icon

Otec na materskej, matka doma

biraska
20. jan 2018

Manzel ide na matersku,aby dostaval dom, chcem zostat s dietatom doma,dá sa aj na rodicovskej dovolenke bez naroku na vyplacanie rod.prispevku? Z coho by mi vyratali dalsie materske ak znova otehotniem? U posledneho zamestnavatela pred odchodom na prvu matersku som bola na dobu urcitu a pomer je ukončený. Vďaka za rady!

evittam
8. júl 2018

@jolanda1111 Citat, čítať a čítať. Vsetko je to tu uz napísané.
Pripadne tu mas ešte podrobnejsiu diskusiu:
https://www.modrykonik.sk/forum/rodicovska-dovolenka/otec-na-materskej-2/

miirka25
15. júl 2018

Ahojte. Chcem sa spýtať na takuto vec. Dcera ma 2 mesiace. Som na MD. Muz je SZCO a ked mi skončí MD chce ist on. Ale chceme este aby mu kamarat dal PZ aby bola vyssia materska
Od kedy musi mat PZ? Aby mu vznikol narok na Matersku aj z tej pz?

zuzinka58
26. júl 2018

Dievcata poradite mi prosim niektora, stym ze manzelovi uz konci materska a ja chcem ist na rodicovsky...kde kedy a co vybavit?
Dakujem za pomoc

evittam
27. júl 2018

@zuzinka58 A stale doookola......
Po skonceni MD, s potvrdením od SP od kedy do kedy trvala, ziadost o RP na UPSVaR.

ivu80
11. aug 2018

@evittam môžem poprosiť radu.. verím, že ty vieš 😊 poberám RP, dcéra má 21 mesiacov.. plánujeme, že manžel by išiel na MD ( prečo si trošku neprilepsit, všakže?),ja mám normálne prac.pomer na neurčito.. odhlásim sa z RP,prihlasim do ZP.. ďalšie odvody za mňa platí štát??? Alebo..?? Mám totiž v pláne, keď manžel ukončí MD vrátiť sa na RP,a po jeho skončení ísť na ÚP .. neovplyvní toto prerušenie RP dáko potom možnosť nároku na podporu?? Možno sa pýtam úplne od veci,no nerada by som sa opálila.. ďakujem za odpoveď 😊

evittam
11. aug 2018

@ivu80 Prepac ale piseme to tu dookola, staci čítat. Este pozri diskusiu "otec na materskej".

ivu80
11. aug 2018

@evittam ďakujem, čítala som.. len túto odpoveď som akosi nikde nenašla 😔

evittam
11. aug 2018

@ivu80 Tak si zle hladala. Pokial PP trvá tak to narok na podporu neovplyvní. Si nadalej na RD cize poistencom štátu, na ZP sa prihlásis ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov.

ivu80
11. aug 2018

@evittam ďakujem krásne 😊

miirka25
14. aug 2018

Ahojte. Potrebujem radu. Muz chce ist na MD. Vypocitaju mu matersku aj z dohody??? Je SZCO, ale popritom ma aj dohodu.. ako to je v tomto pripade?

boba245
6. sep 2018

@evittam Poradis mi prosim ? Materska mi skoncila 28.12,2017 a zaevidovala som sa na up, aby som si vycerpala davku v nezamestnanosti, manzel zatial poberal rodicak. Rodicak sme po docerpani davky v nezamestnanosti prehodili na mna, no manzel si ide teraz poziadat o materske (predtym to nebolo mozne, zamestnavatel mu to neumoznil, no zmenilo sa to). Je mi jasne, ze musim poziadat o odobratie rodicovskeho prispevku, len rozmyslam ake mam moznosti. Ak sa odhlasim z evidencie nezamestnanych mozem sa na zdravotnej poistovni nahlasit ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov ak podla dohody o starostlivosti o dieta, ktora sa priklada k ziadosti o materske prebera syna do starostlivosti manzel ? Syn ma 15 mesiacov.

boba245
Autor odpoveď zmazal
boba245
6. sep 2018

@evittam este doplnim, ze manzel bude dalej pracovat na novu zmluvu.

jana005
6. sep 2018

@boba245 ahoj, dievčatá to už predtým písali v inej diskusii,ze s veľkou pravdepodobnosťou vám materskú zamietnu,lebo keďže bral rodicak,tak musel doložiť papier,že nemá nárok na materskú.
Čiže nemôžeš žiadať niečo,čo ste už raz odmietli.
Ale za vyskúšanie nič nedáš.
Ak sa mýlim,kľudne ma niekto opravte

evittam
6. sep 2018

@boba245 Tak ako pise
@jana005 . Ak už raz mal RP kde dolozil,ze nechce poberať MD uz na nu narok nemá. Inak ako pises a ako tu aj inde piseme dookola-na ZP sa prihlásis ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov.
Btw.z akej evidencie uchádzačov o zamestnanie sa chces odhlasit ked si na RD a poberas RP?!

boba245
6. sep 2018

@jana005
@evittam
dakujem vam za odpovede.
ano, v ziadosti a v prehlaseni, ktore sme vtedy predlozili, zamestnavatel uviedol, ze rodicovsku dovolenku zamestnancovi neposkytne a na zaklade toho socialna poist. vydala rozhodnutie, ze nema narok na materske a na zaklade toho mu rodicak schvalili. ale tak mozno i tak skusime poziadat, kedze zamestnavatel zmenil firemnu politiku, alebo ako to nazvat a uz umoznuje muzom cerpat si rodicovsku dovolenku, kedze jeden zamestnanec kvoli tomu odisiel a kedze je teraz nedostatok pracovnikov na trhu prace boja sa ze odidu dalsi. ale to len tak na okraj.

boba245
6. sep 2018

@evittam zabudla som ti odpovedat: mne pocas materskej skoncila pracovna zmluva, ktora bola na dobu urcitu, tak som sa zaevidovala na urade prace do evidencie nezamestnanych aby som si mohla vycerpat davku v nezamestnanosti.....zabudla som to napisat.

evittam
7. sep 2018

@boba245 No ved v poriadku, ale momentálne poberas RP takze nie si v evidencii uchádzačov o zamestnanie. To ze sa zmenila firemna politika bohuzial nema nic spolocne s nárokom na MD.

gabika84
15. sep 2018

@evittam ahoj, chcem sa spytat, pokial manzel bude poberat materske, ja ostanem nadalej doma na RD (bez rodicaku, nahlasena na zdr. poistovni ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov), podari sa nam vybavit to, aby som ku dnu ukoncenia jeho materskej nastupila opat na matersku ja? (s druhym dietatom, pojde o retazovy porod, bolo by to 6 tyzdnov pred porodom). Moj prac.pomer samozrejme stale trva na dobu neurcitu.

evittam
15. sep 2018

@gabika84 Ano.

gabika84
15. sep 2018

@evittam dakujem za odpoved 🙂 teba by tu mohli volat Mihal v sukni 😃 (v dobrom)

evittam
15. sep 2018

@gabika84 Len to nie. Mihál je u mna.....nenajdem momentálne správny vyraz.

zuz0404
19. sep 2018

Ahojte. Prosim len sa chcem ubezpecit ze rozumiem.spravne. mmt som.na rd a poberam rp. Keby manzel isiel teraz na matersku tak ja sa odhlasim a v zdravotke prihlasim ako ta osoba starajuca sa odieta do 6 rokov. Ale potom.neskor ked budem.chciet mat retazovy porod ovplyvni vysku mojej materskej tento fakt ze som bola na rd bez naroku na rp? To bude stat za mna platit len zdravotku ako to tam je s nemocenskym vobec sa do tohi nevyznam.

evittam
19. sep 2018

@zuz0404 Nie neovplyvni.

hudekova
26. sep 2018

@evittam Všetkému rozumiem - ale my máme tiež ten prípad, že:
otecko by nastúpil teda na materskú, uzavrie novú zmluvu so zamestnávateľom, teda ďalej pracuje. V tom prípade ja zostanem doma s dieťaťom a teda nepoberám rodičovský príspevok. Avšak stále som ZAMESTNANKYŇA (tzn. plynie mi pracovná zmluva).
- A tu je moja otázka: Nemusím v tom prípade nastúpiť do práce, ako píšete, avšak Kto bude za mňa PLATIŤ ODVODY ? Kde budem '' v systéme ''?
Ohlásiť na ZP ze sa starám o dieťa do 6rokov veku? na to nepotrebujem žiadny doklad? (Pretože napríklad v prípade ÚPSVAR ak sa rodič stará o dieťa do 6 rokov veku z dôvodu nepriaznivého zdravotného stavu (poberá RP do 6r.) avšak to podlieha posudkovej kontrole, kvantum vybavovania u lekárov atď.)
Teda sociálna poisťovňa niečo také nerieši? Mojho zamestnávateľa teda nezaujíma, že ja RP nepoberám? Ďakujem pekne vopred za odpoveď

majusqa77
26. sep 2018

@hudekova neriesi 🙂

evittam
26. sep 2018

@hudekova Na SP si nahlásená ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov a na ZP sa tak nahlasis. Voci zamestnávateľovi neriesis nic. Prečo by ho malo zaujimat co poberas?!
Btw.ohladne predĺženej RD-existuje aj neplatena-ziadne "kvantum dokladov".

boba245
27. sep 2018

@jana005
@evittam
Ahojte dievcata. Pisala som otazku na zaciatku strany . Vdaka za vase odpovede a rady, no i tak mi to nedalo a po preštudovani vzniku podmienok naroku na materske, kedze som nenasla nic, co by hovorilo o tom, ze narok na zaklade toho, ze materske odmietol mu zamietnu a napisali sme s muzom cez kontaktny formular socialnej poistovne otazku s opisom nasej situacie (spomenuli sme aj ze ziadal o rodicak) a otazkou ci mu vznikne narok na materske ak by znova poziadal. A v pripade, ze nema narok, tak na zaklade akeho zakona a paragrafu. Odpovedala nam pravnicka zo socialnej poistovne , ze ak splna aj ine podmienky (co splna, pracuje v kuse takmer 20 rokov) tak narok ma, ale ze treba k novej ziadosti o materske, v dohode s matkou uviest, že k pôvodnému prevzatiu dieťaťa do Vašej starostlivosti začiatkom roka 2018 nedošlo. Tak to ideme skusit podat. Prikladam komplet odpoved, mozno aj vam to nejako do buducna pomoze.

"Vážený pán .....,
v súvislosti s Vašou žiadosťou o stanovisko vo veci nároku iného poistenca na materské Vám oznamujeme nasledovné:
V zmysle § 49 ods. 2 písm. d) zákona č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení v znení neskorších predpisov iný poistenec, ktorý má nárok na materské, je otec dieťaťa po dohode s matkou dieťaťa, najskôr po uplynutí šiestich týždňov odo dňa pôrodu, ak matka nepoberá materské alebo rodičovský príspevok.
V zmysle § 49 ods. 1 zákona č. 461/2003 Z. z. v znení neskorších predpisov iný poistenec, ktorý prevzal dieťa do starostlivosti a ktorý sa o toto dieťa stará, má nárok na materské odo dňa prevzatia dieťaťa do starostlivosti v zásade v období 28 týždňov od vzniku nároku na materské. Iný poistenec má nárok na materské najdlhšie do dovŕšenia troch rokov veku dieťaťa.
Splnenie podmienok nároku iného poistenca na materské sa v zmysle § 49 ods. 1 prvej vety zákona č. 461/2003 Z. z. posudzuje ku dňu prevzatia dieťaťa do starostlivosti. Na účely posúdenia nároku iného poistenca na materské sa sleduje vždy prvé reálne prevzatie dieťaťa do starostlivosti.
V prípade, ak poistenec po tom, čo mu nebol priznaný nárok na materské, následne predloží ďalšiu žiadosť o materské spolu s dohodou s matkou dieťaťa o prevzatí dieťaťa do svojej starostlivosti od iného dňa, ako bol uvedený v pôvodnej žiadosti o materské, príslušná pobočka Sociálna poisťovňa začne ďalšie konanie o nároku poistenca na materské.
Vzhľadom na uvedené je zrejmé, že máte právo uplatniť si opätovne nárok na materské. Keďže vo Vašom prípade pôvodný nárok na materské nevznikol z dôvodu, že zamestnávateľ Vám neposkytol rodičovskú dovolenku, t. j. k prevzatiu dieťaťa na základe pôvodnej žiadosti zjavne nedošlo, je potrebné, aby ste v aktuálnej dohode s matkou dieťaťa o prevzatí dieťaťa do svojej starostlivosti deklarovali, že k pôvodnému prevzatiu dieťaťa do Vašej starostlivosti začiatkom roka 2018 nedošlo. Za predpokladu splnenia ostatných zákonom stanovených podmienok Vám nárok na materské od 3. októbra 2018 vznikne. "

majusqa77
27. sep 2018

@boba245 a nebral potom nahodou RP?

jana005
27. sep 2018

@boba245 ahoj,tak držím prsty,aby vám to schválili. A písali ste im,že bral rodičovský príspevok? Či tam netreba potvrdenie,že preberá dieťa do starostlivosti?