Mám po roku podávať umelé alebo kravské mlieko?
Ahojte, chcela by som dieťa po 1 roku odstaviť od dojčenia. Zaujímajú ma vaše názory a skúsenosti. Dávať radšej umelé mlieko alebo kravské? Prikláňam sa skôr k umelému. Teraz kombinujem umelé a dojčenie.
dávala som kravské. Umelé len na cesty, lebo ľahšie sa mi nieslo práškové ako otvorené klasické.
Ja som popri dojceni zavadzala kravske - najprv len kusok masla do prikmov, potom aj na chlieb, syr, jogurty a od roka normalne krupicovu kasu, mliecne polievky. V roku a pol som prestala dojcit a pili normalne mlieko, kakao...
Ja som dávala obyčajne keď bolo treba,ale nie do fľašky,ale normálne do pohárika a myslím že oveľa skor
Moji nechceli okrem materského v roku iné mlieko, ale jedli všetky mliečne výrobky, po odstavení v roku a pol a v 2 rokoch som dávala obyčajné plnotučné. Teraz si možno budem kupovať od susedy domáce a budem ho prevárať.
Jednoznačne UM
Jedna skupina ti tu bude tvrdiť, že ano, druhá nie. Objektivne, v umelom su vitaminy, mineraly v takom množstve, ake dieťa potrebuje.
Kravske ma viac bielkovin a sodik, čo môže zaťažovať obličky a naopak nemá toľko vitamínu C a železa, ktoré su potrebné. Niektorí aj dospeli ľudia maju problém s trávením kravského mlieka.
Skus sa poradiť s pediatrom, moja napr odporúča kravske zaradiť od 2 rokov.
Umele podla mna. Inak zalezi aj od toho kolko normalnej stravy dieta papa, ak papa slabsie, tak urcite umele. Rocnemu dietatu by som ale ja davala este umele, ak by mu chutilo.
Mam 1,5 ročného syna, ma bohatý pestrý jedálniček, miluje biele jogurty a mliečne výrobky, no aj tak dávam um. Ma ho 1x za deň, a bude ho mat dovtedy, dokým bude chcieť. Keď aj do troch rokov. Obyčajne mlieko nepijem ani ja sama.
@btus ja zas presne opacne, doma som davala umele do 2r a na vylety kravske, taku malu UHT flasticku, to sa ani zarabat nemusi, len vylejem do flase 250ml 🙂
Ono zavisi aj, kolko pije... keby to boli dve deci denne tak je absolutne jedno, ze pije kravske... ak je to viac ako pol litra plus da si este jogurt, kasu a boh vie co este, tak je to prepal na oblicky... treba to zvazit individualne podla dietatka doma...
Ešte je otázne, či ti dieťa po odstaveni bude chcieť piť ine mlieko. Moje obe deti nechceli, nepili. K životu deti mlieko nepotrebujú po odstavení od dojcenia v roku. Stačí ak bude jesť maslo min 82%, jogurty, syry a pod.
@anjelicek26 môžem sa opýtať prosím prečo jednotku do dvoch rokov?
@teletubbies tak ja nevidím dôvod dávať mlieko 2-3-4.. len výrobca zmení typ cukru a pomer skrobov a tukov a menej rozstiepuje kravské bielkoviny.. výhoda pre výrobcu,lebo je výroba pokračujúceho mlieka pre neho lacnejšia, regulovaná je len jednotka...takže jednotka pre mňa najbližšia materskemu a také mlieko mu chcem dávať...
@andreakotesova moji ho tiež "pili" len v krupicovej kaši alebo pudingu.
@svetlonos neviem kolko chces investovat 🙊 ale Kendamil je asi naj co sa tyka chuti, aj co som skusala aj co som citala/pocula, ostatne (Beba, Nutrilon, Hipp, Sunar) mi pridu fakt take umele.. tym malym detickam je to jedno, ale vacsie si uz “povedia”, ak je to novinka pre ne. Ine som neskusala, len co mame v praci a co som davala dcere 🙃
@anjelicek26 suhlas! Cim dlhsie davat nizsie cisla, hlavne ak dieta nepapa poriadne prikrmy a neskor normalne jedlo, ale aj ked papa..
Zavadzala som kravske, ale nie zo skatile.prevarala som cerstve,po case pil zo skatule.druhy syn siel rovno na skatulove
Moju dcerku tiez planujem prestat kojit od roka aj nieco a prejdem na UM
Podla mna je od roka ok uz davat jedno aj druhe, skus, co bude dietatu viac chutit. Moj bol na UM a unho som aj zostala pri UM, lebo si zvykol na jeho teplotu (podobnu ma zrejme aj materske) a ohrievat mu kravske na tuto teplotu bola ostara. Ked uz.bol o dost vacsi a zvladol aj izbovu teplotu, tak uz sme s UM prestali.
Jednoznacne um
Ani jedno. Umelé je od roka vážne už iba o biznise, dieťa v tomto veku je schopné prijímať normálnu stravu (samozrejme, s obmedzeným dochutenim a v adekvatnom skupenstve vzhľadom k počtu zubov). Kravské pretažuje tráviaci trakt .
Ak už nevyhnutné nejaké, siahnite po kozom mlieku .
My používame um hipp skúšala som kravske ale nechuti mu. Nevypil takže ostaneme na um do 3r. Teraz ma 18m

Ja budem davat umele (1ku) do dvoch rokov...teraz este odsavam a je na materskom, maly ma 6 mesiacov... ale uz dlho nebudem, je to unavne.