icon

Matky nekojičky

lubi051
5. apr 2018

Ja som nedojčila svojho syna, pretože som žiaľ nemala mlieko. Už v pôrodnici na oddelení šestonedelia, na mňa sestričky kričali, že je to moja chyba, že ja určite to mlieko mám, len malému nechcem dať. Čo by som len dala zato, keby som ho mala! Zatiaľ čo pani, ktorá so mnou bola na izbe mala toľko mlieka, že ho vylievala do umývadla, ja som po troch hodinách odsávania mala na ledva dve kvapky “vody”. Prešla som si všetkým- aj som si dávala kvapky do nosa na spustenie mlieka, nahrievanie info červeným svetlom, masáže, viea, výživové tyčinky pre dojčiace matky, horúce sprchy...proste nič. Sestričky zakaždým na mňa nakričali a bolo. Malému dali glukózu v striekačke a vybavené. Keď sme prišli z pôrodnice domov, dostala som akurát zápal prsníkov a bolo. Tak sme proste prešli na UM a malý mi krásne prospieval. Strašne ma to trápilo, našťastie manžel mi bol oporou. Reakcie okolia boli rôzne, niektoré, hlavne staršie ročníky, po mne nechápavo zazerali, krútili hlavami, akoby som robila niečo nekalé. Hlavne ma zarazili niektoré reakcie dojčiacich mamičiek, ktoré sa pýšili tým, že dojčia na každom kroku a nezabudli mi pripomínať, aké je to veľmi dôležité pre dieťa. Doslova akoby ma zhadzovali, že nie som dobrá mama. Časom som si ale zvykla byť nad vecou a dnes sa nad tým len pousmejem. Malý má dva roky, má 14kg a 89cm, takže podvíživou rozhodne netrpí. Je z neho veselý, milý chlapček a ja som preto šťastnou maminou. Zatiaľ čo tie, čo najviac na mňa ukazovali prstom sedia len doma, s dvojročnými deťmi zavesenými na cecku. Proste som si uvedomila, že niekedy je lepšie veci nesiliť a neodsudzovať. Rozhodne nemám pocit, že by som si tým, že som nedojčila, nevytvorili taký vrúcny vzťah so svojim synčekom. Práve naopak. Mám pocit, že práve to nás viac zblížilo a zomklo, stále sa spolu maznáme a hráme. A nemyslím si, že by som o niečo nedojčením prišla. Ako ste na tom vy?

asia83
6. apr 2018

@lubi051 Mne sa mlieko spustilo až po príchode domov. Zrazu mi začalo kvapkať. V pôrodnici ma detská doktorka odpísala, že ja dojčiť nebudem, čo chcem, veď nič netečie. Pomaly som sa s tým zmierila a zrazu sa spustilo mlieko. Tiež som to ale neriešila, ja som bola odchovaná na Sunare, rástla som krásne. To materské mlieko je proste ľahšie stráviteľné pre malé detičky. No ale keďže po dojčení mi malá stále bola hladná, hneď od narodenia je aj na Sunare. Dám jej prsník a hneď potom fľašku. Takto fungujeme dodnes. Má dva roky, 92 cm a 15 kg. Ja som aj za dojčenie aj za umelé mliečko, ak sa dá paralelne. Teraz ju idem odstaviť, a narazila kosa na kameň. Normálne mám strach. Ideme pracovať na druhom dieťati, takže je to aj z praktického dôvodu. Jednoznačne treba brať to, čo je. Všetko má svoje pre a proti. Aj dojčenie. Nemáte problém s odstavením, lebo to problém je.

moni73
6. apr 2018

Toto je zase tema. Po kojofanatickach vysli do boja tie antikojo, ktorych aktivita sa mi uz zda, ze prevysuje tie kojo.
@asia83 odstavit deti od flasky je tiez celkom problem. Kopec deti cucka mlieko alebo kakavko z flasky este v predskolskom veku.

simca06022011
6. apr 2018

@moni73 osobne nepoznám ani jedno a že mám okolo seba pár desiatok detí, aj dieťa co boli dojcene dostávali neskôr fľašu :D ale áno aj mama ma tým strašila 🙂)) ja si napr pamätám v obchodnom dome cca 5 ročné dieťa s dudlom, to mi príde tiež zvláštne... Všetky " zvyky" sa ťažko oducaju... Treba na to svoje dieťa niečo vymyslieť :D

extempore
6. apr 2018

@rybka16 to mne príde ako nejaká, prepáčte za výraz, socka. Ako indiánka z nejakého kmeňa. Zavolala by som na ňu sbs rovnako ako som zavolala sbs vtedy na tú v kaviarni v obchodnom centre.

elmar
6. apr 2018

@lubi051 ja som pri tychto myslienkach stale,stale sa vraciam k myslienke,preco som to nezvladla,nezvladla dat mojmu dietatu to cenne ako je moje mlieko,tiez som prikladala,odsavala,kojila cez klobuciky aj bez a to syn bol prisaty 3 mesiace skoro stale,ani von sa mi niekedy nedalo dostat a po hodinach prisatia stale plakal,bol to velky papkac.V noci som nespala,lebo sa budil nespokojny,a tak som zase len odsavala,pila stale dostatok tekutin,vitaminov,pila meltu,caje a skusala kadejake rady.Bola som u gyn.povedal,ze to nevyzera na dlhe kojenie,zase hlava v smutku.Uz nekojim,ale nie som na to pysna,lebo u nas chodia zeny s babatkami v nosicoch a koja "stale" tak sa prechadzam sama a premyslam aka som to matka.Moja dieta ma sice vsetko co potrebuje aj najdrahsie um mlieko,krasne hracky,oblecenie,kvalitnu varenu domacu stravu,ale aj tak mi je to luto,hlavne,ked sa kazdy pyta na kojenie a preco nekojim.Pohlady na mna horsie ako kojaca matka s cigaretou v ruke. Z rozpravani niektorym mamiciek viem,ze niektora mamina koji lahsie ako druha,ze ma dostatok mlieka,trpezlive babatko,ktore pije aj z flase a prsnika.A este jedna vec,doteraz vycitam manzelovi,ze ma nepodporil,ano on prespal celu noc a odisiel na tyzdnovku a vikendy chodi pomahat rodicom a bratovi so stavbou domu.Citila som sa na to vsetko sama,len dakujem mame,ze ma podporila dat Um a to ona nas kojila asi by som plakala doteraz.Mozno si to kojace maminy ani neuvedomia,ako im niekedy to puto a papanie zavidime.Ale tiez sa tesim z krasneho synceka a zdraveho.Dakujem autorke,ze zdiela rovnake myslienky,ze to netrapi len mna,ze su aj ine maminky s podobnym problemom 🙂.prajem zdraveho synceka a vela radosti z neho 🙂.

jajka257
6. apr 2018

Aj ja som nekojicka.... Mlieko nebolo..... A musim suhlasit s
@extempore, ze materske mlieko obsahuje vselico a nie zrovna zdrave, najviac ma prekvapi, ze zena koji a napchava sa HAK, antidepresivami a vselicim inym. UM je ciste. S dcerkou mame pekny vztah a uzival si aj muz, ze mohol krmit a mala mu zaspinkala....
Co sa tyka kojenia velkych deti na verejnosti, no zabite ma, je to fakt nechutne.....

mala_katie
6. apr 2018

@simca06022011 to ja veru poznám.. Som skoro odpadla, keď som to zistila.. Teda malý už je prvák a stále pred spaním kakao z fľaše.. Ono, sú to také návyky, ku ktorým sa malo kto prizná...

vienala
6. apr 2018

Necitala som diskusiu. Len napisem svoj nazor. Vobec to nie je najdolezitejsie, aby matka kojila dieta za kazdu cenu az do vycerpania. Ja som prveho chcela velmi kojit a ono to islo velmi slabo a len tri mesiace. Citila som sa preto mizerne. Pri druhej dcerke to uz bolo lepsie. Ale vobec som to nesilila. Pri tretom som bola zmierena s tym, ze kvoli liekom nebudem moct kojit. Nakoniec som mohla vysadit lieky a kojila som tri roky bez problemov. Pre mna to bol skutocny zazrak. Asi to bolo psychikou, ze som nebola na to taka upnuta, ze za kazdu cenu musim kojit.
Inak vztah mam so vsetkymi tromi blizky, to nezavisi od kojenia. Je pravda, ze najmensi je uplna prisavka aj potom, co som prestala kojit a chodim do prace, ale tak zasa pri nom som mala po zdravotnej stranke tazke tehotenstvo, tak mozno od narodenia potreboval viac pozornosti ako dvaja starsi.
A co sa tyka toho, ze dojciace matky nikam nemozu ist a musia len doma sediet - ja som najviac chodila prave s tym najviac kojenym, nie je to ziadny problem

simca06022011
6. apr 2018

@mala_katie ale to už je o pohodlnosti rodičov 🙂 nič v zlom teda... Radšej nech ma to kakao z fľaše a ja nech mám kľud 🙂 vedcrax ho to prejde🙂 môj brat spal s mamou v posteli hádam do 10-11 rokov určite... Ak nie dlhšie

vilma7
6. apr 2018

Ahojky, môžu prispieť aj dojčiace matky? Chcem sa podeliť hlavne s realitou vo Švajci, kde kojenie vôbec nie je in, každý len vypúli oči, že na čo kojim ročné dieťa, dokedy sa akože mienim takto obetovať a pred pôrod bola prvá otázka, či chcem kojiť. Tu to nie je o tom, či budem môcť, ale či matka chce.

nela6
6. apr 2018

@jajka257 je to pre teba nechutne, lebo si nedojcila, aj mne sa to take zdalo pokial som nezačala dojčiť.... Treba sa hlavne tolerovať a neodsudzovat... Ja dojcim a mamky co davaju UM vobec nijak absolutne neodsudzujem... Mne z mojej skusenosti vychadza, ze mozes jest co chces, mlieko ti ide podla toho ako ti funguju hormóny, ja som nestíhala zo začiatku extra sledovat stravu a mlieka som mala pre tri deti... Syn ani jeden prsník cely nedokazal vypiť, a odkedy cakam druhe dieta sups a mlieko je skoro uplne prec 🙂

moni73
6. apr 2018

Este raz som si precitala uvodny prispevok a veru je velmi zvlastny.
"... A nemyslím si, že by som o niečo nedojčením prišla. Ako ste na tom vy?"
O co konkretne by mala nedojciaca matka prist? Kojenie je forma podavania jedla. Podla vsetkeho prirodzena. Niekedy vsak aj priroda zlyha, tak vdakabohu za UM. Jedina vec, o ktoru by mohla nedojciaca matka prist, je asi predstava ake vlastne kojenie je.
"....Rozhodne nemám pocit, že by som si tým, že som nedojčila, nevytvorili taký vrúcny vzťah so svojim synčekom. Práve naopak...." S cim autorka porovnava?
A nakoniec, toto mi uz pripada ako vtip. Veta 1 vs 2😊 "Zatiaľ čo tie, čo najviac na mňa ukazovali prstom sedia len doma, s dvojročnými deťmi zavesenými na cecku. Proste som si uvedomila, že niekedy je lepšie veci nesiliť a neodsudzovať.".

Nesud, aby si nebol sudeny.☮

juriva
6. apr 2018

Ja som nekojila...odsavala som a ani kvapka..mala ma 1.5 roka a ma 9 5 kg a 82 cm.
Je krasna, nemala este ani sople!

jajka257
6. apr 2018

@nela6 prepac, ale vidiet na vlastne oci kojit 4 az 5, ci 6 rocne dieta je nechutne a zvratene..... Aj ked som nekojic, evokoju to vo mne urcitu formu skrytej pedofilie a naozaj to to konkretne dieta nepotrebuje...... Ked sa koji male babo, v poriadku, ale takto velke dieta je to nechutne....

jajka257
6. apr 2018

@moni73 co je podla teba vtip? Ze vztah moze byt aj bez prsnika? Ano, moze a velmi vrucny..... Za moju dceru by som dala aj zivot....... A s cim to porovnavame? S nicim. Proste to tak citime.....

bobulko
6. apr 2018

moja starsia par dni po narodeni zacala grcat moje mlieko prudom. midwife bola u mna niekolkokrat a ziadna rada nepomohla. zo stresu, ze sa mala zadusi, som aj o mlieko prisla. z umeleho mlieka jej nic nebolo a aj ja som kludnejsie spavala. ked sa neda, tak sa zial neda.
druhu som tiez nekojila, skusala som par dni a tiez to neslo. obe spokojne na umelom a flaske. prva darovala flasku inemu babatku a druha ma 2r a obcas si vypyta mlieko. este mi ostalo otvorene jedno balenie. vodu a ostatne tekutiny pije z poharov alebo roznych detskych flias na to urcenych.
aj ked som nemala moznost kojit, vobec sa tym netrapim. starsia ma super imunitu, doteraz atb nepotrebovala. v kolektive su obe od malicka. poctivo otuzujeme a maju pestru stravu. vztah name skvely. okolie neriesim.
kazda zena sa ma pravo rozhodnut sama a nikto jej to pravo na rozhodnutie nemoze upierat.

moni73
6. apr 2018

@jajka257 my o sebe vieme z inych debat. Ci sa pletiem? A zda sa mi, ze sme normalne debatili. Autorku som citovala. Ak napise "prave naopak", znamena to, ze s niecim porovnava.
Ako vtip mi vyznie veta o doma sediacich matkach s dietatom zavesenym na cecku a hned dalsia veta, kde sa autorka naucila neodsudzovat😉.
Ani slovkom som nespomenula rozdiel vo vztahu kojaca matka/dieta, nekojaca matka/dieta. Tuto kravinu vyvodzuje autorka.

luckajakub
6. apr 2018

Ja som tiez nekojila... nemala som mlieko v porodnici sme boli 9 dni a nenabehlo... vsemozne som sa snazila prikladala ale nic... bol od narodenia na um. A nic mu nieje. Teraz ma 7 rokov a vobec nebyva chory.. za tych 7 rokov mal 1×antibiotika...

zenaajmama
7. apr 2018

A čo tak troška sa nad sebou zamyslieť ?? Obe strany? Keď vás niekto uráža, súdi, čo tak vyriešiť hneď vtedy? S tou osobou? Nie tu si vybíjať zlosť takto vo všeobecnost...vysmievate sa jedna druhej....na začiatku som si myslela že táto diskusia vznikla aby podporila matky v tom ze maju na výber! Teraz sa tu kolektivne vysmievate druhej strany...krásne naozaj.

janulka1802
7. apr 2018

Ja mám odkojených pekných pár rokov ale nikdy ma nenapadlo odsudzovať mamičky čo nekoja zvlášť ak sa pokúšali a nešlo to a tie čo nechcú kojiť bez vážnejších dôvodov neriešim je to na každej mamičke skôr ja som sa veľakrát stretla s odsúdením že prečo načo tak dlho

jajka257
7. apr 2018

@moni73 asi som ta zle pochopila. Mrzi ma to.

andy241
7. apr 2018

@lubi051 nechapem jednu vetu z tvojho prispevku..preco by kriste mali dojcacie matky sedet doma na zadku s deckom na cecku?!!????!!? Ja dojcim, mam dvojmesacne babatko a napriek tomu chldim do fitka, plavat, do kina...teraz slm na 4 dnovom skoleni, mlieko odsavam kazde tri hodiny a vecer donesiem mame ktora mi strazi babatko lebo muz nemoze...takze rozhodne nesedim doma na zadku zato ze dojcim 😡😡

monika_baricic
7. apr 2018

@zooeynka Ked kojite male babatko kazdy to berie uplne normalne. Ked kojite 2 a viac rocne velke samostatne dieta, nehnevajte sa na mna to je velke samostatne dieta, na to udrie zrak predsa kazdemu. Ci chcete lebo nie. Ale ved nech si kazdy robi co chce👍🏽

monika_baricic
7. apr 2018

@lubi051 Ahoj. Svojho syna som kojila minimalne. Napriektomu, viem ze mame spolu ten najkrajsi vztah na svete. Na tom vztahu sa nic nemeni😊 a to ako sa na to ludia pozeraju, ze nedojcis... to pozerali aj na mna. Ako by som neviem co urobila. Hold to je taky trend dnesnej doby silit to kojenie aj keby dieta sa malo uz v porodnici vyvrestat od hladu, nedat umele mlieko, lebo treba plne podporovat kojenie .... lebo to je najlepsie. Ano. Je. Ale - proste ked sa to raz neda tak sa to neda. U mna otazky typu “a laktacnu poradkynu si uz mala???” “A preco nekojis”???? - nemohla som to uz ani pocut, naco komu rozpravat pribeh co sa ti vsetko stalo, od zapalu prsnikov az po neviem co, ked to nepochopi a aj tak si pojde to svoje. No a odkedy som dala umele mliecko mali sme svaty pokoj.🙏🏼🙏🏼Maly bol chory raz. Budeme mat coskoro rok. Takze asi tolko.😊🙂

monika_baricic
7. apr 2018

@extempore 😂😂😂 👍🏽👍🏽👍🏽 Suhlasim

bori7293
7. apr 2018

Mne sa mlieko spustilo v nemocnici bez problémov.....no vydržalo to asi 3 týždne. Potom som z dna na den po viac ako týždňovom trápení a prikládani prešla na UM 😊 tiež som sa toho napočúvala "mlieko máš len prikladaj vždy" ach tie reči mudrych mamičiek 😊 môj synček hned nabehol na umele mlieko.Mal mesiac a na mlieko mi vstával pravudelne každé 3 hodiny.Mal 3 mesiace išiel spinkať večer o 9 dostal mlieko a zobudil sa mi až o 4 ránoooo......Mohli sme íst na prechádzku na návšťevu a vždy som vedela že vydrži vedela som kolko ml vypil.Nevytahovala som prsnik na každen návšťeve ani som nikdy neutekala z prechádzky domov s plačúcim dieťaťom. PROSTE PRE MNA TO BOLO SUPER....A AJ ked bude tera vela dojčajčiacich mamičiek na mna nahnevane myslim si žednes už existuje xy spôsobov ako nahradit materske mliečko UM tak prečo by sa mala matka a dieťa trápiť ????

zenaajmama
7. apr 2018

@bori7293 a prečo si mysliš ze to je trápenie sa?

zenaajmama
7. apr 2018

@bori7 vlastne ked to čítam este raz, tak suhalsim.Ak to nema byt prijemne pre matku aj pre dieta, tak sa na to treba vykaslat.

katrin21
7. apr 2018

@rybka16 preboha, to je uz fakt diagnoza..... to sa nie len ze nehodi, ale je to priam chore, ked este aj na zem tam na tom mieste.. keby s nim odisla von a niekde v klude mu dala.. aj ked kojit 3r je uplne zbytocne, podla mna je to uz moc.... do toho 1 -1,5r OK, ale 3?? to je az smiesne a hlavne trapne takto na verejnosti

ave17
7. apr 2018

@bori7293 presne tak,Um je 1000x praktickejšie ako materské,vieš koľko presne dieťa vypilo,koľko cca vydrží a nemusis sa odhalovat na verejnosti,keď je hladne,a môžeš ho dať postrazit a nebat sa,že bude hladné🙂