Nechcem dojčiť
Ahojte, som tehotná a uz teraz viem ze kojit nechcem, nejaké tipy aby sa mlieko netvorilo uz v porodnici?
Tie lieky to sa dava len v porodnici, ked hned zena nechce kojit? Ci aj neskor na zastavenie sa to da?
@stanislavicenka no pri prvom som bola neskúsená prvorodička, zrala som všetko čo mi povedali. Predtým ako som dieťa dala pod lampu, musela som ho odvážiť, zapísať váhu, nakojit, odvážiť, zapísať váhu. Prišla sestrička, kukla aký je starý, povedala, že také staré dieťa má vypiť toľko a toľko a že mu treba dať ešte umelé. A bolo 😉 žiadna podpora kojenia - raz prišla ku mne sestrička, dala mi dieťa v perinke, povedala takto si ho dajte k prsníku a odišla 🤷 pri druhom bolo všetko ideálne z krásny pôrod, bonding, hneď mi ho dali prisat, celé tri dni okolo mňa lietala laktačná poradkyňa, naozaj nemôžem krivého slová povedať ale mne sa proste mlieko nespustilo.Tri kvapky a dosť. Sama som videla, že decko veľké, hladné, nenechám ho revat od hladu a hlavne hrozilo, že nás nepustia domov keď veľa schudne. Boli sme na hranici. 🙂
V lekarni kupis ricinus communis je na podporu aj zastavenie laktacie, budu vediet kt. ti dat. Mne to pomohlo zastavit priblizne do tyzdna.
@aknamorka22 jasne. Aj ja som vsetko robila, ako mi povedali. Este som aj taku somarinu praktizovala, ze babatko v noci, ked sa zobudi, najskor prebalit, potom nadojcit. Kym som ju prebalila, sa uplne prebrala, plakala hrozne. Ach jaj
V nemocnici ti vedia dať lieky, ale neviem či budú ochotní, ak nemáš na to dôvod. Dá sa to aj babskými radami. Proste nekoj a pri veľkej bolesti si trochu mlieka odstriekaj, aby sa ti trošku uľavilo a aby sa to nezapálilo, plus chladné obklady, plus tie babské rady... Pri teplote paralen, možno aj preventívne niečo protizápalové. Ale najlepšie je určite poradiť sa s doktorom.
Ja to mám rovnako, nechcem kojit
@daniela2202 dobrý gult trip
@daniela2202 prečo matky vždy odsuduju iné matky ? Nechce kojit nechce kojit...
Obrn sa voci reciam, to v prvom rade. Mne stopovali laktaciu dvakrat po prvom porode az neskor a trvalo to velmi dlho. Po druhom ju stopli hned a velmi rychlo zabralo. Vedia ti dat hormonalny liek + budes musiet nosit obviazane prsia na velmi tesno elastickym obvazom asi dva tyzdne.
Ricinus Communis 30CH, 5 tabletiek tri krat denne. Hlavne malo vody pi, obviazat silno prsia lebo ked sa ti nalejú, mozes dostat az zapal ak budes jedna z tych, ktorej sa bude vela tvoriť mlieko hned po porode.
V prvom rade by som pockala, mozno mlieko mat ani nebudes. Proste neprikladaj babo, ak by si mala to šťastie, ze sa ti aj tak zacne riadne tvorit, tak len odsaj do pocitu úľavy.
@aknamorka22 nie som si ista, ci je to tym. Moj starsi syn mal 3530g a vypil viac, ako moj 4250g syn. Ale toho kojim, aj dokrmujem. Asi je to aj od babatka.
Ja si myslím, že ľahšie je zastaviť laktáciu ako počúvať tie sektárske reči typu, prečo nechceš dať dieťaťu to najlepšie, si lenivá alebo tvoje dieťa nebude mať dobru imunitu bude často choré.
Keď sa ti bude tvoriť mlieko odstriekaj v sprche do úľavy, existuje aj čaj kt. by mal znížiť tvorbu mlieka, viazať si prsia, odporúča sa obmedziť tekutiny. Ono keď dieťa nebude pit, tak prirodzene sa časom prestane tvoriť.
@rachelkk
Prvý polrok života môjho prvého dieťaťa som prerevala, lebo som sa cítila ako totálne neschopná mater kvôli tomu, že moje dieťa nie a nie normálne sa kojiť, nie a nie sa tvoriť dosť mlieka. Mala som u seba 4!!! laktačné poradkyne, používali sme cievku, brala som bylinky, urobila som aj nemožné, aby moje dieťa bolo kojené! Bola som z toho celého nervózna, dieťa urevané, ale moja jediná méta bola, dojčiť!!! Lebo je to pre bábo najlepšie. S odstupom času to ľutujem. Keby sa na to vykašlem po dvoch mesiacoch, mala by som spokojné bábo, tak to bol uzlík nervov. Dokrmovať som začala už v 4.mesiacoch, mlieko pre malého mi nakoniec odsávala jedna ochotná žena, ktorá mala dieťa také staré ako ja. Akože … celé zle, ale dojčila som. A teda aj sa to utriaslo, ale najkrajší čas s prvým bábom som musela vytesniť. Tento syn má alergie aj chorý býval. Takže áno, spokojná mama je spokojné bábo. Zas umelé mlieko nie je žiaden jed, je to normálna strava pre bábätká, tak tu netreba robiť z materského mlieka živú vodu.
Necitala som vsetko. Lieky na zastavenie, ak budu mat v porodnici problem, ti vie predpisat aj gynekolog. Mne to vsak neodporucala, ze su tam dost neprijemne vedlajsie ucinky. Obvazovala som si prsia, pripadne tesnejsiu podprsenku este vycpat, salviovy caj 3 salky denne a odstrekovat rucne len do uvolnenia tlaku. Do par dni sa mlieko tvorilo len trochu a po case prestalo uplne.
@aknamorka22 moji boli obaja sa narodili s 4380g a úplne im stačilo materské mlieko (um nikdy nemali), takže ti povedali -ak to mysleli všeobecne - úplnú blbosť...
Pomaha aj šalvia na zastavenie laktacie
@babovka2321 ono to nie je nutne, ked nebudete babo prikladat mlieko sa nebude tvorit, ked tak iba minimalne az to same prestane 😔
Rozmysli si to. Je to najkrajsi pocit a najlepsie co babatku mozes dat, o zdravi ani nehovorim.
Som rada že som narazila na tuto tému. Sama som ju plánovala založiť dúfajúc že neprídu mamila mamky ktoré začnú súdiť. Pri synčekovi som išla do pôrodnice stym, že kojit nechcem. Dôvodom bola práca aj jednoducho to, že som to robiť nechcela. V pôrodnici (Kramáre) som to oznámila hneď po narodení dieťaťa. V pôrodnici to akceptovali. Ale akonáhle som to ráno povedala sestricke, naklusala mi do izby pediatrička plus zvyšok oddelenia a naschval na mna nakricala a slovne ma ponižovala pred všetkými že čo som to za matku, že v tejto covid dobe hladim na seba a veľa hrozných veci a sestrička prišla ku mne odhrnula mi košeľu skonštatovala že moje bradavky sú super na kojenie a uz mi tam prikladala syna. Takze síce som to robiť nechcela začala som kojit. Hodinu na to došla sestra že dajú synovi na pipika sacok na zber mocu. Myslela som že je to bežná vec čo robia všetkým deťom. Deň neskôr keď mal chudáčik uz zapareny pipik a moc žiadny v sacku som sa pýtala či to je ozaj nutne. Sestrička ticho odpovedala že si mám pohovoriť s pediatrickou. Ničomu som nechápala. Keď som za ňou prišla odvrkla mi že matka ktorá nechce dobrovoľne kojit pre akékoľvek dôvody môže byt len zavislacka na liekoch alebo tak a preto chce moc môjho malého. Veľmi ma to nahnevalo pretože som slušná mladá žena ktorá si v tehotenstve nevzala ani len paralen. Kojit som síce nechcela ale mlieko mi uz prvý deň striekalo prúdom a kŕmili ním pól pôrodnice. Samozrejme prišiel zápal a ostala som týždeň navyše v nemocnici na antibiotikách popri ktorých tvrdili že kojit budem aj tak. Pre mna obrovská trauma celé toto ponižovanie nútenie a znásilňovanie. Hold bola som mladá a nedokázala som si dupnut a povedať nie. Po príchode domov som kojila ešte dva mesiace. Boli to najhoršie dni ktoré som si mohla užívať so synom ale nemohla som. Každý týždeň zápal, 40 horúčky, antibiotiká, injekcie a namiesto toho aby som v noci vstávala kojit syna som mala tak veľa mlieka že som vstávala každú hodinu aby som si odsala mlieko inak by som ležala v mláke mlieka a bolestiach. Takze ja v bolestiach a vycerpana a syn s kolikami plač 24/7. Najlepsi deň keď som povedala dosť a kúpila umelé mlieko. Syn zrazu bol usmiate babatko, žiadne koliky a ja som konečne nemala zdravotne problémy lebo do týždňa som sa zbavila mlieka. Teraz čakám druhé babatko a uz od kedy som otehotnela myslím na to, čo zas bude v pôrodnici a čo mám urobiť aby mi dali pokoj. Kde ísť rodiť aby rešpektovali moju voľbu a moje rozhodnutie. Mamky ktoré chcú kojit a napĺňa ich to nech to robia ale hlavne nech žiadna neodsudzuje inú matku za niečo čo chce alebo nechce robiť. Každá sme ina. Ak sa nájde mamina ktorá bola rozhodnutá ako ja a prešla si tým a vie mi poradiť budem rada keď mi napíše. Zatiaľ som sa s nikým o tom neodhodlala hovoriť lebo medzi matkami je to obrovské tabu a nepochopené.
Samozrejme vôbec neodsudzujem, ale ak je to jediný dôvod môžeš aj kojit. Pri starších deťoch som dorabala výšku a od narodenia stredného syna som bola niektoré dni od rána do neskorého poobedia v škole, vtedy mu muž dal normálne UM z fľaše, učila som ho už od pôrodnice aj na fľašu a cumel aby ho vedel utíšiť keď nebudem doma. Zvládal v pohode aj aj aj 😂 vedel že tato dá fľašu a cumel a mama svoje mlieko, žiaden problém.
Ono to dojčenie vám ušetrí kopec peňazí. Jedna plechovka mlieka stojí 16-20€ ,a to je tak na 3-4 dni.
Môžte odsat a keď nebudete doma, vedia zohriať materské mlieko.
Ale samozrejme je to na Vás, nechcete dojčiť, nebudete, dajú Vam tablety na zastavenie dojčenia a hotovo.
Uz len nakúpiť umelé.
Sektarky, dajte jej pokoj, nechapete, ze nechce, ona je matka a rozhodne sama za seba?

@aknamorka22 môj sa narodil mal 3100 vôbec nie veľké dieťa, a keďže som bola od začiatku v nemocnici na um tak som vedela koľko vypije.Stae bol hladný, raz v noci keď som zas prišla pýtať mlieko k sestričkam mi ho zobrali že to nieje možné, zobrali ho na vyšetrenie že mu určite niečo je a po pol hodine mi ho vrátili že je fakt len taký hlados 😂😂 tak mi dali do fľašky 60ml, dovtedy len nejakých 20-30 dávali a vypil to všetko naraz 😂😂