icon

Nechcem dojčiť

25. aug 2022

Ahojte, som tehotná a uz teraz viem ze kojit nechcem, nejaké tipy aby sa mlieko netvorilo uz v porodnici?

zemiakovysalat
27. aug 2022

@danielle799 otazka nebola kolko stoji um. To fakt nie je to možne prijmat fakt že niekto nechce kojit ?

misinka0611
27. aug 2022

@katulka94 Je mi ľúto čím si si prešla. Prišlo mi to ako sci fi. Toľko neempatie a odsúdenia čo si si zažila. Ja som si tiež zažila niečo nepríjemné ale až také hrozné to nebolo, ale vtedy ma to dostalo. No prvorodička, po pôrode, nabitá emóciami. Poznáme to. Jednalo sa zas o ružinovskú pôrodnicu. Tak ako som sa tam stretla so super personálom na kt. rada spomínam stretla som sa tam aj s neepatiou a odsúdením.

Syn sa narodil 42tt. a z toho dôvodu že bol dlho v plodovej vode ( ktorá už bola aj zelenšia ) mal takú ako to nazvať rozmocenu kožu ktorá sa hneď začala šúpat. Prišla dr. a hneď na mňa vybehla, že ja som určite v tehotenstve fajčila a preto to tak má. Ostala som totálne v šoku, ja čo som v živote cigaretu v ústach nemala a smrdí to. Papiere pred sebou a ja som jej nevzdelana musela povedať, syn sa narodil v 42tt. Ta žena sa neodpravedlnila, nič, išla ďalej ako keby sa nič nestalo. Netráp sa a asi najlepšie je kojiť v pôrodnici a potom doma si urobiť po svojom. Budeš mať pokoj.
@danielle799 Nie každé mlieko je tak drahé. Možno tak Nutrilon ( no ten je vo väčšom baleni a vydrží aj týždeň aj viac ) alebo hypoalergenne mlieka ktoré sú však na predpis a niečo uhrádza zdravotná poisťovňa. Ináč také Babylove mlieko alebo DM BIO to stojí tak 5-8€.

rachelkk
27. aug 2022
danielle799
27. aug 2022

@zemiakovysalat nikto nikoho neodsudzuje, nechce kojiť nebude

janezz
27. aug 2022

@thel žiadne vedľajšie účinky som ja nemala. Pri staršej dcére som si prsia sťahovala presne ako píšeš a dostala som zápal a teploty. Tak čo je lepšie?

thel
27. aug 2022

@janezz asi to, co si kto vyberie. Ja som si prsia stahovala a teploty som nemala. Napisala som svoju skusenost a odporucanie mojej lekarky.

slniecko1976
27. aug 2022

Ja som chcela a nemala som mlieko...

ambamamba
27. aug 2022

@katulka94 sucitim s tebou. Ja som mala odporucanie od psychiatria, ze kvoli zvysenej sance rozvoja depresie ma nemaju nutit kojit. Lekari to akceptovali, sestry nie. Moc odomna nikto nezbieral, tvarila som sa ze sa snazim kojit, obcas som prikladala a pri tom som “dokrmovala”. Ked som odchadzala z porodnice podpisala som im papiere, ze dieta je plne kojene aby mi dali pokoj a lekar mi nasledne dal lieky na zastavenie laktacie. Depresia sa mi ROZVINULA hned po prichode domov a trvala pol roka. Mlieko mi zastavovali dva tyzdne, potom sa este priebezne tvorilo. Na druhy porod som bola pevne rozhodnuta, ze na Kramare nepojdem. Je absolutne nechutne, co robia na Slovensku so zenami v mene kojenia. Po druhom porode v inej porodnici mi automaticky dali lieky na zastavenie kojenia a depresia sa NEROZVINULA, napriek tomu ze riziko opakovania je obrovske. Moja starsia dcera ma dnes styri roky, vobec nebyva chora a dala som jej preventivne kvoli neustalemu straseniu spravit imunitne testy a je v norme. Podotknem este, ze som jedna z mala zien, ktore sa po skusenosti s poporodnou depresiou odhodlali mat dalsie dieta, takze tolko sa robi pre porodnost zien - utyrajme ich v mene kojenia za kazdu cenu, tak ze sa uz neodvazia k dalsiemu babatku. Na prveho polroka s prvom dcerou de facto nemam spomienky, to je to co z toho mam.

lauricka
27. aug 2022

nevies, o co sa pripravujes a svoje dieta, zivot bol o tolko jednoduchsi, ked som mohla dojcit oproti tomu, ked sa to nedarilo, oh, skoda tej nevedomosti. Neoboj, lekari ti to zastavia, ked to tak velmi chces.

tianna
27. aug 2022

@lauricka ale ona je zrejme rozhodnuta a ver že to tak nemusí byť vždy.. a to s prestávkami dojčím vyše 6 rokov a vyzerá to že ešte veľmi dlho aj dojčiť budem.. 🙂 pri najstaršom synovi bolo dojčenie doslova peklo a keď sa to v polroku ukončilo bolo to vykúpenie pre všetky strany. Teda ak to nechce nech to nerobí.

lucinkak87
27. aug 2022

@tenerifka to si trafila presne 👍❤️

olafienko
27. aug 2022

Kup si homeo na zastavenie laktacie, pi salviovy a matovy caj(ale zas neluchaj vela tekutin), a babatko nemusis prikladat, povedz ze ti nic nejde a je hladne,normalne ho budes chodit dokrmovat umelym, ono v porodnici sa mne ani nespustilo mlieko az ked sme odchadzali☺️Ricinus communis 30ch 5guliciek 2x denne(predtym potom 15min nejest nepit, rozpustit pod jazykom).alebo povedz narovinu sestrickam

kika86
27. aug 2022

Pri druhej dcére som skoro vôbec nekojila.
V nemocnici s tým nemal nikto najmenší problém. Snahy o kojenie boli, ale neišlo to ako malo. Preto bola dokrmovaná. Nikdy som nepočula jednu narážku od lekárov a sestričiek. Za toto som veľmi rada. Po 6 týždňoch som dostala od dr. lieky na zastavenie, no podarilo sa mi to s homeopatikami Ricinus.

kalkulacka111
27. aug 2022

@katulka94 zober si so sebou umelé mlieko, cestovnú rýchlovarnú kanvicu a dojčenskú fľašu. Ak bude mať niekto z personálu poznámky, stručne oznám, že ty si svojprávna matka a je to tvoje rozhodnutie. Nevysvetľuj, nedebatuj, nerozvíjaj .Tvoje rozhodnutie

strakovaa
27. aug 2022

Prvé dni keď ešte ide kolostrum by som určite vydržala s dojčením.Kolostrum je nositeľom látok dôležitých pre imunitný systém,sú to veľké molekuly,ktoré sú schopné prechádzať cez črevnú stenu len tieto prvé dni,pretože po Tom dochádza k jej prestavbe a už sa nevstrebavaju.

taily30
27. aug 2022

@borelia veru je to tak

romi9
28. aug 2022

@daniela2202 😂😂😂 otazka bola iná

1mata
28. aug 2022

@tenerifka krasne napisane ♡

ouwecka
28. aug 2022

Normálne im to povies a daju ti lieky a babu umelé,rovno si aj ty dones a aj flasky

jankasamulko
28. aug 2022

@taily30 mam dve deti, prve kojene rok a pol, pri druhom som nemala tolko mlieka aby stacilo. A moja skusenost je ze kojene bolo ovela ovela chorlavejsie (ci crevne, respiracne, aj celkovo kludne nebolo tak ako druhe bez kojenia)... Cakam tretie a nasilu to uz veru tlacit nebudem. A ak max do pol roka. Za mna to az taka vyhra nie je. Jedina vyhoda ze je to prakticke a k dispozicii kdekolvek bez potreby robenia mlieka. Inu vyhodu nevidim. Po skúsenostiach....Bohuzial

slniecko1976
28. aug 2022

@tenerifka presne tak!!!

littleslovak
28. aug 2022

Ahoj, ako prve dam ze som nerodila na Slovensku a teda na zapade sa standardne pytaju mamiciek ci chce kojit. Ak nie podaju jej nieco co zastavi laktaciu (v nemocnici kde som bola to bola inekcia).
Ja som kojila, a nejdem ta presviedcat aby si aj ty, len ti chcem povedat ze sa to da aj popri praci. Mozno to pomoze aj inym. Zacala som pracovat dost skoro, mlieko som odsavala a maly ho dostaval od otca vo flasi ked som bola v praci. V praci som odsavala, mas na to dokonca zo zakona narok na prestavku (to plati dokonca aj na Slovensku). Mala som rucnu odsavacku do roboty - mala som taku malu termo tasticku odsate mleiko som zavrela a nechala v tasticke s chladiacou kockou. Doma som ho dala do chladnicky a nasledne zamrazit. Doma som mala elektricku. Dolezite je vsetko dosledne poumyvat.
Nech sa rozhodnes akokolvek, prajem hlavne vela zdravia vam obom.

skoricove_nebo
28. aug 2022

kojenie.
Tolko sme sa s muzom natrapili.Obavali sme sa citovej vazby.Ved ked nekojis, citova vazba nebude ☹(( Lekari, znami, priatelia....vsetci tvrdili, ze kojenie nepojde.Az teda na jednu laktacnu poradkynu...Ta tvrdila,ze by to teorericky islo...No neslo...manzel skutocne kojit nemohol.Ale....deti aj tak miluje nadovsetko. Citova vazba tu aj tak je....Cuduj sa svete.
Inak...ja som koniec koncov tiez nakoniec nemohla☹((tak som lenivo v noci vstavala a ako najvacsi lenivec som mlieko zarabala. Vodu prevarit, mlieko odmerat, riadne zamiesat....Ach ta lenivost....
Zi a nechaj zit.Kojis/nekojis? laska k dietatu sa kojenim odmerat neda.Ta sa preciti.
Je to na tebe, tvoje dieta, tvoje pravidla.Drzim palce

lucia245
28. aug 2022

@aknamorka22 tak to bola ozaj "pani " doktorka. Všetky deti mám zhruba taketo veľké a umelé som ani neskúšala, bezproblémové kojenie. (Mimo tému, ale nedalo mi, keď počujem bludy, čo šíria v porodniciach).

lucia245
28. aug 2022

@stanislavicenka už som jej na to odpovedala aj ja že to musela byť ozaj "odborníčka" táto doktorka🤦 a ďalšia tragédia je keď tomu človek uverí, zariadi sa tak a šíri informáciu dalej

tiika
28. aug 2022

Ak nechceš kojiť kvôli práci 3 hod v týždni a sobota cely deň, ešte by sa to dalo tak, že si odstriekas (ručne alebo odsávačka) a tato môže kŕmiť cez cievku (takú hadičku).
Inak materské mlieko nie je len proti hladu ale pomáha uspokojovať aj iné potreby bábätka (spánok, bolesť, pocit bezpečia, istoty, vývoj reči a iné). Prajem dobre rozhodnutie pre teba a tvoje bábätko.

tiika
28. aug 2022

@katulka94 Hrozne, ze niekto ma potrebu druhého ponižovať len preto, že nesúhlasí s jeho postojom. Môže byt aj normálna pôrodnica, no aj tam sa moze nájsť nejaký blbec. Nikdy nevies. Tu pomôže len vyššia autorita. Zašla by som pred pôrodom za primárom s tým, že nechceš dojčiť z istých dôvodov (čo nie je zakázané je dovolené, a nedojcenie zakázané nie je), či to môžu respektovat a nenútit ta k tomu, lebo to tak naposledy nebolo. A keby ti na oddelení, niekto niečo hovoril, povedala by som, že primár o tom vie, je to v poriadku a keby bol s niečím problém, že máš prist za nim. Nikto si už netrúfne dovoľovať si k tebe.

Chápem aj mamičky, ktoré nechcú kojiť. Vadí mi v tom len jedna vec. Už sú tu dvaja.. mamička a bábätko. Dve ľudské bytosti. Aj dieťatko by malo mat právo sa rozhodnúť, či chce materské alebo umelé mlieko. Čo jemu viac vyhovuje nielen matke. Malo by byt respektovane. No ono nevie hovoriť a brániť sa.

No zas si myslím, že je lepšia milujúca, láskavá, spokojná, nedojciaca mamička ako nervózna, nepokojná, frustrovaná matka, ktorá dojčí. Nič lepšie ako materské mlieko neviem malickemu dat, iba seba.

taily30
28. aug 2022

@jankasamulko kazdy ma svoje skusenosti, ja mam uplne uzasnu skusenost s kojenim. Autorka tomu nechce dat ani len sancu, ty si dala a mala si zle skusenosti. Autorka ani nevie a uz to nechce robit. Na margo toho bol moj prispevok.
Moja dcera sa sama odstavila po 21 mesiacoch, nikdy nemala problemy s travenim ani alergiami ani nicim zatial. Verim, ze materske mlieko jej dalo dolezity zaklad, ale dolezite je aj stravovanie sa po 6 mesiaci, ked sa zacina s prikrmami. My sme sa riadili radami z co jedia zdrave deti a som spokojna.

stanislavicenka
28. aug 2022

@lucia245 presne tak. Lebo blbost nad blbost. Ale je pravda, ze ja som tiez robila vsetko, co mi povedali. Ale dojcit som chcela, tak som chodila stale dceru pytat na dojcenie, ked mala zltacku, abola pod lampou. Sestricky to otravovalo, ale chodila som stale aj tak

lucia245
28. aug 2022

@stanislavicenka lebo sme nauceni doverovat a posluchat... apropo, mozno by stacilo nechat prirodzene dotepat pupocnik (trva to cca 30 minut), bez svorkovania a strihania po 2 minutach ako sa to v nasich porodniciach robi - nechat ziviny a krv z placenty prejst k babatku a ziadna zltacka by nebola🙂