Matky nekojičky
Ja som nedojčila svojho syna, pretože som žiaľ nemala mlieko. Už v pôrodnici na oddelení šestonedelia, na mňa sestričky kričali, že je to moja chyba, že ja určite to mlieko mám, len malému nechcem dať. Čo by som len dala zato, keby som ho mala! Zatiaľ čo pani, ktorá so mnou bola na izbe mala toľko mlieka, že ho vylievala do umývadla, ja som po troch hodinách odsávania mala na ledva dve kvapky “vody”. Prešla som si všetkým- aj som si dávala kvapky do nosa na spustenie mlieka, nahrievanie info červeným svetlom, masáže, viea, výživové tyčinky pre dojčiace matky, horúce sprchy...proste nič. Sestričky zakaždým na mňa nakričali a bolo. Malému dali glukózu v striekačke a vybavené. Keď sme prišli z pôrodnice domov, dostala som akurát zápal prsníkov a bolo. Tak sme proste prešli na UM a malý mi krásne prospieval. Strašne ma to trápilo, našťastie manžel mi bol oporou. Reakcie okolia boli rôzne, niektoré, hlavne staršie ročníky, po mne nechápavo zazerali, krútili hlavami, akoby som robila niečo nekalé. Hlavne ma zarazili niektoré reakcie dojčiacich mamičiek, ktoré sa pýšili tým, že dojčia na každom kroku a nezabudli mi pripomínať, aké je to veľmi dôležité pre dieťa. Doslova akoby ma zhadzovali, že nie som dobrá mama. Časom som si ale zvykla byť nad vecou a dnes sa nad tým len pousmejem. Malý má dva roky, má 14kg a 89cm, takže podvíživou rozhodne netrpí. Je z neho veselý, milý chlapček a ja som preto šťastnou maminou. Zatiaľ čo tie, čo najviac na mňa ukazovali prstom sedia len doma, s dvojročnými deťmi zavesenými na cecku. Proste som si uvedomila, že niekedy je lepšie veci nesiliť a neodsudzovať. Rozhodne nemám pocit, že by som si tým, že som nedojčila, nevytvorili taký vrúcny vzťah so svojim synčekom. Práve naopak. Mám pocit, že práve to nás viac zblížilo a zomklo, stále sa spolu maznáme a hráme. A nemyslím si, že by som o niečo nedojčením prišla. Ako ste na tom vy?
@majulino a ako ste deticky odstavili prosim vas??? Poradte..maly bude mat v juni 2 roky, pomaly by som chcela odstavit..len ako? Je to maly zavislak..cuckame na zaspavanie a aj po zobudeni..a v noci este staleniekolkokrat..verim, ze aj kvoli tomu este neprespi celu noc..
@ave17 aspoň vidíš, aké je udržať dojčenie náročné. A skoro všetky čo dojčia, si podobnou krízou prešli. Preto nevidím dôvod na nenávisť, či závisť zo strany nedojčiacich mamičiek. Každý tu čosi hovorí o ukazovaní prstom. Ja si to ani neviem predstaviť, ani som to nezažila (v okolí) že by niekto na drzovku vyčítal niekomu prečo nedojčí... Skôr si myslím že je to také domýšľanie si, vztahovačnosť.... Ja ako dlho dojčiaca som zažívala skôr opak. "A to načo tak dlho dojčíš? Veď to už nie je dôležité...." Od švagrinej až po pediatra 🙄Tomu som musela po 2. roku klamať (!) aby som sa vyhla prednáške o zbytočnosti dlhodobého dojčenia. To že sme tam chodili len do poradne, lebo malý nemal žiadne vážnejšie zdravotné problémy, a prvé ATB bral v 4. roku, samozrejme s dlhodobým dojčením vôbec nesúviselo 🙂
@denisekkk hovoríš mi z duše. Mne pred 16 rokmi nepomáhal nikto. Baby frienly? Zabudni 🙂 Ale bola som tvrdohlavá a nastavená že to dám. A s mojimi "Ačkami" 😁 som to dala pri dcérke 2 roky a pri malom vyše 3... 😉
Od začiatku dojčenia som to nepovažovala za gro materstva. To už kde sme, že má matka výčitky svedomia, že nedojčila? Pre dieťa je dôležitá láska a starostlivosť, nie cecok v ústach, a to dojčím. Samozrejme, že existujú ľudia, čo ma najviac zaráža, najmä matky, ktoré majú potrebu komentovať iné matky. Matky sú najhoršia sekta.
Osobne si myslim, ze ak ma zena sama v sebe vysporiadane svoje vlastne dojcenie/nedojcenie, tak nema potrebu o tom sa s niekym ani vadit, ani sa obhajovat ani zakladat taketo temy. Mne takisto uz viaceri ludia prizvukovali ze naco dojcim 2 rocne dieta, ze je to uplne zbytocne...ja si to proste nemyslim, dojcit budem kym neskoncim a ak niekto nad tym prevracia oci tak bohuzial...ajtak si urobim po svojom...ako aj kazda ina mama
necitala som vsetky prispevky iba zopar poslednych ,ja som presne pripad autorky,pri prvej dcerke (pres dvoma rokmi) som bola prvorodicka v nenocnici prve tri dni : nebojte sa to sa rozbehne ,na 4 ty den : vy este nekojite? magali mi praia ,bolo to neprijemne ale verila som ze pomoze ,po prichode z nemocky som nasadila senovku a benedikt ,vineu ,sprchy,cajiky ,odsavacku ,prikladanie ....po 2 tyzdnoch sa spustila voda,musela som cez klobuciky lebo mam ploche bradavky a velke prsia ,kym som sa "nastavila s prsom a s klobucikom a malou tak aby sa chudatko pricucla tak sa klobucik odlupol a nanovo.po meisaci som povedala a dost ,dovtedy bola mala na umelom kedze moje bolo asi na 5 kvapiek denne ,po mesiaci som proate sa uz ani nepokusala,teraz pri druhej dcerke som si povedala ze bud to pojde "od prirody" a pekne samo alebo budeme na umelom ,a sme na umelom od zaciatku,pokusala som sa tri dni ,kvoli klobucikom sa mi zapalili bradavky hned na treti den .moja starsia je vesele hrame a statsne dieta,nebyva chora,dobre prospieva a mame super vztah .ale tiez som si uzila pohlady a mudre rady typu ani mne to hned neislo ale musis skusat ,alebo mala si viac prikladat,nozik sa mi vo vacku otvaral !! mladsia ma teraz tri mesiace a nechapem co je to vobec za modu ked idem do obchodu aby sa ma predavacka pytala ci kojim ? naposledy bola moja odpoved ze ju je do toho nic !! a je to pravda je to kazdej maminky osobna vec a kazdeho do toho prd ...
@zuzanka2411, moj ma dnes 21 mesiacov a s odstavenim problem podla mna nebude. Ked mal rok , odstavila som ho na noc, lebo sa kojil uz kazdych 40 minut a chcela som este zit 🙂 Takze sa koji rano, vecer a ked sa cez den zobudi (spava 2x). Ale ja ho ponukam, nakolko mu mliecne vyrobky davam malo. A stane sa ze odmietne. Alebo vecer pije malo. Takze, ja to na tazku zavislost nevidim, to bolo, kym sa kojil iba v noci.
Myslim si, ze najvacsi problem je spracovat to sama v sebe... z mojej vlastnej skusenosti: prvy syn bol nervak, nechcel sa prisavat, nedarilo sa mi ho kojit, ani laktacna nepomohla, 4 mesiace som si vydrzala odsavat mliecko a dokrmovala som nutrilonom. Samozrejme odsavanim mi klesla produkcia a nakoniec som davala viacej UM ako MM a preto som s tym sekla... dlho som to nevedela prekusnut, vsade som citala, pocuvala ake je MM zdrave, ake je dojcenie prirodzene a dolezite a bla bla bla. Brala som to ako svoje zlyhanie, vycitala som si ze som sa asi mala viac snazit, robit nieco inak, vydrzat bolesti na zaciatku, nedat flasku... nakoniec som to spracovala a boli sme spokojny aj ja aj syn... teraz mam druheho syna, ktory ma uplne inu povahu a zrazu to ide... kojim ho uz 8 mesiacov a je to super, uzivam si to.... ale keby to neslo tak jednoducho dam UM a nebudem sa tyrat dlhodobym odsavanim tak ako pri prvom... nestalo to za tie nervy, place maleho ze je hladny, nocne odsavania pri postielke... dolezite je neodsudzovat sa navzajom. Kazda mama ma pravo kojit/nekojit podla vlastneho uvazenia a sme to my matky ktore si najviac ublizuju dokazovanim si ktora je lepsia lebo koji/nekoji.. Respekt kazdej mamine takej ci onakej!!!!
ako tiež kojim svoju dcerku uz ma rok aj prvu som kojila vyse dva roky len nechapem ako sa sa mozu niektore mamky takto vyjdrovat o dojčení tu vobec nejde o boj medzi UM a dojčením len ako aj autorka vobec zacala tuto temu ju to zožiera a ma potrebu to riešiť...chapem každeho vec čím krmi svoje dieťa ale tie argumenty co tu hadžete ako zo stredoveku že dala som UM a nebol chorý, dala som UM a spal celu noc a kojene nie ....to su ake dristy moja kojena v porodnici spala ako dudel vacsinu noci a to že dieťa am iba sem tam do 5 rokov sopel abo chrípku ešte neznamená že sa to dá porovnávať. Dojčenie je prirodzené pre tráviaci trakt dieťaťa a vystiela jeho sliznicu.A nie je to,, len ´´jedlo pretože splna rozne funkcie ako psychologické ci to že je najlepšou volbou ako dietatko uspat. Chybou je podla mna slaba informovanost a slaba odhodlanosť mamičiek dojčiť lebo ved tu máme tie nádherné reklamy na UM ,ktoré samé ženám ukazuju že treba rýchlo na UM prejsť ved je to podla vzoru materského mlieka či? Poviem Vam tiež sme si všeličím s dcérkou prešli tiež nebolo mliečka a iná by sa možno už zošalela a šla by piť čajíky vodu nahrievať ale tým že som o tom presvedčená sme to s dcérkou trpezlivo prestáli a nezlakli sa .samozrejme keby viem že nepriberá alebo by ot bolo nutné nevzdala by som sa kontaktu s dcerkou a skusila by som dojcenie s cievkou na prsniku je to tiež skvelá volba si myslím ako dať dojčeniu šancu.Mne Vám tie reklamy na UM pripadajú ako : Vaša ruka je síce funkčná ale naša protéza ruky je lepšia vymente a neolutujete.....je to smutné kolko matiek sa tomu podda a začína sa to práve (mnohokrát zbytočným)dokrmovaním z fľaše-UM je oproti mm ako beton ciže novorodenec bud zaspí bo je plný alebo poplače bo ma koliky z neho-v menej vyspelých krajinách resp. chudobných je omnoho viac žien ,ktoré dojčia svoje deti je to norma a to preto že im tam firmy na vyrobu UM nevymyvaju mozgy reklamami...na margo pani ktorá zakladala temu ,to že sa Vám nepodarilo dojčiť podotýkam aj napriek snahe ,čo ste popísala nevadí UM slúži na to aby to dieťatko nebolo hladné,len neviem prečo aj vy aj ostatné mamky čo sa snažili a nešlo maju potrebu sa navážať a dehonestovať dojčenie .Tie boje vznikaju jedine takto frustrovanými mamkami čo sa s tým nevedia vysporiadať.Bohužiaľ pravdou vždy je a bude že MM je to naj pre dieťa a nič to nenahradí. je to presne ako s tou rukou a jej protézou ako som spomenula vyššie....Takže kľud svet sa nezrúti ked dáte dieťatku UM a nikoho do toho nič ale nedehonestujte prospešnosť dojčenia nakoľko porovnávať neporovnateľné sa nedá.
Ahoj, ja som dojčila v pohode. A naozaj som sa prikláňala k skupine mamičiek, ktoré zazerali na mamičky "nekojičky". A potom som si prečítala článok od jednej takej mamičky a peripetiách, ktorými si prešla: Ako veľmi sa snažila, ako všeličo skúšala, staršie tetky, aj dojčiace mamičky na ňu gánili, prečo nedojčí. Trápila sa ona, trápilo sa dieťatko, až jej raz kamoška musela povedať:"Haló, čo robíš, prečo sa obaja takto trápite?" Prešla na umelé mliečko a všetko bolo v pohode🙂 Odvtedy neodsudzjem🙂
@lenina19 Do polovice som to dočítala, aj to so sebazaprením....oháňať sa "argumentami ako zo stredoveku" ??? A tvoje argumenty sú aké? Radšej sa zamysli a nevnucuj tak okato...nasilu niekomu niečo, ak nechce :( Keď raz nejaká matka povie, že dojčiť nebude, alebo nechce....tak nebude 😂 A ty si s tým urobíš tak veľký prd☹
@lenina19 nejdem sa tu s tebou prieť o tom, či je lepšie UM alebo MM. Mám kamaráta, ktorý nedávno obhajoval doktorskú prácu ako biochemik, robí vo výskume. Raz som sa s ním bavila o dojčení a on sa vyjadril, že čítal nejakú zahraničnú štúdiu o tom, aké doslova sajrajty sa nachádzajú v materskom mlieku - hormóny z jedla, najmä z kuraciny, antibiotiká, do MM prechádzajú niektoré konzervačné látky, ktoré dráždia tráviaci trakt dieťaťa, stresové hormóny z matky, nikotín, a kopec iných škodlivín z prostredia - veď vieme, čo všetko nás obklopuje... Naproti tomu UM je biochemicky čisté, výroba prísne kontrolovaná...
A ďaľšia vec. Keby niekto urobil jednu skupinu z detí v rovnakom veku, ktoré dojčené boli a druhú z detí, ktoré dojčené neboli, neverím, že by bol medzi nimi rozdiel, či už viditeľný alebo neviditeľný.
@lubi051 nemyslim si, ze ak sa niekomu nepodari kojit, je horsi rodic/matka. Laska sa nemera dlzkou kojenia. Zial podpora dojcenia v porodnici aj v spolocnosti je zalostna. Nam tiez ltt sa podarilo rozkojit a to som mala mlieka "na rozdavanie", ale "zrazu" po dvoch dnoch sa "nevedela" prisat a bola "leniva" tahat. Aspon takto mi to bolo vysvetlene. 2tyzdne dostavala moje odstriekane mlieko cez flasu a potom sa este podarilo vratit k dojceniu. Mali sme stastie. Malinko stacilo a presla by som tiez casom na um. Teraz dojcim tandem aj s mladsim. A aky je moj spatny pohlad na nase pociatocne problemy? Naliate prsia na kt sa nedalo prisat. A pricina? Separacia dieta a "rooming in" len pocas dna, v noci, ked sa mi tvorilo najviac mliecka a naliali prsia, babo bolo prec, doniesli len 3x na par minut, zvacsa spiace. Pri druhom v inej porodnici som si toto vsetko uvedomila, lebo scenar zacinal velmi podobne, ale bolo ine okolie, ine rady a podpora a aj iny vysledok. Tymto vas chcem povzbudit, ak sa nepodarilo dojcit prve, vedzte, ze ste spravili, co bolo vo vasich silach, ale pri druhom zabojujte znova, samotny porod (jeho urychlovanie a zasaby don), separacia a podobne "zjednodusenia" ztazuju az znemoznuju nasledne dojcenie a je potrebne podporovat a snazit sa o dojcenie, no zaroven neodsudzovat/nesudit ostatne. Kazda milujeme svoje deti a chceme pre ne to naj, co sme schopne im poskytnut.
@lenina19 pozri ja tiež môžem povedať že ty sa navážaš do matiek ktoré nedojčia, lebo sa podľa teba málo snažili. A keď som dostala zápal a úplne som mlieko stratila tak čo som malamut podľa teba akože robiť? A ja absolútne nedehonestujem dojčiace matky- keby tak bolo, nepísala by som tam že čo by som všetko dala za to, keby som dojčila. Takže toto robilte vy, dojčiace matky, lebo si myslíte, že to je v nás chyba, lebo sme sa podľa vášne málo snažili. Čo vôbec nie je pravda. A toto je skupinám pre nedojčiace matky, čo je je tvoj problém, tak sám tu nenavážaj čo je lepšie a čo nie. Potom keď sa prejdeš v topánkach nedojciacej matky, môžeš súdiť.
@katka1981 u teba to problem nebude..ale my name uplne inu situaciu..moj sa dozaduje mliecka vzdy..cez den mu nedam to je ok ale zaspavanie a noci budu u nas velky problem
@zuzanka2411 nemysli zeby kvoli tomu este neprespal celu noc 😉 moji maju 4 a 6 a stale este neprespali celu noc
Syna som odstavila lahsie ako dceru, bola som vo 8 mesiaci on Mal 2,2 nastastie Vela chapal normalne som mu vysvetlila ze baabo je v brusku a uz Ono potrebuje mliecko. On sa velmi tesil na surodenca a celkovo od malicka ked videl babatka tak ich mojkal laskal pusinkoval( ostalo mu to dodnes)
Dcera bol tazsi oriesok, nieco s krikom (robila som sa ze ma to boli a akoze na nu kricim) s vysvetlovanim ze je velka a mamku boli cicik trvalo to cca tyzden potom prestala samozrejme ked som povedala ze ma boli Tak som jej nedala uz cicik. Neponukala som Ani vodu Ani caje. Ked SI prosili same SI vypytali
... ani ja som nedojčila. Tiež som si v pôrodnici prešla podobnými reakciami. Myslela som,že doma v pokoji a v domácom prostredí to pôjde. Môj malý mal aj silné koliky, preplakal deň aj noc. U nás zasiahla moja mamina a dohovorila mi,aby som prešla úplne na umelé mlieko, lebo skončíme v blázinci 🙂 Malý je nespáč (jednoducho nepotrebuje toľko spánku pre život ako my ostatný a to aj teraz keď má 6 rokov - naučili sme sa to akceptovať a fungovať) a jednoducho,keď tú chvíľku pospal tak ja som odsávala 🙂 až nakoniec som nespávala skoro vôbec. Dá sa takto fungovať pár dní,ale potom to praskne a prejaví sa to vo vzťahoch a na zdraví. A to musím povedať,že mi manžel pomáhal. Výčitky ešte občas mám(ale keď si spomeniem na náš prvý polrok tak viem že to inak nešlo),ale snažím sa byť nad vecou. Malý je zdravý a živý chlapec 🙂
Nerozumiem tym prispevkom pri nekojenych deťoch o váhe/výške. Dieťa na UM nikdy podvyživené nemôže byť, nakoľko problem byva presne opacny...Este som.nevidela obezne bábätko kt.je kojene, len bezne tucnucke. Bohužiaľ, UM často mamičky zarábajú viac ako treba (lebo bábätko vypije ľahko z fľaše, a aj viac ak z prsníka) a deti maju opačný problem ako neprospievanie
Moja teta tiež nemala mlieko. Tiež do nej sestričky kričali a zapálili sa jej prsníky. Pri prvom sa ako tak snažila aj keď mala malo mlieka a maly stále plakal nakoniec aj tak prešla na umelé. A pri druhom dieťati už bola poučena a vôbec sa s tým netrápila. Hneď nasadila umelé a mala je taká bacuľka. Ešte zdravšia ako to prvé. Ziva, hrava. Ja si myslím že to sú ženy čo majú viac a menej mlieka. Ja by som sa nad tým netrápila.
Moja kamaratka zas mala toľko že sa jej zapálili prsia dostala horúčku a musela do vane vylievať a davala mlieko aj v nemocnici pre iné deti. Že vraj to bolo strašne niečo. Nemohla ani spat lebo mala veľmi veľa mlieka.
Ahojte!už som niekde tento novodobý fenomen"sektu dojčiacich matiek" opisovala.
Proste uuuplna katastrofa.Ja tiež kojom svoju už2ročnu dcerku, a bolo to moje rozhodnutie.Keď sa mala narodila, hneď prišla laktačna, že mi ju pomôže priložiť, poďakovala som sa jej, a odporúčala ju mamičkam ktore jej pomoc potrebuju.Mala bolo pri mne, prikladala dom ju ako som uznala za vhodne.Davala som jej aj UM.VEDELA SOM ŽE KOJIŤ BUDEM LEN VTEDY, KEĎ TO BUDE PRE NAS OBE PRIJEMNE.
Hlavne ženy ktore ste este pred pôrodom vedzte, že personal v nemocnici vám poskytuje službu, za ktorú vy platíte a oni sú za svoju pracu platený!!!Nie je to váš nadriadený organ!
Ja som bolo pocas druheho tehotenstva skoro 2 mesiace v nemocnici, verte že kričat na mna ba i len škaredo sa pozrieť si nedovolila ani jednasestrička.Samozrejme ja som sa knim vzdy spravala tiež slušne.
A ešte moja teta po pôrode ako do nej kričali a Hučali sestričky dostala popôrodnu depresiu! Cítila sa ako zla matka. Cely týždeň plakala a nevedela sa tešiť zo života! Chvála bohu po týždni to prešlo a začala sa opäť tešiť a dôverovať si. Ja si myslím že by sa mali k matkám správať s úctou a láskou v nemocniciach. A pri druhom dieťati si už po sebe nedala skakat..
@mirka17 Ja som s tým plne vysporiadana, proste to beriem to tak, že keď to nešlo, tak to nešlo. Žiaľ, ja som mala opačný problém, všetci to riešili. Ešte aj predavačky v obchode. Je to asi o tom, že na akých ľudí vo svojom okolí natrafíš. A veľa žien v mojom okolí má podobnú skúsenosť, tak preto som o tom chcela písať.
@zenaajmama Ďakujem za príjemný príspevok! 🙂 ja som mala aj laktačnú poradkyňu a nepomohlo. Asi nám to nebolo súdené 🙂
@lubi051 myslim, ze si zacala normalne, ale prepiskla si zaver svojho uvodneho prispevku, kde si pisala, ze ty si teraz stastna mamina a tie dojciace matky sedia stale doma s dvojrocnymi deckami zavesenymi na cecku (cca ta citujem).
Tak mozes cakat, ze to dojciace matky urazi. A nemozes sa divit, ked zareaguju podrazdene.
Ak sa este da, tak tuto pasaz prepis a zmierni a budes mat uplne normalnu diskusiu.
(Pokial nepride nejaka naozaj fanaticka mamina, ktora nevidi vlavo-vpravo a ide len to svoje. Ale to je potom uz osud. 🙂 )
@montemotherone tiez Tak isto Len ja som mala "0" 😂
Ahojte
Ja som nekojacia matka . PRveho som skusala, neslo to. Nejako som to neprezivala. Druheho som uz kojit nechcela.tiez som to neprezivala, ale vsetci okolo to prezivali strasne 😂
V porodnici som prijladala, inak by som nemala klud. Doma uz nic.
Nemam a nikdy som nemala pocit, ze som horsia matka. Pravda je, ze velmi nechapem dojcenie v troch rokoch dietata a viac, ale nestaram sa. Chces nechces kojis
nekojis
Mne je jednO
@zooeynka obycajna krasna lahka jemna vzorovana satka by urobila dobru sluzbu. Nech si da dieta na kolena, satku cez plece a cez dieta a mozu sa intimne kojit aj rovno na namesti. Vsetci vedia o co ide, nikto ale nic z toho nevidi a je to.
A este si ju moze potom ozdobne uviazat cez kabelku. Bude mat mamina rovno aj multifunkcny doplnok.
Len to by chcelo ochotu aj u tej maminy.
Porod je tiez predsa nieco prirodzene a krasne a predsa matky nechodia do poslednej chvile kade-tade po nakupaku, aby potom zlahli a rodili hocikde medzi regalmi, lebo je jedno, kto vsetko sa pride na ten akt pozriet.

Ja som sice dojciaca mater😂 ale ja vidim chybu inde. Mamickam nema kto pomoct v porodnici a cysvetlit ako spravne dojcit preto su zeny v strese. Kazda ma inu naturu, ja som sa pri prvej rozkodila po 3 mesiacoch ale doslova som bola chodiaci cecok, kojila som niekolkokrat za hodinu s placom. Pomedzi to som odsavala amrazila atym dokrmovala ale to len preto ze som tvrdohlava...milionkrat som chcela dat UM ale kedze prospievala nebol dovod. Keby revala od hladu a chudla tak UM dam bez problemov. Kazda robime to co vieme a je jedno ci dojcime alebo nie...ja vsak kamosky vzdy presviecam aby to nevzdavali
Lebo to ocenia neskor ..je to pohodlnejsie....som dost pohodlna😂😂😂😂 a to ze je vase male na UM je len len vasa veca nik sa nema do toho starat