icon

Vývoj predčasne narodeného dieťaťa na umelej výžive

23. jún 2025

Ahojte, je tu niekto, kto mal predčasniatko a bolo viac menej od narodeni na umelom mliecku? Vyvinuli sa vase deticky tak ako mali? Neboli zaostale?

Dcerka sa mi narodila predcasne 35tt a mala aj ine zdravotne problemy, bola na JIS, niekolko dni v inkubatore. Mlieko sa mi zacalo tvoriť nejake 3 dni po porode, prsia bolave, zatvrdnute, malu som si videla len v inkubatore, na ruky som si ju mohla zobrat 3 den, priložiť na prsnik tiez az po par dnoch. Cely cas som doslova po kvapkách v nemocnici odsavala mlieko a nosila na JIS. Dokopy mi ju v nemocnici dovolili priložiť asi 3 krat, davali jej moje odsate materské mlieko (najskor dostavala od darkyne, cez sondu), neskor cez flasku ale kedze mojho bolo malo tak, davali aj UM. Pri prepustení z nemocnice mi napisali do papierov ze mala je kojená a dokrmovana UM. Plne kojená ale nikdy chudatko nebola. Po narodeni mala aj vacsi hmotnostný úbytok, mala zltacku, bola slaba na sanie z prsnika, zaspavala pri tom. V nemocnici mi niektore sestricky z JIS stale prízvukovali, ze ak nepreberie, vrati sa ku kŕmeniu cez sondu a domov nas tak skoro nepustia. Uprimne mam celkom traumu. Ked sme prisli domov, bala som sa ju len kojit tak som jej davala aj UM, cim sa stalo to, ze mlieka som mala menej este ako v nemocnici, uz som ani tolko neodsala - aj tam som odsala max 50 mo za cely den na viac krat.

Teraz jej ponúkam pred UM prsnik, nechce ho uz vobec, vypluva ho, jeduje sa. Ked ju odvážim pred kojenim a po kojení tak vypije z prsnika tak 8,16,6 ml.. co mi pride sialene malo.. neodsajem uz skoro nic.

Priznam sa, v nemocnici som sa skoro psychicky zrútila, teraz mam strasne uzkosti a vycitky svedomia, ze som to pokazila s tym kojenim ale strach aby nechudla mi nedovolil nedat aj UM. Vsade citam, ze na vývoj mozgu je materské mlieko dolezite, bojim sa, ci nebude zaostala alebo tak z UM.

januska12323
23. jún 2025

🙄 To ti kto narozprával?

martul
23. jún 2025

akože najprv som ťa chcela upokojiť a niečo napísať, ale s tou poslednou vetou si ma dorazila úplne, škoda komentovať.
Fakt toto by malo ísť do súťaže o nezmysel roka.

veronikaszabova
23. jún 2025

Zaostala z UM?? To myslis vazne??

larinka552
23. jún 2025

Prilis to prezivas a stresujes, mozno hormony robia svoje 💁 Neboj nebude zaostala ani nic podobne 😉🙂 Miliony deti su odchovane na umelom mlieku a nic im nie je, su zdrave 🙂 Normalne jej davaj UM a nic sa nestane, bude z nej krasne zdrave dievcatko 😊 Skusali ste kojit, dala si do toho vsetku snahu ale jednoducho ked to nejde, tak to nejde 🤷 Uz to nesil za kazdu cenu 🙆
Uvidis ze skor ci neskor si uvedomis ze si zbytocne stresovala a mohla si prejst na UM hned a usetrit kopec trapenia.

veronikah96
23. jún 2025

Naozaj? Vývoj mozgu záleží od toho ci je dieťa na UM a kvôli tomu máš výčitky? Urrčite bo som mala väčšie výčitky keby dieťa bolo o hlade ako ísť len do materského mlieka aj keď to nejde. Radšej nech je dieťa najedene a spokojne po UM ako hladné a nervózne len za cenu kojenia za každú cenu. Nehovoriac o tvojej psychickej pohode, pokiaľ budeš nervózna ty, to dieťa to cíti. Napr v mojom okolí mam paradox, že deti,ktoré sú kojene sú neustále aj chorľavé a na UM ani malý kašeľ ,takže aj co sa týka imunity, nestresovala by som s UM.

andrejka1974
23. jún 2025

Určite nebude moje deti tiež boli dokrmovanie od prvého mesiaca umelým mliekom a sú zdravší ako najstarší syn čo bol kojení do roka takže never tímto veciam zaostala nebude všetko dobehne

lucia13022023
23. jún 2025

Z um je autizmus. Čítala som na Fb 🙂

petkavka
23. jún 2025

Ja ta uplne chapem. Moja narodena 34t, mliecko sa nespustilo. V nemocnici, presne ako pises-obrovsky tlak na matku a kojenie. Same odsavanie, vazenie a pripomienky, ze musis viac z toho prsa vyzdimat. To ze mliecko sa netvori zo stresu, enormneho vycerpania a obavy o dieta nikto nebral do uvahy. Po mesiaci nas pustili domov a doma ma uz cakalo umele mliecko. Bolo to pre mna strasne ukludnenie. Dcerka zacala priberat a ja som zacala viac odpocivat a kojila som ako som mala naladu. A vies co sa stalo? Nakoniec som takto kojila do roka a aj mliecko sa zacalo tvorit. Ale uz som vedela, ze aj keby nie, tak dam UM. A dcerka prospievala na hornom 10tom percentile. Teraz ma 4, hovori 3ma jazykmi a zaujima sa o pocitanie a ludske telo. UM ma doteraz, lebo ho ma rada 🙂

autor
23. jún 2025

Prepacte tu poslednu vetu, napisala som to blbo. Ale niekde som to citala a potom som ja sprosta sa toho nejak chytila a aj chatGPT toto napisal :
✅ Materské mlieko
• Obsahuje DHA a ARA (omega-3 a omega-6 mastné kyseliny), ktoré podporujú vývoj mozgu a zraku.
• Obsahuje živé bunky, enzýmy, hormóny a neurotrofické faktory (podporujúce vývoj mozgu).
• Má vplyv na vyššie IQ podľa niektorých štúdií, najmä pri dlhšom dojčení.

Mne je len tej mojej dcérky luto, ze chudiatko predcasne a este aj nekojené.

autor
23. jún 2025
@petkavka

Ja ta uplne chapem. Moja narodena 34t, mliecko sa nespustilo. V nemocnici, presne ako pises-obrovsky tlak na matku a kojenie. Same odsavanie, vazenie a pripomienky, ze musis viac z toho prsa vyzdimat. To ze mliecko sa netvori zo stresu, enormneho vycerpania a obavy o dieta nikto nebral do uvahy. Po mesiaci nas pustili domov a doma ma uz cakalo umele mliecko. Bolo to pre mna strasne ukludnenie. Dcerka zacala priberat a ja som zacala viac odpocivat a kojila som ako som mala naladu. A vies co sa stalo? Nakoniec som takto kojila do roka a aj mliecko sa zacalo tvorit. Ale uz som vedela, ze aj keby nie, tak dam UM. A dcerka prospievala na hornom 10tom percentile. Teraz ma 4, hovori 3ma jazykmi a zaujima sa o pocitanie a ludske telo. UM ma doteraz, lebo ho ma rada 🙂

@petkavka dakujem za povzbudenie. U mna to mlieko ma klesajúci trend, pocitam, ze o chvilu pridem tymto stylom on uplne. A je skvele ako ste to s dcérkou zvladli 🙂 len vasa teda mala materské mliecko dost dlho aj ked spolu s UM, nasa ma viac menej uz len UM lebo to co vypije z prsnika to je nic, ozaj len 10 ml niekedy a niekedy aj menej

autor
23. jún 2025

Vsetkym dakujem za odpovede, za povzbudenie a ospravedlnujem sa, ak som tou poslednou vetou niekoho nahnevala alebo pohoršila, nebolo to myslene zle, ani nie som nejaka jednoduchšia (myslim), len uz som taka frustrovana, zufala aj smutna aj vsetko dokopy. Malinka nema ani mesiac este. Ale pekne pribera na váhe musim povedat.

ikka204
23. jún 2025

Ja som narodena predcasne, odchovana na um nakolko som nemala silu sat. Nikdy som si nepripadala, ani nebola povazovana za zaostalu. Som tu, mam uz vyse 35r. a mozem povedat, ze uspesne plavam zivotom. Na skole som vzdy excelovala a podarilo sa mi vystudovat jednu z najtazsich vysokych skol. Zalozili sme s muzom prosperujucu firmu, vynosila a porodila som dve deti v termine bez problemov. Dokonca boli obe dlhodobo dojcene. Mam dobru imunitu a ziadne alergie. Nechvalim sa, len ta chcem ukludnit. Mam samozrejme aj svoje trapenia a problemy ako kazdy, ale s kojenim, ci s mojim predcasnym narodenim absolutne nesuvisia. Vela zdaru a hlavne sa tes z babatka.

biglovemom
23. jún 2025

Autorka ,moja dcera MM ani z dialky nevidela , je nadpriemerna (podla Psychologa ) , je to sportovec , vie plynule citat a pisat .este nechodí do skoly.
.
Chora 2-3x rocne - Teraz od Sept nevynechala ani jeden v skolke - tak pomimo este .

Tolko k tvojmu vyvoju mozgu🤦‍♀️
Nechapem Ako moze dospely priemerne Intelligenty clovek taketymto nezmyslom verit 🙄nechapem.

pseudomonas87
23. jún 2025

Ja som sa narodila pred 38 rokmi v siedmom mesiaci ako 1 kilové dieťa, okrem lekárov ma zachránilo aj umelé mlieko.
Sama som lekárka, atestovala som v zahranici. Ubezpečujem vás, že dieťa nebude zaostalé z umelého mlieka, skôr by som sa obávala o vaše psychické zdravie a tieto názory, ktoré máte......

anavixy
23. jún 2025

Kvoli UM URCITE nebude “zaostale” 🤦🏻‍♀️ ty sa daj do kludu, dolezite je, ze prospieva a ma sa dobre/lepsie, nie to cim sa zivi… 35tt je len lahka prematurita, vacsinou su deti v tomto gv uplne bez problemov, verim, ze aj ked tvoje dietatko malo tazsi start so zivota, vsetko bude fajn, ty mu vies dat ovela viac dolezitych veci, co ho posunu vpred vo vyvoji a zivote celkovo, nez len mm, zameraj sa na tie

marhulka13
23. jún 2025

Ja mam tiež predcasniatko, este skôr o niečo narodené a druhe dieta v termíne. Jedno ani nevie, ako chutí materské mlieko, druhé zase umelé. Obaja dosahujú v škole rovnaké výsledky , obaja majú veeeelmi podobnú imunitu, syn má 14 , dcéra 11.

autor
23. jún 2025
@anavixy

Kvoli UM URCITE nebude “zaostale” 🤦🏻‍♀️ ty sa daj do kludu, dolezite je, ze prospieva a ma sa dobre/lepsie, nie to cim sa zivi… 35tt je len lahka prematurita, vacsinou su deti v tomto gv uplne bez problemov, verim, ze aj ked tvoje dietatko malo tazsi start so zivota, vsetko bude fajn, ty mu vies dat ovela viac dolezitych veci, co ho posunu vpred vo vyvoji a zivote celkovo, nez len mm, zameraj sa na tie

No asi jedina zaostala som tu ja… mate vsetky pravdu, ono celkovo to bolo myslene, ze proste tej malej nedam to, co je v tom materskom mlieku, v tom najcitlivejšom veku a velmi mi to je luto.
@anavixy mas pravdu. Musim sa dat do kludu a prestat citat kade co.

Hlavne tersz neviem co mam robit, ci dalej sa snazit kojit a trapit sa kvoli 20 ml za den alebo sa na to vykaslat len potom mam vycitky svedomia.

A moc dakujem za kazdy prispevok ako vase dedičky alebo vy na UM ste zdrave, sikovne atd.. mala okrem predčasného narodenia mala aj pneumotorax po narodeni, strasne sa o nu bojim :(

deedol
23. jún 2025

moj syn je narodeny v 37tt, pri porode skoro zomrel, kojenie od zaciatku neslo (zltacka, reflux, spavy bol, ja som nemala mlieko, proste cele zle), nieco malo som odsavala, ale v podstate bol na um. ma iq nad 130. netvrdim, ze vonkajsie faktory to vobec neovplyvnia, ale do velkej miery je to genetika. a inak, keby som sa mohla vratit do prveho roka zivota maleho, kojenie je presne to, co by som uz vobec neriesila, tolko som sa preto stresovala, odsavala, prikladala, nespala... fakt lutujem, ze som si radsej maleho viac neuzila. drzim palce, nech je uz len dobre 🙂