Ako vybrať správny „opaľovák“ pre moje dieťatko?
Leto prišlo v plnej kráse, ani jari nedalo priestor. Slnko nabralo na sile a je najvyšší čas myslieť na ochranu pred UV žiarením nielen našej pokožky ale hlavne pokožky našich drobcov. Ako si správne vybrať krém s ochranným faktorom? Na čo sa zamerať, čo si všímať? Sú rozdiely medzi krémami? Existuje niekoľko filtrov, ktoré krémy obsahujú. Ktorý a prečo si vybrať pre moje dieťa? Pozývam vás do diskusie, vymeňme si svoje skúsenosti.
babulky hodim Vam sem iba jeden odstavček, ktory vystihuje to, čo mam na mysli presne ja, ale neviem to tak mudro vysvetliť 🙂 proste všetkeho veľa škodi 🙂
Tvrdenie, že samotné UV žiarenie spôsobuje rakovinu kože, je súčasťou stratégie výrobcov opaľovacích prostriedkov poháňaných vidinou vysokých ziskov. Svoj nebezpečný, v niektorých prípadoch doslova smrtiaci biznis úspešne postavili na umelo vytvorenom strachu zo slnečných lúčov. Pravda je trochu zložitejšia - rakovina kože vzniká, ak je nadmerné slnenie spojené s chronickým výživovým nedostatkom, čo spôsobuje zraniteľnosť kože. Pokožke možno pomôcť stravou bohatou na antioxidanty. Veľmi dôležité sú karotenoidy, ktoré sa prenášajú do kožných buniek a chránia pred nadmerným UV žiarením.
Nemusíme zanevrieť na všetky opaľovacie prostriedky. Siahať však treba len po krémoch vyrobených z prírodných zložiek a používať ich iba pri dlhšom pobyte na priamom slnku.
a aj toto stojí za prečítanie, čo poviete? nič netreba brať jednostranne... http://www.scansolar.cz/content/11-opalovani-je...
@weverka11 Suhlasim v tom zmysle, ze slnecne luce su zdrave - minimalne na tvorbu vit. D a vseobecne. Mna osobne tato zima bez slnka dost vycerpala a nalada sa mi viditelne zlepsila s oteplenim a slnkom :D Na druhej strane, na potrebu slnka a tepla som sice jasterica, ale narodila som sa s pletou severoeuropana, na ktore slnko dopadne tak 3x za rok, cize bez opalovaku nemam na dovolenke sancu 😀 Slniecko si uzivam rada, ale medzi 11-15 je pre mna pomerne tabu a juznejsie ako na Slovensku sa musim natriet prakticky vzdy. A kedze to vyzera, ze Eli zdedila pokozku po mne, nemienim to u nej riskovat. Zatial ju nenatieram, radsej nejdeme cez obed von, ale na dovolenke to bude nutnost. Na druhej strane som cca mesiac stravila studovanim zlozenia roznych pripravkov a hoci v pripade opalovacich kremov si clovek nemoze asi vybrat uplne prirodny prostriedok (vsetko ma svoje pre a proti), tak sa da vybrat z lepsieho a horsieho 🙂
@bioderma_lucia to sme videli asi iny program,lebo ten co som ja videla bol zamerany na ochranu proti slnku... Na percenta... Naj ten dm mal tusim 70% a daylong tusim 40 ak nie menej.
@zuzkat1 neviem,ale moj syn ked mal problemy s pokozkou neaku alergiu s jedla,mne doktorka odporucila v lete pouzivat krem daylong.ja vecsinou vsetko kupujem s lekarne,neviem
ahote, pripojim sa aj ja do diskusie, ja pouzivam alverde z DMka (poradila mi ho kamoska), SPF 30, 50tku sa ani nechystam kupit kym nepojdeme k moru, s malym nechodim na slnko cez obed a tak isto s nim niesom velmi dlho na priamom slnku, radsej v tieni, takze 50tku ani nepotrebujeme......som s nim spokojna, takze menit nebudem za znacky ktore su sice dobre ale podla mna az prehnane drahe, kvalitu mam aj v tomto 🙂
@weverka11 ja by som davala opaloval ale s nizsim uv ked je tmavy... Je fakt ze slnko potrebujeme ale aj to je fakt ze je skodlive vdaka ozonovej diere... Faktom je aj to ze cim vyssi faktor tym vacsi humus (tiez som o tom citala par studii). Mala je svetla po mne takze ja pouzivam 30ku. Vyssi uz nie.. to uz podla mna narobi viac skody nez osohu.
@lucinda1711 k tomu sa neviem vyjadrit...len pisem co som videla... Ale nemyslim ze vsetko co je v lekarni je super len preto ze "lekaren". Mozno odporucila preto ze ma menej parfemov alebo neviem-nepoznam ten krem...
@zuzkat1 Ja tiez sa do toho velmi nerozumiem,a viem ze vsetko co je v lekarni neni to najlepsie.moji rodicia su lekari a tiez mi odporucili tento krem,im verim viac ako neakemu reklamnemu biznisu
@lucinda1711 myslis ten program? No najlepsi tam bol dm a program nebol robeny pod zastitou tej drogerie. Bol zamerany cisto na tu ochranu. Na ine nie...teda je mozne ze ak ma nietko problemy s pletou je lepsi ten daylong kvoli zlozeniu.my pouzivame niveu-bola s percentami rovnako ako dm sundance.ale tento rok som na skusku kupila to cestovne balenie dm a mala bez negativnej reakcie,tak asi prejdem na to.lebo nivea stoji raz tolko a oba poskytuju rovnaku ochranu.
@zuzkat1 nemyslela som ten program,myslela som tie reklamy v tv a podobne.ja som tiez pouzivala dm aj niveu,striedala som to,nemal nikdy neaku reakciu,len vlastne po tom co mal alergiu na jedlo tak mi odporucili tento daylong.Je bez parfumov
@lucinda1711 jaj tak take reklamy ani ja nepovazujem za smerodajne🙂 tak potom preto.aj moja mala raz vyrazky a nevedela dr presne ze z coho lebo to za par dni zmizlo a viac sa neobjavilo... A vtedy kazala aj avivaz aj kremy vynechat.tak asi preto ten daylong ze je bez parfemov.
tu je ten test http://bocianiehniezdo.conetix.sk/content/medzi...
@zuzkat1 Presne tak tiez som nemohla pouzivat avivaz,musela som zmenit praci prach a ziadne alergeny v jedle a vlastne ten daylong.ja som bola s nim spokojna,ale tento rok mozno vyskusam nieco ine
@lucinda1711 hej to aj v tom teste hovorili ze neni vodeodlna ta nivea ale tam mala viac percent-tu asi ubrali kvoli tomu.ale tak ja ju natieram pred tym ako ide do vody a hned ako vyjde. A vidis tu tiez dm najlepsi. Mozno k moru kupim to dm.
@lucinda1711 este raz som pozrela ten test a tu niveu,my mame taky obal ale s napisom vodeodolna tak tam je ten rozdiel. Inak v tom teste v telke ju spomenuli,pamatam si ze hovorili o to ze nie je odolna ale asi testovali tu druhu kedze mala take hodnotenie vysoke. Ja uz neviem.
@zuzkat1 no tak ja by som musela mojho syna natierat min 10 krat denne,lebo on s vody ani nevyjde,alebo vlastne ide do vody po pol hodine vyjde a za 10 min zase a takto sa to opakuje.preto aj tento daylong som kupila ze staci natierat len jeden krat denne,je extremne odolny voci vode a poteniu
@lucinda1711 inak aj to je o nicom v tych testoch ze je 5druhov nivei pre deti a oni otestuju jeden.napr.ten vodeodlny ma 70% a v inom teste ten vode neodolny 50% a teraz je na tebe na ktory test natrafis 😝
@zuzkat1 no to je pravda,ale ja by som asi nekupovala ten neodolny,kedze deti su stale vo vode
@lucinda1711 no ja natieram aj 15x denne... A ten daylong by som aj castejsie ked ma vsade take slabe hodnotenie... Inak ta vodeodlna nivea je fajn...ja som preto este raz pozrela ten test lebo po mojich skusenostiach sa mi nezdalo ze neni odolna. A balenie uplne rovnake len taky oranzovy napis dole je iny...ja tam very water resistant.. a na tom testovanom je nieco ine.
Takže opaľovák som si vybrala bez konzervantov a chémie s takýmto zložením:
Zloženie:kakaové maslo,mrkvový olej,orechový olej,kokosový a levandulový olej.
Kakaové maslo je známe svojimi blahodarnými účinkami na opaľovanie,mrkvový olej má faktor ochrany 5-7.Bez konzervantov a farbív,je vhodný aj pre deti.
Už tieto chemické žbrndy kupovať nebudem, hnusný biely hustý povlak, pokožka sa ani potiť nemôže.
Nejdem sem dávať link kde sa dá kúpiť, ak niekto chce vedieť, nech mi píše IP, vyrába to šikovná kozmetička s atestami.
@lucinda1711 inak ja som velmi konzervativna v kozmetike...niveu mam overenu a hned ako som napisala ze k moru vezmem dm tak som zacala pochybovat ci je to dobry napad... Vravis ze bol ok? Nenechava flaky na satach? Lahko sa rozotiera? mam sice to male balenie,vyzera byt ok ale zatial som len na tvar pouzila
baby poradte ako s opalovakom pri tmavych detoch ....
ja mam cernusika, mame k tomu poruchu rastu cize pre nas je ten vit. D dolezity .... a este je aj atopik ...
ako natierat, s akym faktorom .... bioderma pre atopikov nam uplne vyhovuje som s nou velmi spokojna, mame doma aj opalovak od nich 50 tku
dcerku mam zasa svetlu blondynku takze jej samozrejme davam opalovaci krem s vyssimi faktormi ale co pri snedych detoch....
pre ilustraciu co myslim pod pojmom snede dieta... prikladam foto
@zuzkat1 neviem ci nechaval flaky na satach si myslim ze nie,a rozotieral sa celkom dobre.Mne tento krem vydrzal dva roky,teraz je uz po expiracii takze tento rok neviem co kupim.a tvar a kriticke miesta som si natierala aj ja s tymto kremom.a s Eucerinom alebo Biodermou nemas skusenosti?
Z DMkového opaľováka sa mi malá vyhádzala, ako krupica, všetky natreté miesta, to isté kamoškina malá, ten letel okamžite do koša!
@lucinda1711 nie ja tieto lekarenske znacky vobec nekupujem... Predrazene a podla testov malo ucinne-teda bioderma nebola v tych testoch tak neviem...

@weverka11 samozrejme, je to tvoj nazor a tvoje rozhodnutie. Nechcem a ani to nie je mojim cielom presviedcat ta o opaku. Rozhodnutie je vzdy len na tebe.