Otec na materskej, matka doma

biraska
20. jan 2018

Manzel ide na matersku,aby dostaval dom, chcem zostat s dietatom doma,dá sa aj na rodicovskej dovolenke bez naroku na vyplacanie rod.prispevku? Z coho by mi vyratali dalsie materske ak znova otehotniem? U posledneho zamestnavatela pred odchodom na prvu matersku som bola na dobu urcitu a pomer je ukončený. Vďaka za rady!

evittam
20. jan 2018

@biraska Tak pokial sa znovu nezamestnas alebo nebudeš platiť DNP, cize nesplnis podmienky nároku na MD tak nebudeš mat nárok na MD. A to bez rozdielu ci tvoj muz pojde alebo nepojde na MD

margareta1379
20. jan 2018

@evittam ahoj,hladam dlho a nachadzam rozne odpovede. Ak pojde muz szco cerpat Materske a zena je zamestnankyna,musi sa ona vratit na ten cas do prace?alebo moze byt voci svojmu zamestnavatelovi akoby na Rd? Maju len jedno dieta. Treba si zaplatit na ten cas zdravotku? Je to niekde vyslovene upravene,alebo je to len pripad,nktory zakon nemysli? Dakujem

evittam
20. jan 2018

@margareta1379 Nie, nemusi sa vracat do práce. Matka je stále na RD, zamestnavatela nezaujima či pobera RP. Na ZP sa nahlasi ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov.

margareta1379
20. jan 2018

@evittam dakuje, presne to som si myslela. ja som tak bola na ZP, ked muz bral rodicak, len stale niekto tvrdi nieco ine. @biraska dakujem, super link.

biraska
autor
21. jan 2018

@evittam ďakujem za odpoved!

evittam
21. jan 2018

@biraska Za malo.

luccy234
28. jan 2018

@martinka016 super, veľa som sa tam dozvedela ;)

lenka0507
29. jan 2018

Baby mozem sa opytat, kedy sa prihlasovali na ZP ako os. Starajuca sa o dieta do 6 rokov. Hned v den zrusenia rodicovskeho prispevku na Upsvar? Dakujem

oylla
30. jan 2018

Ahojte.
Môžete ma opraviť, ak sa mýlim?
Mam 18 mes dieta. Prac.zmluva na dobu neurcitu,poberala som MD. Poberam Rodicak. Mam pracu na dohodu.
Partner pracuje a chceme, aby isiel na MD. je to možné, vieme 🙂
Spravne to chápeme : Partner pojde na MD, ja pojdem na Upsvar, aby som ppzastavila vyplacanie Rodicaku a pojdem na zdravotku nahlasit, ze som osoba starajuca sa o dieta do 6rokov, chcem totiz pracovať iba na dohodu,nechcem sa este vratit do zamestnania a ani dat vypoved. Zatial je to OK?

Moje otazky - 1.mozno to celkom nesúvisí s materskou dovolenkou. Ak partner bude na MD a zamestna sa u ineho zamestnávatela, moze dať u prveho zamestnavatela výpoveď počas MD ?
2. Mozem aj nadalej pracovat na dohodu ?

Ďakujem vam 🙂

palla12
2. feb 2018

Ak máš za posledné 2 roky pred nástupom na materskú odpracované (dieťa by malo mať 6-7 mesiacov) tak si choď vybrať podporu, kým bude manžel na materskéj. Neviem kedy ti presne skončil pomer. Mne skončil 5 dní potom ako som nastúpila na materskú a pracovala som tam 2 roky +- nejaké dni.

kalerabka99
9. feb 2018

Prosím vás, muž chce ísť na md, len vraj v rádiu počul, že by nemohol chodiť do práce, ale byť doma, že keby chodil do práce, že je to trestné. Je to niekde v zákone?
Ďakujem

palla12
9. feb 2018

@kalerabka99 to len kedy bol zamestnaný. A keby bol zamestnaný, môže chodiť do práce ale zamestnávateľ by mu musel dať inú novú zmluvu. Nemôže robiť na tú zmluvu z ktorej z ktorej čerpá materskú dovolenku.

oylla
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
oylla
9. feb 2018

@palla12 ahoj. Toto asi nie je odpoved na moju otazku vyssie, vsak ?

jenny_m
9. feb 2018

@kalerabka99 presne tak, pracovat moze ale musi mat inu zmluvu nez tu pracu z ktorej cerpa matersku

kalerabka99
9. feb 2018

@jenny_m Ďakujem, už ste mi to potvrdili vy, iné mamičky na FB , dokonca som volala na sociálku , tam to teta tiež potvrdila a on si stále omiela to svoje. Panebože, zachráň ma , lebo bude zle nedobre

nikuska315
7. mar 2018

Ahojte. Chcem sa spýtať ohľadom vybavovania otca si materskú dovolenku. Či je to možné aj tak ak by sa podávala žiadosť do sociálnej poistovne a oznamovalo zamestnávateľovi v rovnaký deň kedy by sa pracovny pomer ukoncoval dohodou? Dakujem

vsecret
27. mar 2018

Baby poradte aj mne. Priatel je vedeny na urade a musi chodit na podpis, no s najmensou chodum po nemocniciach. Moze sa nahlasit ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov a byt s druhou dcerou doma bez chodenia na podpisy a pohovory? Dakujem

ola111
14. máj 2018

@evittam nevadi ak je to to isté dieta s ktorým je manžel na "materskej"? Vďaka

evittam
14. máj 2018

@ola111 Nie.

pieksamaki
6. jún 2018

Ahojte, chcela by som sa spýtať, 13.júna mi začína rodičovský príspevok....manžel chce nastúpiť na materskú od 26.júna.... môžem sa spýtať, koľko budem platiť zdravotné poistenie? je to fixné alebo sa to individuálne vypočítavá?

je prípadne nejaké tlačivo ako žiadosť....Na netE? nehľadála som ešte

Ďakujem za reakcie, za vás čas.

evittam
6. jún 2018

@pieksamaki Preco chces platit ZP? Sa prihlásis ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov.

pieksamaki
6. jún 2018

@evittam
lebo som sa to niekde V rýchlosti dočítala....🙂, je pravda, že tomu nevenujem teraz čas, lebo deti mám neustále choré....A sústredenost je na iné...Ide O to , že dieťa má teda 7 mesiacov....tak manžel chce nastúpiť na materskú na tri mesiace,aby sme prekryli prázdniny....(máme 5 deti), viem, že sa mám odhlásiť Z upsvar A nebudem poberať rodičovský príspevok,ale kázal mi ísť na zdravotnú ...Už neviem čo....A tam som sa ešte nedostala....tak preto.dakujem

pieksamaki
6. jún 2018

@pieksamaki
kázal mi ísť Z úradu na zdravotné,nie manzel🙂

pieksamaki
6. jún 2018

@evittam

ešte otázka, muši O tejto skutočnosti informovať zamestnávateľa?že nebudem poberateľom rodičovského 3 mesiace, alebo to je nepotrebné.......keďže som na dobu neurčitú A do 3 rokov dieťaťa kvázi zamestnaná..

evittam
6. jún 2018

@pieksamaki Zamestnávateľa nezaujima ci poberas RP, voči nemu si stále na RD. A na ZP sa len prihlásis ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov.

pieksamaki
6. jún 2018

@evittam

aha,OK....dakujem

jolanda1111
7. júl 2018

Ahojte surne potrebujem radu. Manzel chce ist na md s tym ze ja si zrusim rodicovsky prispevok. Manzel bude pracovat na inu zmluvu u svojho zamestnVatela ja budem doma s malym ma 2r do jeho 3 rokov. Musim to oznamit aj zamestnavatelovi? Mam zmluvu na neurcito. Mozem si sama platit nemocenske a dochodkove? Mozem zostat do 3r veku dieťaťa doma aj ked nebudem mat rodicovsky prispevok?