, ze PRED 7 rokmi si platila... chapes tomu alebo nie? Mimo to, plat mas 7 rokov rovnaký, ano?

@lienka.7 este raz !!! Si uboha zato akym stylom sa bavis s ludmi !!! Nie zato ze ja neviem ze slo vsetko hore !!!

autor
15. jún 2025
@lienka.7

@lienka.7 este sa zaujimaj o moj plat....ach...

123andy123
15. jún 2025

je to dost rozdiel z 25 na 88e za mna. 250percent. Platy asi tak rychlo nerasu. Pre stat je to win win tieto poplatky. Matka v praci, plati dane a este musi platit polatok za skolku. Ale sak hlavne ze je na dozivotne renty a zvysovanie politikom.

adreena
15. jún 2025

Dedinská škôlka - 30€ mesačne, strava 50€, príspevok ročný 50€. Výlety žiadne, jeden na konci roka, a na Mikuláša divadlo. Áno, išlo to hore za posledné roky, ale rovnako ako všetko ostatné - potraviny, energie, služby....

autor
15. jún 2025
@123andy123

je to dost rozdiel z 25 na 88e za mna. 250percent. Platy asi tak rychlo nerasu. Pre stat je to win win tieto poplatky. Matka v praci, plati dane a este musi platit polatok za skolku. Ale sak hlavne ze je na dozivotne renty a zvysovanie politikom.

@123andy123 a hlavne ze je lienka.7 spokojna....ano..plat mi za 7 rokov nenarastol ako narastlo vsetko ostatne...asi o tom to cele je :(

adreena
15. jún 2025
@sara07

@pribinak ked máš pocit že 55% ti z tvojej hrubej mzdy zoberie štát a nemusel by že je to v poriadku, treba si zvyknut, ušetrit a hladat chybu len v sebe tak ok
prečo v iných štátoch majú menšiu cenu práce , funguju ?
na retazovke nezaplatila dane za tie roky, ale čo štátu brani dat dostupne jasle, škôlky, tak teraz si ideme vykrikovat načo máš deti ?
aj ked je na retazovke stále platí štatu dph na každej jednej plienke spotrebny tovar , dan z nehnutelnosti - nie je to uplna 0 , štátu sa novy poplatník oplatí
dobre tak mi vysvetli načo platím dane a odvody ? prečo a kôli čomu ?
stravu si stravnu jednotku platíš komplet , náklady na energie , poistka udržba to je ten mesačny poplatok za dieta, dane za to platia učitelky plat .. štát alebo samosprava predsa nevytvara zisk, berie a prerozdeluje a ked chyba taha prachy ,zyšuje poplatky

@sara07 súhlasím s tými daňami, je to tak- zdania ti mzdu, a to, čo ti ostane, ti zdania znova druhýkrát - dph. Počula som jedného zahraničného kňaza s nadsázkou povedať v jednej prednáške: "aj Pán Boh v Biblii žiadal len desiatok (10%), či sú oni viac ako Boh?" Ale tak to by sa nemohlo kradnúť....

123andy123
15. jún 2025
@anonym_autor

@123andy123 a hlavne ze je lienka.7 spokojna....ano..plat mi za 7 rokov nenarastol ako narastlo vsetko ostatne...asi o tom to cele je :(

@anonym ved fico nieco take tusim aj povedal ze slovaci su skromni, pracoviti a vedia vyzit z mala. A este ked tu clovek cita komentare typu ze je to dobra cena, ved inflacia... Neviem pre mna je to absurdny poplatok. Nastastie nezijem na SK a tu mame skolky zadarmo.

deedol
15. jún 2025

nechapem celkom komentare, podla mna autorka v povodnom prispevku nenapisala nic strasne, len sa postazovala, ako sa aj my s kamoskami x krat stazujeme, ked sa stretneme. ci vy sa nepostazujete? alebo online sa to nesmie? nechapem fakt.

autorka, ano, islo vsetko vyrazne hore, aj skolne v skolkach, aj strava. my sme platili pred 3r 40e (45e s olovrantom) za stravu a tusim 30e skolne.

taktotedanie
15. jún 2025

Ano islo vsetko hore
A to ti hodi do statnej..ja mam dieta v sukromnej, skolke islo hore o 40€
Ani neposem sumu aku platim lebo niektore by ma tu ukamenovali avsak je to jedna z tych lacnejsich
Odmietla som dat dieta do skolky za 650€

jazula
15. jún 2025

BA Petržalka cca 130€ mesačne (poplatok plus strava, už ale neplatíme nič na hygienicke potreby a podobne, ani nič nenosíme. Plus ZRPŠ 90€/rok.

tetapetra
15. jún 2025

Áno je to to dosť, ja som 50€platila ešte pred 8rokmi

nikaeli
15. jún 2025

Autorka aj ja som z východu a mám prváka. Pred 2 rokmi som platila mesačne štátnu škôlku 90€, minulý rok menej, keďže bol predškolák a mal dotáciu na stravu. Nie sme všetci z BA, či z KE. Aj v iných mestách je draho, to si len poniektorí myslia, že tu máme všetko za polovicu 🤦🏻‍♀️

elizabeth175421
16. jún 2025

No my máme školné 55 eur a strava 75 mesačne 🥹 deti sú v nej preto, lebo tam pracujem a keďže v práci veľakrát musím byť už o pol siedmej, nestíham ich inde dávať. Predtým sme mali poplatok v inej mš 20 + strava 45. Žiaľ, ak som chcela pracovať, východisko nebolo. V okolí bežne stojí mš 35 eur a viac a strava okolo tých 50.

jednoduchomaria89
16. jún 2025

Krásne príklady ako Slovac ohne chrbát , fakt nie sme bojovný národ . Je mi jasné ,že ceny všetkého narastajú .... Celosvetovo , Slovensko nie je výnimkou .... Ale Štát si zoberie pomaly 60% superhrubej mzdy ,zoberie si 23% DPH , xyz poplatkov kadejakým doktorom , zatiaľčo sa navysivili zdravotné odvody , platíme za odpad ,daň za nehnuteľnosť , všade priplácam , mladým rozoberaju dôchodky , Fico sporitelov obral o miliardy za tie roky čo tu bacuje ,nič poriadne nefunguje , ale ok, ... No comment . Všetko je v poriadku ....

taktotedanie
16. jún 2025

Nenarastol? Co to splietas

oriesocek
16. jún 2025
@jednoduchomaria89

Krásne príklady ako Slovac ohne chrbát , fakt nie sme bojovný národ . Je mi jasné ,že ceny všetkého narastajú .... Celosvetovo , Slovensko nie je výnimkou .... Ale Štát si zoberie pomaly 60% superhrubej mzdy ,zoberie si 23% DPH , xyz poplatkov kadejakým doktorom , zatiaľčo sa navysivili zdravotné odvody , platíme za odpad ,daň za nehnuteľnosť , všade priplácam , mladým rozoberaju dôchodky , Fico sporitelov obral o miliardy za tie roky čo tu bacuje ,nič poriadne nefunguje , ale ok, ... No comment . Všetko je v poriadku ....

@jednoduchomaria89 nikto netrvdí, ze vsetko je v poriadku. Tu sa berie statna funkcia ako vstupenka na neobmedzené kradnutie. takze velmi by pomohlo mat vo vedení nekompromisných úradníkov a krízových manazerov, ktorí nebudu iba rozkrádat,ale nastavia fungovanie statu inak... akurat ludia tomu nechápu a volia podla toho asi kto viac slubi äpodla hesla nikto ti nedá viac, ako ti ja sľúbim). Kazdopádne vsak prispieva sa na vsetko - napr zaplatis skolku 90 eur mesacne - stat/obec doplati dalscih 400 eur mesacne, za skolu ti doplati za kazdeho napr 200 eur mesacne, za druzinu detto, za hospitalizaciu ty platis odvody 122 eur mesacne z minimálky (32 ty + 89 zamestnávatel) a jeden den hospitalizácie ta vie vyjst aj na pár tisic - co mas par ročné odvody. princip odvodov je solidarita, nie je to dlhodobo katko udrzatelne, ako to je nastavené - par miliard sem, par miliard tam... ale tato vlada ide uz par rokov tak, ze po nas potopa.

jednoduchomaria89
16. jún 2025
@oriesocek

@jednoduchomaria89 nikto netrvdí, ze vsetko je v poriadku. Tu sa berie statna funkcia ako vstupenka na neobmedzené kradnutie. takze velmi by pomohlo mat vo vedení nekompromisných úradníkov a krízových manazerov, ktorí nebudu iba rozkrádat,ale nastavia fungovanie statu inak... akurat ludia tomu nechápu a volia podla toho asi kto viac slubi äpodla hesla nikto ti nedá viac, ako ti ja sľúbim). Kazdopádne vsak prispieva sa na vsetko - napr zaplatis skolku 90 eur mesacne - stat/obec doplati dalscih 400 eur mesacne, za skolu ti doplati za kazdeho napr 200 eur mesacne, za druzinu detto, za hospitalizaciu ty platis odvody 122 eur mesacne z minimálky (32 ty + 89 zamestnávatel) a jeden den hospitalizácie ta vie vyjst aj na pár tisic - co mas par ročné odvody. princip odvodov je solidarita, nie je to dlhodobo katko udrzatelne, ako to je nastavené - par miliard sem, par miliard tam... ale tato vlada ide uz par rokov tak, ze po nas potopa.

@oriesocek ono to vyrieši až nútená správa ... Keď si veritelia prídu po svoje dlhy ... Nič iné .m až vtedy príde určita transparentnosť ... Nie je možné ,aby prezident mal plat 18000 a budget v miliónoch na vegánske balzamy a koncerty , a muklovia za všetko doplácajú a majú každoročne nižšie disponibilne príjmy . Akurát som zachytila výstavbu nejakej železnej preliezky vo Vranove za 40 litrov , v ba to stalo 20, už len tu máme rozdiel 20 , a to je len prd do stromovky

tetapetra
16. jún 2025

@autorka áno na západe nám do huby pečené holuby padajú 🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️

tehulka2011
16. jún 2025
@jednoduchomaria89

@oriesocek ono to vyrieši až nútená správa ... Keď si veritelia prídu po svoje dlhy ... Nič iné .m až vtedy príde určita transparentnosť ... Nie je možné ,aby prezident mal plat 18000 a budget v miliónoch na vegánske balzamy a koncerty , a muklovia za všetko doplácajú a majú každoročne nižšie disponibilne príjmy . Akurát som zachytila výstavbu nejakej železnej preliezky vo Vranove za 40 litrov , v ba to stalo 20, už len tu máme rozdiel 20 , a to je len prd do stromovky

@jednoduchomaria89 ked uz nic ine, tak tie dozivotne renty by tych zaslepenych mohli prebrat...

autor
16. jún 2025
@tetapetra

@autorka áno na západe nám do huby pečené holuby padajú 🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️

lucia245
16. jún 2025

Áno, je to veľa, máme to podobné. Celkovo pozorujem, že škôlka nás rocne stojí viac ako dieťa v škole na prvom stupni. Po započítaní všetkých sprievodných výdavkov - knihy, školské výlety, zrps, divadla, fotenia, atď. Je štátna škôlka drahšia ako štátna škola.

subartic
16. jún 2025

mne sa to veľa nezdá . Platím niekoľkokrát viac v súkromnej škôlke. So škôlkou som mimoriadne spokojná , ale som už rada , že malý nastupuje do školy.

nikushka8
16. jún 2025

88€ je dobra cena, my mame 75+ stravne cca 62€. A to sme pred 3 rokmi este platili 27€ skolne. Ohanali sa vtedy,ze to kvoli zvysenemu danovemu bonusu