Pitný režim nedojčeného dieťaťa
Ahojte maminy, ja mam otázku na tie z Vás ktoré svoje deti nekojili alebo jednoducho prestali dost skoro, uz z akehokolvek dôvodu. Dávali ste mimču (1 mesiac) ku UM aj vodu? Ak áno koľko? 🙂
ponukaj, ale nesil, ak nebude chciet.
Zo zaciatku mu vsetko co nieje mlieko nebude chutit, to je normalne.
Ale urcite treba susat ponukat. Ale nerobit dramu.
Ved v com sa to UM zaraba? Jaaaj, ved vo vode, ze? 😉
Nie nedavala. Len um
@dino15 ide leto, UM predpokladám dávaš každé 3 hodiny, čiže medzitým určite treba ponúknuť piť. Najlepšie vodu, prevarenu z vodovodu alebo dojčenskú, neviem čo dávaš. Za mňa je zbytočne dávať deťom feniklovy čaj keď nemá problém s bruškom. A už vôbec nie niečo iné granulovane alebo sladené, dieťa si rýchlo zvykne a potom ti nič iné nebude chcieť. Ja som mojim dávala od narodenia čistú vodu a pijú ju dodnes.
@nikpa no ja neviem akých lekárov poznáš ty, v nemecku je odporúčanie také ze do 4-6 mes žiadnu vodu, aj WHO odporúča to isté. Dôvod je ten ze keď dieťa prijme navyše vodu tak sa mu tým zriedi množstvo minerálov v krvi co môže ohrozovať jeho zdravie/život keďže táto rovnováha je pri tak malých deťoch veľmi krehká. UM je robene tak aby to bola náhrada za materské mlieko takže v tomto zmysle platia tie isté pravidlá. Kľudne si to vygoogli.
@stannkal ja nepoznám žiadnych lekárov, hovorím že keď sme boli viackrát v nemocnici tak mi to tam bolo takto opakovane povedané, rovnako aj od pediatričky. Samozrejme by to malo platiť všade rovnako, či v Nemecku alebo kdekoľvek ale rady lekárov sa evidentne líšia. Ja som deťom dávala, mali vtedy aj lepšiu stolicu a v lete mi to prišlo prirodzene. No nech si každá matka robí ako uzná za vhodné.
@stannkal my sme sa nachodili po gastro vysetreniach (problem s kakanim),a vsade nam prizvukovali ze ak pije UM,tak treba aj vodu kedze ju UM zapekalo.toboz v lete.
@dino15 voda sa nedava ani dojcenemu, ani dietatu na UM. voda sa dava az pri prikrmoch.
@simona92101 autorka sa ale pýtala na svoje, predpokladám zdravé, bábätko a také vodu nepotrebuje. Ja nevidím rozdiel v tom ci je zima alebo leto ved to dieťa si pitím UM kryje aj svoju potrebu tekutín, ak je krmene podľa jeho potreby tak nebude dehydrovane, pravdepodobne si bude pýtať častejšie a vypije menej.
@nikpa ani na SR sa pri UM neodporuca voda. ja som rodila v decembri, pri prepustani som este nemala spustenu laktaciu a aj slovne mi bolo od primarky pediatrie povedane, aj v prepustacej sprave stoji, ze ak sa mi nespusti laktacia, dietatu podavat len UM, ziadnu vodu, caje, nic.
@matkahelka prosím ťa nepresviedcaj ma, že sa to u nás neodporúča. Ty si bola pri tom keď mi to v nemocnici hovorili?? Ja mám takú osobnú skúsenosť, ak má niekto inú, OK. Kde je pravda neviem, nie som lekár. Len píšem, čo som zažila ja.
@nikpa nikoho nepresviedcam. to skor ty presviedcas uz v x-tom komente, akoby tvoja skusenost bola mantra.
@matkahelka 🙈😃😂
@nikpa ahoj, dakujem za odpoved. Prosim Ta a nespomenies si kolko ti cca vypili v mesiaci a pol? Nas maly je vacsi, mame uz cez 5kg, uz sme na davke 150ml/166ml kazde 4 hodiny. Davame Nutrilon 1 a maly nam v teplejsich dnoch, ako je napr. dnes, schopný vypit 2dcl vody. Dokonca sa srdi ked je smädný. Mne sa to zda noc na tak male telíčko 😩
@dino15 ešte som narazila na tento článok, je tam tabuľka koľko by malo vypiť nedojcene dieťa, skús pozrieť
https://najmama.aktuality.sk/clanok/236191/pitn...

@dino15 ano urcite, ja feniklovy caj, parkrat za den, hlavne v teple.